Kod gitar Unic – Jalinan (Nasyid)

Kod gitar untuk lagu Jalinan by UNIC. Lagu nasyid ni! Jangan main-main dengan nasyid sekarang. Asal tak ade nasyid hip hop ke rock ke sudah.

Lagu ni senang je, pakai simple chord C, Dm, Em, F, Fm , G, Am. Aku rasa semua orang tau kod kod ni so tayah la aku tulis camne nak main. Kalau tak tau jugak boleh search kat google:”guitar chord”.

mp3 ada kat imeem music : Jalinan – UNIC

unic-tika-itu

Video kat bawah ni;

Date: 06.07.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
UNIC - Jalinan

[Intro] C Am Dm G 2x

[Verse 1]

C           Am     C          Am
 Indahnya suasana   kita di hari ini 

  F      G          Am
Ceria bersama bermesra  erat silaturrahim

C              Am             F      G             Am
 Saling hormat menghormati tuntutan agama yang mulia

[Bridge]

C            Em         F              G             C
Oh, mari bersama kita jalinkan kasih sayang sesama insan

         Em          F           G               C
Di hari ini kita mulakan  moga kekal untuk selamanya

[Chorus]
C                        Am
Indahnya jika kita dapat bersama

             Dm                G
Hidup selalu gembira di dunia ini

     C                        Am
Lagi indahnya jika kita dapat bersama

               Dm                   C
Hidup di dalam gembira di akhirat sana

[Solo part]	C   Em   F   Fm
		C   Em   F   Fm
		Dm  G    C   C

[Verse 2]

C       Am         C              Am
 Erat silaturrahim  saling hormat menghormati

   F      G           Am
Tuntutan agama yang mulia yang tua dihormati

C
 Yang muda disayangi cetuskan suasana harmoni

Ulang [Bridge]-[Chorus]x2

[Outro] C Am Dm G x2
	C

Kod Gitar Cinta Tersimpul Rapi – Anis Suraya

anissurayaLagu pertama yang aku tab tanpa pegang gitar.. haha miracle..

Lagu ni pada aku contoh terbaik lagu tangkap lentok melayu. Bukan kata nak lupa diri ke ape, tapi mintak maap la tuan tuan dan puan puan.. aku tak boleh dengar lagu camni..

Korang boleh layan karaoke kat Youtube kalau nk;

Date: 05.01.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
CINTA TERSIMPUL RAPI - Anis Suraya

[Verse 1]
    Am                 G          E                C
Kulerai segala yang terkusut Kusimpul agar menjadi rapi

Dm             C         F       E       Am      F         E      Am
Demi menjaga hatimu Ku rela mengalah selalu Mengapa kau berubah laku

[Verse 2]
   Am                  E                G        C
Inikah yang harus ku terima Di atas setia sekian lama

Dm             C       F         E      Am
Kau menjadikan aku Pelakon dalam sandiwaramu

[Bridge]
     Am              Dm
Cintaku rinduku Bukannya yang terkusut
   F                  E
Kuikat kubelai dan kusimpul.. oooh..

[Chorus]
  Am              Dm   G                  C
Hati ingin berbicara Hati pun sering bertanya

   E                 Am          F                  E
Di mana hujung jalan cerita Bukannya di bibir tanpa sebarang noktah

Am                                             G
Selangkah engkau pergi seribu langkah aku mengejarmu

E                                             Am
Sekelip mata engkau hilang seluruh pelusuk ku cari.. oooh..

Am                                              G
Setinggi mana engkau cuba membawa diri akan aku daki.. oooh..

E                                             Am
Sedalam mana engkau cuba menyembunyi kan ku selami

        G             F             E                  Am
Biar terbukti biar bersaksi Cinta kita cinta tersimpul rapi

Of finding chords (Bagaimana Mencari Kod Gitar)

Recently, I’ve been recieving emails asking how do I write my guitar chords/tablatures, or how do I find a chord by simply listening to a song. How does it easily “pop out of my head” ? Well.. not THAT easy actually, at least not for me. I’m not a professional musician, therefore I have only just a little knowledge and some experience in guitar tabbing. I always find and learn new things from browsing other people’s tab . So if you find something here or in my other articles and tabs that you think is not right, please kindly leave me a message.

There is no specific step-by-step way to find a chord because a written song itself is subjective. A chord is basically a combination of notes and if you play the right combination at the right time, it does sound right.. that’s pretty obvious. But how to find the right combination? In this post, I want to show you my way of searching a chord. But please understand that this might not be the smartest way, though I hope this will give you some hints that you might need.

chordsLike I said before, a chord is basically a combination of two notes and more. For example, a basic major chord “C” is a combination of note C, note E and note G. If you play those 3 notes at the same time you got a C chord. Or if you combine note A, note D and note E, then it will be A chord. So to find what kind of chord it is, we have to do it in reverse. Find the proper notes first and then you will get the chords.

Some people I know start by finding the bass chord first. e.g if the bass is E, usually the chord is E. Bass A with a chord A etc. Try and play the same chord of bass and see if the chord is right. This might not work for a certain song. That’s why there is a chord C/G (read: C on G), a C chord but with a G bass not. or D/F#, a D chord with an F# bass. It will be easier if you know a lot of chords and are familiar with the chord progression.

I don’t know why but it’s not really hard to search chords for malay songs especially the “rock kapak” ones. They always go from C to Am to F and G and loop again. Sometimes they start on D to Bb to G to A and loop again. A “tangkap lentok” song might start with a minor chord so there’s Am and then Dm and E and loop again. If you play a lot of “rock kapak” songs then you’ll know what I mean. As a start, try to find chords from the band in the 90s such as Wings, Ukays, Slam etc to name a few. Then compare your version to other tablatures that is already written.

If you want to know more on how chords work, you might find this site useful;

URL : HarmonyCentral

There are some people however, who are sound blind. I remember once I tried to teach my friends how to play guitar, but after one month I gave up. Why? Because sound-wise, he didn’t have the ability to know the differences between two diffferent notes. For him, it sounded the same. Say if I play two different notes like a F and B for example, I’m pretty sure at least you’ll say something like, “I think this note sound a little lower than the other one”. But this guy, he said to me, “I just hear the same tone”… So if you hear something and you notice which note is lower or higher then you’ll be fine.

Like almost everything else, it takes times and effort to search for chords or write a tab. A common advice – Practice more and do a lot of trial-and-errors 🙂

Kod & Tab Gitar Hari Ini – Afdlin Shauki (Sumo-lah OST)

Tab gitar ini antara yang heavy pernah aku buat.. Bukan sebab apa, sebab mp3 yg aku ada ni kualiti nye sangat lah rendah plus orchestra arrangement nye membuatkan bunyi gitar nye tenggelam. Maybe dia record direct mic kot tak pakai pikap. Sebab tu bunyi low freq bass berdengung dengung.

Tab ni aku buat dua version, satu tablature dan satu lagi kod untuk senang main. Tablature tu aku buat main agak-agak je. So rasanya takdelah betul sangat tapi kalau main bunyi nye real la jugak kot. Kepada mamat-mamat yang gersang awek tu aku nasihatkan prektis la lagu ni sila la ayat2 mana2 awek kat tempat korang. Lagu ni boleh dikatakan lentok la jugak 😛

Kalau takde mp3 orang boleh stream online kat IMEEM MUSIC

Sebarang soalan sila tinggalkan kat ruangan komen.

sumolah

########## TAB VERSION #########

Date: 15.03.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
AFDLIN SHAUKI - HARI INI (SUMO-LAH OST)

[Intro]

  F     Fsus4   F     Fsus4   F     Fsus4   F     Fsus4
E----0--------|----0--------|----0--------|----0--------
B-------------|-------------|-------------|-------------
G-2---2-3-----|-2---2-3-----|-2---2-3-----|-2---2-3-----
D---3--3----3-|---3--3----3-|---3--3----3-|---3--3------
A--3------3---|--3------3---|--3------3---|--3----------
E-1-----1-----|-1-----1-----|-1-----1-----|-1-----1-----



[Verse 1] ([Verse 2])

  F             Csus2/G       Bbsus2          F     C
E-------1-----|-------------|---------------|-------------
B-------------|-------3-----|---------1-----|-------3-----
G---2-----2---|-0---5---5---|---------------|-2---------5-
D-----3-----3-|---5-------5-|---0p3-3---3---|-----3---5---
A-------------|-------------|-1-----------1-|---3---3-----
E-1-----------|-0-----------|---------------|-1-----------

