Ulasan buku – The World’s Easiest Astronomy Book

Berita baik untuk peminat outerspace, tapi tak suka baca heavy stuff, buku The World’s Easiest Astronomy Book ni paling sesuai untuk anda. Aku dah baca buku ni dan aku rasa even budak darjah enam baca pun boleh faham (dengan syarat kena faham english la).

Pengarang buku ni adalah ???? (Nakagawa Hitoshi), bekas pegawai di Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA). Dia banyak anjurkan seminar tentang alam angkasa lepas kat sini dan popular di kalangan peminat aerospace jepun. Kadang-kadang jugak keluar kat tv untuk program astronomy.

Tajuk buku versi asal adalah???? (uchuu jyugyou) atau “Kelas Angkasa Lepas”, dan dicetak pada 2006. Versi bahasa Inggeris mula dijual pada 2009.

Antara fakta menarik dalam buku ini tentang laju cahaya;

The speed of light is 300,000 km per second, meaning that light could circle the Earth seven and a half times in a single second. Even at this incredible speed it still takes light from the Sun 8 mintes to reach the Earth. That means that when we see the Sun, what we actually see is the Sun from 8 minutes ago. Even if the Sun were to explode, we wouldn’t know it until 8 minutes later.
:: (Dipetik dari “Lesson 03 – Everything we see is in the past”).

Atau jumlah bintang;

It is said that with the naked eye youcan see a total of around 8,600 stars, ranging from bright magnitude 1 stars to dim magnitude 6 stars. If you include all the other stars which we can’t see with the naked eye, there are 200,000,000,000 stars in the Milky Way alone. Then consider that there are 100,000,000,000 galaxies like ours in the universe. That means that there are 200,000,000,000 multiplied by 100,000,000,000 stars in the universe! That would be 20 billion trillion, or in the scientific terms, 20 sextillion.
:: (Dipetik dari “Lesson 21 – The numbers of Stars”)

Atau zero gravity;

When you light a candle on earth we all know it produces a tall, elongated flame, which is caused by airflow due to convection. But because there is no convection inside the space station, the flame would not stretch upwards at all. It would be round.
:: (Dipetik dari “Lesson 27 – A Zero Gravity World”)

Mr. Nakagawa juga kadang-kadang membuatkan kita berfikir;

The birth of the universe was 13.7 billion years ago. That birth was a huge explosion called the Big Bang, and the universe has been continually expanding like a balloon from then right up to the present day. But does the universe have and end? (Dipetik dari “Lesson 08 – Life of the Universe”)

Ada banyak lagi info, fakta dan teori dalam buku The World’s Easiest Astronomy Book ni. Harganya pun murah je. Kalau pegi kedai buku ke library ke, aku syorkan cari buku ni.

Atacama Large Milimeter Array (ALMA)

Baru habis training this week, suddenly Mr. Azuma (my dept. boss) ckp “aa Zairul, awak dah abis training, so apa kata kalau saya tarik awak join the great ALMA project?” aaa? wtf is ALMA project tu? Pastu baru die kasik info2 bla bla.. baru la aku tahu rupe nye ALMA or Atacama Large Milimiter Array ni antara international mega project.. or meminjam kata encik wiki :

“..an international astronomy project that consists of an astronomical interferometer formed from an array of radio telescopes, located at Llano de Chajnantor Observatory in the Atacama desert in northern Chile. The telescope is expected to revolutionise modern astronomy by providing an insight on star formation in the early universe and imaging local star and planet formation in great detail. With a cost in excess of 1 billion US dollars, it is the most ambitious ground-based telescope currently under construction.”

So basically diorg nk buat buat 64 biji “bapak segala antenna” mcm dlm gambar tu, 14 bijik buat kat Japan.. Construction sumer buat kat JFE, tapi benda2 kecik diorg pass2 kat company2 lain.. cam company kitorg incharge bahagian heat insulator.. why kena ada heat insulator? sbb benda ni bukan letak tepi laut, tapi letak 5000m tinggi dari paras laut so kena buat die jadi kebal weather hehehe… anyway itu la projek aku latest.. dah siap 3 biji ada lagi 11.. aiyoo.. maybe next week baru dpt tgk diorg pasang kat JFE Mizushima..