Kod Gitar Lagu KBSR (Tahap 2) – Anak Itik Tok Wi

Selepas hampir setahun tak update tab, aku rasa dah boleh start balik dah. Banyak gila request lagu actually baik melalui chatbox ataupun email, dalam sehormat2 cara dan tatasusila (seperti : terima kasih sdr zairul.. bla bla.. minta maaf menggangu.. kalau ada masa nak request la lagu.. ni bla bla.. terima kasih sekali lagi.. bla bla) mahupun sehampeh2 cara (seperti : woih, aku nak lagu bla-bla.. ko kasik kat aku cepat ya.. by email < — BANYAK CANTIK BAPAK KO! kata aku di dalam hati)

Aku pun pelik la sesetengah orang yang tak paham langsung bahawa nak buat tab ni bukan aku just bukak mp3 lagu dan klik automatic terus keuar tab.. tidakk.. aku kena dengar lagu tu dulu (kalau aku tak pernah dengar) dan aku akan cari dulu dalam kepala basic chords nye (macam basic C ke, G ke, D ke, Am ke etc.) lepas tu aku akan ambil gitar dan aku akan cuba follow kod apa kalau dah rasa okay baru aku bukak Notepad dan aku cari lirik, paste lirik dan baru tulis kod ikut timing lagu.. Berapa lama masa nak buat satu tab/kod lagu? Itu bergantunglah.. Kalau sesenang lagu rock kapak melayu itu tak lama dalam kurang sejam dah boleh.. Tapi kalau lagu yang sedikit complex (mcm lagu2 ning, lagu budak2 AF etc.) memerlukan 4 5 jam jugak la.

Aku bukan lah seorang pro itu yang kena ambik masa lama tu . Kadang2 aku kena rujuk jugak bapak aku yang merupakan cikgu muzik pencen kalau nak tau nama2 kod yang pelik mcm Em7#5 < — mesti dalam2 ramai korang tak pernah dengar nama kod ni kan.. Itu dipanggil “E minor seven flat five”.. terima kasih.

Apapun back tu business, aku start dengan lagu senang dulu dan korang mesti ingat lagi lagu ni kan. Aku rasa inilah antara lagu2 klasik dan penuh nostalgia untuk bayi2 80an. Nak main lagu ini pun tak susah, perlu 2 kod sahaja, C dan G. Okay Enjoy.

p/s : sila tinggalkan comment kalau ada kemusykilan

Date: 05.05.2008
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
Lagu KBSR (Tahap 2) - Anak Itik Tok Wi

      C
Anak itik Tok Wi

        G
Mandi dalam kolam

       G
Sakit apa Tok Wi

         C
Sakit sendi tulang

      C
Ubat apa Tok Wi

       G
Ubat limau lelam

       G
Sakit apa Tok Wi

        C
Sakit sengal tulang

Kod Gitar Antara Hujan dan Air Mata – Sudirman

Sudirman Hj. Arshad

Requested by awan

Pic courtesy of Perpustakaan Negara Malaysia

Date: 10.06.2007
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Sudirman - Antara Hujan dan Air Mata

[Intro]

Em A Em A C D Em

[Verse 1]
Em                       A
Selebat hujan yang turun  Mencurah membasahi bumi

C            D        B7           Em
 Tidak selebat hujan  Di dalam jiwaku

[Verse 2]
Em                 A
Sehebat halilintar  Membelah langit yang kelabu

C            D             B7            Em
 Tidak sepanas petir  Yang membakar hidupku

[Bridge A]
G         D    Am           Em
Ohhh... hujan..  Di antara airmata ku

    G     D  C             B7
Menitis laju  Bersama pilu pilu

[Chorus 1]
G           D             Am             Em
Ku cuba menghapuskan  Kenangan waktu silam

      G            D        B7              Em
Namun bertambah membara  Rindu yang ku sekamkan

[Chorus 2a]
    G          D         Am         Em
Semakin aku mencuba  Semakin terasa siksa

   G                D         B7         Em
Inikah yang kau tinggalkan  Untuk diriku ooh..  Kasih

[Solo Part 1]
C Bm Am Em C Bm Am Am D D G D Am Em G D B7 Em

[Chorus 2b]
    G          D         Am         Em
Semakin aku mencuba  Semakin terasa siksa

   G                D         B7         B7     D Em
Inikah yang kau tinggalkan  Untuk diriku ooh..  Kasih

[Solo Part 2]
Em Am C D B7 Em

Ulang [Verse 1]

