28 thoughts on “C chords

  • Pingback: Panduan asas bermain gitar.. | Zairul and the blog

  • November 24, 2009 at 9:27 am
    Permalink

    nk tkn kt mane?tgh ke,hujung ke???

    Reply
  • December 1, 2009 at 1:16 pm
    Permalink

    aku x faham laa…mcm mana nak buat cord C…nk sentuh tali belah mana…maaf aku baru je beli gita smlm…tataw ape2 nih..baru nk blaja../haha

    Reply
  • December 8, 2009 at 11:02 am
    Permalink

    aku x phm la …
    aku bru je bli gitar kapok minggu lpas ….
    main petik jek …
    uhuhu…
    ajar kan ley x?

    Reply
  • December 31, 2009 at 12:18 pm
    Permalink

    Hah..Mcm nie yg kat bku sye..Nk tnye agi..Ape funti0n bulat puth pas2 yg gelap sket kat atas 2??

    Reply
  • January 28, 2010 at 10:32 pm
    Permalink

    kenape banyak sangat chord C ?
    ade tiga gamba…
    nak tengok maner satu nih bang?
    saye boleh bace ….
    tapi ..
    right hand saye langsung tak pham….
    chord G, C, D saya dah tahu da…
    tapi masalah la…

    Reply
  • January 28, 2010 at 11:55 pm
    Permalink

    Roko >> kod dibentuk dengan menggunakan kombinasi not, juga dipanggil keys. Ada 12 keys dalam satu octave (C, C#, D, Eb, E, F, F#, G, G#, A, Bb, B), bermakna ada 12 Major Triads chords. (Kod C, Kod G etc.) Pada masa yang sama ada 12 minor triads, 12 diminished triads, 12 augmented triads, 12 diminished 7th chords, 12 major 6th chords, 12 minor 6th chords, 12 dominant 7th chords, 12 major 7th chords, 12 minor 7th chords, 12 half-diminished chords, 12 9th chords, 12 flat 9th chords, 12 9th/major 7th chords, 12 9th/minor 7th chords, 12 11th chords, 12 13th chords, 12 suspensions, 12 flat 5th chords dan 12 flat 5th maj 7th chords. Itu adalah kod yang common. 12X20 = 240 jenis kod.

    240 jenis kod, atau 240 fingering position untuk standard tuning EADGBE. Itu tak kira kalau tukar tuning macam drop D atau drop C, etc. atau main bass kod macam C on G atau D on F# misalnya.

    Fret gitar selalunya ada dari 19 ke 27 fret. So maknanya satu tali gitar boleh cecah lebih dari 2 octave. (satu oktave = 12 fret), maknanya satu style kod ada dua positioning yang boleh dimain dalam satu gitar. Satu kod yang menggunakan kombinasi 3 not, bermakna ada sekurang kurangnya 3 kuasa 3 (=9) kombinasi kod yang boleh dimain menggunakan gitar.

    Dalam dunia ni ada lebih dari 12 cara untuk main kod C. Kod C yang 3 kat atas tu adalah sebahagian dari semua jenis kod C yang ada.

    Reply
  • April 22, 2010 at 2:30 pm
    Permalink

    sye bru bli gtar tpi bru nk blaja…
    tolong ye…
    pe mksud #…

    Reply
  • April 23, 2010 at 12:07 pm
    Permalink

    @anje : # (baca SHARP) adalah half note di atas satu not. Contoh kalau C# maknanya bunyi 1/2 note di atas not C. b (baca FLAT) adalah half note di bawah. Contoh Db adalah half note di bawah not D.

    Kalau ikut turutan dari not rendah ke not tinggi;

    C -> C# atau Db -> D

    Not C# dan Db adalah bunyi yang sama.

    Reply
  • May 15, 2010 at 10:47 pm
    Permalink

    kalau chord A#m,F#m dll tu mcm mane plak

    Reply
  • May 15, 2010 at 11:33 pm
    Permalink

    @amad : # (baca SHARP) adalah half note di atas satu not. Contoh kalau C# maknanya bunyi 1/2 note di atas not C. b (baca FLAT) adalah half note di bawah. Contoh Db adalah half note di bawah not D.

    Reply
  • May 15, 2010 at 11:44 pm
    Permalink

    saye xfaham la, pening2 tolog2

    Reply
  • May 16, 2010 at 9:14 am
    Permalink

    A#m tu main macam Am, tapi anjakkan semua position jari satu fret kebawah.. Sama untuk semua.

    Reply
  • May 17, 2010 at 9:39 pm
    Permalink

    kenape gitar aku ade skru allen kat dalam tu, itu normal ke

    Reply
  • May 25, 2010 at 6:47 pm
    Permalink

    bang..x pndai la..terbelit2 jari cmne nk mian ni?

    Reply
  • June 25, 2011 at 3:07 pm
    Permalink

    MCM MNE R NK MAIN GUITER..SSAH TOL R..TLG R AJAR

    Reply
  • December 15, 2011 at 12:22 am
    Permalink

    zairul: boleh x klu kte gne satu jer chords . conmtoh nye . ade 3 chords iaitu c, d,e. contoh : klu kod c tu ade 3 kte gne salah satu tu boleh kan? ataupun kne cbe semua chords tu then kte amik salah satu example tu . boleh kan?

    Reply
    • December 15, 2011 at 12:29 am
      Permalink

      ssh nye nak naim gitar . sye ingatkan sng . sbb tgk najwa latif main cam sng je . rpe rpe nye ssh jgk kan? maklmla bru je beli gitar kapok. hahahaha

      Reply
    • December 15, 2011 at 9:11 am
      Permalink

      Yupp.. Satu kod ada banyak kombinasi not. Kalau tak sure, boleh cuba satu-satu, pilih yang sesuai.

      Reply
  • December 17, 2011 at 12:22 pm
    Permalink

    ssh plak kn nak men gtar ni…huhu..sye dah pndai main.bru bljr ngn kazen..tp png la bla tgk bnyk sgt chord..tgk kazen main sng je..tp bla sndr main ssh plak..huhuhu

    Reply
  • November 23, 2012 at 7:56 pm
    Permalink

    mang pening la blajar men gtar ne….kod C Dm F G Am n Em…da pndai…leh la nyanyi 1 2 buah lagu…tp bla tngo kod2 yg lain cm surrender pla…huhuhu…x tau nk bt cm ne…bbelit jari2 ne nk tekan…

    Reply
  • December 19, 2012 at 5:54 pm
    Permalink

    samalah kite….yuhuuuuuuuu

    Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: