Category Archives: Tab dan Kod Gitar

Kod gitar lagu kanak-kanak : Lagu tiga kupang

lagutigakupangEntah kenapa tiba-tiba rajin nak tab lagu kanak-kanak.. Kod seterusnya adalah lagu yang sangat popular, boleh kata takda orang yang tak tahu lagu ni; Lagu Tiga Kupang. Akudah cuba cari info lagu tiga kupang ni sebenarnya tapi tak jumpa pulak. Sapa yang buat lagu ni? Itu aku tak tahu, tapi yang aku tahu ada beberapa unsur pelik dalam lagu tiga kupang ni. Kalau tengok lirik dia;

Lagu tiga kupang saku penuh padi
Enam ekor burung masuk dalam kuali

Bila sudah masak burung nyanyi saja
Tentu sedap makan beri pada raja

Raja dalam rumah buat kira-kira
Suri dalam dapur makan roti gula.. hey

Dayang tepi kolam mahu jemur tepung
Datang burung hitam pagut batang hidung hidung hidung…

1. Kenapa lagu tiga kupang (30 sen)?
2. Kenapa masuk padi dalam saku?
3. Apa buang tabiat ke burung yang enam ekor tu pegi masuk dalam kuali? Kan dah kena masak..
4. Eh dah kena masak lepas tu boleh nyanyi pulak burung nye?
5. Ada burung lain ke pulak yang nyanyi dekat burung yang dah kena masak tu?
5. Tak takut ke burung yang gembira nyanyi tu manalah tahu kalau turn dia pulak yang jadi lauk nak kena masak?
6. Burung tu nyanyi lagu apa?
7. Tahu tahu pulak kalau dah burung nyanyi lauk nye sedap.
8. Konfiden aje sedap sampai nak bagi raja.
9. Kenapa raja duduk dalam rumah bukan istana?
10. Raja tengah buat kira-kira apa tu? Belanjawan?
11. Bagi la suri dalam dapur tu makan lauk burung nye. Kesian makan roti gula aje. Raja bukan nak makan pun..
12. Kenapa jemur tepung tepi kolam?
13. “Datang burung hitam..” Ni burung hitam mana pulak ni? Yang nyanyi tadi ke?
14. “Pagut batang hidung hidung hidung hidung..” eh… lagu dulu dulu dah ada echo :P

Anyway, walaupun penuh dengan misteri, try la korang main lagu ni;

Date: 26.07.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

C
Lagu tiga kupang saku penuh padi

G                               C
Enam ekor burung masuk dalam kuali

C
Bila sudah masak burung nyanyi saja

G                             C
Tentu sedap makan beri pada raja

F                C
Raja dalam rumah buat kira-kira

F                  G
Suri dalam dapur makan roti gula.. hey

C                 C
Dayang tepi kolam mahu jemur tepung

G                                C
Datang burung hitam pagut batang hidung hidung hidung...

Kod Gitar Lagu KBSR – Sungai

sungaiAntara “search keyword” utama blog aku ni adalah believe it or not, “Lagu KBSR”. Kalau google “lagu kanak-kanak”, “lagu sekolah rendah” etc., jangan kata tab/kod gitar, sebasic-basic info macam sapa penulis liriknya, sapa penggubah lagunya, hatta lirik pun memang susah nak jumpa info pasal lagu-lagu sekolah rendah ni.. mp3 tu jangan harapla.

Bukan takde government punye website, ada tapi macam jambatan tak siap. Nama bukan main, portal muzik lah, ape lah tapi isik hampeh. Nak mengharapkan kerajaan or better “Kementerian Pendidikan Malaysia” daripada isikkan benda-benda macam ni baik la aku yang isikkan.

So kita start slow-slow. Biar pelan pelan kayuh. Aku dah start dulu dengan tab lagu anak itik tok wi, so kali ni kita try pulak lagu yang penuh mesej, “Sungai”. Lagu ni pakai kod-kod major/minor biasa. Tak susah.