[Bridge B]
G         D    Am           Em
Ohhh... hujan..  Di antara airmata ku

    G     D  B7
Menitis laju  Bersama pilu pilu

Ulang [Chorus 1], [Bridge B]

[Chorus 3]
G          D         Am         Em
Semakin ku cuba  Semakin terasa siksa

   G                D         B7                D Em
Inikah yang kau tinggalkan  Untuk diriku ooh..  Kasih

Kod Gitar Itu Kamu – Estranged

Requested by amirul

Date: 04.06.2007
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Estranged - Itu Kamu

[Intro]

F Am Eb Bb C

[Verse 1]
F                              Am
 Segala yg ku pasti akan aku capai tuk mengambil hati mu

  Eb        Bb     C
Melepasi angkasa cinta ku

F                         Am
 Sesudah aku melafazkan kesemua yang diperlu

  Eb            Bb    C      F
Ianya seperti suluhan yang terang

[Verse 2]
F                             Am
Segala yg kau ragui akan ku padam habis dari hati mu

    Eb        Bb    C
Mengingkari dalaman akal mu

F                             Am
 Takkan puas ku, mengiringi semua tawa dan tangisan mu

   Eb             Bb   C      F
Anggun wajahmu, pelita yang terang

[Music Bridge]
Gm       Bb        Gm
  Hatiku   mahu mu   rupa mu

  Bb          C
Masih masih masih masih

[Chorus]
F         Am         Eb                 Bb   C
 Kau terindah masih ada yang tercantik itu Kamu
F         Am         Eb                 Bb   C
 Kau terindah masih ada yang tercantik itu Kamu

[Solo]
F Am Eb Bb C

[Verse 3]
F                                             Am
 Tiada mengapa taupun sampai bila kerna cinta enggan kenal mengalah

  Eb            Bb   C
Memanah masuk hatiku yang reti

F                                    Am
 Setelah kau nampak tetap ku masih menunjukkan erti hidupku

     Eb               Bb     C   F
Yang mahu bersama kau buat selamanya

Ulang Music Bridge - Chorus - Solo - Chorus

Kod Gitar Sufi – Damasutra

Last month salah sorang visitor Zairul.com ada request tablature lagu ni.. Pakcik terlalu busy untuk pegang gitar.. Baru hari ni dapat carikkan.. simple aje lagu nye pun takde kod pelik2 so even beginner pun boleh main.. check it out ;

Date: 16.03.2007
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Damasutra - Sufi

Chord:

Bb              x13331
Cm              x35543
D               xx0232
F               133211
Gm		355333
G#              466544

Intro : Gm G# Gm F Gm F Bb D

           Gm    F     Bb         D
Sufi selangkah tirai kasihmu ku buka

         Cm          F         Bb      D
Engkau serahkan cinta hingga dirimu tiada

        Gm       F          Bb          D
Kasih sufi kau rela pilih derita di dunia

           Cm     F            Gm
Biar rebah di hina kau tak berubah

[Bridge]
            Cm
Kau menguasai selautan

           Gm
Yang tersembunyi di genggaman

           Cm
Nafi dan isbat kau sandingkan

          D
Sebagai tali pegangan

[Chorus]
           Gm           F
Sufi kau hilang di pandangan

         Bb         D
Ada di dalam kenikmatan

           Cm          D             Gm
Engkau dan dia pasti tidak akan terpisah

           Gm          F
Andai tertutup tirai sufi

              Bb           D
Yang terang tidak nampak terang

          Cm         D             Gm
Inilah siksa menyakitkan sepanjang jalan

[Solo Part] F Gm G# Gm F Cm Gm F Bb D Gm

Ulang [Bridge] & [Chorus]

D            Gm        F
  Inginku tempuh titianmu

       Bb           D
Dari kekasih ke kekasih

          Cm F            Gm
Pengabdianku  bersamamu kasih

           Cm     F            Gm
Biar rebah di hina kau tak berubah

Ulang [Chorus] & Fade Out

Kod/Tab Gitar My Heart – Irwansyah feat. Acha Septriasa

Date: 27.09.2006
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Irwansyah feat. Acha Septriasa - My Heart



Chord:

Am		x02210
Am7(b5)		x0101x
Bbm		x13321
Bm7(b5)		x2323x
C		x32010
C#		x46664
Cm		x35543
D		xx0232
D/F#            200232
Dm		xx0231
E		022100
E/G#		4x2100
Eb		xx5343
Esus4		022200
F		133211
Fm		133111
F#		244322
G		355433
G7sus4		330011

[Intro]

