Tag Archives: chord

kodF-01

Teknik belajar menekan Kod F dan Fm

Antara soalan popular di Zairul.com, bagaimana nak main kod F, Fm? Kenapa tekan kod F bunyi tersangkut-sangkut? Kalau jari pendek nak buat macam mana?

Artikel ini akan menceritakan cara yang difikirkan sesuai untuk master kod F, Fm dan seterusnya.

Di bawah ini adalah contoh kedudukan jari untuk kod F.

Masalah yang selalu dirungut pemula gitar adalah kesukaran untuk menekan fret pertama pada tali yang ke-6 (tali diameter paling besar). Semasa mula belajar main gitar saya juga mengalami masalah ini. Otot jari pada awalnya tidak cukup kuat untuk memegang dan menekan tali gitar ke fret, selalunya tiada masalah jika selalu membuat latihan jari misalnya.
Continue reading

kodF-09

Belajar 7 kod asas gitar untuk pemula

Dalam artikel ni aku nak tunjukkan 7 kod asas gitar yang wajib kena belajar untuk beginner, iaitu C, Dm, Em, F, G, Am dan B7. Banyak tab gitar kat Zairul.com yang pakai kord-kord ini, so kalau nak main lagu melayu kapok-style especially lagu rock, pop 90-an, hafal dan banyakkan prektis.

Dalam setiap gambar tu ada disediakan sekali rajah dot fingering (kat penjuru atas sebelah kiri) untuk senang check tali dan fret mana yang perlu ditekan, dimain secara open atau mute. Gambar kedudukan jari itu juga sebagai contoh sahaja, yang paling penting keselesaan jari gitaris semasa main gitar.

Sapa yang ada twitter atau facebook boleh klik butang share kat atas.

UPDATE Aug 7th, 2011
Maksud simbol pada penjuru atas kiri gambar;

Tanda ‘x’ = Mute (tak perlu petik tali, atau sentuh tali untuk matikan bunyi)
Tanda ‘○’ = Open string (petik sahaja tali tanpa perlu tekan mana-mana fret)
Tanda ‘●’ = Play string (petik tali sambil tekan pada kedudukan fret yang ditunjuk)

Selamat berjaya.

basichords01

3 aplikasi android percuma terbaik untuk pemain gitar tegar

Anda pengguna android? Tahniah kerana dalam artikel ini aku nak promo 3 aplikasi terbaik untuk guitarist. Yang paling best, semua adalah percuma! Kita ni memang pantang benda free.

Kat bawah ni aku syorkan 3 aplikasi android pilihan aku sendiri yang aku fikirkan dapat menolong terutama kepada yang baru nak berjinak-jinak dengan alam pergitaran. Kenapa 3 apps di bawah? Kerana;

1. Free.
2. Membantu step pembelajaran gitar untuk beginner.
3. Aku dah pakai sendiri dan banyak membantu aku jugak.

Mungkin ada apps lain di android market yang percuma dan berbayar, dan lebih sesuai untuk setiap orang selepas artikel ni dibuat. Kalau ada cadangan yang lebih baik, sila tinggalkan mesej diruang komen, boleh dikongsi bersama pengguna lain. Terima kasih.

1. Untuk tune gitar – Tuner – gStrings Free

Ini adalah aplikasi wajib untuk semua gitaris kalau anda tak ada Perfect Pitch. Guna gstrings untuk tune gitar dengan dua cara, [Tune Auto], maknanya anda mainkan tali dan gstring akan bagitau apa not yang dimain, atau cara [Tune Sound], di mana gstrings akan mainkan not dan anda boleh tune gitar supaya not nya jadi sama.

Aku dah try dua-dua cara dan dua-dua tak ada masalah. Yang best lagi, gstrings ni dibuat bukan untuk tune gitar sahaja. Ia juga sesuai untuk violin, viola, violoncello, doubelbass dan ukulele. Pastikan selepas install apps, pergi ke Settings >> Optimize For, dan pilih ‘Guitar 82.4-329.6Hz’ untuk pilihan tune frequency range untuk gitar.

Fungsi tambahan lain seperti boleh pilih skin color, pilih sensitivity mic, pilihan untuk advance user seperti orchestra tuning options, HPS depth, Tampering Functions juga ada. Sila rujuk official website untuk panduan penuh.

Screenshot;

Aplikasi yang dibangunkan oleh Cohortor ini ada dua versi iaitu Free dan Full version. Kedua-dua apss ini mempunyai fungsi yang sama kecuali Full version tak tunjuk ads pada apps mereka.

Untuk download, boleh baca qr code, klik link (kalau terus dari android anda) di atas atau pergi ke market, dan cari keyword [gstrings].

2. Untuk cari kod – Basichords

Basichords sangat membantu untuk aku cari kod. Ada lebih dari 2000 posisi untuk semua kod yang ada dan nak cari dia sangat senang. Basichords ni boleh pakai untuk cari kod pada Guitar, Ukulele, Bouzouki, Cavaquinho dan Mandolin. Ya, juga berita baik untuk left-handed guitarist, cara nak main kod macam Man Kidal pun ada tunjuk kat sini.

Tekan kod, dan pilih kombinasi fingering pada sebelah kanan. Basichords akan mainkan kod dan tunjuk finger mana nak petik pada tali mana, fret mana. AMAT SESUAI UNTUK BEGINNER. Anda dapat belajar 3 dalam satu kalau guna aplikasi ini.

Screenshot;

Basichords adalah aplikasi android percuma yang dibangunkan oleh Tekartik dengan sokongan iklan. Kalau nak ads free version, boleh beli Tekachords di android market.

Untuk download, boleh baca qr code, klik link (kalau terus dari android anda) di atas atau pergi ke market, dan cari keyword [basichords].

3. Untuk latihan beat timing – Mobile Metronome

Mengenal ‘beat’ atau ‘tempo’ adalah antara perkara penting dalam muzik. Ramai juga yang ingin belajar gitar, tetapi tak boleh memberikan ‘beat’ yang betul. Menggunakan metronome adalah salah satu cara memperbaiki ‘tempo’ dan rhythm.

Nak pakai apps ni pun mudah, gunakan butang [+] atau [-]  atau gunakan slider untuk pilih tempo yang dikehendaki. Kalau nak tahu tempo sesuatu lagu misalnya, tekan dengan tempo beat yang sama pada button [or tap tempo here]. Mobile Metronome akan tunjukkan apa tempo yang paling tepat. Time signature, jenis bunyi etc juga boleh dipilih pada panel yang sama.

Aplikasi ini dibangunkan oleh Gabriel Simoes dengan sokongan paparan iklan, mempunyai dua versi, Free dan Pro.  Kedua-duanya mempunyai fungsi yang sama kecuali Pro boleh dibuka tanpa iklan di sebelah bawah.

Untuk download, boleh baca qr code, klik link (kalau terus dari android anda) di atas atau pergi ke market, dan cari keyword [mobile metronome].


So, apa tunggu lagi, sila download ketiga-tiga apps di atas dan aku yakin ketiga-tiga apps berkenaan dapat membantu anda lebih mendalami dunia muzik dan gitar.

aizat

Kod Gitar Lagu “Years from Now” by Aizat Amdan

Requested by @tsyad, lagu “Years from Now” oleh Aizat Amdan.

Kord gitar lagu ni simple je, yang mungkin bunyi agak foreign adalah kod Dadd9b5 (baca D-add-nine-flat-five), kod ni amat biasa dijumpa dalam lagu genre Jazz. Tak susah nak main cuma kalau tak biasa tu mungkin akan terkial-kial jugak masa tukar chord. Biasa kan dengan form tu. Kalau susah jugak gantikan dengan Am/F# (main macam Am tapi tekan bass kat not F#)

Semua chords dalam lagu ni ada kat bawah.

     C     Dm    Dadd9b5  E     G     Am    Am/F#

E-|--0-----1-----5--------0-----3-----0-----0------
B-|--1-----3-----5--------0-----0-----1-----1------
G-|--0-----2-----5--------1-----0-----2-----2------
D-|--2-----0-----4--------2-----0-----2-----2------
A-|--3-----x-----5--------2-----2-----0-----0------
E-|--x-----x-----x--------0-----3-----0-----2------

Video Aizat Amdan – ” Years From Now ” Official Music Video kat bawah ni;

Soalan sila tanya kat ruangan komen

Date: 09.10.2010
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject: Years From Now by Aizat Amdan

[Intro]

          Dm
What will I be years from now

            E
What will I wear how will I look

            Am               Dadd9b5
I think too much I think too much

[Verse 1]

              Dm
Sometimes its scary over thinking

         E
What you have or haven't done

              Am                 Dadd9b5
You think too much you think too much

[Verse 2]

         Dm
Will the rain smell the same

         E
Will our loosing trentrous game

        Am
And the star much shine 

                   Dadd9b5
The color seems so blurry

[Bridge]

       Dm
Will l endup all alone

          E
Without a shoulder to cry on

[Chorus]

Dm          E             Am
What will I be years from now

       Dm                G                  C
I have answered them but none have answered me

    Dm               G
And when my time has come

  Am           E                         Dm
I hope my last seconds in this life will have you

     G        E
Will have you...

