Kat ruangan ni aku senaraikan (akan ditambah dari semasa ke semasa) beberapa kod asas dan advance. Macam diagram kat bawah ni contoh macam mana nak mainkan kod C misalnya. Untuk setiap kod nanti aku letak tips untuk main dengan betul. Dan korang perlu biasakan diri dengan istilah seperti “Fret”, “Tali #5”, “Root” etc.
Panduan Chord

Kat bawah ni pulak aku listkan jenis jari dengan nombor. Seperti rajah, jari telunjuk adalah [1], jari hantu [2], jari manis [3] dan jari kelinging [4].  Ibu jari pulak jarang guitarist pakai untuk tekan kod kecuali untuk “mute” dengan menyentuh tali. Walaupun Eric Clapton misalnya kadang2 guna ibu jari dia masa tekan tali #6 pada kod F. Finger-style guitarist jugak guna ibu jari pada kod tertentu atau masa plucking/tapping. Kepada beginners, aku tak galakkan guna ibu jari. Tapi kalau korang rasa pada kod2 tertentu sesuai pakai ibu jari then silakan.

Jari

Chord List

[C] [D] [E]

Selamat mencuba.

112 thoughts on “Chords

  • May 12, 2008 at 5:35 pm
    Permalink

    saya nak kord yang boleh main lead gitar

    Reply
  • September 22, 2008 at 5:55 pm
    Permalink

    bleh tolong ajar aku camne nk scaling…..

    Reply
  • December 19, 2008 at 1:52 am
    Permalink

    kalau kita nk petik gitar, kita kena petik tempat kita tekan kord ke atau tempat open string

    Reply
  • December 21, 2008 at 8:17 am
    Permalink

    Ijan >> dua dua pun boleh sebenarnya.. tapi kalau tgk cara soalan anda, jawapannya petik kat open string (atas sound hole) la dulu. dah advance baru boleh try teknik lain

    Reply
  • March 7, 2009 at 10:10 am
    Permalink

    kalau nak belajar scaling mula2 lu mesti kena ingat not guitar,brader.

    Reply
  • March 7, 2009 at 10:14 am
    Permalink

    kalau lu nak senang lu tel je gua di no 0179474925, gua akan tolong lu setakat yg gua mampu.free of charge.gua ikhlas.tp lu kena korbankan sikit lu punya kredit tel.

    Reply
  • March 13, 2009 at 6:35 pm
    Permalink

    aku cadangkan kalu nak balaja scale try cari software guitar pro. aku rase software tu banyak membantu 😀

    Reply
  • May 10, 2009 at 7:20 am
    Permalink

    saya nil knowledge about music..tp interested nak belajar ..maybe play gitar as starter.advisable g kelas ke through website ni boleh pandai?

    Reply
  • May 10, 2009 at 2:23 pm
    Permalink

    isma >> aku rasa better g kelas.. kat sini tak banyak info yang boleh tolong. plus kalau g kelas, dapat belajar one to one dengan teacher..

    Reply
  • May 13, 2009 at 5:08 am
    Permalink

    bagaimana nak guna kord A SUS ,,and bila patut guna KOrd SUS

    Reply
  • May 13, 2009 at 5:09 am
    Permalink

    and bagimana nak tahu bila plukcing kord apr yang seklalu dgunakan

    Reply
  • May 13, 2009 at 5:18 am
    Permalink

    haii isma banyk paktis la baru terer teori bleh stakat belajar hmm

    Reply
  • June 2, 2009 at 8:44 pm
    Permalink

    baru nak belajar main gitar..tolong ajar..

    Reply
  • June 5, 2009 at 1:42 pm
    Permalink

    camna main gitar elektrik

    Reply
  • June 5, 2009 at 1:47 pm
    Permalink

    tolong la ajar
    jangan kedekut ilmu

    Reply
  • June 20, 2009 at 3:48 pm
    Permalink

    macam mana kau buat gitar

    Reply
    • June 20, 2009 at 4:02 pm
      Permalink

      rahman >> Cara buat gitar

      1. Beli kayu, tukul, pahat, gam gajah, syelek, berus, kertas pasir dan aksesori gitar.

      2. Potong kayu kayan ikut urutan dan ukuran.

      3. Gamkan kayu yang telah dipotong dengan gam gajah.

      4. Syelek dan keringkan. Gosok dengan kertas pasir untuk jadikan dia berkilat

      5. Pasangkan aksesori gitar seperti nat dan tali.

      6. Siap

      Reply
  • June 23, 2009 at 12:16 am
    Permalink

    Sy nk blaja main gitar..bole tlg?

