Simbol baru watawang India – Rupee

Duit Rupee India dah ada simbol baru, separuh bentuk huruf R dan ada 2 slash kat atas nye, ala-devanagari script.

Symbol ni direka oleh grad IT, Uday Kumar.

(Photo: Vivek Bendre) | Source : Foolwise

Sapa nak font Rupee ni boleh download kat Foradian.

References:

  1. Wsj.com
  2. Forestlaneshul.com
  3. Times of India

Terrafugia Transition – Kereta Masa Depan

Sapa baca paper hari ni mesti ada terpandang artikel Kereta boleh terbang.

Kereta Transition dari company Terrafugia adalah kereta pertama yang bakal merealisasikan impian aku – kereta terbang! Yang aku paham, company ni baru on business tahun 2006 oleh engineer-pilot grad from MIT.

Spec;

Performance

  • Cruise: 100 kts (115 mph)
  • Rotate: 70 kts (80 mph)
  • Stall: 45 kts (51 mph)
  • Range: 400nm (460 mi)
  • Takeoff over 50′ obstacle: 1700′ Fuel burn: 5 gph
  • Fuel tank: 20 gallons
  • Useful Load: 430 lbs
  • On road: 30 mpg, highway speeds
  • Light Sport Aircraft (LSA)
  • Convenience
  • Front wheel drive on the ground
  • Automotive-style entry and exit
  • Two place, side by side
  • Automated electromechanical folding wing
  • No trailer or hangar needed
  • Cargo area holds skis, fishing poles or golf clubs

Safety

  • Drive in case of inclement weather
  • Proven 100 hp Rotax 912S engine
  • Full vehicle parachute available
  • Modern glass avionics
  • Automotive crash safety features

Dimensions
Folded:

  • 6’ 9” tall
  • 80” wide
  • 18’ 9” long

Airplane:

  • 6’ 3” tall
  • 19’ 2” long

Wingspan:

  • 27’ 6”

Cockpit:

  • 51” at the shoulder

source : Terrafugia.com

Kalau internet browser adalah basikal..

Kalau Opera browser ni modern dan laju. Masa mula-mula keluar dulu kena bayar mahal. So sampai sekarang masih tak ramai orang pakai..

Google Chrome pulak baru dan sangat ringan.. Takde aksesori tambahan.. Senang untuk orang yang pakai benda yang simple-simple je.

Safari pun laju jugak, tapi pelik sikit.. Lepas tu kena ikut jalan dia je.. Jalan kat “tingkap” dia slow sikit

Internet Explorer ni dulu-dulu punye stail.. Dia boleh tambah-tambah kalau nak letak barang tapi nanti jadi berat gile.. Nak naik bukit pun susah..

Firefox pulak jadi pilihan utama sebab boleh tambah addons hehe..

90% aku pakai chrome.. sebab laju dan simple.. tapi untuk webbie yang perlu plugins, atau addons untuk download video etc tu aku pakai firefox. 1% aku pakai jugak ie sebab ada sesetengah website yang “PAKSA” user pakai ie macam ebrowse bluehyppo..

Apa browser pilihan anda??

Pic Source : http://ftkst.com/p9281 (In Japanese)

My cups are boring

Cuba tengok cups, gelas, mugs kat dapur korang. Mesti banyak yang typical boring
type pattern design cups. So kalau nak beli mug baru, sekali sekala cuba tukar selera design sikit. Cuba tengok pics kat bawah, kan seronok kalau dapat minum dari bekas2 air camtu 🙂

Personally aku paling suka yang Mycuppacoffe tu sebab boleh adjust berapa “milky” air kopi kita tu. Boleh tukar mood sekali sekala. Nak pure black ke, regular ke..

Untuk sesapa yang romantic tu, boleh la bagi present kat bakal wifey korang the Engagement Ring Coffee Mug ni. Tak pun nak kasik terkejut officemate ke, kasik dia perasan sket haha.. Tapi hati-hati dengan pranks, jokes ni sebab sesetengah orang tak suka 😛

Untuk DLSR lovers pulak boleh try yg Zoom lenses coffee mug tu 😀 Tapi aku rasa yg ni photoshop art je. Kalau real ade memang best la!

cup01 cup02 cup03 cup04 cup05 cup06 cup07 cup08 cup09

So, korang nak yang mana??

Source : http://sozotokku.blog120.fc2.com/blog-entry-79.html

Most Interesting Bookstores Of The World

Pernah tak korang pegi kedai buku yang cool-artistic-modern-design-type-wise? Ada satu post di Session Magazines, yg kumpul koleksi beauty bookstores dari pengguna Flickr..

Rasa-rasanya kalau banyak bookstores yang ccol macam tu kat Malaysia, agak-agak boleh menambah minat rakyat kita untuk baca buku ke? Kadang-kadang (baca : 2 bulan sekali) aku pergi jugak ke Maruzen, Kinokuniya, sebab tempat nya besar jugak, saja tengok buku apa yang menarik. Yang best kat sini boleh baca kat kedai takde orang marah. Kira dah tengok buku yang okay baru beli. Kalau nak tengok gambar lagi boleh tengok kat Session Magazines tu.

most-interesting-bookstores-of-the-world02most-interesting-bookstores-of-the-world01most-interesting-bookstores-of-the-world09most-interesting-bookstores-of-the-world10most-interesting-bookstores-of-the-world12most-interesting-bookstores-of-the-world16

Creepy Girl from Motion Potrait

Creepy GirlCool flash yang dibuat oleh MotionPotrait Inc. Sesuai dengan tajuk, memang creepy sungguh. Btw, MotionPotrait?

“MotionPortrait is the technology that automatically creates 3D face model from one single picture, which can be animated in a variety of facial expressions.”

Layan la flash ni. Tapi jangan tengok lama sangat. Silap2 boleh ter”angau” dengan creepy girl tu haha.