[Guitar Solo Part]

Dm E Am Dadd9b5

Dm C E

[Verse 3]

         Dm
Will the rain smell the same

         E
Will our loosing trentrous game

       Am
And neglect most people views

         Dadd9b5
Seems so worthy

Ulang [Bridge] & [Chorus] x 2

Fade out

* Photo courtesy of Mstar Online

Kod Gitar – Cerita Semasa Kecil (ost Papadom)

papadomRequested by faralyana, lagu Cerita Semasa Kecil yang katanya termasuk dalam ost cerita hit Afdlin Shauki, Papodom. Aku tak pernah tengok movie ni, aku tak pernah dengar cd ori full lagu ni, dan aku tak jumpa seciput info pun pasal Danyel Alfie, penyanyi? penulis? pengarah? composer? lagu ni. Cuma yang boleh aku cakap, lagu ni sedih tapi comel dan budak sekolah mesti suka punye.

Aku cari lagu ni sambil tengok video kat YouTube (tengok kat bawah atau URL: http://www.youtube.com/watch?v=pCmj7xk9e6s ). Aku rasa lagu ni lagi sedap bunyinye kalau main pakai sus chords tapi nanti kalau tulis kod pelik2 nanti pening pulak so aku letak kod basic aje. Ikut la creativiti korang nak sus/7th/add9 kan kod nye.

UPDATED : mp3 streaming pun aku dah tambah kat bawah ni. aku tak sure yang ni rekod camtu je ke atau pun mmg dalam album ost tu.

 

Date: 13.12.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
CERITA SEMASA KECIL (OST PAPADOM) - DANYEL ALFIE

[Intro]
G   D   C    D x2
C   Cm
 
[Verse 1]
  G         D            C        D
Saye suke sorang budak name die Sarah

  G        D             C      D
Die suke makan aiskrim comot, comot

  C                    Cm      
Tapi Sarah comel sangat


[Verse 2]
  G         D            C            D
Hari-hari Sarah tunggu saye balik sekolah

  G             D           C       D
Kalau Sarah tunggu bawak aiskrim, due

  C                     Cm  
Saye sayang Sarah sangat


[Chorus]
       Em         D          C          D
Biarkanlah biarkanlah biarkanlah biarkanlah

       Em         D          C           Cm
Biarkanlah biarkanlah biarkanlah biarkan Sarah


[Verse 3]
  G           D           C          D
Bile petang-petang kite main dekat padang

  G          D             C      D
Sarah suke tolak jatuh dan tersungkur

  C                   Cm  
Tapi saye sayang Sarah


[Verse 4]
  G           D           C          D
Bile besar nanti saye nak kawin dengan Sarah

  G          D          C      D
Bapak Sarah baik suke pujuk saye

  C                   Cm 
Sebab mama saye garang


[Chorus]
       Em         D          C          D
Biarkanlah biarkanlah biarkanlah biarkanlah

       Em         D          C           Cm
Biarkanlah biarkanlah biarkanlah biarkan Sarah


[Verse 5]
    G             D         C           D
Sekarang Sarah takde lagi dalam dunie saye

  G           D          C     D
Saye suke tunggu Sarah dekat kubur

  C                    Cm 
Saye rindu Sarah sangat


[Chorus]
       Em         D          C          D
Biarkanlah biarkanlah biarkanlah biarkanlah

       Em         D          C           Cm    G
Biarkanlah biarkanlah biarkanlah biarkan Sarah

Lagu Sekolah Kebangsaan Karai

Apa nostalgia yang korang ingat semasa di sekolah rendah? Mesti ada favorite time korang masa sekolah. Antara benda yang aku suka masa sekolah selain belajar matematik (aiceh), adalah time nyanyi lagu sekolah. Aku sangat suka lagu sekolah aku (SK Karai) sebab melodi nya yang riang ria. Aku letak tab kat bawah kalau korang nak main dengan syarat, korang tahu la canme nak nyanyi :P duhhh

Kat bawah ni ada beberapa pic area pekan kecil dekat sekolah (Gambar dipinjam dari http://karaikualakangsar.blogspot.com/)

skkarai1 skkarai2 skkarai3skkarai4

Kat bawah ni kod lagu;

Date: 29.07.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Title  : Rajin Maju Jaya (Lagu Sekolah Kebangsaan Karai, Enggor, Perak)

F C G C

      C
Megah tersegam indah sekolahku

                     G
Itulah lambang kemegahan

Rakyat tempatan berusaha

              C
Gigih terus maju

    C
Sekolah ku sejak berzaman

                     F
Menempuh sejarah gemilang

                 C
Belajar serta berbakti

   G          C
Usaha tanpa jemu

  F            C
Nama terukir indah

    G                C   C7
Sekolah Kebangsaan Karai

  F    G      C
Disepanjang masa

  G          C
Rajin Maju Jaya

Kod gitar lagu kanak-kanak : Lagu tiga kupang

lagutigakupangEntah kenapa tiba-tiba rajin nak tab lagu kanak-kanak.. Kod seterusnya adalah lagu yang sangat popular, boleh kata takda orang yang tak tahu lagu ni; Lagu Tiga Kupang. Akudah cuba cari info lagu tiga kupang ni sebenarnya tapi tak jumpa pulak. Sapa yang buat lagu ni? Itu aku tak tahu, tapi yang aku tahu ada beberapa unsur pelik dalam lagu tiga kupang ni. Kalau tengok lirik dia;

Lagu tiga kupang saku penuh padi
Enam ekor burung masuk dalam kuali

Bila sudah masak burung nyanyi saja
Tentu sedap makan beri pada raja

Raja dalam rumah buat kira-kira
Suri dalam dapur makan roti gula.. hey

Dayang tepi kolam mahu jemur tepung
Datang burung hitam pagut batang hidung hidung hidung…

1. Kenapa lagu tiga kupang (30 sen)?
2. Kenapa masuk padi dalam saku?
3. Apa buang tabiat ke burung yang enam ekor tu pegi masuk dalam kuali? Kan dah kena masak..
4. Eh dah kena masak lepas tu boleh nyanyi pulak burung nye?
5. Ada burung lain ke pulak yang nyanyi dekat burung yang dah kena masak tu?
5. Tak takut ke burung yang gembira nyanyi tu manalah tahu kalau turn dia pulak yang jadi lauk nak kena masak?
6. Burung tu nyanyi lagu apa?
7. Tahu tahu pulak kalau dah burung nyanyi lauk nye sedap.
8. Konfiden aje sedap sampai nak bagi raja.
9. Kenapa raja duduk dalam rumah bukan istana?
10. Raja tengah buat kira-kira apa tu? Belanjawan?
11. Bagi la suri dalam dapur tu makan lauk burung nye. Kesian makan roti gula aje. Raja bukan nak makan pun..
12. Kenapa jemur tepung tepi kolam?
13. “Datang burung hitam..” Ni burung hitam mana pulak ni? Yang nyanyi tadi ke?
14. “Pagut batang hidung hidung hidung hidung..” eh… lagu dulu dulu dah ada echo :P

Anyway, walaupun penuh dengan misteri, try la korang main lagu ni;

Date: 26.07.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

C
Lagu tiga kupang saku penuh padi

G                               C
Enam ekor burung masuk dalam kuali

C
Bila sudah masak burung nyanyi saja

G                             C
Tentu sedap makan beri pada raja

F                C
Raja dalam rumah buat kira-kira

F                  G
Suri dalam dapur makan roti gula.. hey

C                 C
Dayang tepi kolam mahu jemur tepung

G                                C
Datang burung hitam pagut batang hidung hidung hidung...

Kod Gitar Lagu KBSR – Sungai

sungaiAntara “search keyword” utama blog aku ni adalah believe it or not, “Lagu KBSR”. Kalau google “lagu kanak-kanak”, “lagu sekolah rendah” etc., jangan kata tab/kod gitar, sebasic-basic info macam sapa penulis liriknya, sapa penggubah lagunya, hatta lirik pun memang susah nak jumpa info pasal lagu-lagu sekolah rendah ni.. mp3 tu jangan harapla.

Bukan takde government punye website, ada tapi macam jambatan tak siap. Nama bukan main, portal muzik lah, ape lah tapi isik hampeh. Nak mengharapkan kerajaan or better “Kementerian Pendidikan Malaysia” daripada isikkan benda-benda macam ni baik la aku yang isikkan.

So kita start slow-slow. Biar pelan pelan kayuh. Aku dah start dulu dengan tab lagu anak itik tok wi, so kali ni kita try pulak lagu yang penuh mesej, “Sungai”. Lagu ni pakai kod-kod major/minor biasa. Tak susah.

Selamat mencuba

Date: 25.07.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject: Sungai (Lagu KBSR sekolah rendah)

           Em         Am             B7
Airmu mengalir dari gunung jauh di sana

                Am            D               B7
Jernih dan sejuknya sungguh indah dipandang mata

               Em         Am            B7
Kau tetap mengalir walau apa halangan tiba

                Am           D              Em
Tak berhenti henti hingga sampai di laut nanti

       Am          D                 G  E
Masa juga kan berlalu tak menunggu kita

       Am         C               B7
Gunakanlah sepenuhnya janganlah leka

               Em         Am            B7
Kau tetap mengalir walau apa halangan tiba

                Am           D              Em
Tak berhenti henti hingga sampai di laut nanti

Kod gitar UNIC – Insan bernama kekasih (Nasyid)

unic-tika-ituAku baru tabkan lagu nasyid UNIC – Insan Bernama Kekasih, macam aku katakan dah dua tiga kali, jangan main-main dengan nasyid sekarang! siap ada guitar solo lagi tu!.. murih nik aziz nanti.. :P Aku pun pelik lately banyak jugak orang request lagu nasyid. Mungkin banyak orang nak ngorat ustazah kot kena terer nasyid.. hoho

Anyway, lagu nye tak susah, boleh tahan typical chords progression jugak, cuma untuk orang yang baru belajar gitar mungkin terkial-kial sikit nak tekan sharp dengan minor chords, macam C#m, F#m, G#m. Yang lain tu kod biasa, E, B dengan A.

Tatau lagu UNIC? layan mp3 kat bawah ni;

[Intro]

E  B  C#m  B  A  G#m  F#m

[Verse 1]
E   B       A    E    B        C#m
  Debar hatiku     Membisik rindu

E  B        A               B
  Ingin aku katakan     Kau gadis idaman

[Verse 2]
E  B         A    E      B     C#m
  Adakah mungkin     Kau kumiliki

E   B       A           B               E
  Untuk aku jadikan   Insan bernama kekasih

[Bridge 1]
     B           A                E
Keayuan yg tergambar lukisan nur iman

        B         A                    C#m
Bersulamkan keindahan santun perkataan 

        B            A                      C#m
Bagai putih salju mendinginkan hangat perasaan 

         B        A        E
Mengusir segala resah di jiwa

[Chorus 1]

E                 B            C#m              G#m
  Kusampaikan salam ucapan mesra dan merisik khabar berita

A         B            E         B
Masihkah ada peluang untukku melafazkan cinta

E               B              C#m             G#m
  Umpama rembulan jatuh ke riba mendengar khabaran darinya 

A          B          E
Padaku kau memendam rasa

C#m     B       A
    PadaMu oh Tuhan kumohonkan keredaan

C#m             B       A  Am                  E
    Nur kasih yang kudamba kekal hingga ke syurga

[Solo Part]
G  A  E

G  A  B

G  A  E

[Bridge 2]
        B          A                E
Hanya satu yg kupinta kebaikan darinya 

       B       A                 C#m
Moga dipeliharakan tulus cinta kita

       B          A                         C#m
Agar kukuh ikatan yang murni bahagia selamanya

         B          A          E
Dengan lafaz pernikahan yg mulia

[Chorus 2]
            B            C#m            G#m
Dtglah kasihmu dalam diriku menghiasi ruang hatiku

 A           B            E            B
Akanku sambutnya dengan sujud penuh kesyukuran

E             B                C#m               G#m
  Kuharap jalinan kan berpanjangan selagi kasih yang terbina

A          B       E
Kerana cinta kepadaNya

[Chorus 1]

E                 B            C#m              G#m
  Kusampaikan salam ucapan mesra dan merisik khabar berita

A         B            E         B
Masihkah ada peluang untukku melafazkan cinta

E               B              C#m             G#m
  Umpama rembulan jatuh ke riba mendengar khabaran darinya 

A          B          E
Padaku kau memendam rasa

   B    A     E    B      C#m
Kauku sayangi    Teman sejati 

E   B        A               B               E
  Dikaulah sesungguhnya    Insan bernama kekasih