Sejak..         lena..        keringat..      sia..sia 
(Belaian..   er-ti..          kehidupan.. tia-da terduga)


  F             Csus2/G       Bbsus2          F     C    
E-------1-----|-------------|---------------|----1--------
B-------------|-------3-----|---------1-----|-------3-----
G---2-----2---|-0---5---5---|---------------|-2---------5-
D-----3-----3-|---5-------5-|---0p3-3---3---|-----3---5---
A-------------|-------------|-1-----------1-|---3---3-----
E-1-----------|-0-----------|---------------|-1-----------

Sendirian..  du-nia..         menunggu..    a-ku...
(Kepastian.. ku-duga..        mengundang.. hi-dup bermakna)


  Bb              C             G#7sus4/Bb    C
E---------------|-------------|-------------|----------------3--------
B---------1-----|-------1-----|---------3---|---------1---------1-----
G-3-------------|-------------|-------5--5--|-------------------------
D---0p3-3---3---|---2-3---3-2-|-----3-------|----2-3----3--2-------2--
A-1-----------1-|-3-----------|---5---------|-3-----------------------
E---------------|-------------|-6-----------|-------------------------

Tiba..          a-ku...     du-nia..      ke-mungkinannya
(Kini..        li-ku..       ki-ni akan    ke-indahannya)


  Bb            Am7           Bb              C
E-------------|-------------|---------------|----------------3--------
B-------3-----|-1-----1-----|---------1-----|---------1---------------
G-3---3---3---|-----0---0---|-3-------------|-------------------------
D---3-------3-|---2-------2-|---0p3-3---3---|----2-3----3--2----------
A-1-----------|-0-----------|-1-----------1-|-3-----------------------
E-------------|-------------|---------------|-------------------------

Aku..         a-kan..         mencari  bahagi-a
(Kau..          kita..        mencari  bahagi-a



[Chorus 1] (Chorus 2)

  F             Csus2/G       Bbsus2          F     C  
E-------------|-------------|---------------|-1-----------
B-------1-----|-------3-----|---------1-----|-1---1-5-----
G----2----2---|-----5---5---|---------------|-2-3---5---5-
D---3-3-----3-|---5-------5-|---0p3-3---3---|-3-----5-5---
A-------------|-------------|-1-----------1-|-3-----3-----
E-1-----------|-0-----------|---------------|-1-----------

Suatu..      la-gi..     abai-kan..           diberi
(Hari..     per-gi..          siapa   sebenar-nya diri)   

   
  F             C     Am7     Bb            Am7
E-------------|-------------|-------------|-------------
B-------1-----|-5-----1-----|-------1-----|-1-----1-----
G----2----2---|-5-----0---0-|-3---3-------|-0---0-------
D---3-3-----3-|-5-----2-2---|-3-3-------3-|-2-2---------
A-------------|-3-----0-----|-1-----------|-0-----------
E-1-----------|-------------|-------------|-------------

Kini pasti      tempuh   sega-la..     gala-nya

  Dm/A          Bb            Bb          C
E-------------|-------------|--------------------------
B-3-----------|-------3-----|-------------------1------
G-2---------2-|---------0---|-------0------------------
D-0---2-3-----|---0-3-----3-|---0p3---3-----2p3---3-2--
A-0-0---------|-1-----------|-1-----------3------------
E-------------|-------------|--------------------------

Biar     menger-ti..          kau  dan  a-ku...


[Chorus Outro]

  F             F
E----0--------|----0--------
B-------------|-------------
G-2---2-3-----|-2---2-3-----
D---3--3----3-|---3--3------
A--3------3---|--3----------
E-1-----1-----|-1-----1-----


ULANG VERSE 2
ULANG CHORUS 2

[Bridge]

  Gm            Am7           Dm/A          C
E-------------|-------------|-------------|-------------------------
B-------------|----1--------|-3-----3-----|-1-------1---------1-----
G-------3-----|-----0-0-----|-2---2---2---|-0-----------------------
D---5-------5-|---2---2-----|-0-0-------0-|-2--2-3----3--2-------2--
A-----5---5---|-0-----0-----|-0-----------|-3-----------------------
E-3-----------|-------------|-------------|-------------------------

Tidak..         mahu.. dibelenggu..     ma-lam

  Gm            Am7           Dm/A          C     
E-------------|-------------|-------------|----------------3--------
B-------------|----1--------|-3-----3-----|-1-------1---------1-----
G-------3-----|-----0-0-----|-2---2---2---|-0-----------------------
D---5-------5-|---2---2-----|-0-0-------0-|-2--2-3----3--2-------2--
A-----5---5---|-0-----0-----|-0-----------|-3-----------------------
E-3-----------|-------------|-------------|-------------------------

Dengan..    ter-buka      syu-kuri      kur-niaan-Nya

  C
E----------------3--------
B-1-------1---------1-----
G-0-----------------------
D-2--2-3----3--2-------2--
A-3-----------------------
E-------------------------


ULANG CHORUS 2 (x2)

[Outro]

  F     Fsus4   F     Fsus4 F  
E----0--------|----0--------1--
B-------------|-------------1--
G-2---2-3-----|-2---2-3-----2--
D---3--3----3-|---3--3------3--
A--3------3---|--3----------3--
E-1-----1-----|-1-----1-----1--


########## TAB VERSION #########

########## CHORD VERSION (Easy) #########

Date: 15.03.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
AFDLIN SHAUKI - HARI INI (SUMO-LAH OST)

[Intro]
F  Fsus4 (x4)

[Verse 1]
  F                       C     Bb               F     C
Sejak mula hingga kini ku lena  Keringatku hanya sia-sia

  F                    C    Bb              F     C
Sendirian ku abaikan dunia  Menunggu nanti aku tiada

  Bb                 C            Bb                     C
Tiba-tiba sentuhnya aku terjaga dunia aku penuh dengan kemungkinannya

Bb         Am7         Bb            C
Aku pasti akan bersama Mencari bahagia


[Chorus 1]

        F          C        Bb                F      C
Suatu hari tiada lagi kuabaikan anugerah yang diberi

        F          C      Am7 Bb     Am7
Kini pasti akan ku tempuh segala-galanya

        Dm          Bb         Bb       C       F
Biar nanti ku mengerti mengapa kau dan aku di sini


[Verse 2]
  F                      C       Bb                F       C
Belaianmu mengajar aku ertinya   Kehidupan yang tiada terduga

  F                    C      Bb                F         C
Kepastian yang tiada kuduga   Mengundang rasa hidup bermakna

  Bb                   C             Bb                   C
Kini mahu kucoretkan liku-likunya  Kini akan kulakarkan keindahannya

Bb      Am7       Bb            C
Kau aku kita sama mencari bahagia


[Chorus 2]
      F            C          Bb           F       C
Hari ini ku kan pergi mencari siapa sebenarnya diri

       F         C      Am7 Bb     Am7
Aku pasti akan menempuh segala-galanya

        Dm          Bb         Bb       C       Gm
Biar nanti ku mengerti mengapa kau dan aku di sini


[Bridge]

                  Am7          Dm/A           C    Gm
Tidaklah lagi aku mahu dibelenggu kegelapan malam

                         Am7         Dm/A           C    
Dengan tangan ku yang terluka,aku syukuri segala kurniaan-Nya


Ulang Chorus 2 (x2)

[Outro]

F  Fsus4  F  Fsus4  F


########## CHORD VERSION (Easy) #########

Kod Gitar Kamu – Nitrus

Tab gitar tahun ni akan dimulakan dengan lagu Kamu by Nitrus requested by Zul. Aku tak tahu pun kumpulan ni actually, ingatkan band dari Indonesia. Kalau ikut kata encik Wikipedia “Nitrus adalah sebuah kugiran rock bebas yang mengenengahkan lagu-lagu di dalam bahasa Melayu dan juga Inggeris. Kumpulan ini sudah wujud sejak dari tahun 1999 lagi..” 1999?? Dem!! Apsal aku boleh terlepas info ni.. hmm.. underground sangat kot band ni.. haha

Anyway, lagu ni agak simple, banyak bermain dengan power chords. Satu kod yang confuse sikit maybe kod [D#m/B] – (baca D SHARP MINOR ON B). Caranya main D#m (power chord), tapi mainkan jugak kod B pada tali ke-6. Ada soalan? Sila letak kat ruangan komen. Selamat mencuba untuk beginner.

OFICIAL WEBSITE : http://nitrusband.blogspot.com/
nitrus

Date: 07.03.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
NITRUS - KAMU

[Intro] B

[Verse 1]
B                 D#m/B                       G#m
  Umpama bidadari    Yang turun dari kayangan

               D#                    E                       Em
Indah nian tak berbandingan   Terasa bagai disentuh bayangan mu

[Chorus]
               B             D#
Sesungguhnya kamu terang bagaikan cahaya

            E                    Em
Yang menyinari hidupku dikala ku kelam.. kelam

        B           D#
Terciptalah aku tuk kali pertama

         E                         Em
Dan akan ku buktikan kesungguhan dari hati ini

      B
Hati ini…

[Verse 2]
B                 D#m/B                         G#m
  Umpama bidadari      Kau selalu menyenangkan aku

               D#                    E                       Em
Biar kadang ku terkeliru  Izinkan aku menyentuh bayanganmu

Repeat [Chorus]

B
  Terciptanya aku untuk kamu (x2)
B
  Terciptanya kamu untuk aku (x2)

Repeat [Chorus]

Kod Gitar Atas nama cinta (Nasyid) – Unic

unic-tika-itu

Dah lama tak update tablature.. Banyak jugak request untuk lagu ni, “Atas Nama Cinta” oleh kumpulan nasyid Unic. Kumpulan nasyid sekarang pun dah macam rock jugak bergitar2. Ustaz aku dulu marah gila main gitar. Tapi ni nasyid pun bukan main. Takde goreng2 je.. huhu..

Anyway, melodi lagu ni pun senang. Kod gitar pun tak susah kecuali maybe tak ramai yang tahu kod Am/G (baca = A minor on G) iaitu main macam Am, tapi pada masa yang sama bunyikan not G pada string ke-6 (guna jari manis). Sapa yang tak biasa tu terkial2 la jugak. Biasa2kan la yek. Selamat mencuba.

Date: 01.01.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
Unic - Atas Nama Cinta

Chords guide:

[Intro] C G Am Em F    G

[Verse 1]

         C     F         G      Am
Tika mata   Diuji manisnya senyuman

     Am/G          F       G     F    G
Terpamit rasa menyubur harapan

          C         F          G       Am
Dan seketika  Terlontar ke dunia khayalan

       Am/G            F      G     F    G
Hingga terlupa singkat perjalanan

     Dm        Em
Tersedar aku dari terlena

    F                    G
Dibuai lembut belaian cinta

[Chorus 1]

     C         G       Am            Em
Rela aku pendamkan Impian yang tersimpan

       Dm       G
Enggan ku keasyikan

      C        G         Am          Em
Gusar keindahannya  Merampas rasa cinta

     Dm         G        C    F  G
Pada Dia yang lebih sempuna

[Verse 2]

         C        F         G       Am
Bukan mudah  Bernafas dalam jiwa hamba

G        C          F        G      Am
Dan ku cuba  Menghindarkan pesona maya

      Dm           Em
Kerna tak upaya ku hadapinya

      F                     G
Andai murka-Nya menghukum leka

[Chorus 2]

   C           G       Am          Em
Diatas nama cinta Pada yang selayaknya

    Dm           G
Kunafikan yang fana

     C         G        Am         Em
Moga dalam hitungan Setiap pengorbanan

     Dm          G        C
Agar disuluh cahaya redha-Nya

[Bridge]

Em                  Dm
   Biar sendiri hingga hujung nyawa

Em                 Dm
   Asal tak sepi dari kasih-Nya

Em                    F
   Kerna sesungguhnya hakikat cinta

  Dm            G   A
Hanya Dia yang Esa

[Chorus 3]

   D           A       Bbm         F#m
Diatas nama cinta Pada yang selayaknya

    Em           A
Kunafikan yang fana

     D         A        Bbm        F#m
Moga dalam hitungan Setiap pengorbanan

     Em        A
Agar disuluh redha

     D         A         Bbm       F#m
Saratkan hati ini dengan cinta hakiki

      Em        A         D    A  Bbm  F#m
Sehingga ku rasai  Nikmat-Nya

       Em   A        D
Syurga-Nya     Cinta-Nya

Kod Gitar Tawa Dalam Tangisan – Kamikaze

KamikazeLagu ni direquest oleh seorang pengunjung tab gitar nusantara, lagu ciptaan Kamikaze, Tawa dalama tangisan. Intro lagu ni dekat nak sama dengan lagu Unforgiven by Metallica, tetapi di “melayu”kan.

