Aplikasi Facebook for Android v1.8.0 – Apa yang terkini?

Aplikasi rasmi Facebook versi Android 1.8.0 telah keluar sejak semalam seperti yang diketahui pengguna android lain. Perbezaan yang ketara terutama pada user interface, versi baru ini tampak lebih kemas dan agak laju berbanding versi sebelumnya. UI nya hampir sama dengan versi mobile (m.facebook.com), oleh itu jika anda sudah biasa menggunakan versi mobile, rasanya tiada masalah menggunakan aplikasi ini.

Di bawah ini aku tunjukkan beberapa contoh perbezaan pada versi baru dan lama.
Versi 1.7.2 (gambar kiri) & Versi 1.8.0 (gambar kanan)

 

Icon terbaru pada aku lebih kemas dalam bentuk list.Jika klik pada 3 bar pada bucu atas kiri, menu akan keluar dari sidebar. Apa yang menarik adalah senarai dan turutan fungsi atau aplikasi adalah sama dengan versi browser komputer. Dengan kata lain anda boleh ubah senarai utama menu pada browser dan ia akan turut ditukar pada facebook app.

 

Ini adalah muka “News Feed”. App terkini sudah ada fungsi ‘Pull down to refresh’. Sebelum ini perlu klik menu dan tekan refresh, jadi lebih mudah. Bar atas juga berbeza, boleh akses setting, friend request, message dan notification. Juga boleh pilih jenis paparan feed.

 
 

‘Notifications’ yang terkini nampak agak sempit, secara peribadi aku lebih suka paparan pada versi lama kerana lebih luas, tak perlu scroll banyak ke bawah.

 

Walaupun tiada perubahan yang ketara pada muka status, photo etc kecuali beza layout pada bar atas dan bawah, dari segi performance, versi terbaru ini lebih laju dan senang digunakan berbanding dari yang lama.

 

 

 

 

Dengan app terbaru ini anda juga boleh edit account & privacy setting, sesuatu yang mungkin tidak dilakukan dengan android, tetapi sekurang-kurangnya kita ada pilihan. Setting untuk aplikasi pula tiada perubahan.

Apa pendapat anda tentang aplikasi ini?

Aplikasi Google Reader pilihan untuk android : gReader Pro

Sejak dilancarkan beberapa tahun lalu, aku adalah antara pelanggan RSS reader dari google iaitu google reader. Jika dulu hanya diguna malalui PC, dengan berkembang pesatnya penggunaan smartphones, Google Reader terus menjadi pilihan ramai untuk menyemak laman web dan blog yang suka dilawati. Aplikasi google reader rasmi untuk peranti android boleh didapati di android market, tetapi mungkin kerana mementingkan muka pengantaraan yang ringkas, kelajuan dan prestasi, aplikasi android yang ada agak terhad fungsinya.

gReader Pro oleh Noinion adalah aplikasi pilihan aku sebagai alternatif untuk melanggan google reader. Ia boleh dibeli di market dengan harga sekitar USD$5.49 (sekitar RM17 pada masa artikel ini dibuat). Anda boleh mencuba aplikasi percuma (gReader Free) terlebih dahulu dengan sokongan iklan dan beberapa fungsi yang tidak dimasukkan.

Antara fungsi kegemaran aku;

  • 2-Way Sync: Penyelarasan item bacaan serentak antara gReader dan Google Reader, membolehkan artikel dikemas kini serentak.
  • Offline reading: Muat turun laman web ke phone atau SD untuk paparan semasa offline
  • Folders / Tags: Susun artikel berdasarkan fail atau tag
  • Managing subscriptions: Langgan/Nyahlanggan feed secara terus dari gReader
  • Auto synchronization: Penyelaran artikel secara automatik selepas satu tempoh masa
  • Notification: Notifikasi semasa kemas kini
  • Sharing: Kebolehan kongsi artikel dari dalam aplikasi dengan satu klik
  • Widgets: Wijet dengan paparan jumlah artikel yang belum dibaca
  • Night Mode: kebolehan paparan songsang warna siang dan malam
  • Fullscreen

Harga aplikasi ini mungkin agak mahal, tetapi pada aku sangat berbaloi untuk dibeli. Jika anda tak kisah dengan paparan iklan boleh sahaja download versi percuma.

  

 

  

 

  

 

  

 

  

 

Kenapa kami jatuh cinta dengan HTC Desire HD?

