Teknik belajar menekan Kod F dan Fm

Antara soalan popular di Zairul.com, bagaimana nak main kod F, Fm? Kenapa tekan kod F bunyi tersangkut-sangkut? Kalau jari pendek nak buat macam mana? Artikel ini akan menceritakan cara yang difikirkan sesuai untuk master kod F, Fm dan seterusnya. Di bawah ini adalah contoh kedudukan jari untuk kod F. Masalah yang selalu dirungut pemula gitar […]

Belajar 7 kod asas gitar untuk pemula

Dalam artikel ni aku nak tunjukkan 7 kod asas gitar yang wajib kena belajar untuk beginner, iaitu C, Dm, Em, F, G, Am dan B7. Banyak tab gitar kat Zairul.com yang pakai kord-kord ini, so kalau nak main lagu melayu kapok-style especially lagu rock, pop 90-an, hafal dan banyakkan prektis. Dalam setiap gambar tu ada […]

Kod Gitar Lagu “Years from Now” by Aizat Amdan

Requested by @tsyad, lagu “Years from Now” oleh Aizat Amdan. Kord gitar lagu ni simple je, yang mungkin bunyi agak foreign adalah kod Dadd9b5 (baca D-add-nine-flat-five), kod ni amat biasa dijumpa dalam lagu genre Jazz. Tak susah nak main cuma kalau tak biasa tu mungkin akan terkial-kial jugak masa tukar chord. Biasa kan dengan form […]

Kod Gitar Lagu Space Cop Gaban

Requested by Jamal, simple chording yang aku buat untuk lagu tema hero tv show zaman 80-an. Lagu ni tricky sikit sebab kena main kod-rhythm. Dan untuk transfer dgn bunyi gitar tu agak susah untuk beginner. Tapi cuba dengar video gaban kat bwh ni dan try main kod-rhythm yang sama dengan gitar. Ada satu kod yang […]

Kod gitar lagu Kami Guru Malaysia

Requested by Shak, lagu paling popular di kalangan cikgu-cikgu sekolah, lagu Kami Guru Malaysia. Lagu ni senang je so aku tak ambil banyak masa untuk cari kod. Hanya pakai 5 kod basic, Am, B7, D, Em dan G. Terima kasih untuk semua cikgu yang pernah mengajar. Al-Fatihah untuk berberapa yang telah pergi ke Rahmatullah.. Nak […]

Tab gitar Mia Sara – ost Papadom

Requested by Azrul and 5 more people so far.. nah amik ni aku tabkan ost papadom, mia sara nyanyian? gubahan? lirikan? oleh Bro Afdlin Shauki yang serba macho. Untuk menyenangkan korang, aku buat dua version, satu tablature dan satu chord ver. Untuk main lagu ni sama dengan original tune, sila tune gitar anda “whole-step-down” atau […]

Kod Gitar – Cerita Semasa Kecil (ost Papadom)

Requested by faralyana, lagu Cerita Semasa Kecil yang katanya termasuk dalam ost cerita hit Afdlin Shauki, Papodom. Aku tak pernah tengok movie ni, aku tak pernah dengar cd ori full lagu ni, dan aku tak jumpa seciput info pun pasal Danyel Alfie, penyanyi? penulis? pengarah? composer? lagu ni. Cuma yang boleh aku cakap, lagu ni […]

Kod Gitar lagu KBSR – Kiri dan Kanan

Lagu ni aku rasa semua orang tahu.. Antara lagu2 terawal kita belajar masa sekolah rendah darjah satu, lagu “Kiri dan Kanan” ciptaan Pn. Seri Shamsiah Hashim. Lagu ni kalau tengok kat lirik dia, sangat simple, tapi mengajar budak bukan sahaja menyanyi, tapi jugak basic menari. Atau dalam term pendidikan “Aktiviti Melalui Nyanyian”. Tapi kan masa […]

Dr. Sam – Saya Anak Malaysia (Kod Gitar)

Lgu yang amat nostalgik.. korang mesti tahu lagu ni kan?? Sapa yang tatau tu memang bukan anak Malaysia la. Lagu ni sangat sempoi. Aku rasa ada story di sebalik lirik lagu ni. Mungkin perjalan hidup Dr. Sam tu sendiri. Belajar kat oversea (maybe around 70s), “punked” or jadi hippies, balik Malaysia pakai jeans koyak kena […]

Lagu Sekolah Kebangsaan Karai

Apa nostalgia yang korang ingat semasa di sekolah rendah? Mesti ada favorite time korang masa sekolah. Antara benda yang aku suka masa sekolah selain belajar matematik (aiceh), adalah time nyanyi lagu sekolah. Aku sangat suka lagu sekolah aku (SK Karai) sebab melodi nya yang riang ria. Aku letak tab kat bawah kalau korang nak main […]