Koleksi tab dan sheet music..

Beberapa tahun dulu aku ada beli banyak tab dan sheet music dari pelbagai genre, rock, pop, ballad etc. Semasa mengemas rumah untuk buang barang-barang lama semalam aku terjumpa koleksi harta karun yang aku suka..

Apa tab atau sheet music yang anda pernah beli?

Kod gitar lagu Kami Guru Malaysia

Requested by Shak, lagu paling popular di kalangan cikgu-cikgu sekolah, lagu Kami Guru Malaysia. Lagu ni senang je so aku tak ambil banyak masa untuk cari kod. Hanya pakai 5 kod basic, Am, B7, D, Em dan G.

Terima kasih untuk semua cikgu yang pernah mengajar. Al-Fatihah untuk berberapa yang telah pergi ke Rahmatullah..

Nak dengar mp3 ada kat bawah ni, yang tu je aku jumpa around the internet.

Date: 24.04.2010
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject: Kami Guru Malaysia

Intro : Am D G Em Am  B7 Em

  Em
Kami guru Malaysia

                   Am
Berikrar dan berjanji

   B7
Mendidik dan memimpin

                     Em
Putra putri negara kita

  Em
Pada Seri Paduka

                 Am
Kami tumpahkan setia

  B7
Rukun Negara kita

                     Em
Panduan hidup kami semua

   D
Di bidang pembangunan

                G
Kami tetap bersama

      B7       Em
Membantu, membina

    B7
Negara yang tercinta

 Em
Amanah yang diberi

               Am
Kami tak persiakan

 B7
Apa yang kami janji

                      Em
Tunai tetap kami tunaikan

Kod Gitar – Cerita Semasa Kecil (ost Papadom)

papadomRequested by faralyana, lagu Cerita Semasa Kecil yang katanya termasuk dalam ost cerita hit Afdlin Shauki, Papodom. Aku tak pernah tengok movie ni, aku tak pernah dengar cd ori full lagu ni, dan aku tak jumpa seciput info pun pasal Danyel Alfie, penyanyi? penulis? pengarah? composer? lagu ni. Cuma yang boleh aku cakap, lagu ni sedih tapi comel dan budak sekolah mesti suka punye.

Aku cari lagu ni sambil tengok video kat YouTube (tengok kat bawah atau URL: http://www.youtube.com/watch?v=pCmj7xk9e6s ). Aku rasa lagu ni lagi sedap bunyinye kalau main pakai sus chords tapi nanti kalau tulis kod pelik2 nanti pening pulak so aku letak kod basic aje. Ikut la creativiti korang nak sus/7th/add9 kan kod nye.

UPDATED : mp3 streaming pun aku dah tambah kat bawah ni. aku tak sure yang ni rekod camtu je ke atau pun mmg dalam album ost tu.

 

Date: 13.12.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
CERITA SEMASA KECIL (OST PAPADOM) - DANYEL ALFIE

[Intro]
G   D   C    D x2
C   Cm
 
[Verse 1]
  G         D            C        D
Saye suke sorang budak name die Sarah

  G        D             C      D
Die suke makan aiskrim comot, comot

  C                    Cm      
Tapi Sarah comel sangat


[Verse 2]
  G         D            C            D
Hari-hari Sarah tunggu saye balik sekolah

  G             D           C       D
Kalau Sarah tunggu bawak aiskrim, due

  C                     Cm  
Saye sayang Sarah sangat


[Chorus]
       Em         D          C          D
Biarkanlah biarkanlah biarkanlah biarkanlah

       Em         D          C           Cm
Biarkanlah biarkanlah biarkanlah biarkan Sarah


[Verse 3]
  G           D           C          D
Bile petang-petang kite main dekat padang

  G          D             C      D
Sarah suke tolak jatuh dan tersungkur

  C                   Cm  
Tapi saye sayang Sarah


[Verse 4]
  G           D           C          D
Bile besar nanti saye nak kawin dengan Sarah

  G          D          C      D
Bapak Sarah baik suke pujuk saye

  C                   Cm 
Sebab mama saye garang


[Chorus]
       Em         D          C          D
Biarkanlah biarkanlah biarkanlah biarkanlah

