Of being Zairul

A strange email came to me last week. Roughly it said.. “Hi there bla bla.. my name is Zairul bla bla.. hey, how can I join your blog? Because my name is Zairul too..”. My eyes stopped blinking for at least 2 minutes. I said to myself “How am I going to reply this one?”.

It took me 4 days to finally reply to him/her (I think it’s a him because I’ve never known a women by the name Zairul, so let’s just refer this person as a “him” ). Then I told him nicely that zairul.com is a personal blog and is not open for public registration and I apologized.

Based on his yahoo email id (where I think most people add their year of birth to it such as [naked75] – a person born in 1975 and loves going commando at home), I guess he’s in his 20s or something and is really new to the internet, let alone blogging.

mynameiszairulI kept on wondering, what if there is one whole other person who’s actual named is indeed [Anwar bin Ibrahim] and visits anwaribrahimblog,  post a message,  saying “Hey Dato’ Seri, I want to register and write something in your blog because my name is Anwar Ibrahim too?” LOL.

So, I think I have to straighten things up.

To all Zairuls out there visiting this blog, I want to say thank you my name-twin brothers and sisters for visiting and I hope you can find something useful here. I also want to say sorry that zairul dot com is NOT OPEN for public registration but if you have a blog elsewhere please please tell me because I’ll be happy to visit another zairul’s blog – your blog too. I hope you guys know that if you want to use the domain [zairul] anyway, besides with a dotcom you still can register it with a dotnet, dotorg, dotcc etc.

Or better yet, what if we make an “All Zairuls’ Blog” where all the authors are named Zairul. So it’s like Zairul there, Zairul here. “Users Online : Zairul, Zairul and Zairul”.. “New Registered User :Zairul”.. “Zairul and Zairul has leave this conversation”.. how freakish is that?? I see [zairul.name] is available…

Hmmm… Who’s on board?

15 ciri-ciri blog yang menyampah

Inspiration : 10 Sebab Blog dikau sungguh Annoying! @ Justkhai.com

1. Blog is not Windows Media Player. Tayah la letak lagu2. Pening kepala. Kalau nak dengar lagu aku boleh bukak lagu kat PC. Kalau nk letak jugak sila disable kan AutoPlay! Bila bukak page lain dlm blog ko nanti keluar lagi. Penat aku nk tekan button stop.

2. Font yang super kenit. Buat pengetahuan anda, mata manusia takde digital zoom ya!

3. Super long post @ frontpage. Pendek2 kan la. Letak tag <!–more–> kalau pakai WP misalnya. Or better, use excerpt.

4. Letak perenggan sekali sekala. Basic BM beb!

5. Letak pic yg sesuai dengan post anda. Tapi jangan berlebih2! Size pic pun penting. Jangan besar gedabak nak load pun makan masa. Dan, satu lagi jangan curi gambar. Mintak dekat tuan dia kalau nak pakai.Or at least, LEAVE CREDIT to the owner. Bukan susah nak cakap terima kasih.

6. Rainbow font color. Kami bukan kanak2.

7. Sidebar anda berjela-jela! Minima kan sidebar anda. Guna 3 column layout kalau perlu (2 column for sidebar). Nanti sidebar panjang gila, post seciput. Kan hodoh blog anda tu.

8. Blog is not YM! Too many smileys are annoying.

Blogs

9. Blog is not a Yellow pages. Jangan letak ads banyak sangat. Orang tamak selalu rugi.

10. Utamakan isi kandungan post. Buat research dulu kalau perlu.

11. Blog is not SMS. Aku pun kadang2 pendekkan jugak. Macam [yang] = [yg], [nak] = nk. Tapi klu dah semua nya pendek, dgn tulisan besar kecik tu memamng menyampah la jugak. Cth : “hI,sY BrU dTg cNI nK Knl aWk tLg bLs mSg sY kAy by EmL!….” Jangan rosakkan blog anda.

12. Copy and Paste. <– Orang zaman batu pun tulis sendiri.

13. Blog yang hanya boleh dibukak pakai IE. Tolong la beb. Orang buta IT je yang pakai IE. Alternative browser dah bersepah dah. Ada Firefox, Opera, Safari, Chrome etc.. Check design blog anda menggunakan browser yang lain.

14. Heavy JavaScript. Tayah letak function pelik2. Buat berat je. Percaya la.

15. Update sekali setahun <– Tapi yg ini pun aku kekadang malas jugak update blog. huhu.

Tukar themes

Kerana kesangapan yang teramat sangat, aku dengan bangganya menukar theme wp kali ini.. oh yes, kerana terlalu busy dengan Mitsubishi Heavies, jangan kata nak buat theme baru, nak update blog pun tak sempat.. buat sementara ni cilok la dulu mana2 free theme.. hahaha.. aku pakai theme Fadtastic. Not bad jugak theme ini cuma default die takde widget-aware so kena tukar2 sikit coding dia untuk adjust sidebar. Kalau nak pakai sidebar widget jugak kena alter coding kat sidebar.php yang caranya ada kat sini.

theme Fadtastic

Bloggers adalah pembohong? WTF!

