R.I.P Father of Les Paul

thelespaulLester William Polsfuss, known as Les Paul (June 9, 1915 – August 13, 2009) was a musician and innovator. He was a pioneer in the development of the solid-body electric guitar which “made the sound of rock and roll possible.” He is credited with many recording innovations, including overdubbing (also known as sound on sound), delay effects such as tape delay, phasing effects, and multitrack recording.

His innovative talents extended into his playing style, including licks, trills, chording sequences, fretting techniques and timing, which set him apart from his contemporaries and inspired many of the guitarists of the present day. He recorded with his wife Mary Ford in the 1950s and they sold millions of hit records.

Les Paul was known for his collaboration with the Gibson Guitar Corporation in the creation of the Gibson Les Paul, one of the most famous solid-body guitars in the world. It has been used by many well-known guitarists including Billy Gibbons, Jimmy Page, Randy Rhoads, Slash and Pete Townshend.

wikipedia

Gibson Les Paul adalah antara gitar favorite aku, walaupun gitarnye super berat. Aku last sekali pakai Gibson Les Paul masa live kat Desperado Live & Bar around 2003 kot, memang feel abis la. Perasan rasa macam Slash pulak 😛 <- angau. Tapi mmg best. Gambar masa live tu kat bawah ni  (yang sama aku guna kat About page).

Apapun R.I.P Les Paul, and thank you 😐

Me and Les Paul

Harisa and the pose

Seronok tengok baby develop. My lil’ daughter, Zaira Harisa, 7 months old plus by the way, dah mula start crawling, rolling and yogaing.. YOGA?? aku sempat snap beberapa pic gambar dia sedang cuba untuk tiru bapak dia bangun dan berjalan. Sekali tengok macam yoga la pulak. Dah la yoga kena haram kat Malaysia. Isk isk. So untuk mengelakkan daripada dikatakan “meragukan”, baik kita kata dia cuba untuk excercise aje la 😛

harisa01 harisa02 harisa03 harisa04

Lagu Sekolah Kebangsaan Karai

Apa nostalgia yang korang ingat semasa di sekolah rendah? Mesti ada favorite time korang masa sekolah. Antara benda yang aku suka masa sekolah selain belajar matematik (aiceh), adalah time nyanyi lagu sekolah. Aku sangat suka lagu sekolah aku (SK Karai) sebab melodi nya yang riang ria. Aku letak tab kat bawah kalau korang nak main dengan syarat, korang tahu la canme nak nyanyi 😛 duhhh

Kat bawah ni ada beberapa pic area pekan kecil dekat sekolah (Gambar dipinjam dari http://karaikualakangsar.blogspot.com/)

skkarai1 skkarai2 skkarai3skkarai4

Kat bawah ni kod lagu;

Date: 29.07.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Title  : Rajin Maju Jaya (Lagu Sekolah Kebangsaan Karai, Enggor, Perak)

F C G C

      C
Megah tersegam indah sekolahku

                     G
Itulah lambang kemegahan

Rakyat tempatan berusaha

              C
Gigih terus maju

    C
Sekolah ku sejak berzaman

                     F
Menempuh sejarah gemilang

                 C
Belajar serta berbakti

   G          C
Usaha tanpa jemu

  F            C
Nama terukir indah

    G                C   C7
Sekolah Kebangsaan Karai

  F    G      C
Disepanjang masa

  G          C
Rajin Maju Jaya

Kod Gitar Lagu KBSR – Sungai

sungaiAntara “search keyword” utama blog aku ni adalah believe it or not, “Lagu KBSR”. Kalau google “lagu kanak-kanak”, “lagu sekolah rendah” etc., jangan kata tab/kod gitar, sebasic-basic info macam sapa penulis liriknya, sapa penggubah lagunya, hatta lirik pun memang susah nak jumpa info pasal lagu-lagu sekolah rendah ni.. mp3 tu jangan harapla.

Bukan takde government punye website, ada tapi macam jambatan tak siap. Nama bukan main, portal muzik lah, ape lah tapi isik hampeh. Nak mengharapkan kerajaan or better “Kementerian Pendidikan Malaysia” daripada isikkan benda-benda macam ni baik la aku yang isikkan.

So kita start slow-slow. Biar pelan pelan kayuh. Aku dah start dulu dengan tab lagu anak itik tok wi, so kali ni kita try pulak lagu yang penuh mesej, “Sungai”. Lagu ni pakai kod-kod major/minor biasa. Tak susah.

