Belajar 7 kod asas gitar untuk pemula

Dalam artikel ni aku nak tunjukkan 7 kod asas gitar yang wajib kena belajar untuk beginner, iaitu C, Dm, Em, F, G, Am dan B7. Banyak tab gitar kat Zairul.com yang pakai kord-kord ini, so kalau nak main lagu melayu kapok-style especially lagu rock, pop 90-an, hafal dan banyakkan prektis.

Dalam setiap gambar tu ada disediakan sekali rajah dot fingering (kat penjuru atas sebelah kiri) untuk senang check tali dan fret mana yang perlu ditekan, dimain secara open atau mute. Gambar kedudukan jari itu juga sebagai contoh sahaja, yang paling penting keselesaan jari gitaris semasa main gitar.

Sapa yang ada twitter atau facebook boleh klik butang share kat atas.

UPDATE Aug 7th, 2011
Maksud simbol pada penjuru atas kiri gambar;

Tanda ‘x’ = Mute (tak perlu petik tali, atau sentuh tali untuk matikan bunyi)
Tanda ‘○’ = Open string (petik sahaja tali tanpa perlu tekan mana-mana fret)
Tanda ‘●’ = Play string (petik tali sambil tekan pada kedudukan fret yang ditunjuk)

Selamat berjaya.

Kod Gitar Lagu “Years from Now” by Aizat Amdan

Requested by @tsyad, lagu “Years from Now” oleh Aizat Amdan.

Kord gitar lagu ni simple je, yang mungkin bunyi agak foreign adalah kod Dadd9b5 (baca D-add-nine-flat-five), kod ni amat biasa dijumpa dalam lagu genre Jazz. Tak susah nak main cuma kalau tak biasa tu mungkin akan terkial-kial jugak masa tukar chord. Biasa kan dengan form tu. Kalau susah jugak gantikan dengan Am/F# (main macam Am tapi tekan bass kat not F#)

Semua chords dalam lagu ni ada kat bawah.

     C     Dm    Dadd9b5  E     G     Am    Am/F#

E-|--0-----1-----5--------0-----3-----0-----0------
B-|--1-----3-----5--------0-----0-----1-----1------
G-|--0-----2-----5--------1-----0-----2-----2------
D-|--2-----0-----4--------2-----0-----2-----2------
A-|--3-----x-----5--------2-----2-----0-----0------
E-|--x-----x-----x--------0-----3-----0-----2------

Video Aizat Amdan – ” Years From Now ” Official Music Video kat bawah ni;

Soalan sila tanya kat ruangan komen

Date: 09.10.2010
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject: Years From Now by Aizat Amdan

[Intro]

          Dm
What will I be years from now

            E
What will I wear how will I look

            Am               Dadd9b5
I think too much I think too much

[Verse 1]

              Dm
Sometimes its scary over thinking

         E
What you have or haven't done

              Am                 Dadd9b5
You think too much you think too much

[Verse 2]

         Dm
Will the rain smell the same

         E
Will our loosing trentrous game

        Am
And the star much shine 

                   Dadd9b5
The color seems so blurry

[Bridge]

       Dm
Will l endup all alone

          E
Without a shoulder to cry on

[Chorus]

Dm          E             Am
What will I be years from now

       Dm                G                  C
I have answered them but none have answered me

    Dm               G
And when my time has come

  Am           E                         Dm
I hope my last seconds in this life will have you

     G        E
Will have you...

[Guitar Solo Part]

Dm E Am Dadd9b5

Dm C E

[Verse 3]

         Dm
Will the rain smell the same

         E
Will our loosing trentrous game

       Am
And neglect most people views

         Dadd9b5
Seems so worthy

Ulang [Bridge] & [Chorus] x 2

Fade out

* Photo courtesy of Mstar Online