Chords

Kat ruangan ni aku senaraikan (akan ditambah dari semasa ke semasa) beberapa kod asas dan advance. Macam diagram kat bawah ni contoh macam mana nak mainkan kod C misalnya. Untuk setiap kod nanti aku letak tips untuk main dengan betul. Dan korang perlu biasakan diri dengan istilah seperti “Fret”, “Tali #5”, “Root” etc.
Panduan Chord

Kat bawah ni pulak aku listkan jenis jari dengan nombor. Seperti rajah, jari telunjuk adalah [1], jari hantu [2], jari manis [3] dan jari kelinging [4].  Ibu jari pulak jarang guitarist pakai untuk tekan kod kecuali untuk “mute” dengan menyentuh tali. Walaupun Eric Clapton misalnya kadang2 guna ibu jari dia masa tekan tali #6 pada kod F. Finger-style guitarist jugak guna ibu jari pada kod tertentu atau masa plucking/tapping. Kepada beginners, aku tak galakkan guna ibu jari. Tapi kalau korang rasa pada kod2 tertentu sesuai pakai ibu jari then silakan.

Jari

Chord List

[C] [D] [E]

Selamat mencuba.

112 thoughts on “Chords”

  1. Ijan >> dua dua pun boleh sebenarnya.. tapi kalau tgk cara soalan anda, jawapannya petik kat open string (atas sound hole) la dulu. dah advance baru boleh try teknik lain

  2. kalau lu nak senang lu tel je gua di no 0179474925, gua akan tolong lu setakat yg gua mampu.free of charge.gua ikhlas.tp lu kena korbankan sikit lu punya kredit tel.

  3. aku cadangkan kalu nak balaja scale try cari software guitar pro. aku rase software tu banyak membantu 😀

  4. saya nil knowledge about music..tp interested nak belajar ..maybe play gitar as starter.advisable g kelas ke through website ni boleh pandai?

  5. isma >> aku rasa better g kelas.. kat sini tak banyak info yang boleh tolong. plus kalau g kelas, dapat belajar one to one dengan teacher..

    1. rahman >> Cara buat gitar

      1. Beli kayu, tukul, pahat, gam gajah, syelek, berus, kertas pasir dan aksesori gitar.

      2. Potong kayu kayan ikut urutan dan ukuran.

      3. Gamkan kayu yang telah dipotong dengan gam gajah.

      4. Syelek dan keringkan. Gosok dengan kertas pasir untuk jadikan dia berkilat

      5. Pasangkan aksesori gitar seperti nat dan tali.

      6. Siap

  6. dude .. fret 2 ape ? urm .. x fhm pape .. mmg ssh ek bg sum1 y x tao pape cm aku ney nk2 blaja on9 .. huhu ,, kene cari cikgu gk ek ?

  7. aku tengok member aku banyak reka kod sendiri bunyi sedap gila, pelik2 juga kod yg dia pegang, yang aku pulak tau main kod depan je, nak pegang full kod pun macam nak tergeliat jari.. wahahah!

  8. puas aku cr basic kord gitar…nasib bek jmpe kat cni…
    bro..bley x ko ltk lbey details kord2 gitar yang ader?
    aku kdg2 x baper nak phm la…pls bro yer…

  9. herm, adew lagi..
    bleh x bg panduan nk baca kod tab guitar??
    ini chord.. byk tmpat sye msk nk blajar gitar tunjuk kod tab trutamanye lgu jepun..

  10. slm… den pun nk blja men gitar tp den buto bonar bab2 gitar ni… huhuhuuu gitar dh beli tp main plak x pandai… tlg la bro turunkn ilmu kat den… plzzz!!!

  11. cam na nak men goreng ngan laju….
    contoh…= paul gilbert..

    agak2 kalo org yg da pgg gita selama setaon stengah da bleh bwk bpe buah lagu?

    aq pegang gita setaon stengah….
    tpi aq cume taw men 20 lagu jer full siap goreng sbb aq nak pgg first..
    ok x?

  12. sy mnt gitr..n memang nak sgt bljr.tp ta reti sgt.bru bli gtar dan tgh mencuba menghafal chord2 gitar..n ade jgak try men lagu2 (tgk kt youtube)tp macam ta sama je..so mcam mane ek nak stat men gitar ni for beginners cm sy??

