Aplikasi Facebook for Android v1.8.0 – Apa yang terkini?

Aplikasi rasmi Facebook versi Android 1.8.0 telah keluar sejak semalam seperti yang diketahui pengguna android lain. Perbezaan yang ketara terutama pada user interface, versi baru ini tampak lebih kemas dan agak laju berbanding versi sebelumnya. UI nya hampir sama dengan versi mobile (m.facebook.com), oleh itu jika anda sudah biasa menggunakan versi mobile, rasanya tiada masalah menggunakan aplikasi ini.

Di bawah ini aku tunjukkan beberapa contoh perbezaan pada versi baru dan lama.
Versi 1.7.2 (gambar kiri) & Versi 1.8.0 (gambar kanan)

 

Icon terbaru pada aku lebih kemas dalam bentuk list.Jika klik pada 3 bar pada bucu atas kiri, menu akan keluar dari sidebar. Apa yang menarik adalah senarai dan turutan fungsi atau aplikasi adalah sama dengan versi browser komputer. Dengan kata lain anda boleh ubah senarai utama menu pada browser dan ia akan turut ditukar pada facebook app.

 

Ini adalah muka “News Feed”. App terkini sudah ada fungsi ‘Pull down to refresh’. Sebelum ini perlu klik menu dan tekan refresh, jadi lebih mudah. Bar atas juga berbeza, boleh akses setting, friend request, message dan notification. Juga boleh pilih jenis paparan feed.

 
 

‘Notifications’ yang terkini nampak agak sempit, secara peribadi aku lebih suka paparan pada versi lama kerana lebih luas, tak perlu scroll banyak ke bawah.

 

Walaupun tiada perubahan yang ketara pada muka status, photo etc kecuali beza layout pada bar atas dan bawah, dari segi performance, versi terbaru ini lebih laju dan senang digunakan berbanding dari yang lama.

 

 

 

 

Dengan app terbaru ini anda juga boleh edit account & privacy setting, sesuatu yang mungkin tidak dilakukan dengan android, tetapi sekurang-kurangnya kita ada pilihan. Setting untuk aplikasi pula tiada perubahan.

Apa pendapat anda tentang aplikasi ini?

Kalau internet browser adalah basikal..

Kalau Opera browser ni modern dan laju. Masa mula-mula keluar dulu kena bayar mahal. So sampai sekarang masih tak ramai orang pakai..

Google Chrome pulak baru dan sangat ringan.. Takde aksesori tambahan.. Senang untuk orang yang pakai benda yang simple-simple je.

Safari pun laju jugak, tapi pelik sikit.. Lepas tu kena ikut jalan dia je.. Jalan kat “tingkap” dia slow sikit

Internet Explorer ni dulu-dulu punye stail.. Dia boleh tambah-tambah kalau nak letak barang tapi nanti jadi berat gile.. Nak naik bukit pun susah..

Firefox pulak jadi pilihan utama sebab boleh tambah addons hehe..

90% aku pakai chrome.. sebab laju dan simple.. tapi untuk webbie yang perlu plugins, atau addons untuk download video etc tu aku pakai firefox. 1% aku pakai jugak ie sebab ada sesetengah website yang “PAKSA” user pakai ie macam ebrowse bluehyppo..

Apa browser pilihan anda??

Pic Source : http://ftkst.com/p9281 (In Japanese)

Woman fired for USING ALL CAPS IN EMAIL

From TheNextWeb.com..

Vicki Walker, an Auckland (New Zealand) accountant, was sacked for sending supposedly confrontational emails with words in red, in bold and in CAPITAL LETTERS.

KeyboardKalau korang selalu bermain dengan online forum, chatting, “fb”ing etc, MESTI ada orang yang tulis all CAPS betul tak? Aku personally memang menyampah abis kalau tulisan besar-besar kaler kaler merah tu.

Sepatutnya semua company kena buat camni. So sapa tulis pakai huruf besar tu jaga-jaga la.. muahaha

Owen joins Manchester United in shock move

Of all good strikers.. why Owen?

Michael Owen has been confirmed as a Manchester United player. The striker has signed a two-year deal to play at Old Trafford and no transfer was paid as the former Liverpool, Real Madrid and Newcastle forward was a free agent.

Empics
Michael Owen: A free agent who joins on a deal believed to be incentivised
United manager Sir Alex Ferguson happily confirmed the deal saying, “Michael is a world class forward with a proven goalscoring record at the highest level and that has never been in question. Coming to Manchester United with the expectations that we have is something that Michael will relish”

[Continue reading @ soccernet]

Owen Joins United @ manutd.com

Owen Joins ManUtd
Owen Joins ManUtd

What is your internet speed?

speedtestAku baru tukar internet connection last week, dari YahooBB’s ADSL ke NTT’s fiber optic. Sebab utama aku tukar adalah 1- Connection Yahoo sangat slow kalau hujan (aku tak tahu sebab apa..) 2- Adsl plan nyer sedikit mahal – Aku pakai 50Meg plan, basic around ¥4500, plus plus aku bayar dalam ¥7500/month. Yupp that is pretty “Cha-ching!”.. So me and wifey pegi round round kat Yamada Denki, and kena ngorat dengan makcik kempen fiber optik OCN.. Sembang sembang sembang dalam dekat la 3 jam, then kitorang decide untuk tukar plan from adsl ke fiber.

Di sebabkan kitorang sign contract untuk pakai OCN provider 1 and half year, so kitorang hanya perlu bayar around ¥4100/month. We waited for two weeks, and the tech people datang rumah and cakap “Okey encik, fiber sudah on. Arigatok!”. Wah sangat senang. We cancelled YahooBB on that day jugak, tapi kena charge sampai hujung bulan. Damn the YahooBB. Mengetuk orang macam sial.

