Perkhidmatan Keretapi Elektrik (ETS) Seremban-KL-Ipoh

Setelah bertahun-tahun menunggu akhirnya siaplah jugak fasa landasan berkembar dari Kuala Lumpur ke Ipoh. Perjalan pertama ke Ipoh akan bermula pada hari Rabu ini. Harga tiket difahamkan diantara RM10-RM38 untuk perjalanan di antara IPOH ke SEREMBAN. Buat masa ini hanya ada satu kelas disediakan dan kelas bisnes akan ditambah pada fasa yang berikutnya. Tiket sudah dijual di kaunter ETS di KL Sentral, Ipoh dan Seremban sementara di kaunter sementara KTMB di stesen hentian ETS lain.

Ada dua jenis perkhidmatan ETS iaitu Express dan Transit. Perjalanan ETS Transit berhenti pada setiap stesen hentian ETS manakala ETS Express pula hanya lalu tanpa berhenti di stesen hentian tertentu seperti Tapah Road, Sungkai, Slim River dan sebagainya (sila rujuk jadual perjalanan di bawah)

Fasitili dan kemudahan yang disediakan dalam keretapi elektrik;

Soket elektrik (Power socket)
Satu soket disediakan di antara 2 tempat duduk, adaptor akan disediakan oleh pramugari/pramugara sekiranyanya ada permintaan dari penumpang.

Tandas
Dua tandas sedia OKU disediakan pada koc B dan E, juga boleh digunakan dengan kerusi roda.

Kantin
Kantin disediakan di koc C dengan 5 kerusi jenis bar. Pramugari/pramugara juga akan melalui setiap koc bersama Food & Beverages Cart untuk kemudahan penumpang membeli makanan dan minuman.

LED TV
LED TV info dan hiburan disediakan pada setiap kerusi penumpang.

Tempat meletak barang
Tempat meletak barang (Luggage compartment) disediakan tetapi saiz yang agak terhad.

Keselamatan
CCTV beroperasi pada setiap koc untuk tujuan memastikan keselamatan penumpang.

Perkhidmatan Khas
Keutamaan tempat (Priority seating) dan layanan untuk penumpang OKU disediakan.

Mesra Alam
Koc keretapi yang mesra-alam kerana menggunakan tenaga elektrik sepenuhnya.

Harga dan jadual perjalanan ETS adalah seperti dibawah;
(Gambar rujukan dari laman web Malayrailway.com )
*Sila klik untuk paparan lebih besar

Tak banyak info yang diketahui berkenaan perkhidmatan ETS ni. Laman web yang ada pun macam jambatan tak siap. Di forum Lowyat ada beberapa user yang sudi menguploadkan gambar-gambar dari luar dan dalam ETS.

DISCLAIMER : Gambar-gambar dibawah ini aku ambil untuk tujuan rujukan dari forum Lowyat.net , dan aku tidak ada hak bertulis terhadap gambar-gambar di bawah. Aku masukkan disini untuk tujuan sharing dan tidak lebih dari itu. Harap maklum.

Fasa seterunya ke Padang Besar sedang giat dijalankan. Nanti senang la kalau nak ulang alik ke KL. Tayah cuak dah naik bas.

Maklumat tambahan boleh didapati di laman web rasmi ETS : http://ets-train.com.my/
Laman web rasmi itu masih dalam pembinaan. Tak banyak info yang ada dan kebanyakan link masih belum berfungsi.

Ada jugak video dari YouTube tunjuk train ini boleh cecah laju 160km/h;

Video interior (low resolution);

Rujukan berita:

Kenapa ada ura-ura mengharamkan Blackberry di Malaysia?

Kerana satu sebab – sekuriti negara.

UAE adalah antara negara yang telah pun mengharamkan Blackberry dan difahamkan India dan Indonesia juga sedang memikirkan untuk mengambil langkah yang sama. Negara-negara lain juga mungkin akan mengikuti langkah ini.