Selamat mencuba

Date: 25.07.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject: Sungai (Lagu KBSR sekolah rendah)

           Em         Am             B7
Airmu mengalir dari gunung jauh di sana

                Am            D               B7
Jernih dan sejuknya sungguh indah dipandang mata

               Em         Am            B7
Kau tetap mengalir walau apa halangan tiba

                Am           D              Em
Tak berhenti henti hingga sampai di laut nanti

       Am          D                 G  E
Masa juga kan berlalu tak menunggu kita

       Am         C               B7
Gunakanlah sepenuhnya janganlah leka

               Em         Am            B7
Kau tetap mengalir walau apa halangan tiba

                Am           D              Em
Tak berhenti henti hingga sampai di laut nanti

Kod gitar UNIC – Insan bernama kekasih (Nasyid)

unic-tika-ituAku baru tabkan lagu nasyid UNIC – Insan Bernama Kekasih, macam aku katakan dah dua tiga kali, jangan main-main dengan nasyid sekarang! siap ada guitar solo lagi tu!.. murih nik aziz nanti.. :P Aku pun pelik lately banyak jugak orang request lagu nasyid. Mungkin banyak orang nak ngorat ustazah kot kena terer nasyid.. hoho

Anyway, lagu nye tak susah, boleh tahan typical chords progression jugak, cuma untuk orang yang baru belajar gitar mungkin terkial-kial sikit nak tekan sharp dengan minor chords, macam C#m, F#m, G#m. Yang lain tu kod biasa, E, B dengan A.

Tatau lagu UNIC? layan mp3 kat bawah ni;

[Intro]

E  B  C#m  B  A  G#m  F#m

[Verse 1]
E   B       A    E    B        C#m
  Debar hatiku     Membisik rindu

E  B        A               B
  Ingin aku katakan     Kau gadis idaman

[Verse 2]
E  B         A    E      B     C#m
  Adakah mungkin     Kau kumiliki

E   B       A           B               E
  Untuk aku jadikan   Insan bernama kekasih

[Bridge 1]
     B           A                E
Keayuan yg tergambar lukisan nur iman

        B         A                    C#m
Bersulamkan keindahan santun perkataan 

        B            A                      C#m
Bagai putih salju mendinginkan hangat perasaan 

         B        A        E
Mengusir segala resah di jiwa

[Chorus 1]

E                 B            C#m              G#m
  Kusampaikan salam ucapan mesra dan merisik khabar berita

A         B            E         B
Masihkah ada peluang untukku melafazkan cinta

E               B              C#m             G#m
  Umpama rembulan jatuh ke riba mendengar khabaran darinya 

A          B          E
Padaku kau memendam rasa

C#m     B       A
    PadaMu oh Tuhan kumohonkan keredaan

C#m             B       A  Am                  E
    Nur kasih yang kudamba kekal hingga ke syurga

[Solo Part]
G  A  E

G  A  B

G  A  E

[Bridge 2]
        B          A                E
Hanya satu yg kupinta kebaikan darinya 

       B       A                 C#m
Moga dipeliharakan tulus cinta kita

       B          A                         C#m
Agar kukuh ikatan yang murni bahagia selamanya

         B          A          E
Dengan lafaz pernikahan yg mulia

[Chorus 2]
            B            C#m            G#m
Dtglah kasihmu dalam diriku menghiasi ruang hatiku

 A           B            E            B
Akanku sambutnya dengan sujud penuh kesyukuran

E             B                C#m               G#m
  Kuharap jalinan kan berpanjangan selagi kasih yang terbina

A          B       E
Kerana cinta kepadaNya

[Chorus 1]

E                 B            C#m              G#m
  Kusampaikan salam ucapan mesra dan merisik khabar berita

A         B            E         B
Masihkah ada peluang untukku melafazkan cinta

E               B              C#m             G#m
  Umpama rembulan jatuh ke riba mendengar khabaran darinya 

A          B          E
Padaku kau memendam rasa

   B    A     E    B      C#m
Kauku sayangi    Teman sejati 

E   B        A               B               E
  Dikaulah sesungguhnya    Insan bernama kekasih

Kod gitar Unic – Jalinan (Nasyid)

Kod gitar untuk lagu Jalinan by UNIC. Lagu nasyid ni! Jangan main-main dengan nasyid sekarang. Asal tak ade nasyid hip hop ke rock ke sudah.

Lagu ni senang je, pakai simple chord C, Dm, Em, F, Fm , G, Am. Aku rasa semua orang tau kod kod ni so tayah la aku tulis camne nak main. Kalau tak tau jugak boleh search kat google:”guitar chord”.

mp3 ada kat imeem music : Jalinan – UNIC

unic-tika-itu

Video kat bawah ni;

Date: 06.07.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
UNIC - Jalinan

[Intro] C Am Dm G 2x

[Verse 1]

C           Am     C          Am
 Indahnya suasana   kita di hari ini 

  F      G          Am
Ceria bersama bermesra  erat silaturrahim

C              Am             F      G             Am
 Saling hormat menghormati tuntutan agama yang mulia

