Tag Archives: kod

My heart Video & Guitar Tablature

Heart Movie
Gambar Irwansyah, Nirina Zubir dan Acha Septriasa
(Pic taken from Cariartis.com)

My heart? Lagu sape ni? Ini la lagu yg kuor dlm movie Heart, filem arahan Hanny S Saputra dengan dibintangi Nirina Zubir, Irwansyah dan the very super cute cute Acha Septriasa (Jidie, aku susume kat ko sbb ade iras2 Ueto Aya). Aku tak tengok pun movie ni, tapi kata Zack bosan giler dengan story line yang ntah apape. Tataula kalau ade org lain yg suke ke. Tapi kalau pergi semata-mata utk tgk Acha tu aku sokong la.. hohoho

Anyway, citer die lantak la cammane kan, yang penting aku rasa lagu die boleh tahan la.. Tapi setelah bengang mencari-cari seluruh tablature di serata dunia, aku tak jumpa yang memuaskan hati, maka aku pun dengan gatal tangan membuat tab gitar baru yg hampir2 dekat nak sama lah dengan yang original nya tu kot.. Ade la 2 3 chord pelik2 yg aku dah tabkan nanti senang korang nk main gitar:

Irwansyah feat. Acha Septriasa – My Heart (Guitar Tablature)

Kalau nk tahu camne lagu nye, boleh tgk video kat bawah:

Kod/Tab Gitar My Heart – Irwansyah feat. Acha Septriasa

Date: 27.09.2006
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Irwansyah feat. Acha Septriasa - My Heart



Chord:

Am		x02210
Am7(b5)		x0101x
Bbm		x13321
Bm7(b5)		x2323x
C		x32010
C#		x46664
Cm		x35543
D		xx0232
D/F#            200232
Dm		xx0231
E		022100
E/G#		4x2100
Eb		xx5343
Esus4		022200
F		133211
Fm		133111
F#		244322
G		355433
G7sus4		330011

[Intro]

-|----------0-----------------------|----------2-------0---------------
-|------------------3-------2-------|--------------------------3-------
-|----------------------------------|----------------------------------
-|------4-------4-------4-----------|------5-------5-------5-----------
-|--2-------------------------------|--2-------------------------------
-|----------------------------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +

-|----------0-----------------------|----------------------------------
-|------------------3-------2-------|------------------0-------2-------
-|----------------------------------|----------3-----------------------
-|------4-------4-------4-----------|------2-------2-------2-----------
-|--2-------------------------------|----------------------------------
-|----------------------------------|--2-------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +

-|----------0-----------------------|----------2-------0---------------
-|------------------3-------2-------|--------------------------3-------
-|----------------------------------|----------------------------------
-|------4-------4-------4-----------|------5-------5-------5-----------
-|--2-------------------------------|--2-------------------------------
-|----------------------------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +

-|----------0-----------------------|----------------------------------
-|------------------3-------2-------|------------------0-------2-------
-|----------------------------------|----------3-----------------------
-|------4-------4-------4-----------|------2-------2-------2-----------
-|--2-------------------------------|----------------------------------
-|----------------------------------|--2-------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +

-|--2-------
-|----------
-|----------
-|----------
-|----------
-|----------
    +

[Verse 1]

    Bm                                 F#/Bb
-|----------------------------------|----------------------------------
-|------------------3---------------|------------------2---------------
-|----------4-----------------------|----------3-----------------------
-|------4-------4-------------------|------4-------4-------------------
-|--2-------------------------------|--1-------------------------------
-|----------------------------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
   Di  si   ni                  kau    dan    aku

    B7                                 Em
-|----------------------------------|------------------3p--2-----------
-|------------------4---------------|----------5---------------5-------
-|----------2-----------------------|------4-------4-------------------
-|------4-------4-------------------|--2-------------------------------
-|--2-------------------------------|----------------------------------
-|----------------------------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
    Ter                 bi- a-  sa     bersa-  ma

    C#m7(b5)        F#m7               Bm
-|----------------------------------|----------------------------------
-|----------5-----------------------|------------------3---------------
-|--------------4-----------3-------|----------4-----------------------
-|------5---------------4-----------|------4-------4-------------------
-|--4-------------------------------|--2-------------------------------
-|------------------2---------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
            Menja-  lani    kasih      sayang

