Kod Gitar Lagu Space Cop Gaban

Requested by Jamal, simple chording yang aku buat untuk lagu tema hero tv show zaman 80-an.

Lagu ni tricky sikit sebab kena main kod-rhythm. Dan untuk transfer dgn bunyi gitar tu agak susah untuk beginner. Tapi cuba dengar video gaban kat bwh ni dan try main kod-rhythm yang sama dengan gitar.

Ada satu kod yang mabe korang jarang tengok, kod B7#9 (baca B SEVEN FLAT NINTH) Prektis kod ni.

Senarai kod yang pakai dlm lagu ni kat bawah ni.

    Am  B  B7  B7#9  C  C/G  D  D/F#  Em  G

e|--0---2--2---x-----0--0----2--2-----0---3---
B|--1---4--0---3-----1--1----3--3-----0---0---
G|--2---4--2---2-----0--0----2--2-----0---0---
D|--2---4--1---1-----2--2----0--0-----2---0---
A|--0---2--2---2-----3--3----x--x-----2---2---
E|--x---x--x---x-----x--3----x--2-----0---3---

Selamat mencuba!

Dan untuk yang tak tahu, tajuk asal adalah “Uchu Keiji Gavan” < - Dibaca dengan pelat Jepun jadi Gaban.
Date: 10.08.2010
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject: Uchu Keiji Gavan (Space Cop Gaban)

[Intro] 

Em D/F# C/G | G A B | B7#9 B7#9 B7#9 B7#9 | Em B7 Em B7 Em |


[Verse]

Em             Em D/F# G Am G              B7
Otoko nan daro,               Kuzukuzu suruna yo

Em               Am G C D G              B 
Mune no enjin ni,           Hi wo tsukero

Em               Am        C
Orewa koko daze, Hito ashi osaki

D                   G        Am B7            Em D C B7 
Hikari no hayasa de ashita e,      Dashshu sa

 
[Chorus]

Em               Am     D             Em
Wakasa wakasa te nanda, Furimukanai koto sa

Am       D     C            B7
   Ai te nanda, Tamerawanai koto sa

Em                   D
Gavan, Abayo namida  Gavan, Yoroshiku yuki

C           B7    Em 
  Uchu Keiji,   Gavan

[Outro] Em D/F# C/G | G A B | D Em

Update : Anak aku pun dah syok layan gaban macam bapak dia jugak;

Panduan menukar tali gitar akustik


Dalam artikel bertajuk Panduan Membeli (Memilih) Tali Gitar, aku ada nyatakan yang tali gitar perlu ditukar setiap 4-5 minggu untuk menjaga kualiti bunyi gitar dan elok dari segi penjagaan gitar. Tapi untuk beginner yang baru berjinak-jinak ke alam pergitaran, tidak ramai yang pasti cara menukar tali gitar  itu sendiri. Untuk tutorial kali ini aku akan tunjukkan cara nak tukar tali gitar akustik atau kapok. Perlu diambil perhatian bahawa cari menukar tali gitar elektrik dan gitar klasik agak berbeza dengan gitar akustik, walaupun hampir sama. Cara-cara berserta gambar yang ditunjukkan di bawah ini juga bukanlah cara yang paling terbaik cuma diharapkan dapat membantu terutama beginner.

Kod gitar lagu Kami Guru Malaysia

Requested by Shak, lagu paling popular di kalangan cikgu-cikgu sekolah, lagu Kami Guru Malaysia. Lagu ni senang je so aku tak ambil banyak masa untuk cari kod. Hanya pakai 5 kod basic, Am, B7, D, Em dan G.

Terima kasih untuk semua cikgu yang pernah mengajar. Al-Fatihah untuk berberapa yang telah pergi ke Rahmatullah..

Nak dengar mp3 ada kat bawah ni, yang tu je aku jumpa around the internet.