[Bridge]

C            Em         F              G             C
Oh, mari bersama kita jalinkan kasih sayang sesama insan

         Em          F           G               C
Di hari ini kita mulakan  moga kekal untuk selamanya

[Chorus]
C                        Am
Indahnya jika kita dapat bersama

             Dm                G
Hidup selalu gembira di dunia ini

     C                        Am
Lagi indahnya jika kita dapat bersama

               Dm                   C
Hidup di dalam gembira di akhirat sana

[Solo part]	C   Em   F   Fm
		C   Em   F   Fm
		Dm  G    C   C

[Verse 2]

C       Am         C              Am
 Erat silaturrahim  saling hormat menghormati

   F      G           Am
Tuntutan agama yang mulia yang tua dihormati

C
 Yang muda disayangi cetuskan suasana harmoni

Ulang [Bridge]-[Chorus]x2

[Outro] C Am Dm G x2
	C

Kod Gitar Cinta Tersimpul Rapi – Anis Suraya

anissurayaLagu pertama yang aku tab tanpa pegang gitar.. haha miracle..

Lagu ni pada aku contoh terbaik lagu tangkap lentok melayu. Bukan kata nak lupa diri ke ape, tapi mintak maap la tuan tuan dan puan puan.. aku tak boleh dengar lagu camni..

Korang boleh layan karaoke kat Youtube kalau nk;

Date: 05.01.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
CINTA TERSIMPUL RAPI - Anis Suraya

[Verse 1]
    Am                 G          E                C
Kulerai segala yang terkusut Kusimpul agar menjadi rapi

Dm             C         F       E       Am      F         E      Am
Demi menjaga hatimu Ku rela mengalah selalu Mengapa kau berubah laku

[Verse 2]
   Am                  E                G        C
Inikah yang harus ku terima Di atas setia sekian lama

Dm             C       F         E      Am
Kau menjadikan aku Pelakon dalam sandiwaramu

[Bridge]
     Am              Dm
Cintaku rinduku Bukannya yang terkusut
   F                  E
Kuikat kubelai dan kusimpul.. oooh..

[Chorus]
  Am              Dm   G                  C
Hati ingin berbicara Hati pun sering bertanya

   E                 Am          F                  E
Di mana hujung jalan cerita Bukannya di bibir tanpa sebarang noktah

Am                                             G
Selangkah engkau pergi seribu langkah aku mengejarmu

E                                             Am
Sekelip mata engkau hilang seluruh pelusuk ku cari.. oooh..

Am                                              G
Setinggi mana engkau cuba membawa diri akan aku daki.. oooh..

E                                             Am
Sedalam mana engkau cuba menyembunyi kan ku selami

        G             F             E                  Am
Biar terbukti biar bersaksi Cinta kita cinta tersimpul rapi

Kod & Tab Gitar Hari Ini – Afdlin Shauki (Sumo-lah OST)

Tab gitar ini antara yang heavy pernah aku buat.. Bukan sebab apa, sebab mp3 yg aku ada ni kualiti nye sangat lah rendah plus orchestra arrangement nye membuatkan bunyi gitar nye tenggelam. Maybe dia record direct mic kot tak pakai pikap. Sebab tu bunyi low freq bass berdengung dengung.

Tab ni aku buat dua version, satu tablature dan satu lagi kod untuk senang main. Tablature tu aku buat main agak-agak je. So rasanya takdelah betul sangat tapi kalau main bunyi nye real la jugak kot. Kepada mamat-mamat yang gersang awek tu aku nasihatkan prektis la lagu ni sila la ayat2 mana2 awek kat tempat korang. Lagu ni boleh dikatakan lentok la jugak :P

Kalau takde mp3 orang boleh stream online kat IMEEM MUSIC

Sebarang soalan sila tinggalkan kat ruangan komen.

sumolah

########## TAB VERSION #########

Date: 15.03.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
AFDLIN SHAUKI - HARI INI (SUMO-LAH OST)

[Intro]

  F     Fsus4   F     Fsus4   F     Fsus4   F     Fsus4
E----0--------|----0--------|----0--------|----0--------
B-------------|-------------|-------------|-------------
G-2---2-3-----|-2---2-3-----|-2---2-3-----|-2---2-3-----
D---3--3----3-|---3--3----3-|---3--3----3-|---3--3------
A--3------3---|--3------3---|--3------3---|--3----------
E-1-----1-----|-1-----1-----|-1-----1-----|-1-----1-----



[Verse 1] ([Verse 2])