       Em         D          C           Cm
Biarkanlah biarkanlah biarkanlah biarkan Sarah


[Verse 5]
    G             D         C           D
Sekarang Sarah takde lagi dalam dunie saye

  G           D          C     D
Saye suke tunggu Sarah dekat kubur

  C                    Cm 
Saye rindu Sarah sangat


[Chorus]
       Em         D          C          D
Biarkanlah biarkanlah biarkanlah biarkanlah

       Em         D          C           Cm    G
Biarkanlah biarkanlah biarkanlah biarkan Sarah

Kod Gitar Atas nama cinta (Nasyid) – Unic

unic-tika-itu

Dah lama tak update tablature.. Banyak jugak request untuk lagu ni, “Atas Nama Cinta” oleh kumpulan nasyid Unic. Kumpulan nasyid sekarang pun dah macam rock jugak bergitar2. Ustaz aku dulu marah gila main gitar. Tapi ni nasyid pun bukan main. Takde goreng2 je.. huhu..

Anyway, melodi lagu ni pun senang. Kod gitar pun tak susah kecuali maybe tak ramai yang tahu kod Am/G (baca = A minor on G) iaitu main macam Am, tapi pada masa yang sama bunyikan not G pada string ke-6 (guna jari manis). Sapa yang tak biasa tu terkial2 la jugak. Biasa2kan la yek. Selamat mencuba.

Date: 01.01.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
Unic - Atas Nama Cinta

Chords guide:

[Intro] C G Am Em F    G

[Verse 1]

         C     F         G      Am
Tika mata   Diuji manisnya senyuman

     Am/G          F       G     F    G
Terpamit rasa menyubur harapan

          C         F          G       Am
Dan seketika  Terlontar ke dunia khayalan

       Am/G            F      G     F    G
Hingga terlupa singkat perjalanan

     Dm        Em
Tersedar aku dari terlena

    F                    G
Dibuai lembut belaian cinta

[Chorus 1]

     C         G       Am            Em
Rela aku pendamkan Impian yang tersimpan

       Dm       G
Enggan ku keasyikan

      C        G         Am          Em
Gusar keindahannya  Merampas rasa cinta

     Dm         G        C    F  G
Pada Dia yang lebih sempuna

[Verse 2]

         C        F         G       Am
Bukan mudah  Bernafas dalam jiwa hamba

G        C          F        G      Am
Dan ku cuba  Menghindarkan pesona maya

      Dm           Em
Kerna tak upaya ku hadapinya

      F                     G
Andai murka-Nya menghukum leka

[Chorus 2]

   C           G       Am          Em
Diatas nama cinta Pada yang selayaknya

    Dm           G
Kunafikan yang fana

     C         G        Am         Em
Moga dalam hitungan Setiap pengorbanan

     Dm          G        C
Agar disuluh cahaya redha-Nya

[Bridge]

Em                  Dm
   Biar sendiri hingga hujung nyawa

Em                 Dm
   Asal tak sepi dari kasih-Nya

Em                    F
   Kerna sesungguhnya hakikat cinta

  Dm            G   A
Hanya Dia yang Esa

[Chorus 3]

   D           A       Bbm         F#m
Diatas nama cinta Pada yang selayaknya

    Em           A
Kunafikan yang fana

     D         A        Bbm        F#m
Moga dalam hitungan Setiap pengorbanan

     Em        A
Agar disuluh redha

     D         A         Bbm       F#m
Saratkan hati ini dengan cinta hakiki

      Em        A         D    A  Bbm  F#m
Sehingga ku rasai  Nikmat-Nya

       Em   A        D
Syurga-Nya     Cinta-Nya

Kod Gitar Lagu KBSR (Tahap 2) – Anak Itik Tok Wi

Selepas hampir setahun tak update tab, aku rasa dah boleh start balik dah. Banyak gila request lagu actually baik melalui chatbox ataupun email, dalam sehormat2 cara dan tatasusila (seperti : terima kasih sdr zairul.. bla bla.. minta maaf menggangu.. kalau ada masa nak request la lagu.. ni bla bla.. terima kasih sekali lagi.. bla bla) mahupun sehampeh2 cara (seperti : woih, aku nak lagu bla-bla.. ko kasik kat aku cepat ya.. by email < — BANYAK CANTIK BAPAK KO! kata aku di dalam hati)

