Perkhidmatan Keretapi Elektrik (ETS) Seremban-KL-Ipoh

Setelah bertahun-tahun menunggu akhirnya siaplah jugak fasa landasan berkembar dari Kuala Lumpur ke Ipoh. Perjalan pertama ke Ipoh akan bermula pada hari Rabu ini. Harga tiket difahamkan diantara RM10-RM38 untuk perjalanan di antara IPOH ke SEREMBAN. Buat masa ini hanya ada satu kelas disediakan dan kelas bisnes akan ditambah pada fasa yang berikutnya. Tiket sudah […]

Kenapa ada ura-ura mengharamkan Blackberry di Malaysia?

Kerana satu sebab – sekuriti negara. UAE adalah antara negara yang telah pun mengharamkan Blackberry dan difahamkan India dan Indonesia juga sedang memikirkan untuk mengambil langkah yang sama. Negara-negara lain juga mungkin akan mengikuti langkah ini. Apa masalah sekuriti Blackberry sehingga boleh diharamkan oleh sebuah negara? Yang menariknya ini bukan sebab kelonggaran sekuriti, tetapi masalah […]

Terrafugia Transition – Kereta Masa Depan

Sapa baca paper hari ni mesti ada terpandang artikel Kereta boleh terbang. Kereta Transition dari company Terrafugia adalah kereta pertama yang bakal merealisasikan impian aku – kereta terbang! Yang aku paham, company ni baru on business tahun 2006 oleh engineer-pilot grad from MIT. Spec; Performance Cruise: 100 kts (115 mph) Rotate: 70 kts (80 mph) […]

WordPress 2.8.5

WP 2.8.5 dah keluar folks! Upgrade sebelum terlambat.. The headline changes in this release are: A fix for the Trackback Denial-of-Service attack that is currently being seen. Removal of areas within the code where php code in variables was evaluated. Switched the file upload functionality to be whitelisted for all users including Admins. Retiring of […]

Softbank iPhone 3G – to buy or not to buy

iPhone 3G akan mula dijual via Softbank Jumaat ni (July 11th, 2008) dengan harga ¥23,000 atau semurah ¥960/month. Tapi rata2 review yang aku tgk, almost 99% kata iphone suck. Antara penyebab utamanya adalah non-replacable batteries, dan NO MMS? wtf? SAtu survey yang di buat oleh iSHARE mengatakan 91% of Japanese Will Not Buy ‘iPhone’. Hmm.. […]

Artikel : Hantu dari sudut fizik

Aku dapat email dari seorang member, katanya pernah keluar di Berita Harian. Aku tak dapat confirm benda ini. Apapun satu teori yang unik walaupun rasanya tak ramai orang percaya. Hantu dari sudut fizik Oleh Nasron Sira Rahim Kajian sains kuantum dapati makhluk ghaib terbentuk daripada ion positif, alah kepada cahaya FILEM Ghostbuster yang dihasilkan Hollywood, […]