Kod Gitar Lagu Space Cop Gaban

Requested by Jamal, simple chording yang aku buat untuk lagu tema hero tv show zaman 80-an. Lagu ni tricky sikit sebab kena main kod-rhythm. Dan untuk transfer dgn bunyi gitar tu agak susah untuk beginner. Tapi cuba dengar video gaban kat bwh ni dan try main kod-rhythm yang sama dengan gitar. Ada satu kod yang […]

Panduan menukar tali gitar akustik

Dalam artikel bertajuk Panduan Membeli (Memilih) Tali Gitar, aku ada nyatakan yang tali gitar perlu ditukar setiap 4-5 minggu untuk menjaga kualiti bunyi gitar dan elok dari segi penjagaan gitar. Tapi untuk beginner yang baru berjinak-jinak ke alam pergitaran, tidak ramai yang pasti cara menukar tali gitar  itu sendiri. Untuk tutorial kali ini aku akan […]

Kod gitar lagu Kami Guru Malaysia

Requested by Shak, lagu paling popular di kalangan cikgu-cikgu sekolah, lagu Kami Guru Malaysia. Lagu ni senang je so aku tak ambil banyak masa untuk cari kod. Hanya pakai 5 kod basic, Am, B7, D, Em dan G. Terima kasih untuk semua cikgu yang pernah mengajar. Al-Fatihah untuk berberapa yang telah pergi ke Rahmatullah.. Nak […]

Panduan membeli (memilih) tali gitar

Perkara yang selalunya tak dititik berat dalam penjagaan gitar adalah dari segi pemilihan tali gitar (guitar strings) itu sendiri. Ramai yang tidak menyedari bahawa jenis string AMAT mempengaruhi kekuatan bunyi gitar dan kelancaran jari guitarist. Cuma masalah di antara kita, bagaimana untuk mengetahui apa jenis tali gitar yang sesuai untuk gitar kita? Untuk sesi tutorial/panduan […]

Perbezaan gitar electric-acoustic dengan semi-acoustic?

Antara soalan lazim yang aku dapat daripada visitor zairul.com adalah “Apa beza di antara gitar electric-acoustic dan semi-acoustic?” Dari segi konsep, kedua-dua gitar ini mempunyai matlamat yang sama – sebuah gitar universal yang boleh dimainkan bersama amp, mahupun unplugged. Tapi dari segi istilah, elektrik-akustik tidak sama dengan semi-akustik. Sebelum aku tunjuk beza kedua-dua gitar ini, […]

Tab gitar Mia Sara – ost Papadom

Requested by Azrul and 5 more people so far.. nah amik ni aku tabkan ost papadom, mia sara nyanyian? gubahan? lirikan? oleh Bro Afdlin Shauki yang serba macho. Untuk menyenangkan korang, aku buat dua version, satu tablature dan satu chord ver. Untuk main lagu ni sama dengan original tune, sila tune gitar anda “whole-step-down” atau […]

Kod Gitar lagu KBSR – Kiri dan Kanan

Lagu ni aku rasa semua orang tahu.. Antara lagu2 terawal kita belajar masa sekolah rendah darjah satu, lagu “Kiri dan Kanan” ciptaan Pn. Seri Shamsiah Hashim. Lagu ni kalau tengok kat lirik dia, sangat simple, tapi mengajar budak bukan sahaja menyanyi, tapi jugak basic menari. Atau dalam term pendidikan “Aktiviti Melalui Nyanyian”. Tapi kan masa […]

Dr. Sam – Saya Anak Malaysia (Kod Gitar)

Lgu yang amat nostalgik.. korang mesti tahu lagu ni kan?? Sapa yang tatau tu memang bukan anak Malaysia la. Lagu ni sangat sempoi. Aku rasa ada story di sebalik lirik lagu ni. Mungkin perjalan hidup Dr. Sam tu sendiri. Belajar kat oversea (maybe around 70s), “punked” or jadi hippies, balik Malaysia pakai jeans koyak kena […]

Lagu Sekolah Kebangsaan Karai

Apa nostalgia yang korang ingat semasa di sekolah rendah? Mesti ada favorite time korang masa sekolah. Antara benda yang aku suka masa sekolah selain belajar matematik (aiceh), adalah time nyanyi lagu sekolah. Aku sangat suka lagu sekolah aku (SK Karai) sebab melodi nya yang riang ria. Aku letak tab kat bawah kalau korang nak main […]

Kod gitar lagu kanak-kanak : Lagu tiga kupang

Entah kenapa tiba-tiba rajin nak tab lagu kanak-kanak.. Kod seterusnya adalah lagu yang sangat popular, boleh kata takda orang yang tak tahu lagu ni; Lagu Tiga Kupang. Akudah cuba cari info lagu tiga kupang ni sebenarnya tapi tak jumpa pulak. Sapa yang buat lagu ni? Itu aku tak tahu, tapi yang aku tahu ada beberapa […]