  F             Csus2/G       Bbsus2          F     C
E-------1-----|-------------|---------------|-------------
B-------------|-------3-----|---------1-----|-------3-----
G---2-----2---|-0---5---5---|---------------|-2---------5-
D-----3-----3-|---5-------5-|---0p3-3---3---|-----3---5---
A-------------|-------------|-1-----------1-|---3---3-----
E-1-----------|-0-----------|---------------|-1-----------

Sejak..         lena..        keringat..      sia..sia 
(Belaian..   er-ti..          kehidupan.. tia-da terduga)


  F             Csus2/G       Bbsus2          F     C    
E-------1-----|-------------|---------------|----1--------
B-------------|-------3-----|---------1-----|-------3-----
G---2-----2---|-0---5---5---|---------------|-2---------5-
D-----3-----3-|---5-------5-|---0p3-3---3---|-----3---5---
A-------------|-------------|-1-----------1-|---3---3-----
E-1-----------|-0-----------|---------------|-1-----------

Sendirian..  du-nia..         menunggu..    a-ku...
(Kepastian.. ku-duga..        mengundang.. hi-dup bermakna)


  Bb              C             G#7sus4/Bb    C
E---------------|-------------|-------------|----------------3--------
B---------1-----|-------1-----|---------3---|---------1---------1-----
G-3-------------|-------------|-------5--5--|-------------------------
D---0p3-3---3---|---2-3---3-2-|-----3-------|----2-3----3--2-------2--
A-1-----------1-|-3-----------|---5---------|-3-----------------------
E---------------|-------------|-6-----------|-------------------------

Tiba..          a-ku...     du-nia..      ke-mungkinannya
(Kini..        li-ku..       ki-ni akan    ke-indahannya)


  Bb            Am7           Bb              C
E-------------|-------------|---------------|----------------3--------
B-------3-----|-1-----1-----|---------1-----|---------1---------------
G-3---3---3---|-----0---0---|-3-------------|-------------------------
D---3-------3-|---2-------2-|---0p3-3---3---|----2-3----3--2----------
A-1-----------|-0-----------|-1-----------1-|-3-----------------------
E-------------|-------------|---------------|-------------------------

Aku..         a-kan..         mencari  bahagi-a
(Kau..          kita..        mencari  bahagi-a



[Chorus 1] (Chorus 2)

  F             Csus2/G       Bbsus2          F     C  
E-------------|-------------|---------------|-1-----------
B-------1-----|-------3-----|---------1-----|-1---1-5-----
G----2----2---|-----5---5---|---------------|-2-3---5---5-
D---3-3-----3-|---5-------5-|---0p3-3---3---|-3-----5-5---
A-------------|-------------|-1-----------1-|-3-----3-----
E-1-----------|-0-----------|---------------|-1-----------

Suatu..      la-gi..     abai-kan..           diberi
(Hari..     per-gi..          siapa   sebenar-nya diri)   

   
  F             C     Am7     Bb            Am7
E-------------|-------------|-------------|-------------
B-------1-----|-5-----1-----|-------1-----|-1-----1-----
G----2----2---|-5-----0---0-|-3---3-------|-0---0-------
D---3-3-----3-|-5-----2-2---|-3-3-------3-|-2-2---------
A-------------|-3-----0-----|-1-----------|-0-----------
E-1-----------|-------------|-------------|-------------

Kini pasti      tempuh   sega-la..     gala-nya

  Dm/A          Bb            Bb          C
E-------------|-------------|--------------------------
B-3-----------|-------3-----|-------------------1------
G-2---------2-|---------0---|-------0------------------
D-0---2-3-----|---0-3-----3-|---0p3---3-----2p3---3-2--
A-0-0---------|-1-----------|-1-----------3------------
E-------------|-------------|--------------------------

Biar     menger-ti..          kau  dan  a-ku...


[Chorus Outro]

  F             F
E----0--------|----0--------
B-------------|-------------
G-2---2-3-----|-2---2-3-----
D---3--3----3-|---3--3------
A--3------3---|--3----------
E-1-----1-----|-1-----1-----


ULANG VERSE 2
ULANG CHORUS 2

[Bridge]

  Gm            Am7           Dm/A          C
E-------------|-------------|-------------|-------------------------
B-------------|----1--------|-3-----3-----|-1-------1---------1-----
G-------3-----|-----0-0-----|-2---2---2---|-0-----------------------
D---5-------5-|---2---2-----|-0-0-------0-|-2--2-3----3--2-------2--
A-----5---5---|-0-----0-----|-0-----------|-3-----------------------
E-3-----------|-------------|-------------|-------------------------

