Teknik belajar menekan Kod F dan Fm

Antara soalan popular di Zairul.com, bagaimana nak main kod F, Fm? Kenapa tekan kod F bunyi tersangkut-sangkut? Kalau jari pendek nak buat macam mana? Artikel ini akan menceritakan cara yang difikirkan sesuai untuk master kod F, Fm dan seterusnya. Di bawah ini adalah contoh kedudukan jari untuk kod F. Masalah yang selalu dirungut pemula gitar […]

Koleksi tab dan sheet music..

Beberapa tahun dulu aku ada beli banyak tab dan sheet music dari pelbagai genre, rock, pop, ballad etc. Semasa mengemas rumah untuk buang barang-barang lama semalam aku terjumpa koleksi harta karun yang aku suka.. Apa tab atau sheet music yang anda pernah beli?

Belajar 7 kod asas gitar untuk pemula

Dalam artikel ni aku nak tunjukkan 7 kod asas gitar yang wajib kena belajar untuk beginner, iaitu C, Dm, Em, F, G, Am dan B7. Banyak tab gitar kat Zairul.com yang pakai kord-kord ini, so kalau nak main lagu melayu kapok-style especially lagu rock, pop 90-an, hafal dan banyakkan prektis. Dalam setiap gambar tu ada […]

3 aplikasi android percuma terbaik untuk pemain gitar tegar

Anda pengguna android? Tahniah kerana dalam artikel ini aku nak promo 3 aplikasi terbaik untuk guitarist. Yang paling best, semua adalah percuma! Kita ni memang pantang benda free. Kat bawah ni aku syorkan 3 aplikasi android pilihan aku sendiri yang aku fikirkan dapat menolong terutama kepada yang baru nak berjinak-jinak dengan alam pergitaran. Kenapa 3 […]

Kod Gitar Lagu “Years from Now” by Aizat Amdan

Requested by @tsyad, lagu “Years from Now” oleh Aizat Amdan. Kord gitar lagu ni simple je, yang mungkin bunyi agak foreign adalah kod Dadd9b5 (baca D-add-nine-flat-five), kod ni amat biasa dijumpa dalam lagu genre Jazz. Tak susah nak main cuma kalau tak biasa tu mungkin akan terkial-kial jugak masa tukar chord. Biasa kan dengan form […]

Kod Gitar – Cerita Semasa Kecil (ost Papadom)

Requested by faralyana, lagu Cerita Semasa Kecil yang katanya termasuk dalam ost cerita hit Afdlin Shauki, Papodom. Aku tak pernah tengok movie ni, aku tak pernah dengar cd ori full lagu ni, dan aku tak jumpa seciput info pun pasal Danyel Alfie, penyanyi? penulis? pengarah? composer? lagu ni. Cuma yang boleh aku cakap, lagu ni […]

Lagu Sekolah Kebangsaan Karai

Apa nostalgia yang korang ingat semasa di sekolah rendah? Mesti ada favorite time korang masa sekolah. Antara benda yang aku suka masa sekolah selain belajar matematik (aiceh), adalah time nyanyi lagu sekolah. Aku sangat suka lagu sekolah aku (SK Karai) sebab melodi nya yang riang ria. Aku letak tab kat bawah kalau korang nak main […]

Kod gitar lagu kanak-kanak : Lagu tiga kupang

Entah kenapa tiba-tiba rajin nak tab lagu kanak-kanak.. Kod seterusnya adalah lagu yang sangat popular, boleh kata takda orang yang tak tahu lagu ni; Lagu Tiga Kupang. Akudah cuba cari info lagu tiga kupang ni sebenarnya tapi tak jumpa pulak. Sapa yang buat lagu ni? Itu aku tak tahu, tapi yang aku tahu ada beberapa […]

Kod Gitar Lagu KBSR – Sungai

Antara “search keyword” utama blog aku ni adalah believe it or not, “Lagu KBSR”. Kalau google “lagu kanak-kanak”, “lagu sekolah rendah” etc., jangan kata tab/kod gitar, sebasic-basic info macam sapa penulis liriknya, sapa penggubah lagunya, hatta lirik pun memang susah nak jumpa info pasal lagu-lagu sekolah rendah ni.. mp3 tu jangan harapla. Bukan takde government […]

Kod gitar UNIC – Insan bernama kekasih (Nasyid)

Aku baru tabkan lagu nasyid UNIC – Insan Bernama Kekasih, macam aku katakan dah dua tiga kali, jangan main-main dengan nasyid sekarang! siap ada guitar solo lagi tu!.. murih nik aziz nanti.. 😛 Aku pun pelik lately banyak jugak orang request lagu nasyid. Mungkin banyak orang nak ngorat ustazah kot kena terer nasyid.. hoho Anyway, […]