Date: 24.04.2010
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject: Kami Guru Malaysia

Intro : Am D G Em Am  B7 Em

  Em
Kami guru Malaysia

                   Am
Berikrar dan berjanji

   B7
Mendidik dan memimpin

                     Em
Putra putri negara kita

  Em
Pada Seri Paduka

                 Am
Kami tumpahkan setia

  B7
Rukun Negara kita

                     Em
Panduan hidup kami semua

   D
Di bidang pembangunan

                G
Kami tetap bersama

      B7       Em
Membantu, membina

    B7
Negara yang tercinta

 Em
Amanah yang diberi

               Am
Kami tak persiakan

 B7
Apa yang kami janji

                      Em
Tunai tetap kami tunaikan

Panduan membeli (memilih) tali gitar


Perkara yang selalunya tak dititik berat dalam penjagaan gitar adalah dari segi pemilihan tali gitar (guitar strings) itu sendiri. Ramai yang tidak menyedari bahawa jenis string AMAT mempengaruhi kekuatan bunyi gitar dan kelancaran jari guitarist. Cuma masalah di antara kita, bagaimana untuk mengetahui apa jenis tali gitar yang sesuai untuk gitar kita?

Untuk sesi tutorial/panduan ringkas kali ini aku senaraikan 4 faktor yang perlu diambil kira, serta langkah-langkah atau tips untuk memudahkan korang pilih tali gitar yang sesuai. Ini hanyalah sebagai rujukan berdasarkan pengalaman sendiri dan tidak semestinya cara yang terbaik. “Trial and error” adalah cara terbaik untuk mengenal pasti jenis tali yang paling sesuai untuk gitar anda.

Perbezaan gitar electric-acoustic dengan semi-acoustic?

Antara soalan lazim yang aku dapat daripada visitor zairul.com adalah “Apa beza di antara gitar electric-acoustic dan semi-acoustic?” Dari segi konsep, kedua-dua gitar ini mempunyai matlamat yang sama – sebuah gitar universal yang boleh dimainkan bersama amp, mahupun unplugged. Tapi dari segi istilah, elektrik-akustik tidak sama dengan semi-akustik.

Sebelum aku tunjuk beza kedua-dua gitar ini, mari kita tengok dulu apa beza gitar elektrik dan gitar akustik (gitar kapok, klasik, flamenco termasuk dalam kategori akustik).

Tab gitar Mia Sara – ost Papadom

Requested by Azrul and 5 more people so far.. nah amik ni aku tabkan ost papadom, mia sara nyanyian? gubahan? lirikan? oleh Bro Afdlin Shauki yang serba macho. Untuk menyenangkan korang, aku buat dua version, satu tablature dan satu chord ver.

Untuk main lagu ni sama dengan original tune, sila tune gitar anda “whole-step-down” atau dipanggil D tuning. Maknanya instead of menuning gitar anda secara standard dengan note EADGBE, turunkan bunyinye 2 fret supaya menjadi DGCFAD. Kalau tengok kod tu pulak, itu adalah nama kod setelah tune down gitar. Setelah gitar anda di tune down, main dengan fingering kod itu. Sebagai contoh, aku tulis “Asus4” sebab fingering adalah Asus4 sedangkan kod sebenar kalau nak main dengan piano (tanpa tune down gitar) adalah Gsus4.. Paham tak? Berbelit ayat aku ni.

mp3, video dan tab serta kod gitar ada dibawah;

 

 

Date: 23.12.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
MIA SARA (OST PAPADOM) - AFDLIN SHAUKI

===============================================================
                            VERSI TAB
===============================================================
[Intro]

   Asus2            F#m11            Bbm7             Esus4  E
D|----------------|-----------0-x--|-----------2-x--|-----------0-x--|
A|---0-x-----0-x--|---0-x-0---0-x--|---3-x-3---3-x--|-----------0-x--|
F|---2-x-----2-x--|---2-x-2-----x--|---2-x-2-----x--|---2-x-1-----x--|
C|----------------|----------------|----------------|---2-x-2-----x--|
G|-0---x-0-----x--|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|
D|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|-0---x-0-----x--|
   +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +   