Tidak..         mahu.. dibelenggu..     ma-lam

  Gm            Am7           Dm/A          C     
E-------------|-------------|-------------|----------------3--------
B-------------|----1--------|-3-----3-----|-1-------1---------1-----
G-------3-----|-----0-0-----|-2---2---2---|-0-----------------------
D---5-------5-|---2---2-----|-0-0-------0-|-2--2-3----3--2-------2--
A-----5---5---|-0-----0-----|-0-----------|-3-----------------------
E-3-----------|-------------|-------------|-------------------------

Dengan..    ter-buka      syu-kuri      kur-niaan-Nya

  C
E----------------3--------
B-1-------1---------1-----
G-0-----------------------
D-2--2-3----3--2-------2--
A-3-----------------------
E-------------------------


ULANG CHORUS 2 (x2)

[Outro]

  F     Fsus4   F     Fsus4 F  
E----0--------|----0--------1--
B-------------|-------------1--
G-2---2-3-----|-2---2-3-----2--
D---3--3----3-|---3--3------3--
A--3------3---|--3----------3--
E-1-----1-----|-1-----1-----1--


########## TAB VERSION #########

########## CHORD VERSION (Easy) #########

Date: 15.03.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
AFDLIN SHAUKI - HARI INI (SUMO-LAH OST)

[Intro]
F  Fsus4 (x4)

[Verse 1]
  F                       C     Bb               F     C
Sejak mula hingga kini ku lena  Keringatku hanya sia-sia

  F                    C    Bb              F     C
Sendirian ku abaikan dunia  Menunggu nanti aku tiada

  Bb                 C            Bb                     C
Tiba-tiba sentuhnya aku terjaga dunia aku penuh dengan kemungkinannya

Bb         Am7         Bb            C
Aku pasti akan bersama Mencari bahagia


[Chorus 1]

        F          C        Bb                F      C
Suatu hari tiada lagi kuabaikan anugerah yang diberi

        F          C      Am7 Bb     Am7
Kini pasti akan ku tempuh segala-galanya

        Dm          Bb         Bb       C       F
Biar nanti ku mengerti mengapa kau dan aku di sini


[Verse 2]
  F                      C       Bb                F       C
Belaianmu mengajar aku ertinya   Kehidupan yang tiada terduga

  F                    C      Bb                F         C
Kepastian yang tiada kuduga   Mengundang rasa hidup bermakna

  Bb                   C             Bb                   C
Kini mahu kucoretkan liku-likunya  Kini akan kulakarkan keindahannya

Bb      Am7       Bb            C
Kau aku kita sama mencari bahagia


[Chorus 2]
      F            C          Bb           F       C
Hari ini ku kan pergi mencari siapa sebenarnya diri

       F         C      Am7 Bb     Am7
Aku pasti akan menempuh segala-galanya

        Dm          Bb         Bb       C       Gm
Biar nanti ku mengerti mengapa kau dan aku di sini


[Bridge]

                  Am7          Dm/A           C    Gm
Tidaklah lagi aku mahu dibelenggu kegelapan malam

                         Am7         Dm/A           C    
Dengan tangan ku yang terluka,aku syukuri segala kurniaan-Nya


Ulang Chorus 2 (x2)

[Outro]

F  Fsus4  F  Fsus4  F


########## CHORD VERSION (Easy) #########

Kod Gitar Kamu – Nitrus

Tab gitar tahun ni akan dimulakan dengan lagu Kamu by Nitrus requested by Zul. Aku tak tahu pun kumpulan ni actually, ingatkan band dari Indonesia. Kalau ikut kata encik Wikipedia “Nitrus adalah sebuah kugiran rock bebas yang mengenengahkan lagu-lagu di dalam bahasa Melayu dan juga Inggeris. Kumpulan ini sudah wujud sejak dari tahun 1999 lagi..” 1999?? Dem!! Apsal aku boleh terlepas info ni.. hmm.. underground sangat kot band ni.. haha

Anyway, lagu ni agak simple, banyak bermain dengan power chords. Satu kod yang confuse sikit maybe kod [D#m/B] – (baca D SHARP MINOR ON B). Caranya main D#m (power chord), tapi mainkan jugak kod B pada tali ke-6. Ada soalan? Sila letak kat ruangan komen. Selamat mencuba untuk beginner.