    Reply
  • June 28, 2009 at 6:45 pm
    Permalink

    dude .. fret 2 ape ? urm .. x fhm pape .. mmg ssh ek bg sum1 y x tao pape cm aku ney nk2 blaja on9 .. huhu ,, kene cari cikgu gk ek ?

    Reply
  • June 29, 2009 at 2:49 am
    Permalink

    aku tengok member aku banyak reka kod sendiri bunyi sedap gila, pelik2 juga kod yg dia pegang, yang aku pulak tau main kod depan je, nak pegang full kod pun macam nak tergeliat jari.. wahahah!

    Reply
  • July 1, 2009 at 5:29 pm
    Permalink

    aku lagi x tau main..tapi aku ada 2 bijik guitar..fender n ibanez..2 2 tu harganyer 6k..camne nak main ekk

    Reply
  • July 3, 2009 at 4:35 pm
    Permalink

    jari sy xkuat kalau terpakse main chord yg byk tali kene tekan

    Reply
  • July 23, 2009 at 2:43 pm
    Permalink

    puas aku cr basic kord gitar…nasib bek jmpe kat cni…
    bro..bley x ko ltk lbey details kord2 gitar yang ader?
    aku kdg2 x baper nak phm la…pls bro yer…

    Reply
  • August 22, 2009 at 11:27 pm
    Permalink

    aku penin ar nk tune amp….bunyi xbesh langsung….adakah amp aku murah sbb 2 bunyi cam kambin????

    Reply
  • August 26, 2009 at 11:21 pm
    Permalink

    pencil >>

    tune amp? amp tak payah tune rasanya 😛

    mungkin bukan salah amp kot.. cuba try tune gitar anda betul2

    Reply
  • September 9, 2009 at 9:50 pm
    Permalink

    thanx bro… dah faham ckit pasal gitar nie…..

    Reply
  • September 9, 2009 at 9:51 pm
    Permalink

    dah faham ckit pasal gitar nie…..

    Reply
  • September 22, 2009 at 10:22 pm
    Permalink

    hey, keh nk tnye…
    yg kat panduan blajar gitar yg bhgian power chord 2…
    yg no 3, 7, 5, 11, 9 itu apa??

    Reply
    • September 26, 2009 at 9:22 am
      Permalink

      @ babyrock – yg nombor tu kedudukan fret. #3 maknene kedudukan pada fret yang ke-3

      aku tengah buat ebook untuk panduan baca tab dan kod.

      Reply
  • September 22, 2009 at 10:51 pm
    Permalink

    herm, adew lagi..
    bleh x bg panduan nk baca kod tab guitar??
    ini chord.. byk tmpat sye msk nk blajar gitar tunjuk kod tab trutamanye lgu jepun..

    Reply
  • October 14, 2009 at 12:30 pm
    Permalink

    bro,btl ke susun jari mcm 2..mcam payah je..

    Reply
  • October 31, 2009 at 10:51 pm
    Permalink

    ea??
    ebook 2 apa??
    sowi r budak3 agy xtaw ke bnda..

    Reply
  • November 9, 2009 at 5:36 pm
    Permalink

    aku cnfuse nk bli gtar kpok atau gtar clasic..x tau nk bza arr..

    Reply
  • November 13, 2009 at 1:30 pm
    Permalink

    kedai gitar yang murah dkt mane ?
    harga gita kapok yg murah berape ?

    Reply
  • November 16, 2009 at 10:09 pm
    Permalink

    arepp >> aku tak sure harga kat mana murah kat mana mahal. gitar kapok yang murah (kayu getah) RM50 pun ada. untuk permulaan aku sarankan bajet RM100-RM300

    Reply
  • November 25, 2009 at 2:37 am
    Permalink

    slm… den pun nk blja men gitar tp den buto bonar bab2 gitar ni… huhuhuuu gitar dh beli tp main plak x pandai… tlg la bro turunkn ilmu kat den… plzzz!!!

    Reply
  • December 6, 2009 at 11:40 am
    Permalink

    cam na nak men goreng ngan laju….
    contoh…= paul gilbert..

    agak2 kalo org yg da pgg gita selama setaon stengah da bleh bwk bpe buah lagu?

    aq pegang gita setaon stengah….
    tpi aq cume taw men 20 lagu jer full siap goreng sbb aq nak pgg first..
    ok x?

