1Malaysia everywhere

Aku benci hypocrite [Noun 1.a person who pretends to have virtues, moral or religious beliefs, principles, etc., that he or she does not actually possess, esp. a person whose actions belie stated beliefs. 2.a person who feigns some desirable or publicly approved attitude, esp. one whose private life, opinions, or statements belie his or her public statements. ]

Korang bukak lah mainstream paper, tv, radio, ads.. kat mana mana pun korang akan dengar perkatan meluat [1Malaysia]. Don’t get me wrong. Somehow aku rasa boleh terima the idea, one good place for all Malaysians. Cuma aku tak suka bila semua orang menjadi hipokrit dengan menjilat bontot PM dengan menjaja [1Malaysia] sana sini. Nak bukak kedai pun letak nama 1Malaysia buat apa?? Bisnes?? Okey fine, mari kita tukar semua nama yang ada perkataan Malaysia kepada 1Malaysia..

[1Malaysia]Utusan

[1Malaysia]UKM

[1Malaysia]TrulyAsia

[1Malaysia]MAS

My cups are boring

Cuba tengok cups, gelas, mugs kat dapur korang. Mesti banyak yang typical boring
type pattern design cups. So kalau nak beli mug baru, sekali sekala cuba tukar selera design sikit. Cuba tengok pics kat bawah, kan seronok kalau dapat minum dari bekas2 air camtu 🙂

Personally aku paling suka yang Mycuppacoffe tu sebab boleh adjust berapa “milky” air kopi kita tu. Boleh tukar mood sekali sekala. Nak pure black ke, regular ke..

Untuk sesapa yang romantic tu, boleh la bagi present kat bakal wifey korang the Engagement Ring Coffee Mug ni. Tak pun nak kasik terkejut officemate ke, kasik dia perasan sket haha.. Tapi hati-hati dengan pranks, jokes ni sebab sesetengah orang tak suka 😛

Untuk DLSR lovers pulak boleh try yg Zoom lenses coffee mug tu 😀 Tapi aku rasa yg ni photoshop art je. Kalau real ade memang best la!

cup01 cup02 cup03 cup04 cup05 cup06 cup07 cup08 cup09

So, korang nak yang mana??

Source : http://sozotokku.blog120.fc2.com/blog-entry-79.html

Most Interesting Bookstores Of The World

Pernah tak korang pegi kedai buku yang cool-artistic-modern-design-type-wise? Ada satu post di Session Magazines, yg kumpul koleksi beauty bookstores dari pengguna Flickr..

Rasa-rasanya kalau banyak bookstores yang ccol macam tu kat Malaysia, agak-agak boleh menambah minat rakyat kita untuk baca buku ke? Kadang-kadang (baca : 2 bulan sekali) aku pergi jugak ke Maruzen, Kinokuniya, sebab tempat nya besar jugak, saja tengok buku apa yang menarik. Yang best kat sini boleh baca kat kedai takde orang marah. Kira dah tengok buku yang okay baru beli. Kalau nak tengok gambar lagi boleh tengok kat Session Magazines tu.

most-interesting-bookstores-of-the-world02most-interesting-bookstores-of-the-world01most-interesting-bookstores-of-the-world09most-interesting-bookstores-of-the-world10most-interesting-bookstores-of-the-world12most-interesting-bookstores-of-the-world16

Toyota iQ

Tak ramai yang tahu pasal iQ, compact car dari Toyota Motors. Kereta ni unik dan comel. Boleh masuk 4 penumpang (3 dewasa 1 budak).  Macam mana tu? Tgk pic kat bawah, ada gap 29cm antara seat driver dan kelindan. So seat yang belakang driver tu untuk budak kecik. Team aku buat assembly jig drawing untuk floor iQ ni dlm bulan 7-8 dulu. Biasa almost every car, flooring dia symmetrical. Kiri kanan sama. Tapi yang iQ ni sebabkan seat dia yg lari sikit, so kitorang tak boleh buat ordinary L/R drawing (buat drawing sebelah kanan sahaja, mirror drawing for the lefty). Kena jugak draw different jig for both sides. Toyota byk jugak abiskan duit kat technical drawing selain R&D. Sebab tu mahal kot 😛

Anyway ni dia punya spec :

Class : City car
Layout : FF layout
Engine(s) : 1.0L & 1.3L petrol, 1.4L diesel
Transmissions : 5-speed manual or CVT
Wheelbase : 2000 mm (78.7 in)
Length : 2985 mm (117.5 in)
Width : 1680 mm (66.1 in)
Height : 1500 mm (59.1 in)
Curb weight : 860 kg (1,896 lb)
Fuel capacity : 32 L (8 US gal; 7 imp gal)

Tapi walaupun cc iQ ni agak kecik, tapi still tak boleh lawan the latest Honda Fit dari segi fuel usage. Kena improve efficiency baru boleh lawan other compact cars. iQ ni pun baru first edition, so aku harap byk lagi yg boleh diimprove next time.

Toyota iQ Toyota iQ Toyota iQ Toyota iQ Toyota iQ Toyota iQ