    C#m7(b5)                           F#7
-|----------------------------------|----------------------------------
-|------------------5---------------|------------------2p--0-----------
-|----------4-----------------------|----------3---------------3-------
-|------5-------5-------------------|------2-------2-------------------
-|--4-------------------------------|----------------------------------
-|----------------------------------|--2-------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
    Baha-   gia                 ku-    dengan  mu

    F#
-|------------------2-----------
-|--------------2---------------
-|----------3-------------------
-|------4-----------------------
-|------------------------------
-|--2---------------------------
    +       +       +       +

[Verse 2]
    Am                                 E/G#
-|----------------------------------|----------------------------------
-|------------------1---------------|------------------0---------------
-|----------2-----------------------|----------1-----------------------
-|------2-------2-------------------|------2-------2-------------------
-|--0-------------------------------|----------------------------------
-|----------------------------------|--4-------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
    Pernah  kah                 kau    mengun- tai

    A7                                 Dm
-|----------------------------------|------------------1p--0-----------
-|------------------2---------------|----------3---------------3-------
-|----------0-----------------------|------2-------2-------------------
-|------2-------2-------------------|--0-------------------------------
-|--0-------------------------------|----------------------------------
-|----------------------------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
    Ha-                 ri  paling     in-     dah

    Bm7(b5)         Em7               Am
-|----------------------------------|----------------------------------
-|----------3-----------------------|------------------1---------------
-|--------------2-----------1-------|----------2-----------------------
-|------3---------------2-----------|------2-------2-------------------
-|--2-------------------------------|--0-------------------------------
-|------------------0---------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
            Ku     ukir   nama       kita  berdua

    Bm7(b5)                            E7
-|----------------------------------|----------------------------------
-|------------------3---------------|------------------0---------------
-|----------2-----------------------|----------1-----------2---1-------
-|------3-------3-------------------|------0-------0-------------------
-|--2-------------------------------|----------------------------------
-|----------------------------------|--0-------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
    Di   sini                   sur-   ga    kita

    E
-|------------------0-----------
-|--------------0---------------
-|----------1-------------------
-|------2-----------------------
-|------------------------------
-|--0---------------------------
    +       +       +       +

[Chorus 1]

Am                  Dm
Bila kita mencintai yg lain

G             E/G#    Am
Mungkin kah hati ini akan tegar

F              Dm
Sebisa mungkin tak akan pernah

Bm7(b5)           E
Sayang ku akan hilang

Am                          Dm
If u love somebody could we be this strong

G               E/G#              Am
I will fight to win our love will conquer all

F                      Dm
Wouldn't reach my love even just one night

Bm7(b5)                     Esus4  E
Our love will stay in my heart..

   Fm  Bbm  Eb  Fm  C# Bbm G7sus4 C C D D
My heart

[Verse 3]
    Gm                                 D
-|------------------3---------------|------------------2---------------
-|----------3-----------------------|----------3-----------------------
-|------3-------3-------------------|------2-------2-------------------
-|--5-------------------------------|--4-------------------------------
-|----------------------------------|----------------------------------
-|----------------------------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
    Pernah  kah                 kau    mengun- tai

    G                                  Cm
-|------------------3---------------|----------------------------------
-|----------3-----------------------|------------------4p--3-----------
-|------4-------4-------------------|----------5---------------5-------
-|--5-------------------------------|------5-------5-------------------
-|----------------------------------|--3-------------------------------
-|----------------------------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
    Ha-                 ri  paling     in-     dah

    Am7(b5)         D7               Gm
-|----------------------------------|----------------------------------
-|--------------1-----------1-------|----------3---------------3-------
-|----------0-----------2-----------|------3-------3-------3-----------
-|------1-----------0---------------|--5-------------------------------
-|--0-------------------------------|----------------------------------
-|----------------------------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
            Ku     ukir   nama       kita  berdua

    Am7(b5)                            D
-|----------------------------------|------------------3p--2-----------
-|------------------1---------------|----------3---------------3-------
-|----------0-----------------------|------2-------2---------------2---
-|------1-------1-------------------|--0-------------------------------
-|--0-------------------------------|----------------------------------
-|----------------------------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
    Di   sini                   sur-   ga    kita

    D
-|------------------2-----------
-|----------3-------------------
-|------2-------2---------------
-|--0---------------------------
-|------------------------------
-|------------------------------
    +       +       +       +

[Chorus 2]

Gm                  Cm
Bila kita mencintai yg lain

F             D/F#    Gm
Mungkin kah hati ini akan tegar

Eb             Cm
Sebisa mungkin tak akan pernah

Am7(b5)            D  Gm
Sayang ku akan hilang

Am                  Dm
Bila kita mencintai yg lain

G             E/G#    Am
Mungkin kah hati ini akan tegar

F              Dm
Sebisa mungkin tak akan pernah

Bm7(b5)            E
Sayang ku akan hilang

Am                          Dm
If u love somebody could we be this strong

G               E/G#              Am
I will fight to win our love will conquer all

F                      Dm
Wouldn't reach my love even just one night

Bm7(b5)                  Esus4  E
Our love will stay in my heart..