Desire HD adalah antara produk keluaran OS Android terbaik dari syarikat pembuat smartphone taiwan, HTC. Kenapa aku cakap terbaik? Sebab dah pakai sejak November tahun lepas tapi ada sesetengah fungsi yang ada pada HTC series terutama setelah diperkuat dengan HTC Sense yang masih tidak dapat ditandingi pencabar terdekat lain seperi Galaxy (SAMSUNG), Xperia (SONY), Droid (MOTOROLA) dll. Artikel ini bukan untuk membandingkan HTC Desire HD dengan peranti android lain, cuma menunjukkan beberapa fungsi yang mungkin tidak diketahui ramai. Beberapa feature yang tersenarai di bawah ini juga mungkin boleh didapati pada android mobile yang lain.

Tengok 7 minit video mengenai apa itu HTC Desire HD. Kalau sambungan internet anda agak perlahan, klik play dan pause, baca artikel dibawah sementara menunggu video habis di’loading’, dan anda boleh sambung tonton video.

Kami jatuh cinta dengan HTC Desire HD kerana;

A. SCENE, SKIN, WALLPAPER DAN WIDGET

   

1. Pilihan default tema untuk home, ada pelabagai jenis, boleh tambah scene jika download dari HTC Hub. Custom scene yang diedit boleh disimpan sebagai backup.

2. Pilihan skin (Default, Wood, Metal, Blackboard etc.)

3. Sokongan Live wallpaper (pilihan dari HTC Hub atau download apps yang menyokong Live Wallpaper dari Android Market).

4. Koleksi widget original dari HTC Hub seperti Facebook/Twitter/Flickr Timelines, Google Calendar, Weather forecast, Stock, Quick Setting etc.

B. SEMASA PANGGILAN

  
1. Built-in Facebook for HTC Sense – Jika fungsi sync diaktifkan, status terkini facebook pemanggil akan dipapar semasa mendapat panggilan – memberi idea topik perbualan kepada anda sebelum mula percakapan.

2. Ada fungsi ‘Flip to Silence – Semasa dalam office, dalam library, meeting dll, kalau terlupa untuk set dalam ‘silent mode’, tak perlu risau. Terbalikkan handset, bunyi dan vibrate akan senyap tanpa perlu memutuskan talian. Bergantung pada setting, panggilan akan di hantar ke Voice Mail, alihkan ke nombor lain etc.

3. Kawalan kekuatan bunyi ringtone automatik – Bunyi ringtone akan bertukar ke tahap maksimum jika diletakkan di dalam beg, poket etc. Bunyi jadi perlahan selepas handset dipegang.

4. Semasa panggilan, display akan auto off jika diletak di telinga – boleh mengelakkan dari tertekan butang mute, speaker atau mati panggilan. Alihkan dari telinga, display kembali on.

C. MAPS, LOCATIONS & WEATHER

   

1. Zero Wait Map – Peta dari google maps pada sekeliling paparan akan di download segera, supaya kita tak perlu menunggu masa untuk peta load setiap kali mengalihkan paparan – faster map browsing.

2. Map with compass – Fungsi kompas dimasukkan ke peta, supaya kita boleh tahu arah sebenar berbanding kedudukan dalam peta, amat membantu ketika berada di tempat yang asing.

3. Jika GPS diaktifkan, weather dan jam akan dikemas kini secara automatik, sangat membantu untuk pengguna yang melakukan perjalanan merentasi zon masa dll. (Boleh juga di aktifkan secara manual)

D. INTERNET

   

1.  Fit-to-screen format – Lihat 3 gambar atas dari kiri, adalah contoh format text pada website yang di susun secara automatik untuk penuhkan skrin. Dengan adanya fungsi terbaik ini, lebih mudah untuk membaca kandungan web kerana tak perlu slide ke kiri dan kekanan, AMAT menjimatkan masa. Fungsi ini juga disokong oleh Dolphin Browser HD (sehingga artikel ini dibuat, browser Firefox dan Opera masih tidak menyokong pilihan fit-to-screen zooming.)

2. Tekan lebih dari 2 saat untuk fungsi copy & paste, text akan di zoom secara automatik, memudahkan kita memilih bahagian text mana yang ingin disalin.

E. LAIN-LAIN

1. Gambar dan video dalam HD.

2. Mind blowing video & sound quality dengan saiz skrin 4.3″ dan dilengkapi dengan SRS Enhancement dan Dolby® Digital Surround Speakers.

