Tab

Zairul

Selamat Datang.. Kat sini aku letak semua tab lagu-lagu Melayu yang ditab oleh aku sendiri ataupun dari member, mahupun dicuri dari page orang lain (in that case aku sepatutnya dah inform kan pengetab berkenaan bahawa aku nak post tab dia kat sini)Apsal sikit sangat tab? Logik la.. Projek start Oktober 2005. Aku pun manusia jugak bukan kerjanya nak tulis tab aje..

Kalau ada request tab lagu, after dah cari kat semua tempat tapi takde jugak! Sile lah anto message kat aku, Insya-Allah kalau aku tau lagu apa, ada CD/mp3 lagu nye, and ada masa boleh lah aku letakkan kalau lagunye senang2.. kalau lagu susah aku buat jugak setakat mana yang boleh.. manala tau nanti ada orang betulkan ke.. tak pun korang yang tolong betulkan mana2 yang salah ke.. Atau lebih baik kalau korang ada tulih tab sendiri, tapi takde homepage/blog nak taruk, ataupun dah post kat website lain tapi kena reject.. kasik kat aku.. takpe.. nanti aku betul betulkan.

So basicly, koleksi yang ade kat sini kebanyakannye susah nak cari kat website-website yang lain. tak guna bersusah payah tabbing kalau source dah ade kat tempat lain betul tak?

Anyway, ini adalah antara website yang korang boleh refer untuk cari tab-tab gitar. So sile jenguk dulu website-website berkenaan sebelum mail aku request suruh carikkan tab gitar savvy?

Nuritabs.com (currently offline): Banyak tab gitar kat sini. Boleh register kalau nak join forum etc.

MalayOlga : Pun banyak collection tab gitar.

Forum Tab Gitar : Forum Tab Gitar Malaysia dan Indonesia

Matkong’s Tab Collection : Subscribe untuk dapatkan tab gitar secara ‘bulk’

Revolusi Gitaris Malaysia : Ada disertakan panduan/tutorial untuk beginner

Untuk membuat satu lagu tab/kod,  aku biasa ambil masa 3-5 jam, bergantung kepada volume, complicated ke tak lagu, dan mood hari itu. Aku tak charge apa2 untuk buat tabbing ni sebab let’s face it buat pun suka2 plus, bukan lagu original aku so credit to the song writer. Tapi kalau korang bermurah hati untuk derma barang seringgit dua, boleh la buat modal untuk aku tukar tali ke, tukar pic ke.. Baru lah semangat untuk aku buat tab yang lain.. hehe

UPDATE :
By the way, kalau korang jumpa tab gitar kat tempat lain yang sejibun dengan yang ada dalam tab gitar nusantara tapi takde tulis “Tabbed by Zairul.com”, itu makne nya dia curi la tab aku. Dah la copy paste tab, letak takde kredit takde link back, lepas tu siap tulis macam dia pulak yang carik..

Setakat ni hanya ada DUA sahaja website yang officially cakap nk post tab yang aku buat kat website diorang. Aku tak kisah sebenarnya benda benda ni. Sebab aku buat tab gitar nusantara ni pun memikirkan ramai member2 viewers yang terkial-kial mencari kod gitar sendiri. Aku seduit tak dapat pun. Tapi jangan lah jadi melayu yang perangai melayu. Jadilah melayu bertamaddunniyah. At least link back la ke website ni brader. Kita sama-sama tolong menolong lah. Boleh kan?

Kalau takde tab kat sini, maknanya takde la tu. Rasanya tak pernah la pulak aku buat tab dan aku simpan. .

Okay la selamat mengguna website aku dengan sopan. Adios. PEACE v(~ ~)v

p/s : wang aku kehabisan la nak beli guitar pic. eh apsal kat bawah ni ada button DONATE? hehehe   

 

103 thoughts on “Tab”

  1. aslmkm zairul..this is the first time i’m surf your wepage..very great..ermmm…for a good support for you..can u please give me chord song from (simple plan-untitled)…please..love the plucking version…i realy hope so u can find it for me…or u just can send it to me ..countess_dracula9035@yahoo.com…see you again…. :p

  2. salam bro zairul…nak bro tabkan bass untuk lagu isabella(search),leh x??please sgt3..kalo nk anta kat email saye pon bole….tq bro…wa caya lu..

      1. Salam,,bang zairuk mintak tlong tabkan lagu jendela maya-jinbara bleh tak??sy dah cri tpi tak jmpa2 jgak

  3. salam,
    nak tanye sket lehx??
    cam ne bro bleh wat tab..
    macam senang je bro wat tab sb bnyak sgt request.
    sy de cube gk nk wt tab nie tp mkan mse pnjang sngt r..
    gle berjam jam dk dlm bilik wat kaedah cube jaya dgn guna scale je.
    bro bg sket tips2 nk wat tab nie..

    (pernah try carik solo intro sountrack pak belalang, gne scale phrygian & lydian. hehehe.. cbe bro try check btol x bunyi nie.)

  4. ok2.. kirenye xde jalan pintas lah..hehehe
    sy akn practise hard2 next time. kne korban mase sket nie.
    sy nk sgt2 carik tab beberapa lgu yg sy minat. dh duOplOh website sy carik xjmpe2 gk. tu pasal sy nekad nk carik sendiri..

  5. bro,tlg buat tab lgu mimpi yang mati-bliz
    ak dh cri sumer tmpt,sumernye pkai chord,mner lar ak reti bce2 chord ni.klu ad mse trluang,tlg tab kn lgu tu eyh?peace :D

  6. bkn ak xphm kod,buku kod dh ad kt umah ni.XD
    tp tyme ak lyn lgu ni gner kod,mcm xmsuk jew.tp klu xleh wt xpe r,er..cinta 3 segi bleh x wt tab?:D

  7. bang zairul….. khidmat mu diperlukan … tolong chord kan lagu ni

    screen – orang yang ku sayang sayang ..

    argh… feeling gile lagu ni… kat malayolga x de… jadi la orang pertama yg tab lagu ni… hahaha ..

    terima kasih.

  8. bro….tolong cari lagu sisa dari nitrus….malayolga ngan ultimate gitar x de pon…..lagu sisa lagi best dari lagu2 lain nitrus….tolongla bro…klu dapat nnt hantar kat email ye…..

  9. Someone please stop the horns! I tried to give the World Cup a chance, but I’d even turn off the Superbowl if there was the same annoying background noise.

  10. salam,

    bro zairul, boleh tolong carikan tab atau gitar kord untuk lagu “Batu – Sweet Charity”.

    then kalau2 ada tab2 lain dari kumpulan sweet charity yg belum ada dalam blog nie minta diadakan.

    segala usaha keras saudara saya ucapkan jutaan terima kasih.

      1. salam bro tlong mainkan lgu awie ratuku,nk tahu cara main kan lgu nie,,skali dgn lead,tlong wat video ye bro,,xdpt2x cra men kan lgu nie.tlong ye bro

Leave a Reply

~ blog, blogger, bloggest ~

%d bloggers like this: