28 thoughts on “C chords”

  1. aku x faham laa…mcm mana nak buat cord C…nk sentuh tali belah mana…maaf aku baru je beli gita smlm…tataw ape2 nih..baru nk blaja../haha

  2. kenape banyak sangat chord C ?
    ade tiga gamba…
    nak tengok maner satu nih bang?
    saye boleh bace ….
    tapi ..
    right hand saye langsung tak pham….
    chord G, C, D saya dah tahu da…
    tapi masalah la…

  3. Roko >> kod dibentuk dengan menggunakan kombinasi not, juga dipanggil keys. Ada 12 keys dalam satu octave (C, C#, D, Eb, E, F, F#, G, G#, A, Bb, B), bermakna ada 12 Major Triads chords. (Kod C, Kod G etc.) Pada masa yang sama ada 12 minor triads, 12 diminished triads, 12 augmented triads, 12 diminished 7th chords, 12 major 6th chords, 12 minor 6th chords, 12 dominant 7th chords, 12 major 7th chords, 12 minor 7th chords, 12 half-diminished chords, 12 9th chords, 12 flat 9th chords, 12 9th/major 7th chords, 12 9th/minor 7th chords, 12 11th chords, 12 13th chords, 12 suspensions, 12 flat 5th chords dan 12 flat 5th maj 7th chords. Itu adalah kod yang common. 12X20 = 240 jenis kod.

    240 jenis kod, atau 240 fingering position untuk standard tuning EADGBE. Itu tak kira kalau tukar tuning macam drop D atau drop C, etc. atau main bass kod macam C on G atau D on F# misalnya.

    Fret gitar selalunya ada dari 19 ke 27 fret. So maknanya satu tali gitar boleh cecah lebih dari 2 octave. (satu oktave = 12 fret), maknanya satu style kod ada dua positioning yang boleh dimain dalam satu gitar. Satu kod yang menggunakan kombinasi 3 not, bermakna ada sekurang kurangnya 3 kuasa 3 (=9) kombinasi kod yang boleh dimain menggunakan gitar.

    Dalam dunia ni ada lebih dari 12 cara untuk main kod C. Kod C yang 3 kat atas tu adalah sebahagian dari semua jenis kod C yang ada.

  4. @anje : # (baca SHARP) adalah half note di atas satu not. Contoh kalau C# maknanya bunyi 1/2 note di atas not C. b (baca FLAT) adalah half note di bawah. Contoh Db adalah half note di bawah not D.

    Kalau ikut turutan dari not rendah ke not tinggi;

    C -> C# atau Db -> D

    Not C# dan Db adalah bunyi yang sama.

  5. @amad : # (baca SHARP) adalah half note di atas satu not. Contoh kalau C# maknanya bunyi 1/2 note di atas not C. b (baca FLAT) adalah half note di bawah. Contoh Db adalah half note di bawah not D.

  6. zairul: boleh x klu kte gne satu jer chords . conmtoh nye . ade 3 chords iaitu c, d,e. contoh : klu kod c tu ade 3 kte gne salah satu tu boleh kan? ataupun kne cbe semua chords tu then kte amik salah satu example tu . boleh kan?

    1. ssh nye nak naim gitar . sye ingatkan sng . sbb tgk najwa latif main cam sng je . rpe rpe nye ssh jgk kan? maklmla bru je beli gitar kapok. hahahaha

  7. ssh plak kn nak men gtar ni…huhu..sye dah pndai main.bru bljr ngn kazen..tp png la bla tgk bnyk sgt chord..tgk kazen main sng je..tp bla sndr main ssh plak..huhuhu

  8. mang pening la blajar men gtar ne….kod C Dm F G Am n Em…da pndai…leh la nyanyi 1 2 buah lagu…tp bla tngo kod2 yg lain cm surrender pla…huhuhu…x tau nk bt cm ne…bbelit jari2 ne nk tekan…

Leave a Reply