3. Jika berdaftar dengan HTCSense.com, phone akan dikesan melalui GPS sekiranya hilang. Atau lebih baik untuk menjaga privasi, semua data yang ada dalam HTC Desire HD boleh dipadam terus dari HTC Sense.

4. Adobe Flash support for browsing.

5 Sharing dengan lebih mudah

5. Masukkan semua akaun email dalam satu inbox.

6. Custom Ringtones

7. External storage (MicroSD)

8. Tethering

Pendek kata ada banyak lagi fungsi yang menarik yang ada pada HTC Desire HD yang tak mampu diisi dalam artikel ini. Betullah tagline nya, HTC – Quietly Brilliant.. Sebab itu lah kami jatuh cinta dengan HTC Desire HD 🙂

HTC DESIRE HD Oficial : http://www.htc.com/www/product/desirehd/overview.html

Aplikasi game android ketika bosan – Paper Toss

Sila cuba aplikasi game android, Paper Toss dari pembuat video game Backflip Studios. Game ini mudah, ringkas dan percuma dari Android Market.

Ada 6 level untuk versi percuma ini iaitu Easy, Medium, Hard, Airport, Basement dan Restroom. Anda cuma perlu flip paper ball ke dalam tong sampah yang ada. Hati-hati dengan laju dan arah angin yang ditiup dari kipas. Skor tertinggi akan ditetapkan mengikut jumlah paper yang masuk secara berturut. Tekan menu untuk hidup/padamkan bunyi.

Aplikasi percuma – WordPress for Android

Platform blog paling popular di bumi, WordPress telah lama mengeluarkan versi Android, bertujuan untuk memudahkan pengguna wordpress.com dan self-hosted (dari wordpress.org). Dengan aplikasi ringkas WordPress for Android ini membolehkan pengguna membuat artikel baru, kemas kini posts dan pages,  semak komen dan lihat statistik.

Tak dinafikan bahawa aplikasi android ini adalah antara apps wajib yang aku bukak kalau keluar dari rumah. Kalau dulu kena ada PC untuk check blog, sekarang semua yang asas boleh dibuat menggunakan Android.

Untuk muat turun secara percuma, sila lawat web rasmi di android.wordpress.org/ atau melalui android market.

Selepas install app, anda boleh terus tambah blog, sama ada buat baru secara percuma dari wordpress.com, masukkan username dan password jika sudah berdaftar dengan wordpress.com, atau masukkan URL, username dan password untuk blog yang dihost sendiri pada server anda.

* Jika mengggunakan self-hosted blog, pastikan anda pilih check box pada setting [Remote Publishing] dari menu Settings >> Writing pada WordPress Dashboard.

Dashboard untuk android wordpress adalah seperti gambar di bawah, ada tab Comments, Posts, Pages dan Stats. Pada tab Comments, pengguna boleh approve/unapprove, delete, reply atau tanda sebagai spam. Pada bahagian bawah sebelah kanan, ada refresh button untuk dapatkan komen yang terkini.

Pada tab Posts dan Pages ada tersenarai semua entri dengan tarikh entry dibuat. Dengan tap pada entry, pengguna boleh buka entri, lihat komen pada artikel, edit, padam dan kongsi URL menggunakan tools yang ada bergantung pada device (twitter, facebook, flickr, tumblr dll.)

Tap pada butang [+], pengguna boleh tambah artikel baru. Fungsi asas seperti upload gambar, masuk tag dan pilih kategori sudah ada pada aplikasi ini. Pada versi terkini (WordPress Android 1.4.1) , pengguna boleh pilih untuk publish entri pada tarikh yang disukai. Bagaimanapun WYSIWYG editor masih belum dapat dimuatkan, walaupun rasanya tidak menjadi masalah untuk kebanyakan blogger.

Satu lagi fungsi yang boleh diguna pada aplikasi ini adalah statistik. Pengguna boleh memilih untuk memaparkan statistik blog mereka berdasarkan jumlah views keseluruhan, post, referrers, kata carian dan klik pada hari berkenaan atau sehingga setahun sebelumnya dan sejak dari pemasangan plugin.

*Pengguna self-hosted blog perlu memasang plugin WordPress.com Stats terlebih dahulu pada blog mereka.