Lagu ni kalau tengok kod dan tablature dia tak susah, cuma ada sedikit teknik yang aku rasa tak ramai orang familiar iaitu harmonics. Kalau tengok [Intro], under (Guitar 2), pada tab ada ditulis “Harm.” Cara nak main note ini adalah dengan petik tali dengan jari kanan seperti biasa, tapi jari kiri tidak perlu menekan tali sehingga fret. Cukup sekadar menyentuh betul2 atas note yang ditunjuk. Seperti contoh jika tab menunjukkan tali not-e fret kosong dan Harm.12, maka sentuh tali betul2 di atas fret 12 tali e. Itulah harmonics. Kepada yang tak pasti lagi ini lagu ini macam mana boleh rujuk video YouTube di bawah. Sebarang kemusykilan sila tinggalkan mesej di ruang komen.

Aku buat jugak simple tab untuk intro (3 guitar parts), dan part2 biasa tu strumming pun mcm lagi typical rock kapak melayu, so aku just letak chords sahaja.

Date: 11.08.2008
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
KAMIKAZE - TAWA DALAM TANGISAN

[Intro]

(Guitar 1)
e|-0-0--0--0--0--1--|-0-0--0--0--0--1--|
B|-3--3--3--3--3----|-3--3--3--3--3----|
G|-2---2--2--2--2---|-2---2--2--2--2---|
D|-0----------------|-0----------------|
A|------------------|------------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

e|-0-0--0--0--0--1--|------------------|
B|-3--3--3--3--3----|-0-0--0--0--0--1--|
G|-2---2--2--2--2---|-2--2--2--2--2----|
D|-0----------------|-2---2--2--2--2---|
A|------------------|-0----------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

e|-0-0--0--0--0--1--|------------------|
B|-3--3--3--3--3----|-0-0--0--0--0--1--|
G|-2---2--2--2--2---|-2--2--2--2--2----|
D|-0----------------|-2---2--2--2--2---|
A|------------------|-0----------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

e|------------------|-3----------------|
B|-0-0--0--0--0---1-|-0----------------|
G|-0--0--0--0--0-0--|-0----------------|
D|-0---0--0--0--0---|-0----------------|
A|-2----------------|-2----------------|
E|-3----------------|-3----------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

(Guitar 2)
e|------------------|-0----------------|
B|------------------|------------------|
G|------------------|------------------|
D|------------------|------------------|
A|------------------|------------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +
                Harm. 12

e|------------------|------------------|
B|------------------|------------------|
G|-------------2----|/5-----5h7-5------|
D|-----0-2/3--------|------------------|
A|------------------|------------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +     +   +

e|------------------|-----------------------|
B|------------------|-----------------------|
G|-------------2/5--|-5-----5h7-5-----5-7p5-|
D|-----0-2-3--------|-------7---7-----------|
A|------------------|-----------------------|
E|------------------|-----------------------|
   +   +   +   +      +   +     +   +

e|------------------|------------------|
B|------------------|------------------|
G|-4----------------|---------0--------|
D|------------------|---0---0----------|
A|------------------|-----0------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +
                  Harm. 5 5 5 5

(Guitar 3 - with tremolo effect)
   v
e|-0----------------|------------------|
B|-3----------------|------------------|
G|-2----------------|------------------|
D|-0----------------|------------------|
A|------------------|------------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

   v                  v
e|-0----------------|-0----------------|
B|-3----------------|-0----------------|
G|-2----------------|-2----------------|
D|-0----------------|-2----------------|
A|------------------|-0----------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

   v                  v
e|-0----------------|-0----------------|
B|-3----------------|-0----------------|
G|-2----------------|-2----------------|
D|-0----------------|-2----------------|
A|------------------|-0----------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

   v                  v
e|-3----------------|------------------|
B|-0----------------|------------------|
G|-0----------------|------------------|
D|-0----------------|------------------|
A|-2----------------|------------------|
E|-3----------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

[Verse 1]
Dm
  Terhenti langkah seketika

     Gm                   Dm
Pandangan tersasar jiwaku bergelora

Sendiri ku dirundung sepi

     Gm                     Dm
Mengenang kembali saat yang telah pergi

[Music Bridge]
Bb          F    Bb           F
  Apa erti teman   Kini jadi lawan

  Gm
Racun kau lemparkan diriku terseksa

    A
Biarlah ku menanggung keperitan

[Chorus]
  Dm     Bb       C
Sesalan... diriku mula terasa

  Dm      Bb    C
Kenangan... jadikan pengajaran

    Dm     Bb       C
Tak mudah... untuk aku melupakan

     G             Gm
Demi persahabatan...

                Dm
Tawa dalam tangisan

e|-0-0--0--0--0--1--|-0-0--0--0--0--1--|
B|-3--3--3--3--3----|-3--3--3--3--3----|
G|-2---2--2--2--2---|-2---2--2--2--2---|
D|-0----------------|-0----------------|
A|------------------|------------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

[Verse 2]
Dm
  Terbongkar segala rahsia

  Gm                 Dm
Selama ini ku tak pernah menduga

Apakah cuba kau lakukan

      Gm                     Dm
Terbuktilah engkau gunting dalam lipatan

(Ulang [Music Bridge])

(Ulang [Chorus])

[Solo Part]  Dm  C/E  F  C/E  (x2)
             Dm  C/E  F  G    (x2)
             A

(Ulang [Music Bridge])

(Ulang [Chorus])

[Outro]

(Guitar 1)
e|-0-0--0--0--0--1--|-0-0--0--0--0--1--|
B|-3--3--3--3--3----|-3--3--3--3--3----|
G|-2---2--2--2--2---|-2---2--2--2--2---|
D|-0----------------|-0----------------|
A|------------------|------------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

e|-0-0--0--0--0--1--|-0-0--0--0--0--1--|-0-
B|-3--3--3--3--3----|-3--3--3--3--3----|-2-
G|-2---2--2--2--2---|-2---2--2--2--2---|-3-
D|-0----------------|-0----------------|-0-
A|------------------|------------------|---
E|------------------|------------------|---
   +   +   +   +      +   +   +   +      +

(Guitar 2)
e|------------------10-12 |-13----------12-13-12-10-|
B|---------------10-------|-------------------------|
G|-----------7/-----------|-------------------------|
D|------------------------|-------------------------|
A|------------------------|-------------------------|
E|------------------------|-------------------------|
   +   +   +   +            +   +   +   +

e|------------------|------------------|
B|-10---------------|------------------|
G|------------------|------------------|
D|------------------|-0----------------|
A|------------------|------------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +
                Harm. 5

Tab gitar update

Aliff AzizSelepas lama tak update tabblog, hari ini mentang2 cuti, so aku buat 2 tab gitar, satu request dari cyperhackz, satu lagi lagu nostalgia masa sekolah dulu-dulu, ramai yang masih ingat rasanya lagu Anak Itik Tok Wi :p

Lepas ini kalau ada masa lapang tu aku rasa menarik jugak nak buat balik kod2 lagu2 kbsr tu rasanya kementerian pun tak pernah jual chordbook ke apa untuk lagu2 ni. Kecuali untuk panduan guru2 tu ada la. Mcm ayah aku dulu rasanya ada buku kod2 lagu kbsr tahap satu tahap dua tu tapi memandangkan dia dah lama pencen tak tahu la ada lagi ke tak chord book tu lagi.

So sapa2 nak layan lagu aliff ngna lagu kbsr tu boleh la tgk tab gitar nusantara yek.

Aliff Aziz – Ini Satu Kisah

Anak Itik Tok Wi

Kod Gitar Ini Satu Kisah – Aliff Aziz

Aliff AzizRequested by Cypherhackz

Lagu yang unik pada aku, tidak banyak “major flow” pada chords. Hafal 5 kod dan anda boleh main lagu ini. Teknik strumming dan timing menukar kod dengan betul mungkin perlu. Enjoy.

Date: 04.05.2008
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
Aliff Aziz - Ini satu kisah

Chords:

E-|----0------1------0------1------0------
B-|----1------3------0------1------1------
G-|----0------2------1------2------2------
D-|----2------3------2------3------2------
A-|----3------0------2------3------0------
E-|----x------1------0------1------0------

       C      Dm/7   E      F      Am

[Verse 1]
       Am               E      Am
Tiba tiba ku dilamun cinta  oo oo

         Am                 E      Am
Dengan dia yang sering ku puja  oo ee

(Ulang Verse 1)

[Verse 2]
Am                          E              Am
Ini satu kisah bukan cerita dongeng dulu kala