OFICIAL WEBSITE : http://nitrusband.blogspot.com/
nitrus

Date: 07.03.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
NITRUS - KAMU

[Intro] B

[Verse 1]
B                 D#m/B                       G#m
  Umpama bidadari    Yang turun dari kayangan

               D#                    E                       Em
Indah nian tak berbandingan   Terasa bagai disentuh bayangan mu

[Chorus]
               B             D#
Sesungguhnya kamu terang bagaikan cahaya

            E                    Em
Yang menyinari hidupku dikala ku kelam.. kelam

        B           D#
Terciptalah aku tuk kali pertama

         E                         Em
Dan akan ku buktikan kesungguhan dari hati ini

      B
Hati ini…

[Verse 2]
B                 D#m/B                         G#m
  Umpama bidadari      Kau selalu menyenangkan aku

               D#                    E                       Em
Biar kadang ku terkeliru  Izinkan aku menyentuh bayanganmu

Repeat [Chorus]

B
  Terciptanya aku untuk kamu (x2)
B
  Terciptanya kamu untuk aku (x2)

Repeat [Chorus]

Kod Gitar Atas nama cinta (Nasyid) – Unic

unic-tika-itu

Dah lama tak update tablature.. Banyak jugak request untuk lagu ni, “Atas Nama Cinta” oleh kumpulan nasyid Unic. Kumpulan nasyid sekarang pun dah macam rock jugak bergitar2. Ustaz aku dulu marah gila main gitar. Tapi ni nasyid pun bukan main. Takde goreng2 je.. huhu..

Anyway, melodi lagu ni pun senang. Kod gitar pun tak susah kecuali maybe tak ramai yang tahu kod Am/G (baca = A minor on G) iaitu main macam Am, tapi pada masa yang sama bunyikan not G pada string ke-6 (guna jari manis). Sapa yang tak biasa tu terkial2 la jugak. Biasa2kan la yek. Selamat mencuba.

Date: 01.01.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
Unic - Atas Nama Cinta

Chords guide:

[Intro] C G Am Em F    G

[Verse 1]

         C     F         G      Am
Tika mata   Diuji manisnya senyuman

     Am/G          F       G     F    G
Terpamit rasa menyubur harapan

          C         F          G       Am
Dan seketika  Terlontar ke dunia khayalan

       Am/G            F      G     F    G
Hingga terlupa singkat perjalanan

     Dm        Em
Tersedar aku dari terlena

    F                    G
Dibuai lembut belaian cinta

[Chorus 1]

     C         G       Am            Em
Rela aku pendamkan Impian yang tersimpan

       Dm       G
Enggan ku keasyikan

      C        G         Am          Em
Gusar keindahannya  Merampas rasa cinta

     Dm         G        C    F  G
Pada Dia yang lebih sempuna

[Verse 2]

         C        F         G       Am
Bukan mudah  Bernafas dalam jiwa hamba

G        C          F        G      Am
Dan ku cuba  Menghindarkan pesona maya

      Dm           Em
Kerna tak upaya ku hadapinya

      F                     G
Andai murka-Nya menghukum leka

[Chorus 2]

   C           G       Am          Em
Diatas nama cinta Pada yang selayaknya

    Dm           G
Kunafikan yang fana

     C         G        Am         Em
Moga dalam hitungan Setiap pengorbanan

     Dm          G        C
Agar disuluh cahaya redha-Nya

[Bridge]

Em                  Dm
   Biar sendiri hingga hujung nyawa

Em                 Dm
   Asal tak sepi dari kasih-Nya

Em                    F
   Kerna sesungguhnya hakikat cinta

  Dm            G   A
Hanya Dia yang Esa

[Chorus 3]

   D           A       Bbm         F#m
Diatas nama cinta Pada yang selayaknya

    Em           A
Kunafikan yang fana

     D         A        Bbm        F#m
Moga dalam hitungan Setiap pengorbanan

     Em        A
Agar disuluh redha

     D         A         Bbm       F#m
Saratkan hati ini dengan cinta hakiki

      Em        A         D    A  Bbm  F#m
Sehingga ku rasai  Nikmat-Nya

       Em   A        D
Syurga-Nya     Cinta-Nya

Kod Gitar Tawa Dalam Tangisan – Kamikaze

KamikazeLagu ni direquest oleh seorang pengunjung tab gitar nusantara, lagu ciptaan Kamikaze, Tawa dalama tangisan. Intro lagu ni dekat nak sama dengan lagu Unforgiven by Metallica, tetapi di “melayu”kan.