Aplikasi ini turut menyokong comment notifications pada peranti android. Kekerapan kemaskini boleh dipilih setiap 5, 10, 15 dan 30 minit serta 1, 3, 6 dan 12jam, atau sekali sehari dengan notis bunyi, vibration dan blink notification (bergantung kepada android device). Auto tagging untuk semua post dari android juga boleh ditetapkan.

Sehingga WordPress Android Versi 1.4.1, ada beberapa fungsi yang tiada dan mungkin membantu pengguna wordpress seperti;

1. Edit comments
2. Carian post/pages entries, comments, tags.
3. WYSIWYG editor.
4. Tambah custom-fields
5. Sokongan post revisions
6. Edit post permalink
7. Set feature image
8. WordPress widget pada android device
9. Plugin access

WordPress for Android ini masih baru dan pembangun aplikasi sedang giat memperbaiki segala kekurangan yang ada.

A video thank you from Google to Zairul.com

Dapat video thank you dari Google hari ni exclusive untuk Zairul.com. Wow, google adwords dah 10 years! Apapun thanks again google! Korang boleh tengok video nye kat sini;

http://www.youtube.com/adwords10?x=7c3fd854fd574caba089b0adaaad81b9

Oh and then, korang tau tak diorang pegi laser beam kan bulan tulis ZAIRUL.COM? gile takde kerja.. hehe

A video thank you from Google
Just ten years ago, a small team added the phrase ‘See your ad here’ alongside our search results. A few minutes later, the first AdWords customer placed an ad for live mail-order lobsters.

Ten years and billions of ads later, we want to mark AdWords’ 10th birthday by thanking you for advertising with us. We hope you enjoy this small token of our appreciation, a personalized video just for you:

Your video: http://www.youtube.com/adwords10?x=7c3fd854fd574caba089b0adaaad81b9

Thank you. And we wish you success for the next 10 years!

The Google AdWords team

Macam mana diorang buat video ni ek??

2 weeks with HTC Desire HD

Dah dua minggu pakai HTC Desire HD, apa yang mampu aku cakap adalah – kagum dan kaget? kaget??

Aku tak sangka platform Android boleh pergi sejauh ini. No wonder lah, sebab itu android dah pintas iphone tahun ni dari segi user growth.

Banyak orang membincangkan yang mana lebih baik. Android atau iPhone? Pada aku nak membandingkan kedua-duanya memang tak adil. Macam nak membandingkan Nikon dan Canon. Dua-dua pasti ada kelebihan dan kekurangan sendiri. Banyak jugak review “Android vs iphone” yang bias. Kalau fanboy tak abis2 melebih2kan iphone nye. Kalau geeks pulak tak habis2 kutuk apple products.

Orang rumah aku pakai iphone4. Dan dia nampak selesa pakai. Aku pulak prefer android sebab aku suka godek2.

Cuma satu je yang pasti untuk semua user smartphones, sekali dah tukar, anda takkan kembali ke pangkal jalan.

“Shutdown” is preventing Windows 7 from shutting down

Benda pelik berlaku pada Windows 7 hari ni.. Aku pernah tengok kat mana ntah tapi ingatkan hanya parody lawak nak kutuk Microsoft, tatau rupa-rupanya memang jadi betul. Sebab apa aku tatau.

Nak kata problem besar tak jugak sebab boleh force shutdown. Ada sesapa lagi yang ada experience macam ni?

Apa nak buat dengan Mac yang dah rosak?

Mac lama dah rosak dan terbengkalai di rumah anda tapi tak tahu nak buat camne? Nak jual tak laku, nak buang rasa sayang. Tengok gambar kat bawah, mungkin boleh beri idea kepada anda macam mana nak recycle Apple Mac anda

via Izismile.com

Sony Walkman Dock Speaker RDP-NWV500

Creative, modern and cool, itu yang boleh aku katakan tentang dock speaker keluaran sony. Model RDP-NWV500 dah keluar kat Jepun hujung bulan April, dan model yang sama untuk ipod (SRS-V500IP) baru keluar kat US 24 September lepas.

Apa bendanya sound mug ni? Secara kasar, ia adalah mobile speaker yang mempunyai bentuk seperti thermos. Saiznya sebesar botol air 500ml dengan berat yang hampir sama so kalau pegang memang rasa macam pegang botol air.

Features;

Apa yang membezakan sound mug dengan speaker biasa adalah pada cara bunyi dikeluarkan. Circle Sound Stage membolehkan sound dimain hala ke 360° dari sound mug. Secara teori, bunyi dari speaker sama didengar dari semua arah.

Gallery