Zairul

Selamat Datang.. Kat sini aku letak semua tab lagu-lagu Melayu yang ditab oleh aku sendiri ataupun dari member, mahupun dicuri dari page orang lain (in that case aku sepatutnya dah inform kan pengetab berkenaan bahawa aku nak post tab dia kat sini)Apsal sikit sangat tab? Logik la.. Projek start Oktober 2005. Aku pun manusia jugak bukan kerjanya nak tulis tab aje..

Kalau ada request tab lagu, after dah cari kat semua tempat tapi takde jugak! Sile lah anto message kat aku, Insya-Allah kalau aku tau lagu apa, ada CD/mp3 lagu nye, and ada masa boleh lah aku letakkan kalau lagunye senang2.. kalau lagu susah aku buat jugak setakat mana yang boleh.. manala tau nanti ada orang betulkan ke.. tak pun korang yang tolong betulkan mana2 yang salah ke.. Atau lebih baik kalau korang ada tulih tab sendiri, tapi takde homepage/blog nak taruk, ataupun dah post kat website lain tapi kena reject.. kasik kat aku.. takpe.. nanti aku betul betulkan.

So basicly, koleksi yang ade kat sini kebanyakannye susah nak cari kat website-website yang lain. tak guna bersusah payah tabbing kalau source dah ade kat tempat lain betul tak?

Anyway, ini adalah antara website yang korang boleh refer untuk cari tab-tab gitar. So sile jenguk dulu website-website berkenaan sebelum mail aku request suruh carikkan tab gitar savvy?

Nuritabs.com (currently offline): Banyak tab gitar kat sini. Boleh register kalau nak join forum etc.

MalayOlga : Pun banyak collection tab gitar.

Forum Tab Gitar : Forum Tab Gitar Malaysia dan Indonesia

Matkong’s Tab Collection : Subscribe untuk dapatkan tab gitar secara ‘bulk’

Revolusi Gitaris Malaysia : Ada disertakan panduan/tutorial untuk beginner

Untuk membuat satu lagu tab/kod,  aku biasa ambil masa 3-5 jam, bergantung kepada volume, complicated ke tak lagu, dan mood hari itu. Aku tak charge apa2 untuk buat tabbing ni sebab let’s face it buat pun suka2 plus, bukan lagu original aku so credit to the song writer. Tapi kalau korang bermurah hati untuk derma barang seringgit dua, boleh la buat modal untuk aku tukar tali ke, tukar pic ke.. Baru lah semangat untuk aku buat tab yang lain.. hehe

UPDATE :
By the way, kalau korang jumpa tab gitar kat tempat lain yang sejibun dengan yang ada dalam tab gitar nusantara tapi takde tulis “Tabbed by Zairul.com”, itu makne nya dia curi la tab aku. Dah la copy paste tab, letak takde kredit takde link back, lepas tu siap tulis macam dia pulak yang carik..

Setakat ni hanya ada DUA sahaja website yang officially cakap nk post tab yang aku buat kat website diorang. Aku tak kisah sebenarnya benda benda ni. Sebab aku buat tab gitar nusantara ni pun memikirkan ramai member2 viewers yang terkial-kial mencari kod gitar sendiri. Aku seduit tak dapat pun. Tapi jangan lah jadi melayu yang perangai melayu. Jadilah melayu bertamaddunniyah. At least link back la ke website ni brader. Kita sama-sama tolong menolong lah. Boleh kan?

Kalau takde tab kat sini, maknanya takde la tu. Rasanya tak pernah la pulak aku buat tab dan aku simpan. .

Okay la selamat mengguna website aku dengan sopan. Adios. PEACE v(~ ~)v

p/s : wang aku kehabisan la nak beli guitar pic. eh apsal kat bawah ni ada button DONATE? hehehe   

 

105 thoughts on “Tab

  • July 23, 2009 at 10:54 pm
    Permalink

    cop..mcm laen plak maksud mintak adjustkan..
    maksud sy nak mintak tlg tabkan lagu sahabat sejati-hijjaz..tq.

    Reply
  • August 4, 2009 at 11:23 pm
    Permalink

    main buoh kecehla kalu terer.
    M the telur guy..