Apa masalah sekuriti Blackberry sehingga boleh diharamkan oleh sebuah negara? Yang menariknya ini bukan sebab kelonggaran sekuriti, tetapi masalah terlau secure. Semua mesej yang melalui bb akan dienkrip dan semua data disimpan di satu pangakalan data di Kanada. (Rujuk rajah di bawah)

Blackberry Communication Network

(Pic courtesy of Techdreams.org)

Dengan kata lain, ini bagus untuk pengguna kerana semua data yang dihantar melalui bb tidak akan dibaca oleh orang ketiga dan ini menjamin privasi pengguna dan mengelakkan daripada data jatuh ke tangan orang2 yang tidak diingini. Tetapi sebaliknya untuk agensi kerajaan. Dengan sistem enkripsi yang ada pada BB, mereka tidak boleh akses data yang di hantar. Yang merisaukan agensi kerajaan adalah data-data yang boleh mengancam keselamatan negara. Sebab itu UAE misalnya mengambil langkah mengharamkan bb sehingga data-data ini boleh diakses semula.

How a BlackBerry Works @howstuffworks.com

Adakah benar blackberry boleh mengancam sekuriti negara?
Adakah blackberry juga akan diharamkan di Malaysia?
Adakah ini cuma satu perang psikologi?
Atau cuma perang pasaran – jatuhkan bb dan naikkan yang lain?

Tepuk dada tanya selera.

News :

Terrafugia Transition – Kereta Masa Depan

Sapa baca paper hari ni mesti ada terpandang artikel Kereta boleh terbang.

Kereta Transition dari company Terrafugia adalah kereta pertama yang bakal merealisasikan impian aku – kereta terbang! Yang aku paham, company ni baru on business tahun 2006 oleh engineer-pilot grad from MIT.

Spec;

Performance

  • Cruise: 100 kts (115 mph)
  • Rotate: 70 kts (80 mph)
  • Stall: 45 kts (51 mph)
  • Range: 400nm (460 mi)
  • Takeoff over 50′ obstacle: 1700′ Fuel burn: 5 gph
  • Fuel tank: 20 gallons
  • Useful Load: 430 lbs
  • On road: 30 mpg, highway speeds
  • Light Sport Aircraft (LSA)
  • Convenience
  • Front wheel drive on the ground
  • Automotive-style entry and exit
  • Two place, side by side
  • Automated electromechanical folding wing
  • No trailer or hangar needed
  • Cargo area holds skis, fishing poles or golf clubs

Safety

  • Drive in case of inclement weather
  • Proven 100 hp Rotax 912S engine
  • Full vehicle parachute available
  • Modern glass avionics
  • Automotive crash safety features

Dimensions
Folded:

  • 6’ 9” tall
  • 80” wide
  • 18’ 9” long

Airplane:

  • 6’ 3” tall
  • 19’ 2” long

Wingspan:

  • 27’ 6”

Cockpit:

  • 51” at the shoulder

source : Terrafugia.com

WordPress 2.8.5

Wordpress

WP 2.8.5 dah keluar folks! Upgrade sebelum terlambat..

The headline changes in this release are:

A fix for the Trackback Denial-of-Service attack that is currently being seen.
Removal of areas within the code where php code in variables was evaluated.
Switched the file upload functionality to be whitelisted for all users including Admins.
Retiring of the two importers of Tag data from old plugins.

WordPress 2.8.5: Hardening Release

Toyota iQ

Tak ramai yang tahu pasal iQ, compact car dari Toyota Motors. Kereta ni unik dan comel. Boleh masuk 4 penumpang (3 dewasa 1 budak).  Macam mana tu? Tgk pic kat bawah, ada gap 29cm antara seat driver dan kelindan. So seat yang belakang driver tu untuk budak kecik. Team aku buat assembly jig drawing untuk floor iQ ni dlm bulan 7-8 dulu. Biasa almost every car, flooring dia symmetrical. Kiri kanan sama. Tapi yang iQ ni sebabkan seat dia yg lari sikit, so kitorang tak boleh buat ordinary L/R drawing (buat drawing sebelah kanan sahaja, mirror drawing for the lefty). Kena jugak draw different jig for both sides. Toyota byk jugak abiskan duit kat technical drawing selain R&D. Sebab tu mahal kot 😛

Anyway ni dia punya spec :

Class : City car
Layout : FF layout
Engine(s) : 1.0L & 1.3L petrol, 1.4L diesel
Transmissions : 5-speed manual or CVT
Wheelbase : 2000 mm (78.7 in)
Length : 2985 mm (117.5 in)
Width : 1680 mm (66.1 in)
Height : 1500 mm (59.1 in)
Curb weight : 860 kg (1,896 lb)
Fuel capacity : 32 L (8 US gal; 7 imp gal)

Tapi walaupun cc iQ ni agak kecik, tapi still tak boleh lawan the latest Honda Fit dari segi fuel usage. Kena improve efficiency baru boleh lawan other compact cars. iQ ni pun baru first edition, so aku harap byk lagi yg boleh diimprove next time.