    Reply
  • December 9, 2009 at 12:52 pm
    Permalink

    sy mnt gitr..n memang nak sgt bljr.tp ta reti sgt.bru bli gtar dan tgh mencuba menghafal chord2 gitar..n ade jgak try men lagu2 (tgk kt youtube)tp macam ta sama je..so mcam mane ek nak stat men gitar ni for beginners cm sy??

    Reply
    • December 9, 2009 at 11:08 pm
      Permalink

      teera >> banyakkan prektis kod, dan cara tukar kod. itu aje dah cukup untuk permulaan

      selamat berjaya

      Reply
  • December 31, 2009 at 12:08 pm
    Permalink

    0o0o..Dah faham..Tpikn br0..Dlm bku sye..Ade 4 k0d A..bkan k0d A#..Tpi kod A Je..Mcm mane nk tau klo lagu 2 pkai k0d mane stu??

    Reply
    • December 31, 2009 at 1:08 pm
      Permalink

      Hafiz >> nak tahu pakai yang mane kena ikut telinga

      Reply
  • January 1, 2010 at 7:48 am
    Permalink

    0o0o0o..Mcm 2..Tq byk2 ya br0..Sye da pham mcm mane nk bce bku uh..Thanks ya..

    Reply
  • January 8, 2010 at 11:01 pm
    Permalink

    wei..actually aku ni mmg buta kayu bab2 gitar..tp akU sgt berkObar2 nak bljar main gitar ni,,,boleh tak ko ajar aku fRom A tO Z bOut giTAr..

    Reply
  • January 13, 2010 at 12:57 pm
    Permalink

    bro, thanx sbb ade tnjuk basic2 chords sume. mmg bergune. aku br je beginner nk beli gitar next week. nnt aku slalu la lepak sni. hehe

    Reply
  • January 15, 2010 at 5:54 pm
    Permalink

    salam….saya berminat nak tau lebih lanjut ttg teknik bermain gitar..harapkan tnjuk ajar..tq

    Reply
  • January 24, 2010 at 10:18 pm
    Permalink

    tolg tab lagu pergi dr aizat.. please!!!!! 🙂

    Reply
  • January 25, 2010 at 3:09 pm
    Permalink

    salam bro..
    sy br blaja main,nk ngadu skit.ble main chord yg kne bar tuh mcm F#m,Bm msti xdpt bunyi yg kne.tuning ok so i saspek position finger tuh x bpe btul

    ble kite nk bar fret tuh jari tuh just lay saje ke atau kne tekan sket ke cane?bleh ke klu just a few strings saje yg come to contact with index finger mase kite lay jari tuh.cth macam tali 1st ngn 6th je.or kne make sure sume strings kne.

    pls bro…TQ

    Reply
  • January 25, 2010 at 5:12 pm
    Permalink

    bru nk blajr men tlong ajr leh x???

    Reply
  • January 26, 2010 at 8:57 am
    Permalink

    yaya >> untuk kod F, kalau boleh tekan semua fret pun okey, tapi kalau tak biasa tekan focus on tali #1, #2 dan #6. tekan di antara fret, tapi bagi dekat dengan fret.

    Tgk bar bawah;

    CONTOH TEKAN AREA x DI ANTARA FRET 0 dan FRET 1,
    TAPI LEBIH DEKAT KE FRET 1 
                  
    #1  ||--------x--|-----------|-----------|----
    #2  ||--------x--|-----------|-----------|----
    #3  ||--------x--|--------x--|-----------|----
    #4  ||--------x--|-----------|--------x--|----
    #5  ||--------x--|-----------|--------x--|----
    #6  ||--------x--|-----------|-----------|----
    
    

    masalah mungkin jugak sebab jarak antara tali dengan fingerboard (or fretboard). cara nak repair kena adjust truss rod, atau reset tinggi bridge (better bawak pegi kedai kalau tak sure).

    Reply
  • January 26, 2010 at 4:03 pm
    Permalink

    ok..tq bro.btul gak tu rasenye tali tinggi dr fretboard.bwk gi kdai??.umm…alamat x pegila…sganla nk cter kt de..neway,tengs!