    Reply
  • August 5, 2009 at 2:05 am
    Permalink

    bro tabkan lagu one buck short
    -that day-
    tolong ssangat…

    Reply
  • August 31, 2009 at 4:08 am
    Permalink

    salam bro plzzz carikasn kord khatimah cintsa by sextsense xtau eja sangat hehe plzzz

    Reply
  • September 1, 2009 at 9:47 pm
    Permalink

    aslmkm zairul..this is the first time i’m surf your wepage..very great..ermmm…for a good support for you..can u please give me chord song from (simple plan-untitled)…please..love the plucking version…i realy hope so u can find it for me…or u just can send it to me ..countess_dracula9035@yahoo.com…see you again…. :p

    Reply
  • September 1, 2009 at 9:49 pm
    Permalink

    and also…erm…song from (yuna-dan sebenarnya)………..

    Reply
  • September 11, 2009 at 4:00 pm
    Permalink

    salam bro zairul…nak bro tabkan bass untuk lagu isabella(search),leh x??please sgt3..kalo nk anta kat email saye pon bole….tq bro…wa caya lu..

    Reply
  • September 16, 2009 at 12:38 am
    Permalink

    bang zairul….time2 nak raye ni..tab la lagu raya…lagu raya senario ke…selamat hari raya…

    Reply
  • December 6, 2009 at 12:59 pm
    Permalink

    korang gi la singgah jap kat malayolga.name.my…..

    kat situ ada banyak lagu yg korang request….

    Reply
  • January 17, 2010 at 9:15 pm
    Permalink

    bleh x tab lagu ahha …best oo lagu ni..simple je

    Reply
  • January 20, 2010 at 6:27 pm
    Permalink

    bleh tolong carikan kod lagu dafi seumur hidup?

    Reply
  • January 21, 2010 at 3:16 am
    Permalink

    salam,
    nak tanye sket lehx??
    cam ne bro bleh wat tab..
    macam senang je bro wat tab sb bnyak sgt request.
    sy de cube gk nk wt tab nie tp mkan mse pnjang sngt r..
    gle berjam jam dk dlm bilik wat kaedah cube jaya dgn guna scale je.
    bro bg sket tips2 nk wat tab nie..

    (pernah try carik solo intro sountrack pak belalang, gne scale phrygian & lydian. hehehe.. cbe bro try check btol x bunyi nie.)

    Reply
  • January 21, 2010 at 11:45 pm
    Permalink

    amir >> tidak semudah itu.. aku biasa ambil masa 4-5 jam utk tab satu lagu.. tgk la lagu senang ke lagu susah.

    Reply
  • January 23, 2010 at 4:40 pm
    Permalink

    ok2.. kirenye xde jalan pintas lah..hehehe
    sy akn practise hard2 next time. kne korban mase sket nie.
    sy nk sgt2 carik tab beberapa lgu yg sy minat. dh duOplOh website sy carik xjmpe2 gk. tu pasal sy nekad nk carik sendiri..

    Reply
  • February 14, 2010 at 12:30 am
    Permalink

    bro,tlg buat tab lgu mimpi yang mati-bliz
    ak dh cri sumer tmpt,sumernye pkai chord,mner lar ak reti bce2 chord ni.klu ad mse trluang,tlg tab kn lgu tu eyh?peace :D

    Reply
    • February 14, 2010 at 8:20 am
      Permalink

      Ikuza >> Kod la lagi senang. Kod apa yang tak faham?

      Reply
  • February 14, 2010 at 1:50 pm
    Permalink

    bkn ak xphm kod,buku kod dh ad kt umah ni.XD
    tp tyme ak lyn lgu ni gner kod,mcm xmsuk jew.tp klu xleh wt xpe r,er..cinta 3 segi bleh x wt tab?:D

    Reply
  • February 21, 2010 at 12:44 am
    Permalink

    bang zairul….. khidmat mu diperlukan … tolong chord kan lagu ni

    screen – orang yang ku sayang sayang ..

    argh… feeling gile lagu ni… kat malayolga x de… jadi la orang pertama yg tab lagu ni… hahaha ..

    terima kasih.

    Reply
  • February 22, 2010 at 12:05 pm
    Permalink

    safuan >> tgk la kalau free aku buatkan. tak janji.