Am                                E            Am
Ini kisah nyata tentang pertemuan aku dan si dia

Am                   E                      Am
  Buat kali pertama   tika ku terpandangnya

Am                    E                    Am
  Dia balas senyumku   ku melompat terharu

(Ulang Verse 1) x2

Synth Solo A : Am  Am  E  Am x2

[Verse 3]
Am                               E              Am
Dia sungguh bijak buatkan jantungku berdegup rancak

Am                           E               Am
Dia sungguh lawa katanya aku tak kurang kacaknya

Am                 F
  Dia pulak setuju   untuk jadi milikku

Dm/F                    Am
    Dia sungguh berdaya    pasti cemburu semua

(Ulang Verse 1) x2

Synth Solo B : Am  Am  E  Am x2

[Verse 4]
Am
  Dari dulu aku sering ke mana.

F
  Tanpa ada teman di sisi ku.

Dm/F
    Tapi kini semua sudah berbeza.

Am
  Ada saja dia di samping ku.

[Verse 5]
Am                          E              Am
Ini satu kisah bukan cerita dongeng dulu kala

Am                                E            Am
Ini kisah nyata tentang pertemuan aku dan si dia

Am                          E              Am
Ini satu kisah bukan cerita dongeng dulu kala

Am                                E            Am
Ini kisah nyata tentang pertemuan aku dan si dia

Am                   F
  Buat kali pertama   tika ku terpandangnya

Dm/F                    Am
    Dia balas senyumku    ku melompat terharu

(Ulang Verse 1) x4

Kod Gitar Lagu KBSR (Tahap 2) – Anak Itik Tok Wi

Selepas hampir setahun tak update tab, aku rasa dah boleh start balik dah. Banyak gila request lagu actually baik melalui chatbox ataupun email, dalam sehormat2 cara dan tatasusila (seperti : terima kasih sdr zairul.. bla bla.. minta maaf menggangu.. kalau ada masa nak request la lagu.. ni bla bla.. terima kasih sekali lagi.. bla bla) mahupun sehampeh2 cara (seperti : woih, aku nak lagu bla-bla.. ko kasik kat aku cepat ya.. by email < — BANYAK CANTIK BAPAK KO! kata aku di dalam hati)

Aku pun pelik la sesetengah orang yang tak paham langsung bahawa nak buat tab ni bukan aku just bukak mp3 lagu dan klik automatic terus keuar tab.. tidakk.. aku kena dengar lagu tu dulu (kalau aku tak pernah dengar) dan aku akan cari dulu dalam kepala basic chords nye (macam basic C ke, G ke, D ke, Am ke etc.) lepas tu aku akan ambil gitar dan aku akan cuba follow kod apa kalau dah rasa okay baru aku bukak Notepad dan aku cari lirik, paste lirik dan baru tulis kod ikut timing lagu.. Berapa lama masa nak buat satu tab/kod lagu? Itu bergantunglah.. Kalau sesenang lagu rock kapak melayu itu tak lama dalam kurang sejam dah boleh.. Tapi kalau lagu yang sedikit complex (mcm lagu2 ning, lagu budak2 AF etc.) memerlukan 4 5 jam jugak la.

Aku bukan lah seorang pro itu yang kena ambik masa lama tu . Kadang2 aku kena rujuk jugak bapak aku yang merupakan cikgu muzik pencen kalau nak tau nama2 kod yang pelik mcm Em7#5 < — mesti dalam2 ramai korang tak pernah dengar nama kod ni kan.. Itu dipanggil “E minor seven flat five”.. terima kasih.

Apapun back tu business, aku start dengan lagu senang dulu dan korang mesti ingat lagi lagu ni kan. Aku rasa inilah antara lagu2 klasik dan penuh nostalgia untuk bayi2 80an. Nak main lagu ini pun tak susah, perlu 2 kod sahaja, C dan G. Okay Enjoy.

p/s : sila tinggalkan comment kalau ada kemusykilan

Date: 05.05.2008
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
Lagu KBSR (Tahap 2) - Anak Itik Tok Wi

      C
Anak itik Tok Wi

        G
Mandi dalam kolam

       G
Sakit apa Tok Wi

         C
Sakit sendi tulang

      C
Ubat apa Tok Wi

       G
Ubat limau lelam

       G
Sakit apa Tok Wi

        C
Sakit sengal tulang