Kod Gitar Cinta Tersimpul Rapi – Anis Suraya

Lagu pertama yang aku tab tanpa pegang gitar.. haha miracle.. Lagu ni pada aku contoh terbaik lagu tangkap lentok melayu. Bukan kata nak lupa diri ke ape, tapi mintak maap la tuan tuan dan puan puan.. aku tak boleh dengar lagu camni.. Korang boleh layan karaoke kat Youtube kalau nk; Date: 05.01.2009 Tabbed by: Zairul.Com […]

Of finding chords (Bagaimana Mencari Kod Gitar)

Recently, I’ve been recieving emails asking how do I write my guitar chords/tablatures, or how do I find a chord by simply listening to a song. How does it easily “pop out of my head” ? Well.. not THAT easy actually, at least not for me. I’m not a professional musician, therefore I have only […]

Kod & Tab Gitar Hari Ini – Afdlin Shauki (Sumo-lah OST)

Tab gitar ini antara yang heavy pernah aku buat.. Bukan sebab apa, sebab mp3 yg aku ada ni kualiti nye sangat lah rendah plus orchestra arrangement nye membuatkan bunyi gitar nye tenggelam. Maybe dia record direct mic kot tak pakai pikap. Sebab tu bunyi low freq bass berdengung dengung. Tab ni aku buat dua version, […]

Kod Gitar Kamu – Nitrus

Tab gitar tahun ni akan dimulakan dengan lagu Kamu by Nitrus requested by Zul. Aku tak tahu pun kumpulan ni actually, ingatkan band dari Indonesia. Kalau ikut kata encik Wikipedia “Nitrus adalah sebuah kugiran rock bebas yang mengenengahkan lagu-lagu di dalam bahasa Melayu dan juga Inggeris. Kumpulan ini sudah wujud sejak dari tahun 1999 lagi..” […]

Kod Gitar Atas nama cinta (Nasyid) – Unic

Dah lama tak update tablature.. Banyak jugak request untuk lagu ni, “Atas Nama Cinta” oleh kumpulan nasyid Unic. Kumpulan nasyid sekarang pun dah macam rock jugak bergitar2. Ustaz aku dulu marah gila main gitar. Tapi ni nasyid pun bukan main. Takde goreng2 je.. huhu.. Anyway, melodi lagu ni pun senang. Kod gitar pun tak susah […]

Kod Gitar Tawa Dalam Tangisan – Kamikaze

Lagu ni direquest oleh seorang pengunjung tab gitar nusantara, lagu ciptaan Kamikaze, Tawa dalama tangisan. Intro lagu ni dekat nak sama dengan lagu Unforgiven by Metallica, tetapi di “melayu”kan. Lagu ni kalau tengok kod dan tablature dia tak susah, cuma ada sedikit teknik yang aku rasa tak ramai orang familiar iaitu harmonics. Kalau tengok [Intro], […]

Kod Gitar Ini Satu Kisah – Aliff Aziz

Requested by Cypherhackz Lagu yang unik pada aku, tidak banyak “major flow” pada chords. Hafal 5 kod dan anda boleh main lagu ini. Teknik strumming dan timing menukar kod dengan betul mungkin perlu. Enjoy. Date: 04.05.2008 Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb Subject: Aliff Aziz – Ini satu kisah Chords: E-|—-0——1——0——1——0—— B-|—-1——3——0——1——1—— G-|—-0——2——1——2——2—— D-|—-2——3——2——3——2—— A-|—-3——0——2——3——0—— E-|—-x——1——0——1——0—— […]

Kod Gitar Lagu KBSR (Tahap 2) – Anak Itik Tok Wi

Selepas hampir setahun tak update tab, aku rasa dah boleh start balik dah. Banyak gila request lagu actually baik melalui chatbox ataupun email, dalam sehormat2 cara dan tatasusila (seperti : terima kasih sdr zairul.. bla bla.. minta maaf menggangu.. kalau ada masa nak request la lagu.. ni bla bla.. terima kasih sekali lagi.. bla bla) […]