[Outro]
Am F Bm7(b5) E
Am F Bm7(b5) E Am

Kod Gitar Hanya Padamu – Qiara

Date: 27.09.2006
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Qiara - Hanya Padamu

Chord:

Am		x02210
Am6/F#		2x2212
B7		x21202
C		x32010
D		xx0232
Em		022000
G		320003


[Verse 1]

Em         Am         D         G
Hanya pada mu Ku serahkan segalanya

           C         Am           B7       Em
Kau bertakhta di nurani Anggun cinta mu abadi

           Am         D            G
Hanya pada mu Pertama dan yang terakhir

         C          Am         B7         Em
Pohon cinta ku merendang Disirami kasih suci



[Verse 2]

        D               G
Jiwa ku dipalu gemersik tak terkira

          D               G
Hampir ku terlena dalam belaian mu

           B7                    Em
Cinta mu selembut sutera menjadi saksi kasih ku

  Am                                     B7
Tiada dua hanyalah satu kau yang ku cintai


[Chorus]

      Em            Am
Sekelumit cinta sekurun kerinduan

   D                G
Ku rempuhi ranjau duka

C                 Am6/F#
Membara sehangat api

     B7
Terhapus sepi di hati ku

       Em            Am
Seulas bibir mu kelu tidak berkata

  D            G
Namun ada sesuatu

   C              Am6/F#
Nurbisa dari mata mu

      B7                 Em
Terpancar cinta yang sejati


[Verse 3]

              B7               Em
Awan yang berarak saujana membiru

               Am                Em
Cerahlah wajah mu di rimba sendu ku

             B7          Em
Menjadi hamparan cinta suci

Panduan asas bermain gitar (kod mudah)

Aku dah move section tablature from Tab Gitar Melayu, senang nk browse kot this time? Since tak banyak request nak senarai kod, so tak terpenuh gak :-p Untuk beginners yang baru-baru nak try main gitar tu elok sangatlah rujuk list itu dan Insya-Allah aku akan update dari semasa ke semasa. Anyway, good luck.

Updated 19-16-2011 : Untuk panduan kod asas bergambar sila rujuk artikel Belajar 7 kod asas gitar untuk pemula

Updated 31-12-2009 : Ramai yang tak faham cara untuk baca gitar kod kat bawah ni, so aku buatkan simple guide untuk korang. Sila rujuk guide ini kalau tak reti nak baca kod yang ada dalam chord lists di bawah;

Bulat hitam tu maknanya tekan kedudukan yang sama di fret dengan jari kiri.

Bulat putih tu maknanya cuma petik sahaja tali tanpa tekan mana mana fret. Juga dipanggil “open note”.

Kalau tak ada tanda apa-apa, tak payah petik tali tu.

Basic Guitar Chords

Ini adalah antara kod paling asas untuk main gitar. Prektis kod C, Dm, F, G dan Am, dan aku gerenti korang boleh main berpuluh-puluh lagu melayu yang simple.

Power Chords

Power Chord selalu digunakan masa main lagu-lagu rock dan metal. Petik cuma 3 tali pada satu masa dan mute (matikan bunyi) tali yang lain. Nama kod ditentukan dengan not root (not pada tali yang dipetik pada #tali paling atas)

Untuk beginner aku amat syorkan prektis kod-kod yang aku tunjukkan tu especially yang dalam list Basic Chords. 7th kod (macam C7, D7 atau apa-apa yang ada nombor 7) tu sebenarnya sama dengan kod biasa, cuma ditambah kod ketujuh. Untuk permulaan tak ingat pun takpe. Tapi kalau nak bunyi sedap sebelum tukar kod, elok lah prektis nanti.

Okey selamat prektis!