Toyota iQ Toyota iQ Toyota iQ Toyota iQ Toyota iQ Toyota iQ

Softbank iPhone 3G – to buy or not to buy

iPhone

iPhone 3G akan mula dijual via Softbank Jumaat ni (July 11th, 2008) dengan harga ¥23,000 atau semurah ¥960/month. Tapi rata2 review yang aku tgk, almost 99% kata iphone suck. Antara penyebab utamanya adalah non-replacable batteries, dan NO MMS? wtf?

SAtu survey yang di buat oleh iSHARE mengatakan 91% of Japanese Will Not Buy ‘iPhone’. Hmm.. aku menjangkakan iPhone akan fail di Jepun seperti jugak Sony Ericsson. Actually aku pelik kenapa iPhone mem”big-deal”kan 3G tu padahal kat Japan 3G tu dah start 5 6 tahun dulu dah since the boom of i-mode by NTTdocomo. Even diorg tgh develop 4th generation mobile, baru iPhone terhegeh2 nak on 3G.

Function yang tiada pada iPhone pada aku yang mengurangkan nafsu Jepun;

1. No e-pay
2. No video
3. No MMS
4. No TV

Aku dapat jugak email dari Softbank, katanya : Awak boleh hantar MMS ke iphone tapi kami kena charge ¥xxx/b.. haa? So bukan pengguna iPhone sahaja yang kena keluar duit banyak yang pengguna Softbank lain pun kena keluar duit jugak??

So kepada member2 yang berangan nak pakai iPhone tu kalau message aku sorry la kalau aku tak reply message korang.. haha

Resource :

Five Reasons NOT To Buy The 3G iPhone – Mobile Blog – InformationWeek
3G iPhone not ready for the enterprise? | The Register
Why the 3G iPhone may suck
‘iPhone 3G’ – The Full Details & Disappointments
Is The 3G iPhone Worth It?

Artikel : Hantu dari sudut fizik

Aku dapat email dari seorang member, katanya pernah keluar di Berita Harian. Aku tak dapat confirm benda ini. Apapun satu teori yang unik walaupun rasanya tak ramai orang percaya.

Hantu dari sudut fizik
Oleh Nasron Sira Rahim

Kajian sains kuantum dapati makhluk ghaib terbentuk daripada ion positif, alah kepada cahaya

FILEM Ghostbuster yang dihasilkan Hollywood, Amerika Syarikat pada 1984 memberi idea baru mengenai suatu perkara yang tidak pernah terlintas pada minda kebanyakan kita – hantu atau makhluk ghaib mampu dicederakan dan diperangkap dengan peralatan sains dan teknologi.

Ketika kebanyakan pihak diganggu perasaan takut dan seram hanya sekadar membicarakan perihal makhluk ghaib itu, ramai antara kita tidak menyedari bahawa kajian sains dan teknologi menemui beberapa sifat dan ciri kelemahan jin dan hantu.

Berbeza dengan ahli agama, penyelidik cuba memecahkan teka-teki makhluk paranormal itu dengan mencari penjelasan saintifik dengan mengkaji unsur kewujudan hantu dan jin daripada sudut sains. Hasil kajian selama puluhan tahun itu memang tidak diduga kebanyakan kita!

Siapa menyangka fiksyen sains dan dongeng seperti drakula terbakar apabila terkena sinaran matahari, hantu tidak muncul pada siang selain boleh ditangkap dan dicederakan menggunakan peralatan teknologi seperti filem Ghostbuster; semuanya berasas.

Continue reading “Artikel : Hantu dari sudut fizik”