Kenali nama bahagian utama gitar

Di dalam artikel ini ada disediakan nama bahagian-bahagian utama untuk gitar akustik dan elektrik. Untuk acoustic guitar aku guna contoh dari Takamine cutaway model, dan untuk electric guitar aku ambil contoh dari Fender stratocaster. Ada antara bahagian, kedudukan atau saiz yang mungkin agak berbeza dengan gambar di bawah ini, tapi secara keseluruhan ini adalah antara yang paling umum.

Untuk pemula, dengan mengenal bahagian-bahagian gitar seperti fret, nut, neck, bridge ini diharap dapat membantu anda semasa memilih untuk membeli gitar seperti yang aku pernah ceritakan di artikel Panduan Membeli Gitar.

Klik gambar untuk paparan lebih jelas.

Guitar Parts (Nama bahagian gitar)

Omoide – Kishibe Masaaki

PC yg teramat lembab.. memaksa aku mendelete suku “junk” data dari segenap folder.. tiba tiba terjumpa satu folder.. title : omoide? wtf?… ooo.. baru aku ingat… aku record masa tengah syok layan acoustic dulu2.. ada la dalam 5 tahun lepas kot.. hihihi.. sangat “nerd” rasa dihati, tapi apakan daya, aku upload jugak kat youtube..hihihi.. malu2..dah la key miss 2 3 kali.. hehehe.. omoide ni kalau translate : memory.. hmmm.. teringat aku memory dulu dulu.. layan band, rambut panjang, rockers2 gitu, berat tak sampai 50kg, single.. hihihi.. sampai orang keliling kata awek aku = gitar.. hohoho.. neway, terimalah lagu cover aku yang tak seberapa ni.. dengan ucapan, selamat berpuasa untuk semua