    Reply
  • February 25, 2010 at 9:54 pm
    Permalink

    bro tolong bg kord lagu bukan milikku dan cekal drp xpdc…

    Reply
  • March 1, 2010 at 1:44 pm
    Permalink

    Salam..Boleh carikan kord lagu HUKUM KARMA (WINGS). Thanks :)

    Reply
  • March 5, 2010 at 12:14 am
    Permalink

    bro .. boleh carikkan tab pelangi – biarku menjadi lilin

    Reply
  • March 5, 2010 at 9:32 pm
    Permalink

    bro, tlg tab lagu putus- melda ahmad

    Reply
  • April 12, 2010 at 12:40 am
    Permalink

    bro….tolong cari lagu sisa dari nitrus….malayolga ngan ultimate gitar x de pon…..lagu sisa lagi best dari lagu2 lain nitrus….tolongla bro…klu dapat nnt hantar kat email ye…..

    Reply
  • May 3, 2010 at 11:43 am
    Permalink

    bro,aku nak lagu incubus?vle tak bro…susah ar nak cr kod die….thanx!!!

    Reply
  • June 17, 2010 at 1:25 am
    Permalink

    Someone please stop the horns! I tried to give the World Cup a chance, but I’d even turn off the Superbowl if there was the same annoying background noise.

    Reply
  • July 2, 2010 at 3:00 am
    Permalink

    salam,

    bro zairul, boleh tolong carikan tab atau gitar kord untuk lagu “Batu – Sweet Charity”.

    then kalau2 ada tab2 lain dari kumpulan sweet charity yg belum ada dalam blog nie minta diadakan.

    segala usaha keras saudara saya ucapkan jutaan terima kasih.

    Reply
  • September 30, 2010 at 3:39 pm
    Permalink

    :), boleh minx tab lagu gardenia x

    Reply
  • October 7, 2010 at 8:32 pm
    Permalink

    bro,bleh tabkan sound violin ke tab gitar??

    Reply
  • October 8, 2010 at 9:01 am
    Permalink

    nnti try kasi link lagunye kt youtube.. klu x boleh tab pon xpe… hanye suka2 :)

    Reply
  • October 31, 2010 at 2:19 am
    Permalink

    pch~E-BOOK PERCUMA: KOLEKSI KORD GITAR LAGU MELAYU ada viruslah..trojen

    Reply
  • December 26, 2010 at 2:18 am
    Permalink

    slm bro,tlg tab kn solo mentera semerah padi versi m.nasir & spider 2.solonya sgt indah

    Reply
  • December 30, 2010 at 6:34 pm
    Permalink

    salam,bro.. tab lgu aurora by estranged ade x??

    Reply
  • March 1, 2011 at 12:15 am
    Permalink

    bro gua nak lagu 3 kupang leh  bro

    Reply
  • May 25, 2011 at 5:16 pm
    Permalink

    alo zairul… boleh carikan kord lagu biarku menjadi lilin.. nyanyian pelangi

    Reply
  • October 17, 2011 at 1:03 pm
    Permalink

    tolong cari kord lagu To’ki selumbar..TQ Bro

    Reply
    • October 20, 2011 at 12:15 pm
      Permalink

      @meyrules – lagu ni mendayu-dayu sangat, segan nak buat tab

      Reply
      • November 22, 2012 at 11:42 pm
        Permalink

        salam bro tlong mainkan lgu awie ratuku,nk tahu cara main kan lgu nie,,skali dgn lead,tlong wat video ye bro,,xdpt2x cra men kan lgu nie.tlong ye bro

        Reply
  • October 25, 2011 at 12:38 am
    Permalink

    ade tak lagu tab nye exist – mencari alasan

    Reply
  • April 9, 2014 at 5:00 pm
    Permalink

    Bro nk mintak lead untk opera hidup part solo n part last dia jew please2 jenuh cri x jmpa2 dlm songsterr pun x ada

    Reply
    • April 12, 2014 at 6:13 pm
      Permalink

      Sorry, belum ada masa terluang untuk sambung tab.

      Reply
    • June 19, 2014 at 10:47 pm
      Permalink

      Sorry, tiada kelapangan untuk buat tab

      Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: