Space Cop Gavan (Gaban) kembali ke layar selepas 30 tahun

Berita baik untuk peminat siri TV Space Cop Gavan/Gaban (宇宙刑事ギャバン) kerana sebuah movie pertarungan antara Gaban dengan Gokaiger (海賊戦隊ゴーカイジャー) sedang difilem dan akan ditayang di Jepun pada 21 Januari 2012. Wayang bertajuk Gokaiger VS Gaban (海賊戦隊ゴーカイジャーVS宇宙刑事ギャバン) itu turut dibintangi pelakon asal Gaban yang telah berusia 56 tahun iaitu Kenji Oba (大葉健二)

Source : ギャバン30年ぶり復活!ゴーカイジャーと夢共演 (Yomiuri)

Eiichiro Oda lukis Mechaike’s Members macam One Piece

Sapa fan One-Piece anime/manga yang tengok Mechaike semalam mesti jeles dan bengang sebab Eiichiro Oda lukiskan gambar members tv program Mechaike tu macam One Piece.

Agak2nya camne nak mintak tolong Oda Sensei lukiskan gambar aku aa?

One Piece - Mechaike ver.

Wikipedia : http://en.wikipedia.org/wiki/One_Piece
Onepiecewikai : http://onepiece.wikia.com/wiki/Main_Page

Kod Gitar Lagu Space Cop Gaban

Requested by Jamal, simple chording yang aku buat untuk lagu tema hero tv show zaman 80-an.

Lagu ni tricky sikit sebab kena main kod-rhythm. Dan untuk transfer dgn bunyi gitar tu agak susah untuk beginner. Tapi cuba dengar video gaban kat bwh ni dan try main kod-rhythm yang sama dengan gitar.

Ada satu kod yang mabe korang jarang tengok, kod B7#9 (baca B SEVEN FLAT NINTH) Prektis kod ni.

Senarai kod yang pakai dlm lagu ni kat bawah ni.

    Am  B  B7  B7#9  C  C/G  D  D/F#  Em  G

e|--0---2--2---x-----0--0----2--2-----0---3---
B|--1---4--0---3-----1--1----3--3-----0---0---
G|--2---4--2---2-----0--0----2--2-----0---0---
D|--2---4--1---1-----2--2----0--0-----2---0---
A|--0---2--2---2-----3--3----x--x-----2---2---
E|--x---x--x---x-----x--3----x--2-----0---3---

Selamat mencuba!

Dan untuk yang tak tahu, tajuk asal adalah “Uchu Keiji Gavan” < - Dibaca dengan pelat Jepun jadi Gaban.
Date: 10.08.2010
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject: Uchu Keiji Gavan (Space Cop Gaban)

[Intro] 

Em D/F# C/G | G A B | B7#9 B7#9 B7#9 B7#9 | Em B7 Em B7 Em |


[Verse]

Em             Em D/F# G Am G              B7
Otoko nan daro,               Kuzukuzu suruna yo

Em               Am G C D G              B 
Mune no enjin ni,           Hi wo tsukero

Em               Am        C
Orewa koko daze, Hito ashi osaki

D                   G        Am B7            Em D C B7 
Hikari no hayasa de ashita e,      Dashshu sa

 
[Chorus]

Em               Am     D             Em
Wakasa wakasa te nanda, Furimukanai koto sa

Am       D     C            B7
   Ai te nanda, Tamerawanai koto sa

Em                   D
Gavan, Abayo namida  Gavan, Yoroshiku yuki

C           B7    Em 
  Uchu Keiji,   Gavan

[Outro] Em D/F# C/G | G A B | D Em

Update : Anak aku pun dah syok layan gaban macam bapak dia jugak;

Ulasan buku – The World’s Easiest Astronomy Book

Berita baik untuk peminat outerspace, tapi tak suka baca heavy stuff, buku The World’s Easiest Astronomy Book ni paling sesuai untuk anda. Aku dah baca buku ni dan aku rasa even budak darjah enam baca pun boleh faham (dengan syarat kena faham english la).

Pengarang buku ni adalah ???? (Nakagawa Hitoshi), bekas pegawai di Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA). Dia banyak anjurkan seminar tentang alam angkasa lepas kat sini dan popular di kalangan peminat aerospace jepun. Kadang-kadang jugak keluar kat tv untuk program astronomy.

Tajuk buku versi asal adalah???? (uchuu jyugyou) atau “Kelas Angkasa Lepas”, dan dicetak pada 2006. Versi bahasa Inggeris mula dijual pada 2009.

Antara fakta menarik dalam buku ini tentang laju cahaya;

The speed of light is 300,000 km per second, meaning that light could circle the Earth seven and a half times in a single second. Even at this incredible speed it still takes light from the Sun 8 mintes to reach the Earth. That means that when we see the Sun, what we actually see is the Sun from 8 minutes ago. Even if the Sun were to explode, we wouldn’t know it until 8 minutes later.
:: (Dipetik dari “Lesson 03 – Everything we see is in the past”).

