3 aplikasi android percuma terbaik untuk pemain gitar tegar

Anda pengguna android? Tahniah kerana dalam artikel ini aku nak promo 3 aplikasi terbaik untuk guitarist. Yang paling best, semua adalah percuma! Kita ni memang pantang benda free.

Kat bawah ni aku syorkan 3 aplikasi android pilihan aku sendiri yang aku fikirkan dapat menolong terutama kepada yang baru nak berjinak-jinak dengan alam pergitaran. Kenapa 3 apps di bawah? Kerana;

1. Free.
2. Membantu step pembelajaran gitar untuk beginner.
3. Aku dah pakai sendiri dan banyak membantu aku jugak.

Mungkin ada apps lain di android market yang percuma dan berbayar, dan lebih sesuai untuk setiap orang selepas artikel ni dibuat. Kalau ada cadangan yang lebih baik, sila tinggalkan mesej diruang komen, boleh dikongsi bersama pengguna lain. Terima kasih.

1. Untuk tune gitar – Tuner – gStrings Free

Ini adalah aplikasi wajib untuk semua gitaris kalau anda tak ada Perfect Pitch. Guna gstrings untuk tune gitar dengan dua cara, [Tune Auto], maknanya anda mainkan tali dan gstring akan bagitau apa not yang dimain, atau cara [Tune Sound], di mana gstrings akan mainkan not dan anda boleh tune gitar supaya not nya jadi sama.

Aku dah try dua-dua cara dan dua-dua tak ada masalah. Yang best lagi, gstrings ni dibuat bukan untuk tune gitar sahaja. Ia juga sesuai untuk violin, viola, violoncello, doubelbass dan ukulele. Pastikan selepas install apps, pergi ke Settings >> Optimize For, dan pilih ‘Guitar 82.4-329.6Hz’ untuk pilihan tune frequency range untuk gitar.

Fungsi tambahan lain seperti boleh pilih skin color, pilih sensitivity mic, pilihan untuk advance user seperti orchestra tuning options, HPS depth, Tampering Functions juga ada. Sila rujuk official website untuk panduan penuh.

Screenshot;

Aplikasi yang dibangunkan oleh Cohortor ini ada dua versi iaitu Free dan Full version. Kedua-dua apss ini mempunyai fungsi yang sama kecuali Full version tak tunjuk ads pada apps mereka.

Untuk download, boleh baca qr code, klik link (kalau terus dari android anda) di atas atau pergi ke market, dan cari keyword [gstrings].

2. Untuk cari kod – Basichords

Basichords sangat membantu untuk aku cari kod. Ada lebih dari 2000 posisi untuk semua kod yang ada dan nak cari dia sangat senang. Basichords ni boleh pakai untuk cari kod pada Guitar, Ukulele, Bouzouki, Cavaquinho dan Mandolin. Ya, juga berita baik untuk left-handed guitarist, cara nak main kod macam Man Kidal pun ada tunjuk kat sini.

Tekan kod, dan pilih kombinasi fingering pada sebelah kanan. Basichords akan mainkan kod dan tunjuk finger mana nak petik pada tali mana, fret mana. AMAT SESUAI UNTUK BEGINNER. Anda dapat belajar 3 dalam satu kalau guna aplikasi ini.

Screenshot;

Basichords adalah aplikasi android percuma yang dibangunkan oleh Tekartik dengan sokongan iklan. Kalau nak ads free version, boleh beli Tekachords di android market.

Untuk download, boleh baca qr code, klik link (kalau terus dari android anda) di atas atau pergi ke market, dan cari keyword [basichords].

3. Untuk latihan beat timing – Mobile Metronome

Mengenal ‘beat’ atau ‘tempo’ adalah antara perkara penting dalam muzik. Ramai juga yang ingin belajar gitar, tetapi tak boleh memberikan ‘beat’ yang betul. Menggunakan metronome adalah salah satu cara memperbaiki ‘tempo’ dan rhythm.

Nak pakai apps ni pun mudah, gunakan butang [+] atau [-]  atau gunakan slider untuk pilih tempo yang dikehendaki. Kalau nak tahu tempo sesuatu lagu misalnya, tekan dengan tempo beat yang sama pada button [or tap tempo here]. Mobile Metronome akan tunjukkan apa tempo yang paling tepat. Time signature, jenis bunyi etc juga boleh dipilih pada panel yang sama.

Aplikasi ini dibangunkan oleh Gabriel Simoes dengan sokongan paparan iklan, mempunyai dua versi, Free dan Pro.  Kedua-duanya mempunyai fungsi yang sama kecuali Pro boleh dibuka tanpa iklan di sebelah bawah.

Untuk download, boleh baca qr code, klik link (kalau terus dari android anda) di atas atau pergi ke market, dan cari keyword [mobile metronome].


So, apa tunggu lagi, sila download ketiga-tiga apps di atas dan aku yakin ketiga-tiga apps berkenaan dapat membantu anda lebih mendalami dunia muzik dan gitar.

Simbol baru watawang India – Rupee

Duit Rupee India dah ada simbol baru, separuh bentuk huruf R dan ada 2 slash kat atas nye, ala-devanagari script.

Symbol ni direka oleh grad IT, Uday Kumar.

(Photo: Vivek Bendre) | Source : Foolwise

Sapa nak font Rupee ni boleh download kat Foradian.

References:

  1. Wsj.com
  2. Forestlaneshul.com
  3. Times of India

WordPress Versi 3

WordPress 3.0 dah release yeay!!! Go wordpress.

Anda boleh muat turun wordpress terkini kat http://wordpress.org/download/

Apa yang menarik WordPress baru ni?

WordPress 3.0, the thirteenth major release of WordPress and the culmination of half a year of work by 218 contributors, is now available for download (or upgrade within your dashboard). Major new features in this release include a sexy new default theme called Twenty Ten. Theme developers have new APIs that allow them to easily implement custom backgrounds, headers, shortlinks, menus (no more file editing), post types, and taxonomies. (Twenty Ten theme shows all of that off.) Developers and network admins will appreciate the long-awaited merge of MU and WordPress, creating the new multi-site functionality which makes it possible to run one blog or ten million from the same installation. As a user, you will love the new lighter interface, the contextual help on every screen, the 1,217 bug fixes and feature enhancements, bulk updates so you can upgrade 15 plugins at once with a single click..

Ref : WordPress 3.0 “Thelonious”

Firefox 3 and the Guinness

Firefox 3

Thanks to the support of the always amazing Mozilla community, we now hold a Guinness World Record for the most software downloaded in 24 hours. From 18:16 UTC on June 17, 2008 to 18:16 UTC on June 18, 2008, 8,002,530 people downloaded Firefox 3 and are now enjoying a safer, smarter and better Web.

Source : http://www.spreadfirefox.com/en-US/worldrecord