-|----------0-----------------------|----------2-------0---------------
-|------------------3-------2-------|--------------------------3-------
-|----------------------------------|----------------------------------
-|------4-------4-------4-----------|------5-------5-------5-----------
-|--2-------------------------------|--2-------------------------------
-|----------------------------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +

-|----------0-----------------------|----------------------------------
-|------------------3-------2-------|------------------0-------2-------
-|----------------------------------|----------3-----------------------
-|------4-------4-------4-----------|------2-------2-------2-----------
-|--2-------------------------------|----------------------------------
-|----------------------------------|--2-------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +

-|----------0-----------------------|----------2-------0---------------
-|------------------3-------2-------|--------------------------3-------
-|----------------------------------|----------------------------------
-|------4-------4-------4-----------|------5-------5-------5-----------
-|--2-------------------------------|--2-------------------------------
-|----------------------------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +

-|----------0-----------------------|----------------------------------
-|------------------3-------2-------|------------------0-------2-------
-|----------------------------------|----------3-----------------------
-|------4-------4-------4-----------|------2-------2-------2-----------
-|--2-------------------------------|----------------------------------
-|----------------------------------|--2-------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +

-|--2-------
-|----------
-|----------
-|----------
-|----------
-|----------
    +

[Verse 1]

    Bm                                 F#/Bb
-|----------------------------------|----------------------------------
-|------------------3---------------|------------------2---------------
-|----------4-----------------------|----------3-----------------------
-|------4-------4-------------------|------4-------4-------------------
-|--2-------------------------------|--1-------------------------------
-|----------------------------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
   Di  si   ni                  kau    dan    aku

    B7                                 Em
-|----------------------------------|------------------3p--2-----------
-|------------------4---------------|----------5---------------5-------
-|----------2-----------------------|------4-------4-------------------
-|------4-------4-------------------|--2-------------------------------
-|--2-------------------------------|----------------------------------
-|----------------------------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
    Ter                 bi- a-  sa     bersa-  ma

    C#m7(b5)        F#m7               Bm
-|----------------------------------|----------------------------------
-|----------5-----------------------|------------------3---------------
-|--------------4-----------3-------|----------4-----------------------
-|------5---------------4-----------|------4-------4-------------------
-|--4-------------------------------|--2-------------------------------
-|------------------2---------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
            Menja-  lani    kasih      sayang

    C#m7(b5)                           F#7
-|----------------------------------|----------------------------------
-|------------------5---------------|------------------2p--0-----------
-|----------4-----------------------|----------3---------------3-------
-|------5-------5-------------------|------2-------2-------------------
-|--4-------------------------------|----------------------------------
-|----------------------------------|--2-------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
    Baha-   gia                 ku-    dengan  mu

    F#
-|------------------2-----------
-|--------------2---------------
-|----------3-------------------
-|------4-----------------------
-|------------------------------
-|--2---------------------------
    +       +       +       +

[Verse 2]
    Am                                 E/G#
-|----------------------------------|----------------------------------
-|------------------1---------------|------------------0---------------
-|----------2-----------------------|----------1-----------------------
-|------2-------2-------------------|------2-------2-------------------
-|--0-------------------------------|----------------------------------
-|----------------------------------|--4-------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
    Pernah  kah                 kau    mengun- tai

    A7                                 Dm
-|----------------------------------|------------------1p--0-----------
-|------------------2---------------|----------3---------------3-------
-|----------0-----------------------|------2-------2-------------------
-|------2-------2-------------------|--0-------------------------------
-|--0-------------------------------|----------------------------------
-|----------------------------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
    Ha-                 ri  paling     in-     dah

    Bm7(b5)         Em7               Am
-|----------------------------------|----------------------------------
-|----------3-----------------------|------------------1---------------
-|--------------2-----------1-------|----------2-----------------------
-|------3---------------2-----------|------2-------2-------------------
-|--2-------------------------------|--0-------------------------------
-|------------------0---------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
            Ku     ukir   nama       kita  berdua

    Bm7(b5)                            E7
-|----------------------------------|----------------------------------
-|------------------3---------------|------------------0---------------
-|----------2-----------------------|----------1-----------2---1-------
-|------3-------3-------------------|------0-------0-------------------
-|--2-------------------------------|----------------------------------
-|----------------------------------|--0-------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
    Di   sini                   sur-   ga    kita

    E
-|------------------0-----------
-|--------------0---------------
-|----------1-------------------
-|------2-----------------------
-|------------------------------
-|--0---------------------------
    +       +       +       +

[Chorus 1]

Am                  Dm
Bila kita mencintai yg lain

G             E/G#    Am
Mungkin kah hati ini akan tegar

F              Dm
Sebisa mungkin tak akan pernah

Bm7(b5)           E
Sayang ku akan hilang

Am                          Dm
If u love somebody could we be this strong

G               E/G#              Am
I will fight to win our love will conquer all

F                      Dm
Wouldn't reach my love even just one night

Bm7(b5)                     Esus4  E
Our love will stay in my heart..