Selamat mencuba

Date: 25.07.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject: Sungai (Lagu KBSR sekolah rendah)

           Em         Am             B7
Airmu mengalir dari gunung jauh di sana

                Am            D               B7
Jernih dan sejuknya sungguh indah dipandang mata

               Em         Am            B7
Kau tetap mengalir walau apa halangan tiba

                Am           D              Em
Tak berhenti henti hingga sampai di laut nanti

       Am          D                 G  E
Masa juga kan berlalu tak menunggu kita

       Am         C               B7
Gunakanlah sepenuhnya janganlah leka

               Em         Am            B7
Kau tetap mengalir walau apa halangan tiba

                Am           D              Em
Tak berhenti henti hingga sampai di laut nanti

Selamat Hari Guru – 16 Mei 2009

Selamat Hari GuruSaya ingin mengucapkan selamat hari guru kepada semua guru yang berada di mana sahaja, terutama kepada pengajar dan bekas pengajar di Sekolah Kebangsaan Karai dan Sekolah Menengah Sains Tengku Muhammad Faris Petra. Tidak pernah saya lupa jasa cikgu cikgu semua kerana dengan sebab tunjuk ajar dan didikan semualah saya berada di sini pada hari ini. Insya-Allah segala panduan dan nasihat dari cikgu cikgu semua akan saya gunakan sebaik mungkin semoga memberi manafaat kepada seluruh warganegara kita yang tercinta.

– Zairul Azmil Mohamed Azmi

What Goes Around Comes Around

A smart and meaningful ads designed by Big Ant International for Peace.org, makes us think again about war and peace. I do believe that we need peace. But throwing a war will not get you one.

“When I despair, I remember that all through history the way of truth and love has always won. There have been tyrants and murderers and for a time they seem invincible, but in the end, they always fall — think of it, always.” -Gandhi (1948-69)

whatgoesaround1-1

whatgoesaround1

whatgoesaround2-1

whatgoesaround2

whatgoesaround3

whatgoesaround3-1

whatgoesaround4-1

whatgoesaround4

Of being Zairul

A strange email came to me last week. Roughly it said.. “Hi there bla bla.. my name is Zairul bla bla.. hey, how can I join your blog? Because my name is Zairul too..”. My eyes stopped blinking for at least 2 minutes. I said to myself “How am I going to reply this one?”.

It took me 4 days to finally reply to him/her (I think it’s a him because I’ve never known a women by the name Zairul, so let’s just refer this person as a “him” ). Then I told him nicely that zairul.com is a personal blog and is not open for public registration and I apologized.

Based on his yahoo email id (where I think most people add their year of birth to it such as [naked75] – a person born in 1975 and loves going commando at home), I guess he’s in his 20s or something and is really new to the internet, let alone blogging.

mynameiszairulI kept on wondering, what if there is one whole other person who’s actual named is indeed [Anwar bin Ibrahim] and visits anwaribrahimblog,  post a message,  saying “Hey Dato’ Seri, I want to register and write something in your blog because my name is Anwar Ibrahim too?” LOL.

So, I think I have to straighten things up.

To all Zairuls out there visiting this blog, I want to say thank you my name-twin brothers and sisters for visiting and I hope you can find something useful here. I also want to say sorry that zairul dot com is NOT OPEN for public registration but if you have a blog elsewhere please please tell me because I’ll be happy to visit another zairul’s blog – your blog too. I hope you guys know that if you want to use the domain [zairul] anyway, besides with a dotcom you still can register it with a dotnet, dotorg, dotcc etc.

Or better yet, what if we make an “All Zairuls’ Blog” where all the authors are named Zairul. So it’s like Zairul there, Zairul here. “Users Online : Zairul, Zairul and Zairul”.. “New Registered User :Zairul”.. “Zairul and Zairul has leave this conversation”.. how freakish is that?? I see [zairul.name] is available…

Hmmm… Who’s on board?

People At Work

Soalan yang selalu kita dengar.. Do you love your work? Dan aku rasa tak banyak orang yang buat kerja yang betul betul dia minat. Macam aku. “Mechanical Designer”… hah?? Bunyi cam best tapi tak best.. Sebab mostly duduk depan pc. Adelah setahun 3 kali field work. Gile bosan. Perut makin lama makin bunchait 😛 Tapi kira bersyukur lah jugak. Walaupun boring boleh jugak makan.

Kalau tengok gambar-gambar kat bawah ni, walaupun ada sesetengah nya nampak cool dan best, aku rasa banyak lagi orang yang tak puas hati dengan work environment diorang. Ramai lagi yang kerja lebih teruk dari kita dan lagi teruk – dapat gaji keciput. Anda macam mana? Do you love your work?