   Asus2            F#m11            Bbm7             Esus4    E
D|----------------|-----------0-x--|-----------2-x--|----------------|
A|---0-x-0---0-x--|---0-x-0---0-x--|---3-x-3---3-x--|-------0--------|
F|---2-x-2---2-x--|---2-x-2-----x--|---2-x-2-----x--|-----2---1------|
C|----------------|----------------|----------------|---2------------|
G|-0---x-0-----x--|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|
D|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|-0--------------|
   +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +   

                                                                Mia sa-
[Verse 1]

   Asus2            F#m11            Bbm7             Esus4  E
D|----------------|-----------0-x--|-----------2-x--|-----------0-x--|
A|---0-x-0---0-x--|---0-x-0---0-x--|---3-x-3---3-x--|-----------0-x--|
F|---2-x-2---2-x--|---2-x-2-----x--|---2-x-2-----x--|---2-x-1-----x--|
C|----------------|----------------|----------------|---2-x-2-----x--|
G|-0---x-0-----x--|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|
D|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|-0---x-0-----x--|
   +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +   

   ra..       ..pa- gi..     ..sina- ri      ..hidup  ini..         ba-

   pa..       ..ma- mi..    ..sebut  di..       ..ka- mi       satu ha-

   ri..      ..per- gi..       ..ka- mi..    ..sendi- ri       walau a-

   pa..       ..ja- di..    ..tetap  akan       kami  cintai..


   Asus2            Asus2
D|-----------0-x--|-----------0-x--|
A|---0-x-0---0-x--|---0-x-0---0-x--|
F|---2-x-2-----x--|---2-x-2-----x--|
C|----------------|----------------|
G|-0---x-0-----x--|-0---x-0-----x--|
D|----------------|----------------|
   +   +   +   +    +   +   +   +   

                               oh mia sara..

[Chorus]
     
   F#m9  F#m        Bbm7             Esus4  E          Asus2  
D|-4-2-x-----2-x--|-----------2-x--|-----------0-x--|-----------0-x--|
A|-2-2-x-2---2-x--|---3-x-3---3-x--|-----------0-x--|---0-x-0---0-x--|
F|-------2-----x--|---2-x-2-----x--|---2-x-1-----x--|---2-x-2-----x--|
C|----------------|----------------|---2-x-2-----x--|----------------|
G|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|-0---x-0-----x--|
D|-2---x-2-----x--|----------------|-0---x-0-----x--|----------------|
   +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +   

               tidur- lah..     kami kan   bersama mu           dibuai

   mimpi     nan    indah..     doa  papa..   ..mama  mu      tidurlah


   Bbm7             Esus4  E          Bbm7             Esus4  E   
D|-----------2-x--|-----------0-x--|-----------2-x--|-----------0-x--
A|---3-x-3---3-x--|-----------0-x--|---3-x-3---3-x--|-----------0-x--|
F|---2-x-2-----x--|---2-x-1-----x--|---2-x-2-----x--|---2-x-1-----x--|
C|----------------|---2-x-2-----x--|----------------|---2-x-2-----x--|
G|-2---x-2-----x--|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|
D|----------------|-0---x-0-----x--|----------------|-0---x-0-----x--|
   +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   + 

               mia  sara       tidur lah         mia  sara    tidurlah


   Asus2            Asus2
D|-----------0-x--|-----------0-x--|
A|---0-x-0---0-x--|---0-x-0---0-x--|
F|---2-x-2-----x--|---2-x-2-----x--|
C|----------------|----------------|
G|-0---x-0-----x--|-0---x-0-----x--|
D|----------------|----------------|
   +   +   +   +    +   +   +   +   


[Verse 2]    * main tab seperti [Verse 1]
Miasara yang pertama anugerah terutama
Senyuman mu belai jiwa pengubat hati yang lara
Tuhan lindungi permata selamatkan sentiasa
Dari duka di dunia akan kita hadapi bersama


[Bridge]

   Asus2            F#m11            Bbm7             E
D|----------------|----------------|----------------|----------------|
A|---0-x-----0-x--|---0-x-----0-x--|---3-x-----3-x--|----------------|
F|---2-x-----2-x--|---2-x-----2-x--|---2-x-----2-x--|---1-x-----1-x--|
C|----------------|----------------|----------------|---2-x-----2-x--|
G|-0---x-0-----x--|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|
D|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|-0---x-0-----x--|
   +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +   

..rambutmu    mata  mu       bibir   mu         hati  mu        senyum
   mu         tawa  mu      di hati  ku         sela- lu 


Ulang [Chorus]

Oh Miasara tidur lah kasihani mama mu
Kerana dia menunggu untuk bersama bapa mu
Tidurlah Miasara tidurlah Miasara tidurlah


[Outro]
Tidurlah Miasara tidurlah Miasara tidurlah Miasara
ohh.. tidurlah

   A     Asus4   A   A     Asus4   A   A     Asus4   A   A     Asus4   A  
D|-----------------|-----------------|-----------------|-----------------|
A|---2-x-3---3-x-2-|---2-x-3---3-x-2-|---2-x-3---3-x-2-|---2-x-3---3-x-2-|
F|---2-x-2---2-x-2-|---2-x-2---2-x-2-|---2-x-2---2-x-2-|---2-x-2---2-x-2-|
C|-----------------|-----------------|-----------------|-----------------|
G|-0---x-0-----x---|-0---x-0-----x---|-0---x-0-----x---|-0---x-0-----x---|
D|-----------------|-----------------|-----------------|-----------------|
   +   +   +   +    +   +   +   +     +   +   +   +     +   +   +   +     

   A
D|-----------------|
A|-2---------------|
F|-2---------------|
C|-2---------------|
G|-0---------------|
D|-----------------|
   +   +   +   +  
===============================================================
===============================================================




===============================================================
                            VERSI KOD
===============================================================

[Intro]

Asus2   F#m11   Bbm7   Esus4 E    x2


[Verse 1]

     Asus2       F#m11      Bbm7     Esus4 E  
Miasara  waktu pagi kau sinari hidup ini

         Asus2       F#m11        Bbm7         Esus4 E 
Bangun bapa bangun mami kau sebut di telinga kami 

       Asus2         F#m11        Bbm7       Esus4 E
Satu hari kau kan pergi tinggal kami bersendiri 

       Asus2       F#m11        Bbm7      E    A
Walau apa kan terjadi kau tetap akan kami cintai 



[Chorus 1]

      F#m    Bbm7        E           A 
Oh Miasara tidur lah kamikan bersama mu

       F#m       Bbm7          E             A 
Dibuai mimpi nan indah dan doa papa dan mama mu 

      Bbm7   E          Bbm7   E          A
Tidur lah Miasara tidur lah Miasara tidur lah 



[Verse 2]

     Asus2        F#m11   Bbm7      E  
Miasara yang pertama anugerah terutama

         Asus2      F#m11       Bbm7        E 
Senyuman mu belai jiwa pengubat hati yang lara

         Asus2      F#m11     Bbm7     E
Tuhan lindungi permata selamatkan sentiasa

       Asus2     F#m11    Bbm7      E    A
Dari duka di dunia akan kita hadapi bersama



[Bridge]

       A       F#m11    Bbm7    E
Rambut mu mata mu bibir mu hati mu

       A       F#m11     Bbm7   E
Senyum mu tawa mu di hatiku selalu


[Chorus 2]

      F#m    Bbm7        E         A 
Oh Miasara tidur lah kasihani mama mu

       F#m       Bbm7        E         A 
Kerana dia menunggu untuk bersama bapa mu 

     Bbm7   E         Bbm7   E          A
Tidurlah Miasara tidurlah Miasara tidurlah


[Outro] 

     Bbm7   E         Bbm7   E         Bbm7   E
Tidurlah Miasara tidurlah Miasara tidurlah Miasara

           A   Asus4   A Asus4   A
ohh.. tidurlah

===============================================================
===============================================================

Kod Gitar lagu KBSR – Kiri dan Kanan

Lagu ni aku rasa semua orang tahu.. Antara lagu2 terawal kita belajar masa sekolah rendah darjah satu, lagu “Kiri dan Kanan” ciptaan Pn. Seri Shamsiah Hashim. Lagu ni kalau tengok kat lirik dia, sangat simple, tapi mengajar budak bukan sahaja menyanyi, tapi jugak basic menari. Atau dalam term pendidikan “Aktiviti Melalui Nyanyian”.

Tapi kan masa bila kita boleh main lagu ni? Kalau aku sebab anak aku kecik lagi so aku layan sorang-sorang ajela.. haha

Angkat tangan

Date: 11.10.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject: Kiri dan Kanan (Lagu KBSR Tahap Satu Tahun Satu)

      C            G7                    C
Angkatlah tangan kiri Angkatlah tangan kanan

      C          F        G7         C
Goyangkan kaki kiri Goyangkan kaki kanan

      C          G7                  C
Tunjukkan kaki kiri Tunjukkan kaki kanan

      C          F        G7         C
Hentakkan kaki kiri Hentakkan kaki kanan

Dr. Sam – Saya Anak Malaysia (Kod Gitar)

saya_anak_malaysiaLgu yang amat nostalgik.. korang mesti tahu lagu ni kan?? Sapa yang tatau tu memang bukan anak Malaysia la. Lagu ni sangat sempoi. Aku rasa ada story di sebalik lirik lagu ni. Mungkin perjalan hidup Dr. Sam tu sendiri. Belajar kat oversea (maybe around 70s), “punked” or jadi hippies, balik Malaysia pakai jeans koyak kena kutuk awek, tapi sebagai anak Malaysia masih pegang adat resam Melayu tu sendiri.. hmm.. aku agak agak je ni cerita ni 😛

Ada request tab lagu ni so layan la.

Disclaimer : Aku tab lagu ini sebab aku bangga menjadi orang Malaysia dan takde kena mengena dengan 1Malaysia.

Date: 10.09.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject: Dr. Sam - Saya Anak Malaysia

Intro : 

G C D (guitar solo) 

C/G G D G (x4)


[Verse 1]

G                C          G                  D      G
Sembilan belas lima puluh tiga, bulan lima aku dilahirkan

G                     C        G          D    G
Di sebuah negeri yang diberi nama, Negeri Sembilan

C/G G D G (x2)


[Verse 2]

G               C      G              D    G
Selepas itu aku dibesarkan, di negeri Kelantan

G                  C           G                   D     G
Aku belajar di sekolah orang putih, dekat dengan Pasir Puteh

C/G G D G (x2)

[Chorus]

G         C    G              D    G  
Saya anak Malaysia, Saya anak Malaysia

G         C    G              D    G  
Saya anak Malaysia, Saya anak Malaysia

C/G G D G


[Music Bridge 1]

C                                                    C/G  G  C/G  G
Lepas sekolah aku merayau, negeri mat saleh aku merantau

C                                                   D
Tempat orang indah sekali, tapi Malaysia tetap di hati


[Chorus]

D         C    G              D    G  
Saya anak Malaysia, Saya anak Malaysia

G         C    G              D    G  
Saya anak Malaysia, Saya anak Malaysia

C/G G D G (x4)


[Verse 3]

G            C        G                    D   G
Sampai masa aku pun balik makweku tengok dia pelik

G            C         G                 D            G
Dia kata aku nak jadi apa aku kata itu Tuhan punya kuasa

C/G G D G

[Music Bridge 2]

C                                                   C/G  G  C/G  G
Lemah lembut sopan santun sudah menjadi darah dagingku

C                                               D
Walaupun aku nampaknya kutu aku hormat orang tuaku

[Chorus]

D         C    G              D    G  
Saya anak Malaysia, Saya anak Malaysia

G         C    G              D    G  
Saya anak Malaysia, Saya anak Malaysia

(fade out)

Lagu Sekolah Kebangsaan Karai

Apa nostalgia yang korang ingat semasa di sekolah rendah? Mesti ada favorite time korang masa sekolah. Antara benda yang aku suka masa sekolah selain belajar matematik (aiceh), adalah time nyanyi lagu sekolah. Aku sangat suka lagu sekolah aku (SK Karai) sebab melodi nya yang riang ria. Aku letak tab kat bawah kalau korang nak main dengan syarat, korang tahu la canme nak nyanyi 😛 duhhh

Kat bawah ni ada beberapa pic area pekan kecil dekat sekolah (Gambar dipinjam dari http://karaikualakangsar.blogspot.com/)

skkarai1 skkarai2 skkarai3skkarai4

Kat bawah ni kod lagu;

Date: 29.07.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Title  : Rajin Maju Jaya (Lagu Sekolah Kebangsaan Karai, Enggor, Perak)

F C G C

      C
Megah tersegam indah sekolahku

                     G
Itulah lambang kemegahan

Rakyat tempatan berusaha

              C
Gigih terus maju

    C
Sekolah ku sejak berzaman

                     F
Menempuh sejarah gemilang

                 C
Belajar serta berbakti

   G          C
Usaha tanpa jemu

  F            C
Nama terukir indah

    G                C   C7
Sekolah Kebangsaan Karai

  F    G      C
Disepanjang masa

  G          C
Rajin Maju Jaya

Kod gitar lagu kanak-kanak : Lagu tiga kupang

lagutigakupangEntah kenapa tiba-tiba rajin nak tab lagu kanak-kanak.. Kod seterusnya adalah lagu yang sangat popular, boleh kata takda orang yang tak tahu lagu ni; Lagu Tiga Kupang. Akudah cuba cari info lagu tiga kupang ni sebenarnya tapi tak jumpa pulak. Sapa yang buat lagu ni? Itu aku tak tahu, tapi yang aku tahu ada beberapa unsur pelik dalam lagu tiga kupang ni. Kalau tengok lirik dia;

Lagu tiga kupang saku penuh padi
Enam ekor burung masuk dalam kuali

Bila sudah masak burung nyanyi saja
Tentu sedap makan beri pada raja

Raja dalam rumah buat kira-kira
Suri dalam dapur makan roti gula.. hey

Dayang tepi kolam mahu jemur tepung
Datang burung hitam pagut batang hidung hidung hidung…

1. Kenapa lagu tiga kupang (30 sen)?
2. Kenapa masuk padi dalam saku?
3. Apa buang tabiat ke burung yang enam ekor tu pegi masuk dalam kuali? Kan dah kena masak..
4. Eh dah kena masak lepas tu boleh nyanyi pulak burung nye?
5. Ada burung lain ke pulak yang nyanyi dekat burung yang dah kena masak tu?
5. Tak takut ke burung yang gembira nyanyi tu manalah tahu kalau turn dia pulak yang jadi lauk nak kena masak?
6. Burung tu nyanyi lagu apa?
7. Tahu tahu pulak kalau dah burung nyanyi lauk nye sedap.
8. Konfiden aje sedap sampai nak bagi raja.
9. Kenapa raja duduk dalam rumah bukan istana?
10. Raja tengah buat kira-kira apa tu? Belanjawan?
11. Bagi la suri dalam dapur tu makan lauk burung nye. Kesian makan roti gula aje. Raja bukan nak makan pun..
12. Kenapa jemur tepung tepi kolam?
13. “Datang burung hitam..” Ni burung hitam mana pulak ni? Yang nyanyi tadi ke?
14. “Pagut batang hidung hidung hidung hidung..” eh… lagu dulu dulu dah ada echo 😛

Anyway, walaupun penuh dengan misteri, try la korang main lagu ni;

Date: 26.07.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

C
Lagu tiga kupang saku penuh padi

G                               C
Enam ekor burung masuk dalam kuali

C
Bila sudah masak burung nyanyi saja

G                             C
Tentu sedap makan beri pada raja

F                C
Raja dalam rumah buat kira-kira

F                  G
Suri dalam dapur makan roti gula.. hey

C                 C
Dayang tepi kolam mahu jemur tepung

G                                C
Datang burung hitam pagut batang hidung hidung hidung...