The new Malaysia Licence Plate (Suggestion)

Aku terbaca blog member, die tunjuk world’s licence plate. Which btw, die dapat dari Licence Plates of the World. Then aku terpikir, apsal plat kereta Malaysia boring aa? (Rujukan : Spesifikasi nombor plat kereta Malaysia) Hitam putih je ade, pastu kalau teksi putih hitam… hmmph… tak kreatif langsung.. Tengok plat kenderaan dikeliling anda. ADW1088, WGK101.. etc, dan ape akan jadi selepas plate number sampai ke WYY9999? Malaysia kalau tak salah aku bukan rotate number. Kereta plat AJ20 akan kekal AJ20 walaupun keta tu dah tak idup selagi tader org tukar (kalau tak salah aku la).

So ape kite nak buat? Kereta makin lame makin banyak. Dulu ade ura2 nk tukar plate system tapi sampai sekarang tak dengar cite ape pun. Maka, aku pun dengan bangganye membuat design plate kereta sendiri.

Kenderaan Persendirian
Malaysia Licence Plate

Kenderaan Awam dan Bukan Persendirian
Malaysia Licence Plate

Kenderaan Rasmi DiRaja
Malaysia Licence Plate

Kenderaan Rasmi Polis dan Tentera
Malaysia Licence Plate

Kenderaan Rasmi Milik Kerajaan
Malaysia Licence Plate

Kenderaan Rasmi Diplomat
Malaysia Licence Plate

Ape istimewanya plate baru ni?
1. Bentuk yang seragam dan penuh warna warni
2. Mudah nak cam kereta siapa/jenis ape dari jauh
3. Boleh letak nama kawasan dan kod, e.g) Gombak, Selayang, Rawang, Ipoh, Muar etc.
4. Cuma perlu letak satu huruf, dari A-Z
5. Boleh guna huruf “I”, “O”, “Z” sebab beza paras dengan nombor so tak confuse.
6. Boleh pilih nombor dari 00-01 ke 99-99
7. Jika guna cara ini, dapat sekurang-kurangnya 163,619,836,380 kombinasi plat
8. Kalau bawak plate kaler kuning boleh bangga
9. Boleh mengelakkan pekerja melaram dengan kenderaan kerajaan or kenderaan milik syarikat.

So ape lagi encik JPJ? anda terima cadangan saya? 😛

Contoh penggunaan :

Perodua Myvi

 

DISCLAIMER : INI ADALAH ARTIKEL LAMA. HARAP MAKLUM.