Pic Source : Bolton.com | More Pics :  At work

m05_16907757m06_16898335m16_17805041m31_17052081m34_16735181m35_16725769

15 ciri-ciri blog yang menyampah

Inspiration : 10 Sebab Blog dikau sungguh Annoying! @ Justkhai.com

1. Blog is not Windows Media Player. Tayah la letak lagu2. Pening kepala. Kalau nak dengar lagu aku boleh bukak lagu kat PC. Kalau nk letak jugak sila disable kan AutoPlay! Bila bukak page lain dlm blog ko nanti keluar lagi. Penat aku nk tekan button stop.

2. Font yang super kenit. Buat pengetahuan anda, mata manusia takde digital zoom ya!

3. Super long post @ frontpage. Pendek2 kan la. Letak tag <!–more–> kalau pakai WP misalnya. Or better, use excerpt.

4. Letak perenggan sekali sekala. Basic BM beb!

5. Letak pic yg sesuai dengan post anda. Tapi jangan berlebih2! Size pic pun penting. Jangan besar gedabak nak load pun makan masa. Dan, satu lagi jangan curi gambar. Mintak dekat tuan dia kalau nak pakai.Or at least, LEAVE CREDIT to the owner. Bukan susah nak cakap terima kasih.

6. Rainbow font color. Kami bukan kanak2.

7. Sidebar anda berjela-jela! Minima kan sidebar anda. Guna 3 column layout kalau perlu (2 column for sidebar). Nanti sidebar panjang gila, post seciput. Kan hodoh blog anda tu.

8. Blog is not YM! Too many smileys are annoying.

Blogs

9. Blog is not a Yellow pages. Jangan letak ads banyak sangat. Orang tamak selalu rugi.

10. Utamakan isi kandungan post. Buat research dulu kalau perlu.

11. Blog is not SMS. Aku pun kadang2 pendekkan jugak. Macam [yang] = [yg], [nak] = nk. Tapi klu dah semua nya pendek, dgn tulisan besar kecik tu memamng menyampah la jugak. Cth : “hI,sY BrU dTg cNI nK Knl aWk tLg bLs mSg sY kAy by EmL!….” Jangan rosakkan blog anda.

12. Copy and Paste. <– Orang zaman batu pun tulis sendiri.

13. Blog yang hanya boleh dibukak pakai IE. Tolong la beb. Orang buta IT je yang pakai IE. Alternative browser dah bersepah dah. Ada Firefox, Opera, Safari, Chrome etc.. Check design blog anda menggunakan browser yang lain.

14. Heavy JavaScript. Tayah letak function pelik2. Buat berat je. Percaya la.

15. Update sekali setahun <– Tapi yg ini pun aku kekadang malas jugak update blog. huhu.

Artikel : Hantu dari sudut fizik

Aku dapat email dari seorang member, katanya pernah keluar di Berita Harian. Aku tak dapat confirm benda ini. Apapun satu teori yang unik walaupun rasanya tak ramai orang percaya.

Hantu dari sudut fizik
Oleh Nasron Sira Rahim

Kajian sains kuantum dapati makhluk ghaib terbentuk daripada ion positif, alah kepada cahaya

FILEM Ghostbuster yang dihasilkan Hollywood, Amerika Syarikat pada 1984 memberi idea baru mengenai suatu perkara yang tidak pernah terlintas pada minda kebanyakan kita – hantu atau makhluk ghaib mampu dicederakan dan diperangkap dengan peralatan sains dan teknologi.

Ketika kebanyakan pihak diganggu perasaan takut dan seram hanya sekadar membicarakan perihal makhluk ghaib itu, ramai antara kita tidak menyedari bahawa kajian sains dan teknologi menemui beberapa sifat dan ciri kelemahan jin dan hantu.

Berbeza dengan ahli agama, penyelidik cuba memecahkan teka-teki makhluk paranormal itu dengan mencari penjelasan saintifik dengan mengkaji unsur kewujudan hantu dan jin daripada sudut sains. Hasil kajian selama puluhan tahun itu memang tidak diduga kebanyakan kita!

Siapa menyangka fiksyen sains dan dongeng seperti drakula terbakar apabila terkena sinaran matahari, hantu tidak muncul pada siang selain boleh ditangkap dan dicederakan menggunakan peralatan teknologi seperti filem Ghostbuster; semuanya berasas.

Continue reading “Artikel : Hantu dari sudut fizik”