    Reply
  • January 27, 2010 at 12:08 pm
    Permalink

    yaya >> no problem. kalau segan camne nak pandai gitar? hehe

    Reply
  • January 31, 2010 at 12:47 pm
    Permalink

    ape beza basic,open n power chords?tataw..br tehegeh2 nk blajo nie..

    Reply
  • February 2, 2010 at 12:47 pm
    Permalink

    sayer >> open chord tu kod biasa, power kod selalu guna untuk main lagu2 rock. basic kod tu kod yg selalu orang belajar pada peringkat awal main gitar.

    Reply
  • February 2, 2010 at 5:14 pm
    Permalink

    bro..nk tanye ckit,buleh ke seseorg 2 nk sgt blaja men gitar dan nk pandai men gitar tp hanye dr internet sahaje..x dek org yg nk ajar?

    Reply
  • February 2, 2010 at 5:52 pm
    Permalink

    ooo…tenggss incik zarul:)
    btw stuju ngn yusnadam..
    da try blaja sndri thru tenet n manual..
    hmmppffftt…hmmppfftt…jenuh laa..adeiii
    camane nk pndai nie..nk amek kls xsmpat laa..
    kls yg ade ni pun diponteng2..camane nk p kls muzik??

    Reply
  • February 2, 2010 at 11:26 pm
    Permalink

    yusnadam >> boleh je.. belum cuba belum tahu

    sayer >> no problem

    Reply
  • February 12, 2010 at 11:37 pm
    Permalink

    yes2 tq for the info encik zairul…btw i’m beginner =)

    Reply
  • February 19, 2010 at 5:26 pm
    Permalink

    bro..nk plucking lak? haha..br start men..so dah tau la kod..tp nk plucking..then nk tuko dr kod ke kod..susah gile..kasi suggest ckit..

    Reply
  • March 3, 2010 at 5:57 pm
    Permalink

    macamana nak tau kord-kord sesuatu lagu…hairan gak tego pemain gitar dengar sikit je lagu tu dah boleh main keseluruhan lagu tu..

    Reply
  • March 3, 2010 at 8:09 pm
    Permalink

    btol ke gitar untuk penjagaan sebaik baiknya kena ngantung ye kalau kita tegakkan macm biase nanti dia punya neck tu bengkok ye

    Reply
  • March 3, 2010 at 10:38 pm
    Permalink

    alix >> kena banyakkan prektis + biasakan dengan bunyi kod

    Reply
  • March 3, 2010 at 10:42 pm
    Permalink

    lala >> punca utama neck bengkok BUKAN sebab letak gitar gantung, condong atau baring, tapi disebabkan oleh string. cara taknak bagi neck cepat melengkung senang aje, tune down gitar setiap kali selepas main atau kalau nak simpan dalam tempoh yang panjang.

    Reply
  • March 5, 2010 at 10:54 am
    Permalink

    apa maksud grouping chord…

    Reply
  • March 5, 2010 at 12:12 pm
    Permalink

    alix >> Grouping chord tu adalah kumpulan set kod basic untuk satu scaling. contoh basic group kod untuk scale C adalah C, Am, F, G. Untuk scale G group kod dia adalah G, Em, C, D etc. Kalau tahu apa group kod untuk satu scale, senang nak cari lagu. Contoh kalau lagu tu main dalam key C, so kod2 yang ada dalam lagu tu nanti selalunya pusing2 dalam grouping kod yang sama. Tapi tak semua lagu.

    Reply
  • March 5, 2010 at 2:04 pm
    Permalink

    rader, kalau letak tepung dalam lubang gitar akustik@kapok tu boleh ke? orang yang ajar gue buat camtu supaya bunyinye lebih sedap sebab dalam gitar tu lembab jadi bile letak tepung dalam tu jadi kering dan bunyinye sedap betul ke? dan cam mana setting tune gitar kasi bunyi sedap tak sumbang, macam mana nak tau bunyi sumbang ke tak dan lepas tu macam mana pulak nak setting tune gitar tu kasi bunyi dia baik balik? tolong ye brader, saya ni mmg banyak tanya terima kasih banyak banyak berjuta juta ringgit orang macam bro ni baek giler

    Reply
  • March 5, 2010 at 10:22 pm
    Permalink

    lala >> Letak tepung dalam gitar?? Ni petua melayu ni.. hehe.. Actually ada betul jugak kata member ko tu. Ingat tak masa belajar Geografi, “Iklim Malaysia panas dan lembab sepanjang tahun..” Lembab adalah antara masalah yang perlu di ingat untuk main gitar. (Lembab akal pun masalah utama jugak tapi aku tanak bincang pasal ni), atau dalam BI dipanggil “humidity”.