Chord Lists : [A] | [B] | [C] | [D] | [E] | [F] | [G]

Kod Gitar Maaf – Jikustik

Date: 12.06.2006
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Jikustik - Maaf

Chord:

A       002220
B       x24442
C       x32010
C#m     x46654
D       xx0232
E       022100
Em      022000
G       320003
G#m     466444


[Intro]
| E | E | A/E | A/E | E | B/E | E |


[Verse 1]
E                 A
Kau, menyisakan tangis

               C#m
Pertengkaran semalam

B          A
Diantara kita

  E                 A
Kini, ku harus berdiri

           C#m
Ditepian hati

B                A
Bimbang 'tuk memilih



[Bridge]
C#m         G#m
Kau harus tahu

A            B
Dalam hatiku bergetar

C#m        G#m
Waktu ku tahu

A             B
Kau terluka saat aku...



[Reff]
           E                 A
Buatmu menangis, Buatmu bersedih

            C#m    B             A
Inginku memelukmu, dan ucapkan maaf

           E            C#m          G#m   A
Maafkan aku, Maafkan aku, Maafkan aku...



[Verse 2]
 E                A
Aku, aku pun mencoba

                  C#m
'Tuk beri yang terbaik

B             A
Untuk kau miliki

  E                 A
Kini, ku harus berdiri

           C#m
Ditepian hati

B                A
Bimbang 'tuk memilih


* Ulang [Bridge] - [Reff]


[Solo]

| G | G | C | C | Em | D | C |


[Verse 3]
           G            C            Em  D  C
Maafkan aku, Maafkan aku, Maafkan aku...

           G                 C
Buatmu menangis, Buatmu bersedih

            Em     D             C
Inginku memelukmu, dan ucapkan maaf

           G            C            Em  D  C
Maafkan aku, Maafkan aku, Maafkan aku...

           Em  D  C              G C G
Maafkan aku          Maafkan aku

Kod Gitar Sedangkan Lidah Lagi Tergigit – P.Ramlee dan Sarimah

Date: 09.02.2006
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

P.Ramlee - Sedangkan Lidah Lagi Tergigit

Intro :

                     C/G
-|-----0-----------|-----------------|-
-|---------3-1---- |-1---------------|-
-|-------------2-0-|-----------------|-
-|-----------------|-----------------|-
-|-----------------|-----------------|-
-|-----------------|-----------------|-
   +   +   +   +     +   +   +   +

            C             Dm
Sedangkan lidah lagi tergigit
      G            C
Apa pula suami isteri
             C                 F
Buang yang keruh ambil yang jernih
  G    C     G   C
Baru teguh peribadi


                     Dm
-|-----1---0-------|-----------------|-
-|-----------3-1---|-3---------------|-
-|---------------2-|-----------------|-
-|-----------------|-----------------|-
-|-----------------|-----------------|-
-|-----------------|-----------------|-
   +   +   +   +     +   +   +   +

   G                 C
-|-----0-----------|-----------------|-
-|---------3-1---- |-1---------------|-
-|-------------2-0-|-----------------|-
-|-----------------|-----------------|-
-|-----------------|-----------------|-
-|-----------------|-----------------|-
   +   +   +   +     +   +   +   +


      C              Em
Apa guna kita bertengkar
   F               Bb   C
Suami isteri harus bersabar
  F     C               Bb
Kasih sayang rukun dan damai
           C        Bb   G
Hidup seperti dalam mahligai
        C    G      C
Maaf hamba wahai dinda

             C                 F
Buang yang keruh ambil yang jernih
  G    C     G   C
Baru teguh peribadi


Suami isteri mesti berpakat
Rumah tangga mendapat berkat

Apa guna selisih faham
Kalau kini aman tenteram
Pohon ampun wahai kanda

Buang yang keruh ambil yang jernih
Baru teguh peribadi

Kod Gitar Awan Terpilu – Ning Baizura

Date: 25.01.2006
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject : Ning Baizura - Awan Terpilu

Note : ***Untuk chorus, main kod ini untuk kali pertama shj. Lepas tu masa
          ulang chorus tak perlu main kod ini.

