Softbank iPhone 3G – to buy or not to buy

iPhone

iPhone 3G akan mula dijual via Softbank Jumaat ni (July 11th, 2008) dengan harga ¥23,000 atau semurah ¥960/month. Tapi rata2 review yang aku tgk, almost 99% kata iphone suck. Antara penyebab utamanya adalah non-replacable batteries, dan NO MMS? wtf?

SAtu survey yang di buat oleh iSHARE mengatakan 91% of Japanese Will Not Buy ‘iPhone’. Hmm.. aku menjangkakan iPhone akan fail di Jepun seperti jugak Sony Ericsson. Actually aku pelik kenapa iPhone mem”big-deal”kan 3G tu padahal kat Japan 3G tu dah start 5 6 tahun dulu dah since the boom of i-mode by NTTdocomo. Even diorg tgh develop 4th generation mobile, baru iPhone terhegeh2 nak on 3G.

Function yang tiada pada iPhone pada aku yang mengurangkan nafsu Jepun;

1. No e-pay
2. No video
3. No MMS
4. No TV

Aku dapat jugak email dari Softbank, katanya : Awak boleh hantar MMS ke iphone tapi kami kena charge ¥xxx/b.. haa? So bukan pengguna iPhone sahaja yang kena keluar duit banyak yang pengguna Softbank lain pun kena keluar duit jugak??

So kepada member2 yang berangan nak pakai iPhone tu kalau message aku sorry la kalau aku tak reply message korang.. haha

Resource :

Five Reasons NOT To Buy The 3G iPhone – Mobile Blog – InformationWeek
3G iPhone not ready for the enterprise? | The Register
Why the 3G iPhone may suck
‘iPhone 3G’ – The Full Details & Disappointments
Is The 3G iPhone Worth It?

Mitsubishi Motor Corporation Mizushima Plant Trip

Mitsubishi Motors Corp.Hari ini aku, Mr. Miyoshi + 3 org colleague pergi join ‘Lawatan Sambil Belajar’ ke Mitsubishi Motor Corp Mizushima Plant. Tak jauh pun actually dari company kitorang. Ada sedikit seminar pasal environment, tapi main objective kitorg join tu untuk tgk Mitsubishi punya production line. Team aku under Miyoshi Boss selalunya hanya buat clamp set drawing untuk toyota. Dan hanya Mr. Miyoshi aja yg pernah pergi ke Toyota tengok diorg punya production. So invitation dari Mitsubishi ini ibarat kecil tapak tangan lah.

Mizushima Plant ni besar gila. Luas 1,245,700m², workers 6500 org. Tempat yang kitorg pusing2 pun ada la 40% kot. Dapatla tengok dia punya production flow. Dari press, welding, paint, assembly, test drive, ada la dekat 2 jam kitorang pusing2 dalam tu. Best gila. Especially dekat tempat dia test drive, memang hijau mata tengok beribu2 Mitsubishi Evo X depan mata. Rasa geram nak pau satu. Dah la kunci kereta die letak gitu je. Aku nak tengok crash test sebenarnya. Tapi crash test, devepoment etc rupanya diorg tak buat di Mizushima. Mizushima hanya buat production aja.

Mitsubishi WRC 2005Masa masuk dlm tempat production tu tak boleh bwk camera. So, aku tak boleh la nak tunjuk betapa best nya suasana dalam kilang tu. Tapi dekat main entrance dia ada letak pameran sikit2 so aku pun amik la gambo. Memandangkan aku tak bawak camera, aku pakai handset aje la. Sorry la tak terang. Klik untuk tengok gambar besar. Sebelah ni model Lancer Evo yang dipakai masa WRC 2005. Dia tulis kat panel tu “Model Car” so maybe replica la kot. Aku teringin nak masuk tapi dia tulist kat situ kata tak boleh masuk la pulak.

Mitsubishi Evo 3 WRC 1996 WinnerYang ini gambar paling mahal. Sapa yang follow wrc, actually inilah kereta Evo 3 yang di drive oleh Tommi Makinen dlm wrc 1996. Dekat bumper depan, tepi2 tu boleh nampak calar2 tu yang real tu. Dia punye habuk2 pun ada tu yang tak tahan tu. Walaupun aku rasa habuk2 tu saje diorg tambah2 la. Takkan bawak balik jepun pun habuk tak tanggal kot. Nak tengok video evo 3 ni “in action” boleh tengok kat YouTube.

Mitsubishi Evo IXYang ni pulak seperti yang diketahui ramai, the previous evo, Evo IX. Yg kat bawak tu dia part bawah dr enjin sampai belakang. Kalau tengok dari bawah, nampak la rangka evo 9 ni memang tough la. Evo X maybe sebab bersepah dalam kilang so dia tak tunjuk la kat show room ni.

Mizushima Go

Yang best tu ada jugak the first ever Mistubishi Car – Mizushima Go 😛 3 roda aje. 744cc, 13hp.. Not bad kalau pikir zaman tu. Kalau ikut kata pakcik jaga tu keta 3 roda ni boleh start dan boleh jalan lagi tu. Tapi kalau nak keluar kilang kena apply road tax dengan register numer plat dulu la.

Anyway, inilah pengalaman aku hari ini. Malam ni tidor kena mimpi bawak evo ni.. broom brooomm

Kerja lebih sangat..

Pernah tak korang cakap, “Giler aa bulan ni busy gile.. kerja dengan OT bulan ni sampai 200 jam woo!!”… Dan FYI, kat company aku, WT over 200 tu adalah biasa.. :P… ade jugak member2 yang kerja kat Malaysia komplen.. “Penat la keja pukul 8 baru sampai rumah..” Aiyo beruntung nye korang.. Cuba la kerja kat sini.. Aku kalau balik pukul 10 mlm tu kira awal la tu.. hahaha.. akibatnya? tiap-tiap hari jadi camni;

Tired Japs

Pic source : Sleepy Japan

Omoide – Kishibe Masaaki

PC yg teramat lembab.. memaksa aku mendelete suku “junk” data dari segenap folder.. tiba tiba terjumpa satu folder.. title : omoide? wtf?… ooo.. baru aku ingat… aku record masa tengah syok layan acoustic dulu2.. ada la dalam 5 tahun lepas kot.. hihihi.. sangat “nerd” rasa dihati, tapi apakan daya, aku upload jugak kat youtube..hihihi.. malu2..dah la key miss 2 3 kali.. hehehe.. omoide ni kalau translate : memory.. hmmm.. teringat aku memory dulu dulu.. layan band, rambut panjang, rockers2 gitu, berat tak sampai 50kg, single.. hihihi.. sampai orang keliling kata awek aku = gitar.. hohoho.. neway, terimalah lagu cover aku yang tak seberapa ni.. dengan ucapan, selamat berpuasa untuk semua

Blu-ray disc

Blu-ray disc ni actually dah lama ada (Announced on Feb. 19th, 2002 by Sony & Matsushita ), tapi rasa ramai lagi org yg tak tahu.. esp after kuor PS3, kalau pegi DVD store kat jpn ni ade la tunjuk Blu-ray blu-ray.. Apa menda Blu-ray (BD) ni.. Maka mari kita meminjam info dari Encik Wikipedia;

“A Blu-ray Disc (also called BD) is a high-density optical disc format for the storage of digital media, including high-definition video. The name Blu-ray Disc is derived from the blue-violet laser used to read and write this type of disc. Because of this shorter wavelength (405 nm), substantially more data can be stored on a Blu-ray Disc than on the common DVD format, which uses a red, 650 nm laser. Blu-ray Disc can store 25 GB on each layer, as opposed to a DVD’s 4.7 GB. Several manufacturers have released single layer and dual layer (50 GB) recordable BDs and rewritable discs. All supporting studios have either already released or have announced release of movies on 50GB discs.”

So basically, BD boleh simpan data yg jauh lagi byk dari DVD. (1xBD=10xDVD=60CD lebih kurang).. Tapi apa yg menggembirakan aku, BD ni of course ade gak region code mcm DVD (buat region code ni kalau tak salah aku idea Jepun la – gedik). Tapi haha, jeng jeng jeng, Region dia camni:

A/1 North America, Central America, South America, Koreas, Japan, Taiwan, Hong Kong and Southeast Asia.
B/2 Europe, Greenland, French territories, Middle East, Africa, Australia and New Zealand.
C/3 India, Nepal, Mainland China, Russia, Central and South Asia.

Apa maknenye tu? Maknanya semua blu-ray disc from US boleh play kat Japan ni, hence, aku tak perlu dah beli mahal.. FYI, DVD region kat sini region 2, US DVD region 1.. DVD utk foreign movies kat sini mahal cam siot.. Cth, kalau cite TV drama House Complete Season 1, kat sini harga ¥7,427 (=RM250), tapi kalau order from US boleh dpt US$40 (=130).. Apsal mahal? Sbb Jepun ni sumer bangang English, kalau citer yg takde alihsuara or takde subtittle mmg dia tak beli.. so mahal tu sbb mahal nk upah bayar org yg translate the whole movie/show la.. thats why kalau BD dah berlambak, boleh order terus US aje lagi murah (or kalau cerita bodoh2 tu beli pirate ekekeke)

But the only problem nownih, aku takde BD player.. hmmmm.. “terpaksa” beli PS3 ke? ihihihi