Saladin – Malaysian 3D Animation

Dalam Utusan Online hari ini, keluar kat muka depan, “Saladin filem animasi Malaysia menang hadiah peringkat dunia“.. woo.. big news.. kalau tak salah aku Tokyo Anime Award ni big name jugak la. Tak tahu lak Malaysia pun ada hantar/dapat nomination.. From news tu kata developer animation tu adalah Multimedia Development Corporation (MDeC), tapi kalau bukak website die takde lak cerita apa-apa pasal animation ni.. Adala cerita sikit pasal MDec kat MSC punya website.. or kat WIKI pun ade..

Seperti tajuk, die cerita pasal Saladin or Salah al-Din, or Salahuddin Al-Ayyubi, komander perang kurdish pada abad ke-12.. Kalau nk tahu siapa Saladin dalam history boleh refer kat Wiki.. Dekat YouTube ada tunjuk sedikit The Making of + Trailer anime entitled Saladin ni.. Tapi tak sure pulak yg ni die buat full movie ke, atau short anime.. Saladin, The Official Website kat sini

Anyway, bangga gak la sebab ada jugak Malaysian Corp yg sanggup lagi buat anime, after apa yg berlaku kat Karisma Productions yg buat Usop Suntorian.. dah la nak deal dengan pirate movies yg mcm dah tak boleh control dah kat Msia.. Walau maybe la tak secanggih Cars, tapi boleh la.. sikit-sikit dulu.. Hidup Animalaya!

Amazing 3D

Serious aku terkejut besar tgk short film ni.. Tak tahu siape/company ape yg buat, for sure ini bukan cartoon keras cam Usop Sontorian (which is by the way makan mase and duit + tenaga jugak untuk siap), tapi ini 3D animation yg standard Pixar Studio.. sbb film ni dah lama (end credit tunjuk tarikh siap January 2001) aku bagi markah 1oo% -D

Tgk la short animation bwh ni.. terasa natsukashii (=rindu?) sangat tgk suasana kampung kat malaysia.. graphic die sangat detail.. tgk pokok kelapa, atap zink, paip besi, lantai simen, lumut dalam telaga.. tengok sile tengok.. aku cume bley ckp aku kagum ;-)