26 thoughts on “D chords

  • December 15, 2008 at 12:55 am
    Permalink

    askum bro..sy ni kenal chord pun xlg..ape beza D chords ni??

    Reply
  • December 15, 2008 at 9:50 pm
    Permalink

    ady >> tiada beza yang ketara cuma beza kedudukan fret dan kombinasi not. pilih cara main kod mengikut kesesuaian lagu.

    Reply
  • December 24, 2008 at 5:13 pm
    Permalink

    bro..
    gua ni satu hapak x tahu pasal gitar..
    tolong la gua ni..
    gua nak sgt2 blajar gitar..
    component gitar pn gua x tahu..
    tolong la gua..

    Reply
  • April 19, 2009 at 5:52 am
    Permalink

    leh ajar ngan lbh teliti x?
    at least ikut turutan..
    sng nk phm skt..

    Reply
  • May 8, 2009 at 7:00 am
    Permalink

    adehh..ku kidal..so lau nk men gitar pkai tgn knan?..mmbe2 ku sumew men gitar pkai tgn kiri..sdeyhnye aku.. nk blaja men gitar gak woo..

    Reply
  • November 24, 2009 at 9:30 am
    Permalink

    spatah pun x phm.ajr dgn lbh teliti yee.ltk la gambar penuh.baru paham..

    Reply
  • December 21, 2009 at 12:18 am
    Permalink

    sy xpham stuw ap p0wn…tp sy mnt nk maen gtar!!
    cmner nieh..ley tl0g ark??

    Reply
  • January 15, 2010 at 3:05 pm
    Permalink

    Bro…. i ni baru belajar main gitar 2 bulan… so chords tu kenal la skit..cuma nk tya bila jari kita berada di kedudukan D yg di tujuk kan di atas.. kita nk scrumming hya pada chord yg kita press tu je k?? atau smua skali?

    Reply
  • January 15, 2010 at 8:48 pm
    Permalink

    artlina >> klik gambar kod kat atas tu untuk baca tips, nak petik tali mana mute mana etc.

    Reply
  • January 25, 2010 at 5:29 pm
    Permalink

    abg sya pening la. . .tlong ajr lbih trang agy leh x??? biasa ar sya bru nk blajr. .

    Reply
  • February 8, 2010 at 6:02 pm
    Permalink

    Thx bro saya da faham….

    Reply
  • February 18, 2010 at 10:29 pm
    Permalink

    Saya baru belajar main kan lagu Yuna yg sbenar nya mgguna kan kod Cm dan Bb….tapi tiap kali sya main lagu ni..bunyi lagu nya tak sama…kenapa Bro???

    Reply
  • February 19, 2010 at 7:41 am
    Permalink

    artlina >> ada dua kemungkinan;

    1. Kod scaling yang tak sama dengan yang dimain pada lagu sebenar. Contoh lagu original dimain dalam kod scale Am, tetapi kod gitar dibuat dalam scale Cm.

    2. Tune gitar yang tak tepat.

    Solution, pastikan tune gitar dah betul. Kalau masih tak sama then salah tab gitar la tu.

    Reply
  • February 25, 2010 at 6:45 pm
    Permalink

    macam mana nak tekan double tali dengan baik dan bagus. contoh saya nak buat kod F.bila saya nak tekan double, mesti satu tak kena sangat atau lebih tepat tak tekan habis. saya praktis habisan dengan sepenuh jiwa saya pun masih tak dapat dapat jugak

    Reply
  • February 25, 2010 at 6:57 pm
    Permalink

    Bro…i guna tune electric so smua tepat. tapi masih tak leh main la lagu yuna tu…ada teknik lain ke cara dia tekan tali tu…apa yg saya npk jari dia asyik terangkat2 je…

    Reply
  • February 25, 2010 at 8:29 pm
    Permalink

    Bro lagu ella sembilu dan secondhand serenade saya bole bwk cuma lagu si yuna ni tak lepas2 ni…angin saya…

    Reply
  • May 9, 2010 at 10:23 am
    Permalink

    bang, macam mana nak bezakan jenis chord yg digunakan dlm satu lagu tu??

    Reply
  • May 9, 2010 at 10:28 am
    Permalink

    @hazeeq : tu kena feel sendiri. kalau dah biasa nanti boleh agak

    Reply
  • December 22, 2010 at 10:17 pm
    Permalink

    leyh sy dapatkn full kod x?sy taw kod lua jew..hoho..

    Reply
  • January 9, 2011 at 12:36 pm
    Permalink

    bang tlg sy bg….sy krg pham yg tgh 2…yg prtme kn dh chord yg kdua 2 untk aper??

    Reply
    • January 11, 2011 at 9:16 am
      Permalink

      @TmMirwan – Dua-dua tu kod yang sama. Kedudukan fret dan jari sahaja yang lain. Pilih kod mana ikut kesesuaian lagu.

      Reply
  • January 18, 2011 at 9:49 am
    Permalink

    camna erh nak men kod Ab minor,Gbm minor dgan f#m minor???ble tlg ajar kan???

    Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: