Strawberry Shortcake Recipe

Strawberry Shortcake
Strawberry Shortcake


  • 950 g fresh strawberries
  • 120 g white sugar
  • 250 g all-purpose flour
  • 15 g baking powder
  • 20 g white sugar
  • 1 g salt
  • 60 g shortening
  • 1 egg
  • 140 ml milk
  • 420 ml whipped heavy cream
  • 1 tablespoon lemon juice

How to make:

1. Slice the strawberries and toss them with 1/2 cup of white sugar. Set aside.

2. Preheat oven to 425 degrees F (220 degrees C). Grease and flour one 8 inch round cake pan.

3. In a medium bowl combine the flour, baking powder, 2 tablespoons white sugar and the salt. With a pastry blender cut in the shortening until the mixture resembles coarse crumbs.

4. Add lemon juice into milk and let it set for a while. Then,make a well in the center and add the beaten egg and milk. Stir until just combined.

4. Spread the batter into the prepared pan. Bake at 425 degrees F (220 degrees C) for 15 to 20 minutes or until golden brown. Let cool partially in pan on wire rack.

5. Slice partially cooled cake in half, making two layers. Place half of the strawberries on one layer and top with the other layer. Top with remaining strawberries and cover with the whipped cream.

A perfect dessert that can be done in such a short time. Sweet in the mouth & pleasant to the eyes as well -)

courtesy of:Strawberry Shortcake of

Fruity Tart Recipe

Fruity Tart( Tat Buah-buahan )
Fruit tart - Tat buah

The crust:

  • 200g flour
  • 50g sugar
  • 1 teaspoon salt
  • 125g margarine or butter
  • 1 egg

The cream cheese custard:

  • 300ml milk
  • 50g cream cheese (optional)
  • 3 eggs
  • 75g sugar
  • 20g flour
  • 20g cornstarch
  • 1 1/2teaspoon vanilla essence


  • 1 canned peaches
  • 3 kiwi
  • 10-20 pieces of strawberries

How to make:

The crust:

1. Place the butter and sugar in mixer bowl. Beat until light and fluffy.

2. Gradually add the beaten egg, beating just until incorporated. Jangan kacau telur and butter tadi terlalu lama,kalau tak nanti butter akan start terasing and warna jagi makin cerah.

3. Add flour mixture all at once and mix just until it forms a ball. Cara menggaul: Rapatkan adunan ke dinding mangkuk dgn menggunakan spatula and ulang sampai adunan jadi rata. Jangan gaul lama sgt or bila bakar nanti akan jadi keras. Adunan will be a bit melekit.

4. Faltten the dough on a flat surface, wrap in plastic wrap and sejukkan for 15-20mins.

The cream cheese custard:

1. Mix the sugar and egg yolks together. Jangan biarkan terdedah terlalu lama or you’ll get pieces of egg forming.

2. Sift the flour and cornstarch together and then add to the egg mixture, mixing until you get a smooth paste. Set aside.

3. In a saucepan combine the milk vanilla essence on medium heat until boiling. Add in cream cheese ( this is optional. Kalau tak ada pun takpe)

4. Bila dah berbuih,remove from heat and add slowly to egg mixture. Kacau selalu sambil menuang susu panas tadi utk elakkan dari berketul.

5.Place back in saucepan and cook over medium heat until boiling, whisking constantly. Bila dah mendidih,kacau lagi for another 30 – 60 seconds until it becomes very thick and creamy.

6. Pour into a clean bowl and immediately cover the surface with plastic wrap to prevent a crust from forming. Sejukkan dan boleh disimpan dalam fridge up to 3 days.

The arrangements:

1. On a lightly floured surface, roll out the sweet pastry to the desired size. Roll to a round about 1/8-inch (3 mm) thick size that fits a 8 or 9-inch (20 – 23 cm) tart pan. Untuk memastikan size kulit tart,ambil talam pie/tart and terbalikkan ke atas dough td and potong about 1 inci lebih dari bentuk talam.

2. Roll onto tart pan, menggunakan rolling pin. Remember utk sapukan sedikit tepung dalam talam utk elakkan kulit tart dr melekat. Jangan tarik atau paksa kulit tat tadi bila meletakkannya kedalam talam. This is untuk mengelakkan drpd ia mengecut bila dibakar.

3. Using your fingers,ratakan bahagian dalam talam mengikut lekuk2 nya. Then, rollkan rolling pin di atas talam untuk buang kulit tart yg berlebihan.

4. Ratakan cream custard yg telah disejukkan ke dalam kulit tart tadi.

5. Preheat oven to 400 degrees F (205 degrees C) and place rack in center of oven. And then bake for 20-25minutes sehingga kulit tart keperangan.

6. Biarkan tart yg telah dibakar td menyejuk and kemudian susunkan buahan2 seperti peaches,kiwi,strawberries yang telah dipotong mengikut selera masing2.

7. You can also add whipped cream on top. Sejukkan before dihidang.

The original recipe was a bit different, and I altered it a bit. Instead of letak filling cream custard td siap2, you can always bake the crust first.

AND MAKE SURE letak parchment paper and pemberat pie ( it some kind of stones bentuk mcm coklat chips yg digunakan utk diletakkan dlm kulit pie masa membakar ) Kalau tak kulit tart tadi akan mengecut dan tak rata.

That’s why I like to put my filling in and then bakar( sbb tak ada pemberat pie :p)

Very yummy.Selamat mencuba!

reference:Joy Of Baking

Fruity Real Cheesecake Recipe

Fruity No-bake Cheesecake

Fruity No-bake Cheesecake


  • 150g Graham Cracker or Oreo Cookies
  • 30g melted butter
  • 250g Philadelphia Cream Cheese
  • 110g sugar
  • 250ml *fruit juice
  • 110g fresh *berries
  • 400ml whipped cream
  • 10g gelatine (melted in warm water)

How to make:

1. Combine prepared crumbs (graham or oreos) with the melted butter. Press on bottom of 9 inch springform pan.Kalau guna Oreos, make sure you guys scrape off the cream, and you guys boleh guna cream tu untuk ganti gula.After that you guys can cut back the amount of sugar in the recipe.

2. Beat the cream cheese with sugar in bowl with an electric mixer until smooth. TIPS: Before mixing the cream cheese,wrap the cream cheese dalam plastic wrap and panaskan dalam microwave for 10-20sec.

3. Whisk in fruit juice*, crushed fresh or frozen berries, and whipped cream. Make sure you guys whipped siap2 before campurkan dgn juice tadi. Or if you guys boleh carik Kraft Cool Whip topping,get the 1liter size and used all of it.

4. Mix in the gelatine yang dah dicairkan dalam air panas/suam into the cream cheese mixture.

5. Pour over prepared crust. Freeze until firm. Remove from freezer and let stand in refrigerator for 15 minutes before serving.

I got the recipe from KRAFT Canada and alter it a bit sebab I didn’t have any Cool whip. Try la, sebab cake ni sangat la senang nk buat and only takes about 10-20mins to prepare.

Seperti biasa..SELAMAT MENCOBA! -D

*fruit juice can be orange,apple..etc. Ikut selera masing2

*berries can be either strawberries,blueberries etc. You can use frozen ones kalau tak ada yang fresh