Panduan asas tune gitar : Cara yang mudah dan susah

Di bawah ini adalah contoh soalan dari mereka yang mula berjinak-jinak dengan alam pergitaran; – Macam mana nak tuning gitar? – Ada tak cara mudah tune gitar kapok? – Kenapa tune bunyi sumbang dan sengal? – Nak tune gitar tapi takut tali putus – Bagaimana nak tahu tuning gitar tu betul atau tak? Aku dah […]

Belajar 7 kod asas gitar untuk pemula

Dalam artikel ni aku nak tunjukkan 7 kod asas gitar yang wajib kena belajar untuk beginner, iaitu C, Dm, Em, F, G, Am dan B7. Banyak tab gitar kat Zairul.com yang pakai kord-kord ini, so kalau nak main lagu melayu kapok-style especially lagu rock, pop 90-an, hafal dan banyakkan prektis. Dalam setiap gambar tu ada […]