   Fm  Bbm  Eb  Fm  C# Bbm G7sus4 C C D D
My heart

[Verse 3]
    Gm                                 D
-|------------------3---------------|------------------2---------------
-|----------3-----------------------|----------3-----------------------
-|------3-------3-------------------|------2-------2-------------------
-|--5-------------------------------|--4-------------------------------
-|----------------------------------|----------------------------------
-|----------------------------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
    Pernah  kah                 kau    mengun- tai

    G                                  Cm
-|------------------3---------------|----------------------------------
-|----------3-----------------------|------------------4p--3-----------
-|------4-------4-------------------|----------5---------------5-------
-|--5-------------------------------|------5-------5-------------------
-|----------------------------------|--3-------------------------------
-|----------------------------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
    Ha-                 ri  paling     in-     dah

    Am7(b5)         D7               Gm
-|----------------------------------|----------------------------------
-|--------------1-----------1-------|----------3---------------3-------
-|----------0-----------2-----------|------3-------3-------3-----------
-|------1-----------0---------------|--5-------------------------------
-|--0-------------------------------|----------------------------------
-|----------------------------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
            Ku     ukir   nama       kita  berdua

    Am7(b5)                            D
-|----------------------------------|------------------3p--2-----------
-|------------------1---------------|----------3---------------3-------
-|----------0-----------------------|------2-------2---------------2---
-|------1-------1-------------------|--0-------------------------------
-|--0-------------------------------|----------------------------------
-|----------------------------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
    Di   sini                   sur-   ga    kita

    D
-|------------------2-----------
-|----------3-------------------
-|------2-------2---------------
-|--0---------------------------
-|------------------------------
-|------------------------------
    +       +       +       +

[Chorus 2]

Gm                  Cm
Bila kita mencintai yg lain

F             D/F#    Gm
Mungkin kah hati ini akan tegar

Eb             Cm
Sebisa mungkin tak akan pernah

Am7(b5)            D  Gm
Sayang ku akan hilang

Am                  Dm
Bila kita mencintai yg lain

G             E/G#    Am
Mungkin kah hati ini akan tegar

F              Dm
Sebisa mungkin tak akan pernah

Bm7(b5)            E
Sayang ku akan hilang

Am                          Dm
If u love somebody could we be this strong

G               E/G#              Am
I will fight to win our love will conquer all

F                      Dm
Wouldn't reach my love even just one night

Bm7(b5)                  Esus4  E
Our love will stay in my heart..

[Outro]
Am F Bm7(b5) E
Am F Bm7(b5) E Am

Kod Gitar Hanya Padamu – Qiara

Date: 27.09.2006
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Qiara - Hanya Padamu

Chord:

Am		x02210
Am6/F#		2x2212
B7		x21202
C		x32010
D		xx0232
Em		022000
G		320003


[Verse 1]

Em         Am         D         G
Hanya pada mu Ku serahkan segalanya

           C         Am           B7       Em
Kau bertakhta di nurani Anggun cinta mu abadi

           Am         D            G
Hanya pada mu Pertama dan yang terakhir

         C          Am         B7         Em
Pohon cinta ku merendang Disirami kasih suci



[Verse 2]

        D               G
Jiwa ku dipalu gemersik tak terkira

          D               G
Hampir ku terlena dalam belaian mu

           B7                    Em
Cinta mu selembut sutera menjadi saksi kasih ku

  Am                                     B7
Tiada dua hanyalah satu kau yang ku cintai


[Chorus]

      Em            Am
Sekelumit cinta sekurun kerinduan

   D                G
Ku rempuhi ranjau duka

C                 Am6/F#
Membara sehangat api

     B7
Terhapus sepi di hati ku

       Em            Am
Seulas bibir mu kelu tidak berkata

  D            G
Namun ada sesuatu

   C              Am6/F#
Nurbisa dari mata mu

      B7                 Em
Terpancar cinta yang sejati


[Verse 3]

              B7               Em
Awan yang berarak saujana membiru

               Am                Em
Cerahlah wajah mu di rimba sendu ku

             B7          Em
Menjadi hamparan cinta suci