Lagu ni kalau tengok kod dan tablature dia tak susah, cuma ada sedikit teknik yang aku rasa tak ramai orang familiar iaitu harmonics. Kalau tengok [Intro], under (Guitar 2), pada tab ada ditulis “Harm.” Cara nak main note ini adalah dengan petik tali dengan jari kanan seperti biasa, tapi jari kiri tidak perlu menekan tali sehingga fret. Cukup sekadar menyentuh betul2 atas note yang ditunjuk. Seperti contoh jika tab menunjukkan tali not-e fret kosong dan Harm.12, maka sentuh tali betul2 di atas fret 12 tali e. Itulah harmonics. Kepada yang tak pasti lagi ini lagu ini macam mana boleh rujuk video YouTube di bawah. Sebarang kemusykilan sila tinggalkan mesej di ruang komen.

Aku buat jugak simple tab untuk intro (3 guitar parts), dan part2 biasa tu strumming pun mcm lagi typical rock kapak melayu, so aku just letak chords sahaja.

Date: 11.08.2008
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
KAMIKAZE - TAWA DALAM TANGISAN

[Intro]

(Guitar 1)
e|-0-0--0--0--0--1--|-0-0--0--0--0--1--|
B|-3--3--3--3--3----|-3--3--3--3--3----|
G|-2---2--2--2--2---|-2---2--2--2--2---|
D|-0----------------|-0----------------|
A|------------------|------------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

e|-0-0--0--0--0--1--|------------------|
B|-3--3--3--3--3----|-0-0--0--0--0--1--|
G|-2---2--2--2--2---|-2--2--2--2--2----|
D|-0----------------|-2---2--2--2--2---|
A|------------------|-0----------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

e|-0-0--0--0--0--1--|------------------|
B|-3--3--3--3--3----|-0-0--0--0--0--1--|
G|-2---2--2--2--2---|-2--2--2--2--2----|
D|-0----------------|-2---2--2--2--2---|
A|------------------|-0----------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

e|------------------|-3----------------|
B|-0-0--0--0--0---1-|-0----------------|
G|-0--0--0--0--0-0--|-0----------------|
D|-0---0--0--0--0---|-0----------------|
A|-2----------------|-2----------------|
E|-3----------------|-3----------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

(Guitar 2)
e|------------------|-0----------------|
B|------------------|------------------|
G|------------------|------------------|
D|------------------|------------------|
A|------------------|------------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +
                Harm. 12

e|------------------|------------------|
B|------------------|------------------|
G|-------------2----|/5-----5h7-5------|
D|-----0-2/3--------|------------------|
A|------------------|------------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +     +   +

e|------------------|-----------------------|
B|------------------|-----------------------|
G|-------------2/5--|-5-----5h7-5-----5-7p5-|
D|-----0-2-3--------|-------7---7-----------|
A|------------------|-----------------------|
E|------------------|-----------------------|
   +   +   +   +      +   +     +   +

e|------------------|------------------|
B|------------------|------------------|
G|-4----------------|---------0--------|
D|------------------|---0---0----------|
A|------------------|-----0------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +
                  Harm. 5 5 5 5

(Guitar 3 - with tremolo effect)
   v
e|-0----------------|------------------|
B|-3----------------|------------------|
G|-2----------------|------------------|
D|-0----------------|------------------|
A|------------------|------------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

   v                  v
e|-0----------------|-0----------------|
B|-3----------------|-0----------------|
G|-2----------------|-2----------------|
D|-0----------------|-2----------------|
A|------------------|-0----------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

   v                  v
e|-0----------------|-0----------------|
B|-3----------------|-0----------------|
G|-2----------------|-2----------------|
D|-0----------------|-2----------------|
A|------------------|-0----------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

   v                  v
e|-3----------------|------------------|
B|-0----------------|------------------|
G|-0----------------|------------------|
D|-0----------------|------------------|
A|-2----------------|------------------|
E|-3----------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

[Verse 1]
Dm
  Terhenti langkah seketika

     Gm                   Dm
Pandangan tersasar jiwaku bergelora

Sendiri ku dirundung sepi

     Gm                     Dm
Mengenang kembali saat yang telah pergi

[Music Bridge]
Bb          F    Bb           F
  Apa erti teman   Kini jadi lawan

  Gm
Racun kau lemparkan diriku terseksa

    A
Biarlah ku menanggung keperitan

[Chorus]
  Dm     Bb       C
Sesalan... diriku mula terasa

  Dm      Bb    C
Kenangan... jadikan pengajaran

    Dm     Bb       C
Tak mudah... untuk aku melupakan

     G             Gm
Demi persahabatan...