So, dipendekkan cerita, sekarang ni seronok lah aku dengan internet laju ini..

Memandangkan ramai yang tahu pasal speedtest.net, so tayah la aku cerita sangat pasal speedtest ni.. Cut the point, bawah ni aku compare speedtest result antara rumah aku dengan office aku. By the by, office aku pakai KDDI punye fiber opt.

Speedtest@Office
speedtest-1

Speedtest@Home
speedtest-2

Download speed rumah aku slow sikit dari office, tapi uploading speed mmg top notch jugak. Maybe sebab tak banyak connection out. Dunno.

So, setakat ni aku mmg puas hati dengan fiber opt. Kalau bukak utorrent pakai max bandwith pun macam rasa tak kacau pun connection browsing internet. Walaupun kalau kat Tokyo aku dengar cerita mmg lagi laju, tapi ini pun jaadilah 🙂

Of being Zairul

A strange email came to me last week. Roughly it said.. “Hi there bla bla.. my name is Zairul bla bla.. hey, how can I join your blog? Because my name is Zairul too..”. My eyes stopped blinking for at least 2 minutes. I said to myself “How am I going to reply this one?”.

It took me 4 days to finally reply to him/her (I think it’s a him because I’ve never known a women by the name Zairul, so let’s just refer this person as a “him” ). Then I told him nicely that zairul.com is a personal blog and is not open for public registration and I apologized.

Based on his yahoo email id (where I think most people add their year of birth to it such as [naked75] – a person born in 1975 and loves going commando at home), I guess he’s in his 20s or something and is really new to the internet, let alone blogging.

mynameiszairulI kept on wondering, what if there is one whole other person who’s actual named is indeed [Anwar bin Ibrahim] and visits anwaribrahimblog,  post a message,  saying “Hey Dato’ Seri, I want to register and write something in your blog because my name is Anwar Ibrahim too?” LOL.

So, I think I have to straighten things up.

To all Zairuls out there visiting this blog, I want to say thank you my name-twin brothers and sisters for visiting and I hope you can find something useful here. I also want to say sorry that zairul dot com is NOT OPEN for public registration but if you have a blog elsewhere please please tell me because I’ll be happy to visit another zairul’s blog – your blog too. I hope you guys know that if you want to use the domain [zairul] anyway, besides with a dotcom you still can register it with a dotnet, dotorg, dotcc etc.

Or better yet, what if we make an “All Zairuls’ Blog” where all the authors are named Zairul. So it’s like Zairul there, Zairul here. “Users Online : Zairul, Zairul and Zairul”.. “New Registered User :Zairul”.. “Zairul and Zairul has leave this conversation”.. how freakish is that?? I see [zairul.name] is available…

Hmmm… Who’s on board?

15 ciri-ciri blog yang menyampah

Inspiration : 10 Sebab Blog dikau sungguh Annoying! @ Justkhai.com

1. Blog is not Windows Media Player. Tayah la letak lagu2. Pening kepala. Kalau nak dengar lagu aku boleh bukak lagu kat PC. Kalau nk letak jugak sila disable kan AutoPlay! Bila bukak page lain dlm blog ko nanti keluar lagi. Penat aku nk tekan button stop.

2. Font yang super kenit. Buat pengetahuan anda, mata manusia takde digital zoom ya!

3. Super long post @ frontpage. Pendek2 kan la. Letak tag <!–more–> kalau pakai WP misalnya. Or better, use excerpt.

4. Letak perenggan sekali sekala. Basic BM beb!

5. Letak pic yg sesuai dengan post anda. Tapi jangan berlebih2! Size pic pun penting. Jangan besar gedabak nak load pun makan masa. Dan, satu lagi jangan curi gambar. Mintak dekat tuan dia kalau nak pakai.Or at least, LEAVE CREDIT to the owner. Bukan susah nak cakap terima kasih.

6. Rainbow font color. Kami bukan kanak2.

7. Sidebar anda berjela-jela! Minima kan sidebar anda. Guna 3 column layout kalau perlu (2 column for sidebar). Nanti sidebar panjang gila, post seciput. Kan hodoh blog anda tu.

8. Blog is not YM! Too many smileys are annoying.

Blogs

9. Blog is not a Yellow pages. Jangan letak ads banyak sangat. Orang tamak selalu rugi.

10. Utamakan isi kandungan post. Buat research dulu kalau perlu.

11. Blog is not SMS. Aku pun kadang2 pendekkan jugak. Macam [yang] = [yg], [nak] = nk. Tapi klu dah semua nya pendek, dgn tulisan besar kecik tu memamng menyampah la jugak. Cth : “hI,sY BrU dTg cNI nK Knl aWk tLg bLs mSg sY kAy by EmL!….” Jangan rosakkan blog anda.

12. Copy and Paste. <– Orang zaman batu pun tulis sendiri.

13. Blog yang hanya boleh dibukak pakai IE. Tolong la beb. Orang buta IT je yang pakai IE. Alternative browser dah bersepah dah. Ada Firefox, Opera, Safari, Chrome etc.. Check design blog anda menggunakan browser yang lain.

14. Heavy JavaScript. Tayah letak function pelik2. Buat berat je. Percaya la.

15. Update sekali setahun <– Tapi yg ini pun aku kekadang malas jugak update blog. huhu.

Firefox 3 and the Guinness

Firefox 3

Thanks to the support of the always amazing Mozilla community, we now hold a Guinness World Record for the most software downloaded in 24 hours. From 18:16 UTC on June 17, 2008 to 18:16 UTC on June 18, 2008, 8,002,530 people downloaded Firefox 3 and are now enjoying a safer, smarter and better Web.

Source : http://www.spreadfirefox.com/en-US/worldrecord