  13. salam bro..
    sy br blaja main,nk ngadu skit.ble main chord yg kne bar tuh mcm F#m,Bm msti xdpt bunyi yg kne.tuning ok so i saspek position finger tuh x bpe btul

    ble kite nk bar fret tuh jari tuh just lay saje ke atau kne tekan sket ke cane?bleh ke klu just a few strings saje yg come to contact with index finger mase kite lay jari tuh.cth macam tali 1st ngn 6th je.or kne make sure sume strings kne.

    pls bro…TQ

  14. yaya >> untuk kod F, kalau boleh tekan semua fret pun okey, tapi kalau tak biasa tekan focus on tali #1, #2 dan #6. tekan di antara fret, tapi bagi dekat dengan fret.

    Tgk bar bawah;

    CONTOH TEKAN AREA x DI ANTARA FRET 0 dan FRET 1,
    TAPI LEBIH DEKAT KE FRET 1 
                  
    #1  ||--------x--|-----------|-----------|----
    #2  ||--------x--|-----------|-----------|----
    #3  ||--------x--|--------x--|-----------|----
    #4  ||--------x--|-----------|--------x--|----
    #5  ||--------x--|-----------|--------x--|----
    #6  ||--------x--|-----------|-----------|----
    
    

    masalah mungkin jugak sebab jarak antara tali dengan fingerboard (or fretboard). cara nak repair kena adjust truss rod, atau reset tinggi bridge (better bawak pegi kedai kalau tak sure).

  15. ok..tq bro.btul gak tu rasenye tali tinggi dr fretboard.bwk gi kdai??.umm…alamat x pegila…sganla nk cter kt de..neway,tengs!

  16. bro..nk tanye ckit,buleh ke seseorg 2 nk sgt blaja men gitar dan nk pandai men gitar tp hanye dr internet sahaje..x dek org yg nk ajar?

  17. ooo…tenggss incik zarul:)
    btw stuju ngn yusnadam..
    da try blaja sndri thru tenet n manual..
    hmmppffftt…hmmppfftt…jenuh laa..adeiii
    camane nk pndai nie..nk amek kls xsmpat laa..
    kls yg ade ni pun diponteng2..camane nk p kls muzik??

  18. bro..nk plucking lak? haha..br start men..so dah tau la kod..tp nk plucking..then nk tuko dr kod ke kod..susah gile..kasi suggest ckit..

  19. macamana nak tau kord-kord sesuatu lagu…hairan gak tego pemain gitar dengar sikit je lagu tu dah boleh main keseluruhan lagu tu..

  20. btol ke gitar untuk penjagaan sebaik baiknya kena ngantung ye kalau kita tegakkan macm biase nanti dia punya neck tu bengkok ye

  21. lala >> punca utama neck bengkok BUKAN sebab letak gitar gantung, condong atau baring, tapi disebabkan oleh string. cara taknak bagi neck cepat melengkung senang aje, tune down gitar setiap kali selepas main atau kalau nak simpan dalam tempoh yang panjang.

  22. alix >> Grouping chord tu adalah kumpulan set kod basic untuk satu scaling. contoh basic group kod untuk scale C adalah C, Am, F, G. Untuk scale G group kod dia adalah G, Em, C, D etc. Kalau tahu apa group kod untuk satu scale, senang nak cari lagu. Contoh kalau lagu tu main dalam key C, so kod2 yang ada dalam lagu tu nanti selalunya pusing2 dalam grouping kod yang sama. Tapi tak semua lagu.

  23. rader, kalau letak tepung dalam lubang gitar akustik@kapok tu boleh ke? orang yang ajar gue buat camtu supaya bunyinye lebih sedap sebab dalam gitar tu lembab jadi bile letak tepung dalam tu jadi kering dan bunyinye sedap betul ke? dan cam mana setting tune gitar kasi bunyi sedap tak sumbang, macam mana nak tau bunyi sumbang ke tak dan lepas tu macam mana pulak nak setting tune gitar tu kasi bunyi dia baik balik? tolong ye brader, saya ni mmg banyak tanya terima kasih banyak banyak berjuta juta ringgit orang macam bro ni baek giler

  24. lala >> Letak tepung dalam gitar?? Ni petua melayu ni.. hehe.. Actually ada betul jugak kata member ko tu. Ingat tak masa belajar Geografi, “Iklim Malaysia panas dan lembab sepanjang tahun..” Lembab adalah antara masalah yang perlu di ingat untuk main gitar. (Lembab akal pun masalah utama jugak tapi aku tanak bincang pasal ni), atau dalam BI dipanggil “humidity”.

