Jawatan Kosong FAM

Source : FAM.org.my

FAM sedang mencari individu-individu yang berkelayakan untuk mengisi kekosongan beberapa jawatan dalam Persatuan Bolasepak Malaysia. Bagi mereka yang berminat dan mempunyai kelayakan yang sesuai, sila hantar permohonan anda kepada Setiausaha Agung FAM bersama-sama dengan butiran peribadi, gaji yang dipohon, salinan sijil dan gambar.

1. PENGARAH TEKNIKAL BELIA (Kontrak / Sepenuh masa)

2. KETUA JURULATIH SUKAN SEA (Kontrak / Sepenuh masa)

Kelayakan:

Diploma Lesen Profesional

Lesen A

Mempunyai Ijazah dalam Sains Sukan atau yang setaraf.

Tarikh tutup permohonan ialah pada 15 JANUARI 2009.

Malaysia Boleh

Saya mengucapkan tahniah kepada pasukan bola sepak malaysia, semua pemain utama dan pemain gantian, jurulatih, pegawai-pegawai, budak milo, pemandu dan pengiring, dan tak lupa TAHNIAH YANG AMAT SANGAT kepada FAM. Juga ucapan ini ditujukan kepada semua raja-raja dan kerabat yang memegang jawatan dalam FAM, dengan harapan semoga tuanku tuanku semua terus meneraju FAM sampai tuanku tuanku semua mangkat dijulang.

Bola sepak kita merudum ke tangga ke-156 dunia

Source : Link

Tak tahu nak cakap ape dah.. orang M’sia pun macam takde sape peduli pun.. No offense tu MU fan, tapi mcm ppl lagi sebok isu MU nk datang Msia.. biar la die nk datang, tapi bola kita apa kes?

Koleksi berita bolasepak Msia minggu ini (from Utusan Online);

18 May
Malaysia kecundang 2-0
Bola sepak kita merudum ke tangga ke-156 dunia

17 May
Impian Malaysia lebur

16 May
Kita harap keajaiban hadapi Syria
Futsal Asia: Malaysia kena belasah 9-2

15 May
Malaysia kalah lagi

14 May
Futsal: Malaysia tewas kepada China

12 May
Malaysia atasi Oman 1-0

Apalah nasib bola sepak Malaysia..

Kenapa bolasepak Malaysia kita tak maju-maju?

Player

:: Tiada/kurang stamina

:: Tiada daya saing

:: Lemah semangat

:: Kurang latihan

:: Asas teknik main yang tidak kukuh

:: Cepat mengalah

:: Lagi suka bermain di kelab kerana gaji lumayan

Jurulatih

:: Modul latihan tak cukup

:: Tiada idea bagaimana melatih pemain Malaysia

FAM

:: Tidak buat ”Soccer School” untuk melatih bakat-bakat cilik.

:: Duit banyak tapi tak guna untuk pembangunan sukan bolasepak.

:: Suka menyalahkan jurulatih.

:: Suka tukar jurulatih.

:: Suka tukar pemain.

:: Seminggu sebelum perlawanan baru nak start latihan, pilih pemain.

Sebab2 lain

:: Ibu bapa tidak menggalak anak2 bermain bolasepak secara professional.

:: Main bola tiada jaminan.

:: Kita lagi suka tengok English Premier League

:: Kurang siaran langsung di tv.

:: Pengacara siaran langsung di RTM boring

Rentak Negaraku..

Last week heboh pasal Ahli Parlimen Sri Gading, Datuk Mohamed Aziz kata Hattan hina lagu Negaraku.. katanya elok buang laut aje.. Lepas tu Hattan pulak ckp dia nyanyi betul.. bukan nk hina lagu Negaraku.. Then after 2 3 kali tukar versi, tempo, Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Malaysia, Datuk Seri Dr. Rais Yatim pulak tukar balik Negaraku ke rentak asal 1956.. dengan harapan lepas ini tader la lagi isu2 sensitif pasal lagu kebangsaan kita ni..

Semalam aku terbaca rencana Zin Mahmud dari Utusan Malaysia, tajuk dia Rentak Negaraku kembali kepada semangat 1956. Kalau taktau sile baca dulu artikel tu.. dan apa yg ditulis oleh Zin Mahmud tu ada yg betulnye..

Antara petikan menarik aku dpt cam;

Tetapi malangnya terdapat kecenderungan dalam negara ini untuk mengubah sesuatu perkara klasik yang sudah baik kepada bentuk baru sedangkan langkah itu tidak perlu..

Yupp.. kadang2 ada benda yg tak perlu tukar.. dari sudut positifnya, perubahan bertujuan untuk kaizen di dalam bahasa jepun, bermaksud perubahan ke tahap yang lebih baik.. that is good.. kita perlu kemajuan.. untuk capai tahap Negara Maju, takkan kita nk hidup sama mcm 20 30 tahun dulu..

Tapi the key is apa yg kita perlu tukar, apa yang tak perlu.. Kita perlu fokus utk tukar atau improve benda2 yg perlu dulu.. Cth aku buat list;

1. Sistem & Latihan memandu – train org2 Malaysia supaya lagi cekap dan ber’akal’ bila drive..

2. Kemaskini time schedule utk pengangkutan awam & pastikan jalakn ikut time – Cammane nk expect ppl naik bas kalau jadual merata-rata? Ckp sampai pukul 2 ini tak, sampai pukul 3.. Kalau bas tu boleh la dimaafkan jugak.. dgn trafic jam nyer ape.. Ini KTM pun lambat.. Kalau tak percaya korang try g naik Komuter.. kalau dia tulis gerak kul 4:15, paling awal pun 4:20 baru nampak train nk masuk platform.. kat Japan ni aku rasa tak perlu ckp betapa tepatnya masa untuk train.. kalau dia kata pukul 1:19 jalan, aa kul 1:19 dia jalan la.. lambat tinggal.. Balik baru ni aku naik LRT.. LRT okey la.. boleh kata sharp la jugak.. train pun banyak.. senang..

3. Ramalan cuaca – Ramalan cuaca untuk esok.. hujan diramalkan turun dibeberapa tempat di sesetengah kawasan! Hah! ape tu? Kekadang pelik betapa tekitou (lebih kurang) nye ramalan cuaca kat Malaysia.. skang teknologi kan dah canggih.. mesti boleh predict lg tepat..

4. Customer service – Biarla mesra pelanggan sikit.. muke masam aje..

5. Sports Development – Sedih tengok sukan kita.. esp. bola.. Selangor menang kejohanan berganda! Sorry untuk fan Selangor.. tp yg byk score, yg byk gerakkn game tu bukan org Malaysia.. tp importers.. Perak Perlis pun sama.. kalau takde import players lingkup.. tolong la buat something.. sedih.. bukan tanak sokong g stadium sorak.. tp sedih..

6. Internet speed – tolongla.. korang yg kat oversea mesti rasa kalau balik mesia.. biasa pakai 100Mb.. balik kena pakai Streamyx 1.5Mb max, yang kalau tengah hari tu jgn harap nk dpt connection (kat tempat aku la.. kat Taiping)

Byk lagi la tak sempat pikir.. Apepun udah la tu nk gaduh2 pasal lagu kebangsaan.. tayah la.. buat la kerja lain.. tayah cari publisiti.. tayah nk keras kepala.. tayah nk salah kan org lain aje.. Bila nk berkembang..