Chords:

C#          x46664
C#m7        x46454
C#m7/G#     446454
C#m7(b5)    x45450
C#m7(b5)/G  345450
D           xx0232
Dsus4       xx0233
E           022100
Em          022000
Em7         020000
Eb          xx5343
Ebm7        x68676
Eadd9       078877
F           133211
F#          244322
Fm7         131111
F#m7        242222
F#sus4      244422
F#sus4/E    044422
G           355433
G#          466544
G#m7        464444
A           577655
Aadd9       x02200
B           799877
Bm7         x24232
Bbm7        x13121
Bm/G#       4x4432

Intro : B | B | Ebm7 | G#m7 | Eadd9 | Eadd9 | Eadd9

          B | B | Ebm7 | G#m7     F# G#m7 F#
Kerana cinta            aku kembara

        Ebm7           C#m7
Bagai camar melintas laut

        C#m7(b5)         F#sus4 F#
Mencari pohon untuk berteduh

          B | Eadd9 | Ebm7 | G#m7    F# E F#
Kerana cinta                aku kembara

       Ebm7         C#m7
Ikut lagu bisikan hati

           C#m7(b5)       F#sus4 F#
Mendamba kasih paling setia

Chorus:
          B              Ebm7
Sepasang sayap tak terlihat

        G#m7             E
Umpama mimpi yang tersimpan

        Ebm7          C#m7
Jadi rintik-rintik hujan

         F#                B  (Em)***
Menciptakan awan yang terpilu

       B | Eadd9 | Ebm7 | G#m7     F# E F#
Puisi ini              tercipta lantas

            Ebm7           C#m7/G#
Tak kesampaian hajat meronakan

          C#m7(b5)/G  F#sus4 F#
Gelora rindu ku kepadamu

Ulang Chorus x 1

   Eadd9         B
Ingin sekali aku ungkapi

    Eadd9           B
Isyarat jiwa dengan sempurna

        Eb
Biarkan kau mengerti

        G#m7     C#
Biarkan kau sedari

     C#m7/G#   C#m7/G#       C#m7/G#  F#     F#sus4/E      F# F#        G#
 *   *         *       * *   *        *    * *         *   *  * *   * * * *
Ke | a         da      anku |         yang memu |          ja mu  |

          C#             Fm7
Sepasang sayap tak terlihat

        Bbm7             F#
Umpama mimpi yang tersimpan

        Fm7           Ebm7
Jadi rintik-rintik hujan

         G#                A
Menciptakan awan yang terpilu

          D              F#m7
Sepasang sayap tak terlihat

        Bm7              G
Umpama mimpi yang tersimpan

        F#m7          Em7
Jadi rintik-rintik hujan

         A   C#m7(b5) F#m7      Bm7 | Bm7 Bbm7 Bm/G#
Menciptakan awan yang terpilu

         A           Aadd9
Jadi rintik-rintik hujan

                              D Dsus4 D
Menciptakan awan yang terpilu

Kod Gitar Bukannya Aku Takut – TBK

Date: 22.01.2006
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

TBK - Bukannya Aku Takut

Chord:

C       032010
D       xx0232
Dm	xx0231
Em      022000
F	133211
Fm	133111
F#m	244222
G	320003
Gm	355333
A7	x02020
A	x02220
Bb	x13331
Bm	x24432


Intro : C (Percussion)


          Dm
Ku tak peduli

G                    Em      A7
bila ku benar-benar cinta mati

         Dm   G
Ku tak peduli

           Dm    G
Ku memang begini

                    Em       A7
Bila ku benar-benar cinta mati

          Dm      G             F
Ku tak peduli apa saja yang kau inginkan

    Em   G
Aku rela


Chorus:

C               Dm        G          F
Bukannya aku takut akan kehilangan dirimu

     Em     Am        Fm        G
Tapi aku takut kehilangan cintamu

C                 Dm         G          F
Mungkin saja saat itu kau mempermainkan aku

       Em  Am    Bb            G
Seakan kau bisa membalas cintaku



          Dm       G
Kau tak akan mengerti

                    Em          A7
Yang selama ini aku rasakan pasti

           Dm
Kau tak peduli

     G           F             Em   G
Bila saja yang kuinginkan kamu rela


Ulang Chorus:


Part Guitar solo : C Dm G F Em Am Fm G
                   C Dm G F Em Am Bb G C

          Dm    F-F#-G-G#-A
Ku tak peduli..(fade)

D               Em        A          G
Bukannya aku takut akan kehilangan dirimu

     F#m    Bm       Gm        A
Tapi aku takut kehilangan cintamu

D                 Em         A          G
Mungkin saja saat itu kau mempermainkan aku

F#m        Bm        C        A
Seakan kau bisa membalas cintaku

Part Guitar solo : D Em A G F#m Bm Gm A
                   D Em A G F#m Bm C  A  Ulang and fade out..