Aplikasi Facebook for Android v1.8.0 – Apa yang terkini?

Aplikasi rasmi Facebook versi Android 1.8.0 telah keluar sejak semalam seperti yang diketahui pengguna android lain. Perbezaan yang ketara terutama pada user interface, versi baru ini tampak lebih kemas dan agak laju berbanding versi sebelumnya. UI nya hampir sama dengan versi mobile (m.facebook.com), oleh itu jika anda sudah biasa menggunakan versi mobile, rasanya tiada masalah […]

Aplikasi Google Reader pilihan untuk android : gReader Pro

Sejak dilancarkan beberapa tahun lalu, aku adalah antara pelanggan RSS reader dari google iaitu google reader. Jika dulu hanya diguna malalui PC, dengan berkembang pesatnya penggunaan smartphones, Google Reader terus menjadi pilihan ramai untuk menyemak laman web dan blog yang suka dilawati. Aplikasi google reader rasmi untuk peranti android boleh didapati di android market, tetapi […]

Kenapa kami jatuh cinta dengan HTC Desire HD?

Desire HD adalah antara produk keluaran OS Android terbaik dari syarikat pembuat smartphone taiwan, HTC. Kenapa aku cakap terbaik? Sebab dah pakai sejak November tahun lepas tapi ada sesetengah fungsi yang ada pada HTC series terutama setelah diperkuat dengan HTC Sense yang masih tidak dapat ditandingi pencabar terdekat lain seperi Galaxy (SAMSUNG), Xperia (SONY), Droid […]

Aplikasi game android ketika bosan – Paper Toss

Sila cuba aplikasi game android, Paper Toss dari pembuat video game Backflip Studios. Game ini mudah, ringkas dan percuma dari Android Market. Ada 6 level untuk versi percuma ini iaitu Easy, Medium, Hard, Airport, Basement dan Restroom. Anda cuma perlu flip paper ball ke dalam tong sampah yang ada. Hati-hati dengan laju dan arah angin […]

Aplikasi percuma – WordPress for Android

Platform blog paling popular di bumi, WordPress telah lama mengeluarkan versi Android, bertujuan untuk memudahkan pengguna wordpress.com dan self-hosted (dari wordpress.org). Dengan aplikasi ringkas WordPress for Android ini membolehkan pengguna membuat artikel baru, kemas kini posts dan pages,  semak komen dan lihat statistik. Tak dinafikan bahawa aplikasi android ini adalah antara apps wajib yang aku bukak […]

A video thank you from Google to Zairul.com

Dapat video thank you dari Google hari ni exclusive untuk Zairul.com. Wow, google adwords dah 10 years! Apapun thanks again google! Korang boleh tengok video nye kat sini; http://www.youtube.com/adwords10?x=7c3fd854fd574caba089b0adaaad81b9 Oh and then, korang tau tak diorang pegi laser beam kan bulan tulis ZAIRUL.COM? gile takde kerja.. hehe A video thank you from Google Just ten […]

2 weeks with HTC Desire HD

Dah dua minggu pakai HTC Desire HD, apa yang mampu aku cakap adalah – kagum dan kaget? kaget?? Aku tak sangka platform Android boleh pergi sejauh ini. No wonder lah, sebab itu android dah pintas iphone tahun ni dari segi user growth. Banyak orang membincangkan yang mana lebih baik. Android atau iPhone? Pada aku nak […]

“Shutdown” is preventing Windows 7 from shutting down

Benda pelik berlaku pada Windows 7 hari ni.. Aku pernah tengok kat mana ntah tapi ingatkan hanya parody lawak nak kutuk Microsoft, tatau rupa-rupanya memang jadi betul. Sebab apa aku tatau. Nak kata problem besar tak jugak sebab boleh force shutdown. Ada sesapa lagi yang ada experience macam ni?

Sony Walkman Dock Speaker RDP-NWV500

Creative, modern and cool, itu yang boleh aku katakan tentang dock speaker keluaran sony. Model RDP-NWV500 dah keluar kat Jepun hujung bulan April, dan model yang sama untuk ipod (SRS-V500IP) baru keluar kat US 24 September lepas. Apa bendanya sound mug ni? Secara kasar, ia adalah mobile speaker yang mempunyai bentuk seperti thermos. Saiznya sebesar […]