When a minister said:

Kesemua bloggers adalah pembohong, mereka menipu orang ramai dengan menggunakan pelbagai helah. Berdasarkan apa yang saya difahamkan, dari 10,000 bloggers yang menganggur, 8,000 adalah wanita – Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor (Menteri Pelancongan)”.

Source : Malaysia Today

Kata aku :
1. Mana official statistik nye bang?
2. Sapa yg buat survey?
3. Ada bukti kukuh?
4. Kenapa tak repot polis kalau blogger terbukti penipu?
5. Kenapa tak saman semua bloggers?
6. Kalau tibe2 Pak leLah sign in Blogger.com, abang nk panggil die penipu jugak ke?
7. Abang pernah tulis blog ke?
8. Abang tahu tak nk tulis blog camne?
9. Abang dulu sekolah sampai darjah berapa?
10. 8,000/10,000 bloggers menganggur adalah wanita.. So maknenye abang nk kata A)Perempuan ramai yang menganggur… B)Wanita ramai penipu?
11. Abang tak suke pompuan ek?
12. Abang Gay ke?

As one of gazillion bloggers, you say? DO defend yourself.

Kerajaan Pantau Laman Web, SMS

Petikan dari Utusan Malaysia, 2 Ogos 2006

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr.Jamaluddin Jarjis berkata, kerajaan akan mengambil tindakan terhadap laman web dan blog yang didapati boleh mengancam perkembangan ekonomi, perpaduan, kesejahteraan dan keselamatan negara.

Abis la.. lepas ni semua blog made in Malaysia hanya boleh tulis benda-benda yang puji government aje.. Kalau ade salah pun kite kena puji gak.. jangan tegur nanti kena tahan ISA.

Soalan untuk Pak Lah;

1. Apakah itu kebebasan bersuara?

2. Siapakah golongan rakyat Malaysia yang dibenarkan bebas bersuara?

3. Saya adalah seorang penyokong kerajaan Malaysia. Tetapi jika saya ingin menyuarakan pendapat saya tentang sesuatu/seseorang, adakah saya akan terus dicop sebagai “pengancam keselamatan negara”?

Cadangan saya untuk menjamin keselamatan negara;

1. Haramkan blog.

2. Tutup semua server di Malaysia.

3. Haramkan Internet di Malaysia.

4. Rampas semua komputer dan bakar.

5. Benarkan penggunaan handset, tapi charge satu SMS RM100 (kenakan cukai RM99.50 – boleh menaikkan profit negara)

6. Kempen anti-internet.

7. Tutup MMU.

~ stupid people can only talk ~

Announcement

Dear Friends and Visitors,

We’ve to close down our blog for a little while due to some technical problems with our Joomla Content Management System (CMS). By the term “technical problems”, it doesn’t mean that somebody hacked our blog nor facing any problem with the scripting. But we feel that it doesn’t really fit our blog’s need – simple yet powerful. We have to admit that Joomla was too complex for us as our knowledge on php & mysql are limited.

However we’ve found a good blog source and perhaps we might be using that one (currently under beta testing). So please come back and check us again in August. All our “old” articles and stuff can be found in Archives. Also, please visit Our Fotopages if you’re looking for the apple strudle muffin recipes :p

Thanks all and have a good time,

Zairul & Zack Abd.

Blog Renewal..

Saya dengan ini mengumumkan bahawa tidak lama lagi kitorg akan tukar blog system (from Xoops to Joomla).. actually minggu ni very the super busy.. dah la kerja lame tak siap, tambah kerja baru lagi, sampai nk tukar blog sendiri pun tak sempat.. Dah tukar Joomla nanti aku byk nak betulkan menda.. Kena kemaskini folder ‘tab gitar melayu’ (which btw antara search keyword 2nd terbyk selepas keyword ‘wanita b*g*l’ – aku tatau kenape :p).. pastu since Zack dah semakin terer mengambil gambo2 masakan (jeles aku) dan makin byk resepi kat fotopages kitorg, aku berharap dapat create folder/category khas untuk resepi masakan.. album maybe aku buang, or just tumpang flickr.. flickr ni pun dah kena beli dengan Yahoo! so probably boleh consider die bley ‘long run’.. And satu lagi, blog yg ni aku akan letak dlm archives (which btw dah pindah dah pon).. Pastu kalau boring sile la tengok jepun bangang ni