                Dm
Tawa dalam tangisan

e|-0-0--0--0--0--1--|-0-0--0--0--0--1--|
B|-3--3--3--3--3----|-3--3--3--3--3----|
G|-2---2--2--2--2---|-2---2--2--2--2---|
D|-0----------------|-0----------------|
A|------------------|------------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

[Verse 2]
Dm
  Terbongkar segala rahsia

  Gm                 Dm
Selama ini ku tak pernah menduga

Apakah cuba kau lakukan

      Gm                     Dm
Terbuktilah engkau gunting dalam lipatan

(Ulang [Music Bridge])

(Ulang [Chorus])

[Solo Part]  Dm  C/E  F  C/E  (x2)
             Dm  C/E  F  G    (x2)
             A

(Ulang [Music Bridge])

(Ulang [Chorus])

[Outro]

(Guitar 1)
e|-0-0--0--0--0--1--|-0-0--0--0--0--1--|
B|-3--3--3--3--3----|-3--3--3--3--3----|
G|-2---2--2--2--2---|-2---2--2--2--2---|
D|-0----------------|-0----------------|
A|------------------|------------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

e|-0-0--0--0--0--1--|-0-0--0--0--0--1--|-0-
B|-3--3--3--3--3----|-3--3--3--3--3----|-2-
G|-2---2--2--2--2---|-2---2--2--2--2---|-3-
D|-0----------------|-0----------------|-0-
A|------------------|------------------|---
E|------------------|------------------|---
   +   +   +   +      +   +   +   +      +

(Guitar 2)
e|------------------10-12 |-13----------12-13-12-10-|
B|---------------10-------|-------------------------|
G|-----------7/-----------|-------------------------|
D|------------------------|-------------------------|
A|------------------------|-------------------------|
E|------------------------|-------------------------|
   +   +   +   +            +   +   +   +

e|------------------|------------------|
B|-10---------------|------------------|
G|------------------|------------------|
D|------------------|-0----------------|
A|------------------|------------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +
                Harm. 5

Kod Gitar Ini Satu Kisah – Aliff Aziz

Aliff AzizRequested by Cypherhackz

Lagu yang unik pada aku, tidak banyak “major flow” pada chords. Hafal 5 kod dan anda boleh main lagu ini. Teknik strumming dan timing menukar kod dengan betul mungkin perlu. Enjoy.

Date: 04.05.2008
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
Aliff Aziz - Ini satu kisah

Chords:

E-|----0------1------0------1------0------
B-|----1------3------0------1------1------
G-|----0------2------1------2------2------
D-|----2------3------2------3------2------
A-|----3------0------2------3------0------
E-|----x------1------0------1------0------

       C      Dm/7   E      F      Am

[Verse 1]
       Am               E      Am
Tiba tiba ku dilamun cinta  oo oo

         Am                 E      Am
Dengan dia yang sering ku puja  oo ee

(Ulang Verse 1)

[Verse 2]
Am                          E              Am
Ini satu kisah bukan cerita dongeng dulu kala

Am                                E            Am
Ini kisah nyata tentang pertemuan aku dan si dia

Am                   E                      Am
  Buat kali pertama   tika ku terpandangnya

Am                    E                    Am
  Dia balas senyumku   ku melompat terharu

(Ulang Verse 1) x2

Synth Solo A : Am  Am  E  Am x2

[Verse 3]
Am                               E              Am
Dia sungguh bijak buatkan jantungku berdegup rancak

Am                           E               Am
Dia sungguh lawa katanya aku tak kurang kacaknya

Am                 F
  Dia pulak setuju   untuk jadi milikku

Dm/F                    Am
    Dia sungguh berdaya    pasti cemburu semua

(Ulang Verse 1) x2

Synth Solo B : Am  Am  E  Am x2

[Verse 4]
Am
  Dari dulu aku sering ke mana.

F
  Tanpa ada teman di sisi ku.

Dm/F
    Tapi kini semua sudah berbeza.

Am
  Ada saja dia di samping ku.

[Verse 5]
Am                          E              Am
Ini satu kisah bukan cerita dongeng dulu kala

Am                                E            Am
Ini kisah nyata tentang pertemuan aku dan si dia

Am                          E              Am
Ini satu kisah bukan cerita dongeng dulu kala

Am                                E            Am
Ini kisah nyata tentang pertemuan aku dan si dia

Am                   F
  Buat kali pertama   tika ku terpandangnya

Dm/F                    Am
    Dia balas senyumku    ku melompat terharu

(Ulang Verse 1) x4