    Humidity adalah kelembapan udara, dan untuk gitar, humidity yang sesuai adalah antara 40-50%. Kering sangat atau lembab sangat boleh merosakkan finishing gitar, kayu melengkung atau gam tertanggal, serta boleh mempengaruhi bunyi gitar itu sendiri. So disebabkan negara kita lembab, kita kena ada controller untuk tanak bagi udara keliling gitar tu terlalu lembab.

    Macam mana nak tahu berapa percent humidity? Kena la pakai “humidifier”. Kat kedai gitar ada, kat internet pun lagi banyak jual.

    Aku tak larang ko masukkan tepung dalam gitar tu. Tapi ingat, kutu pun suka jugak tepung. Nanti baru betul “real kutu” yang main gitar ko.

    So lebih baik kalau masukkan “Silica Gel” dalam gitar tu. Kalau dah lemau, masukkan Gel tu dalam microwave, keringkan dan boleh pakai balik. Silica Gel tak menarik perhatian kutu macam tepung.

    Macam mana nak tune gitar? Banyak sangat orang tanya soalan ni. Nanti aku buat artikel pasal cara untuk tune gitar.

    Selamat

    Reply
  • March 7, 2010 at 8:44 pm
    Permalink

    kalo gitar kapok biasa tu kita buat jadi dia boleh cucuk amp kat speaker tu boleh ke?dan apa guna benda kat hujung badan gitar tu yang macam tempat nak cucuk tu tapi ada skru pulak.benda yang kecik tu.
    dan apa beza chord dengan tab? terima kaseh.

    Reply
  • March 7, 2010 at 8:57 pm
    Permalink

    lala >> kena pakai magnetic atau trantsducer pickup. skru kat hujung gitar? apetu? chord adalah kod gitar (C, Am, G# etc), tab adalah notation sheet untuk tunjuk positioning jari pada gitar

    Reply
  • March 7, 2010 at 9:49 pm
    Permalink

    benda kat hujung badan gitar tu

    Reply
  • March 7, 2010 at 10:05 pm
    Permalink

    magnetic atau transder pickup tu nak dapat nak kat mana pastu nak pasang kat mana.tolong ajar sket bleh tak?

    Reply
  • March 7, 2010 at 10:15 pm
    Permalink

    lala >> kat kedai ada jual. nk pasang sendiri pun boleh nk upah dia pasang pun lagi baik

    Reply
  • March 8, 2010 at 10:25 am
    Permalink

    benda kat hujung badan gitar tu apa gunanya?supaya bila kita letak gitar tu menegak badan gitar tak kena tanah ye?

    Reply
  • March 8, 2010 at 11:01 am
    Permalink

    brader buat laman web atau blog ni kat mane?

    Reply
  • March 8, 2010 at 12:36 pm
    Permalink

    bro..macmana cara nak baca tab…

    Reply
  • March 8, 2010 at 12:45 pm
    Permalink

    lala >> tu dipanggil “strap button”, untuk sangkutkan guitar strap kalau main sambil berdiri. buat blog kat mana?? tak paham. kat rumah ?!

    Reply
  • March 8, 2010 at 6:13 pm
    Permalink

    brader daftar blog laman web ni kat mana?

    Reply
  • March 9, 2010 at 7:39 am
    Permalink

    lala >> untuk domain aku register kat yahoo domain (US$34.95/year), server aku pakai shared hosting (US$12/month). blog aku install wordpress kat server.

    Reply
  • March 9, 2010 at 2:40 pm
    Permalink

    brader rasa kena makan apa kalo kita bersuara nada tinggi macam lan tu?
    lagi satu belajar main bass dengan gitar mana lagi susah?

    Reply
  • March 11, 2010 at 3:45 am
    Permalink

    camaner nak belajar main gitar jadi tak terer????????aku puas dah cuba tapi tak boleh jugak…….tolong tunjuk lau tahu kkkkkkk….wakaka byer

    Reply
  • March 11, 2010 at 3:47 am
    Permalink

    nak jadi tak terer.amek rokok aku nie hisap kan kkkkk

    Reply
  • March 11, 2010 at 6:34 pm
    Permalink

    “Macam mana nak tune gitar? Banyak sangat orang tanya soalan ni. Nanti aku buat artikel pasal cara untuk tune gitar.”

