Kod Gitar Lagu KBSR – Sungai

Antara “search keyword” utama blog aku ni adalah believe it or not, “Lagu KBSR”. Kalau google “lagu kanak-kanak”, “lagu sekolah rendah” etc., jangan kata tab/kod gitar, sebasic-basic info macam sapa penulis liriknya, sapa penggubah lagunya, hatta lirik pun memang susah nak jumpa info pasal lagu-lagu sekolah rendah ni.. mp3 tu jangan harapla. Bukan takde government […]

Kod gitar UNIC – Insan bernama kekasih (Nasyid)

Aku baru tabkan lagu nasyid UNIC – Insan Bernama Kekasih, macam aku katakan dah dua tiga kali, jangan main-main dengan nasyid sekarang! siap ada guitar solo lagi tu!.. murih nik aziz nanti.. 😛 Aku pun pelik lately banyak jugak orang request lagu nasyid. Mungkin banyak orang nak ngorat ustazah kot kena terer nasyid.. hoho Anyway, […]

Panduan membeli (memilih) gitar.

Jadi untuk panduan semua, dan untuk menjimatkan masa aku menjawab email setiap orang, aku nak share sedikit kat sini apa homework yang perlu korang buat sebelum beli gitar. Nak kata tips berguna tu tak lah jugak dan cara di bawah ini mungkin bukan yang terbaik, setiap orang ada cara masing masing. Tapi aku harap dengan […]

Kod Gitar Cinta Tersimpul Rapi – Anis Suraya

Lagu pertama yang aku tab tanpa pegang gitar.. haha miracle.. Lagu ni pada aku contoh terbaik lagu tangkap lentok melayu. Bukan kata nak lupa diri ke ape, tapi mintak maap la tuan tuan dan puan puan.. aku tak boleh dengar lagu camni.. Korang boleh layan karaoke kat Youtube kalau nk; Date: 05.01.2009 Tabbed by: Zairul.Com […]

Of finding chords (Bagaimana Mencari Kod Gitar)

Recently, I’ve been recieving emails asking how do I write my guitar chords/tablatures, or how do I find a chord by simply listening to a song. How does it easily “pop out of my head” ? Well.. not THAT easy actually, at least not for me. I’m not a professional musician, therefore I have only […]

Kod & Tab Gitar Hari Ini – Afdlin Shauki (Sumo-lah OST)

Tab gitar ini antara yang heavy pernah aku buat.. Bukan sebab apa, sebab mp3 yg aku ada ni kualiti nye sangat lah rendah plus orchestra arrangement nye membuatkan bunyi gitar nye tenggelam. Maybe dia record direct mic kot tak pakai pikap. Sebab tu bunyi low freq bass berdengung dengung. Tab ni aku buat dua version, […]

Kod Gitar Kamu – Nitrus

Tab gitar tahun ni akan dimulakan dengan lagu Kamu by Nitrus requested by Zul. Aku tak tahu pun kumpulan ni actually, ingatkan band dari Indonesia. Kalau ikut kata encik Wikipedia “Nitrus adalah sebuah kugiran rock bebas yang mengenengahkan lagu-lagu di dalam bahasa Melayu dan juga Inggeris. Kumpulan ini sudah wujud sejak dari tahun 1999 lagi..” […]

Kod Gitar Atas nama cinta (Nasyid) – Unic

Dah lama tak update tablature.. Banyak jugak request untuk lagu ni, “Atas Nama Cinta” oleh kumpulan nasyid Unic. Kumpulan nasyid sekarang pun dah macam rock jugak bergitar2. Ustaz aku dulu marah gila main gitar. Tapi ni nasyid pun bukan main. Takde goreng2 je.. huhu.. Anyway, melodi lagu ni pun senang. Kod gitar pun tak susah […]