    Humidity adalah kelembapan udara, dan untuk gitar, humidity yang sesuai adalah antara 40-50%. Kering sangat atau lembab sangat boleh merosakkan finishing gitar, kayu melengkung atau gam tertanggal, serta boleh mempengaruhi bunyi gitar itu sendiri. So disebabkan negara kita lembab, kita kena ada controller untuk tanak bagi udara keliling gitar tu terlalu lembab.

    Macam mana nak tahu berapa percent humidity? Kena la pakai “humidifier”. Kat kedai gitar ada, kat internet pun lagi banyak jual.

    Aku tak larang ko masukkan tepung dalam gitar tu. Tapi ingat, kutu pun suka jugak tepung. Nanti baru betul “real kutu” yang main gitar ko.

    So lebih baik kalau masukkan “Silica Gel” dalam gitar tu. Kalau dah lemau, masukkan Gel tu dalam microwave, keringkan dan boleh pakai balik. Silica Gel tak menarik perhatian kutu macam tepung.

    Macam mana nak tune gitar? Banyak sangat orang tanya soalan ni. Nanti aku buat artikel pasal cara untuk tune gitar.

    Selamat

  25. kalo gitar kapok biasa tu kita buat jadi dia boleh cucuk amp kat speaker tu boleh ke?dan apa guna benda kat hujung badan gitar tu yang macam tempat nak cucuk tu tapi ada skru pulak.benda yang kecik tu.
    dan apa beza chord dengan tab? terima kaseh.

  26. lala >> kena pakai magnetic atau trantsducer pickup. skru kat hujung gitar? apetu? chord adalah kod gitar (C, Am, G# etc), tab adalah notation sheet untuk tunjuk positioning jari pada gitar

  27. lala >> untuk domain aku register kat yahoo domain (US$34.95/year), server aku pakai shared hosting (US$12/month). blog aku install wordpress kat server.

  28. brader rasa kena makan apa kalo kita bersuara nada tinggi macam lan tu?
    lagi satu belajar main bass dengan gitar mana lagi susah?

  29. camaner nak belajar main gitar jadi tak terer????????aku puas dah cuba tapi tak boleh jugak…….tolong tunjuk lau tahu kkkkkkk….wakaka byer

  30. “Macam mana nak tune gitar? Banyak sangat orang tanya soalan ni. Nanti aku buat artikel pasal cara untuk tune gitar.”

    Dalam banyak2 orang tu, sayalah salah sorang daripada mereka..:)susah btula bro.skarang pun x pandai2 lg.nk bli je lah menda tuner tuh.sy penah pakai membe punya.senang sekali me”nune”nye.

  31. Salam,brade mcm nak bce maksud “tab symbol” yg mcm ne :

    SLIDE DOWN FROM THE FRET INDICATED TO A FEW FRETS BELOW

    / SLIDE UP FROM AN INDICATED FRET TO
    ANOTHER INDICATED FRET

    H HAMMER IN

    P PULL OFF

    ^ BEND

    R RELEASE BEND

    ~ VIBRATO

  32. er,na tanye ni.segan la pulakk.hmm,aku betol2 bru blaja men gitar.na tanye nie.lau na tekan tali uw.at bhagian mane ek?kan gitar uw panjangg ;D.

    1. @phobia – Aku lebih prefer kalau sambung ke bahagian sebelah bawah pangkal neck (mcm yg ada pd gitar elektrik), sebab kalau kat situ tali strap tak ganggu masa main, plus lebih rasa selesa. Cuma kena pasang strap pin or strap button kalau tak ada. Kalau nk pasang terus pada neck dekat sebelah atas nut, tak perlu strap pin, tapi sesetengah orang rasa strap boleh ganggu permainan gitar diorang, dan gitar jadi tak balance. Korang mungkin kena tahan body untuk elak dia dari turun ke bawah kalau body gitar berat.

      Kalau nak main gitar tu fit kat body, pasang kat pangkal neck dekat body gitar.

      Kalau nak main gitar tu goyang-goyang, nk boleh slide-slide macam Elvis ke, pasang kat hujung neck dekat atas nut.

Leave a Reply