Atau jumlah bintang;

It is said that with the naked eye youcan see a total of around 8,600 stars, ranging from bright magnitude 1 stars to dim magnitude 6 stars. If you include all the other stars which we can’t see with the naked eye, there are 200,000,000,000 stars in the Milky Way alone. Then consider that there are 100,000,000,000 galaxies like ours in the universe. That means that there are 200,000,000,000 multiplied by 100,000,000,000 stars in the universe! That would be 20 billion trillion, or in the scientific terms, 20 sextillion.
:: (Dipetik dari “Lesson 21 – The numbers of Stars”)

Atau zero gravity;

When you light a candle on earth we all know it produces a tall, elongated flame, which is caused by airflow due to convection. But because there is no convection inside the space station, the flame would not stretch upwards at all. It would be round.
:: (Dipetik dari “Lesson 27 – A Zero Gravity World”)

Mr. Nakagawa juga kadang-kadang membuatkan kita berfikir;

The birth of the universe was 13.7 billion years ago. That birth was a huge explosion called the Big Bang, and the universe has been continually expanding like a balloon from then right up to the present day. But does the universe have and end? (Dipetik dari “Lesson 08 – Life of the Universe”)

Ada banyak lagi info, fakta dan teori dalam buku The World’s Easiest Astronomy Book ni. Harganya pun murah je. Kalau pegi kedai buku ke library ke, aku syorkan cari buku ni.

What is your internet speed?

speedtestAku baru tukar internet connection last week, dari YahooBB’s ADSL ke NTT’s fiber optic. Sebab utama aku tukar adalah 1- Connection Yahoo sangat slow kalau hujan (aku tak tahu sebab apa..) 2- Adsl plan nyer sedikit mahal – Aku pakai 50Meg plan, basic around ¥4500, plus plus aku bayar dalam ¥7500/month. Yupp that is pretty “Cha-ching!”.. So me and wifey pegi round round kat Yamada Denki, and kena ngorat dengan makcik kempen fiber optik OCN.. Sembang sembang sembang dalam dekat la 3 jam, then kitorang decide untuk tukar plan from adsl ke fiber.

Di sebabkan kitorang sign contract untuk pakai OCN provider 1 and half year, so kitorang hanya perlu bayar around ¥4100/month. We waited for two weeks, and the tech people datang rumah and cakap “Okey encik, fiber sudah on. Arigatok!”. Wah sangat senang. We cancelled YahooBB on that day jugak, tapi kena charge sampai hujung bulan. Damn the YahooBB. Mengetuk orang macam sial.

So, dipendekkan cerita, sekarang ni seronok lah aku dengan internet laju ini..

Memandangkan ramai yang tahu pasal speedtest.net, so tayah la aku cerita sangat pasal speedtest ni.. Cut the point, bawah ni aku compare speedtest result antara rumah aku dengan office aku. By the by, office aku pakai KDDI punye fiber opt.

Speedtest@Office
speedtest-1

Speedtest@Home
speedtest-2

Download speed rumah aku slow sikit dari office, tapi uploading speed mmg top notch jugak. Maybe sebab tak banyak connection out. Dunno.

So, setakat ni aku mmg puas hati dengan fiber opt. Kalau bukak utorrent pakai max bandwith pun macam rasa tak kacau pun connection browsing internet. Walaupun kalau kat Tokyo aku dengar cerita mmg lagi laju, tapi ini pun jaadilah 🙂

People At Work

Soalan yang selalu kita dengar.. Do you love your work? Dan aku rasa tak banyak orang yang buat kerja yang betul betul dia minat. Macam aku. “Mechanical Designer”… hah?? Bunyi cam best tapi tak best.. Sebab mostly duduk depan pc. Adelah setahun 3 kali field work. Gile bosan. Perut makin lama makin bunchait 😛 Tapi kira bersyukur lah jugak. Walaupun boring boleh jugak makan.

Kalau tengok gambar-gambar kat bawah ni, walaupun ada sesetengah nya nampak cool dan best, aku rasa banyak lagi orang yang tak puas hati dengan work environment diorang. Ramai lagi yang kerja lebih teruk dari kita dan lagi teruk – dapat gaji keciput. Anda macam mana? Do you love your work?

Pic Source : Bolton.com | More Pics :  At work

m05_16907757m06_16898335m16_17805041m31_17052081m34_16735181m35_16725769

Toyota iQ

Tak ramai yang tahu pasal iQ, compact car dari Toyota Motors. Kereta ni unik dan comel. Boleh masuk 4 penumpang (3 dewasa 1 budak).  Macam mana tu? Tgk pic kat bawah, ada gap 29cm antara seat driver dan kelindan. So seat yang belakang driver tu untuk budak kecik. Team aku buat assembly jig drawing untuk floor iQ ni dlm bulan 7-8 dulu. Biasa almost every car, flooring dia symmetrical. Kiri kanan sama. Tapi yang iQ ni sebabkan seat dia yg lari sikit, so kitorang tak boleh buat ordinary L/R drawing (buat drawing sebelah kanan sahaja, mirror drawing for the lefty). Kena jugak draw different jig for both sides. Toyota byk jugak abiskan duit kat technical drawing selain R&D. Sebab tu mahal kot 😛

Anyway ni dia punya spec :

Class : City car
Layout : FF layout
Engine(s) : 1.0L & 1.3L petrol, 1.4L diesel
Transmissions : 5-speed manual or CVT
Wheelbase : 2000 mm (78.7 in)
Length : 2985 mm (117.5 in)
Width : 1680 mm (66.1 in)
Height : 1500 mm (59.1 in)
Curb weight : 860 kg (1,896 lb)
Fuel capacity : 32 L (8 US gal; 7 imp gal)

Tapi walaupun cc iQ ni agak kecik, tapi still tak boleh lawan the latest Honda Fit dari segi fuel usage. Kena improve efficiency baru boleh lawan other compact cars. iQ ni pun baru first edition, so aku harap byk lagi yg boleh diimprove next time.

Toyota iQ Toyota iQ Toyota iQ Toyota iQ Toyota iQ Toyota iQ