    Dalam banyak2 orang tu, sayalah salah sorang daripada mereka..:)susah btula bro.skarang pun x pandai2 lg.nk bli je lah menda tuner tuh.sy penah pakai membe punya.senang sekali me”nune”nye.

    Reply
  • March 11, 2010 at 9:53 pm
    Permalink

    yaya >> pakai tuner actually memang banyak menolong untuk belajar tuning. try banyakkan latihan.

    selamat berjaya

    Reply
  • March 20, 2010 at 1:27 pm
    Permalink

    Salam,brade mcm nak bce maksud “tab symbol” yg mcm ne :

    SLIDE DOWN FROM THE FRET INDICATED TO A FEW FRETS BELOW

    / SLIDE UP FROM AN INDICATED FRET TO
    ANOTHER INDICATED FRET

    H HAMMER IN

    P PULL OFF

    ^ BEND

    R RELEASE BEND

    ~ VIBRATO

    Reply
  • March 22, 2010 at 5:48 pm
    Permalink

    er,na tanye ni.segan la pulakk.hmm,aku betol2 bru blaja men gitar.na tanye nie.lau na tekan tali uw.at bhagian mane ek?kan gitar uw panjangg ;D.

    Reply
  • March 31, 2010 at 11:29 am
    Permalink

    hahhh…sumpah aq phm lnsung…ponik den….

    Reply
  • April 16, 2010 at 7:18 pm
    Permalink

    ptut la ko tulis nombor² dkat tutorial lain. nie rupanya.
    trimas².

    Reply
  • May 2, 2010 at 3:01 pm
    Permalink

    saya x reti nk ptik gitar..
    td bru jerk g klz gtar..
    ask kne mrh jerk..
    tlg aja kn 1 lgu..
    LUAHAN HATI..

    Reply
  • December 12, 2010 at 12:33 pm
    Permalink

    blh tlg ltak x kod2 gitar, mybe cm c#m ke, g#m ke.. sbb aq xtaula nk wt kod2 tu.. basic chord aq da leyh wt sket2 daa..

    Reply
    • December 12, 2010 at 2:46 pm
      Permalink

      @seri – Formation jari untuk G#m, sama dengan Gm. Cuma G#m dianjak satu fret (half-tone up). Sebab itu dipanggil ‘sharp’.

      Reply
  • December 30, 2010 at 12:53 am
    Permalink

    gitar ni senang jer nk main…x susah pown…kacng jer…

    Reply
  • December 30, 2010 at 6:21 pm
    Permalink

    br0, ak nk tnye cket r.. klu nk psg strap button kt guitar kapok area mner yg sesuai??? side??? or kt blakang neck???

    Reply
    • January 2, 2011 at 9:39 am
      Permalink

      @phobia – Aku lebih prefer kalau sambung ke bahagian sebelah bawah pangkal neck (mcm yg ada pd gitar elektrik), sebab kalau kat situ tali strap tak ganggu masa main, plus lebih rasa selesa. Cuma kena pasang strap pin or strap button kalau tak ada. Kalau nk pasang terus pada neck dekat sebelah atas nut, tak perlu strap pin, tapi sesetengah orang rasa strap boleh ganggu permainan gitar diorang, dan gitar jadi tak balance. Korang mungkin kena tahan body untuk elak dia dari turun ke bawah kalau body gitar berat.

      Kalau nak main gitar tu fit kat body, pasang kat pangkal neck dekat body gitar.

      Kalau nak main gitar tu goyang-goyang, nk boleh slide-slide macam Elvis ke, pasang kat hujung neck dekat atas nut.

      Reply
  • February 25, 2011 at 4:03 pm
    Permalink

    saya sllu main gitar bila org nyanyi tapi mesti ada kod kalau tak der saya tak blh main blh tolong ajar?

    Reply
    • February 26, 2011 at 5:18 pm
      Permalink

      @zek : susah nak ajar sebab 75% instinct, 20% practice, 5% theory..

      Reply
  • November 21, 2012 at 12:10 am
    Permalink

    mcm mana nk bunyikan sesuatu melodi ye???kalau ikot code dia je tak boleh ae??

    Reply
  • November 24, 2012 at 6:26 pm
    Permalink

    <— teman blaja plucking kt tenet…

    rajin2 an diri bkak utube,kompem ley blaja + bantuan kengkawan~ ^^

    Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: