Aplikasi Google Reader pilihan untuk android : gReader Pro

Sejak dilancarkan beberapa tahun lalu, aku adalah antara pelanggan RSS reader dari google iaitu google reader. Jika dulu hanya diguna malalui PC, dengan berkembang pesatnya penggunaan smartphones, Google Reader terus menjadi pilihan ramai untuk menyemak laman web dan blog yang suka dilawati. Aplikasi google reader rasmi untuk peranti android boleh didapati di android market, tetapi mungkin kerana mementingkan muka pengantaraan yang ringkas, kelajuan dan prestasi, aplikasi android yang ada agak terhad fungsinya.

gReader Pro oleh Noinion adalah aplikasi pilihan aku sebagai alternatif untuk melanggan google reader. Ia boleh dibeli di market dengan harga sekitar USD$5.49 (sekitar RM17 pada masa artikel ini dibuat). Anda boleh mencuba aplikasi percuma (gReader Free) terlebih dahulu dengan sokongan iklan dan beberapa fungsi yang tidak dimasukkan.

Antara fungsi kegemaran aku;

  • 2-Way Sync: Penyelarasan item bacaan serentak antara gReader dan Google Reader, membolehkan artikel dikemas kini serentak.
  • Offline reading: Muat turun laman web ke phone atau SD untuk paparan semasa offline
  • Folders / Tags: Susun artikel berdasarkan fail atau tag
  • Managing subscriptions: Langgan/Nyahlanggan feed secara terus dari gReader
  • Auto synchronization: Penyelaran artikel secara automatik selepas satu tempoh masa
  • Notification: Notifikasi semasa kemas kini
  • Sharing: Kebolehan kongsi artikel dari dalam aplikasi dengan satu klik
  • Widgets: Wijet dengan paparan jumlah artikel yang belum dibaca
  • Night Mode: kebolehan paparan songsang warna siang dan malam
  • Fullscreen

Harga aplikasi ini mungkin agak mahal, tetapi pada aku sangat berbaloi untuk dibeli. Jika anda tak kisah dengan paparan iklan boleh sahaja download versi percuma.

  

 

  

 

  

 

  

 

  

 

A video thank you from Google to Zairul.com

Dapat video thank you dari Google hari ni exclusive untuk Zairul.com. Wow, google adwords dah 10 years! Apapun thanks again google! Korang boleh tengok video nye kat sini;

http://www.youtube.com/adwords10?x=7c3fd854fd574caba089b0adaaad81b9

Oh and then, korang tau tak diorang pegi laser beam kan bulan tulis ZAIRUL.COM? gile takde kerja.. hehe

A video thank you from Google
Just ten years ago, a small team added the phrase ‘See your ad here’ alongside our search results. A few minutes later, the first AdWords customer placed an ad for live mail-order lobsters.

Ten years and billions of ads later, we want to mark AdWords’ 10th birthday by thanking you for advertising with us. We hope you enjoy this small token of our appreciation, a personalized video just for you:

Your video: http://www.youtube.com/adwords10?x=7c3fd854fd574caba089b0adaaad81b9

Thank you. And we wish you success for the next 10 years!

The Google AdWords team

Macam mana diorang buat video ni ek??