Aku pun pelik la sesetengah orang yang tak paham langsung bahawa nak buat tab ni bukan aku just bukak mp3 lagu dan klik automatic terus keuar tab.. tidakk.. aku kena dengar lagu tu dulu (kalau aku tak pernah dengar) dan aku akan cari dulu dalam kepala basic chords nye (macam basic C ke, G ke, D ke, Am ke etc.) lepas tu aku akan ambil gitar dan aku akan cuba follow kod apa kalau dah rasa okay baru aku bukak Notepad dan aku cari lirik, paste lirik dan baru tulis kod ikut timing lagu.. Berapa lama masa nak buat satu tab/kod lagu? Itu bergantunglah.. Kalau sesenang lagu rock kapak melayu itu tak lama dalam kurang sejam dah boleh.. Tapi kalau lagu yang sedikit complex (mcm lagu2 ning, lagu budak2 AF etc.) memerlukan 4 5 jam jugak la.

Aku bukan lah seorang pro itu yang kena ambik masa lama tu . Kadang2 aku kena rujuk jugak bapak aku yang merupakan cikgu muzik pencen kalau nak tau nama2 kod yang pelik mcm Em7#5 < — mesti dalam2 ramai korang tak pernah dengar nama kod ni kan.. Itu dipanggil “E minor seven flat five”.. terima kasih.

Apapun back tu business, aku start dengan lagu senang dulu dan korang mesti ingat lagi lagu ni kan. Aku rasa inilah antara lagu2 klasik dan penuh nostalgia untuk bayi2 80an. Nak main lagu ini pun tak susah, perlu 2 kod sahaja, C dan G. Okay Enjoy.

p/s : sila tinggalkan comment kalau ada kemusykilan

Date: 05.05.2008
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
Lagu KBSR (Tahap 2) - Anak Itik Tok Wi

      C
Anak itik Tok Wi

        G
Mandi dalam kolam

       G
Sakit apa Tok Wi

         C
Sakit sendi tulang

      C
Ubat apa Tok Wi

       G
Ubat limau lelam

       G
Sakit apa Tok Wi

        C
Sakit sengal tulang

Datuk K, Siti Nurhaliza, Lagu dan anaknya..

Lepas Siti dan Datuk K kawin, agak-agak camne muka anak diorg?

Siti dan Datuk K

Anak Siti dan Datuk K

ekeke.. thanks Shikin from Farisian Alumni

Back to popular demand, video lagu siti dan datuk K, by pojansdnbhd

Lirik :

sebuah gubahan lagu yang digubah,
untuk melahirkan perasaan seorang orang-orang bujang,
Yang meminati siti nurhaliza, bukan sahaja di malaysia,
malah di singapura, brunei, brunei, kemboja, laos,
dan juga mana-mana.. mungkin sampai ke jepun..

perkahwinan sit.. datuk.. datuk k dan juga siti nurhaliza
untuk kamu berdua kami gubahkan lagu ini.. terimalah..

Ooh yeah.. 3x

bila siti jauh aku rasa rindu hey
kalau dia kawin aku tak nak datang seh
kerana dia kawin dengan datuk k
datuk k datuk k k, k k k..

kau nak kawin dengan siti
kau dah potong jalan kami
ini tak boleh jadi
kau memang tak sedar diri.. yeay

background vocal (wowow yeay..)

dulu siti kata tak kisah siapa laki
asal kan dia seorang yang baik hati
tapi siti sekarang sudah mungkin janji
kawin dengan datuk duda pulak tu lagi

background vocal (wowow yeay..)

datuk k nak kawin dengan siti
kau dah potong jalan kami
ini tak boleh jadi

background vocal (wowow yeay..)

walaupun kau telah menghancurkan hatiku
akukan tetap meminati mu
walau pun sudah tiga dagu
aku belum siap lirik yang ini punya

background vocal (wowow yeay..)

walaupun begitu kami mengucapkan selamat pengantin baru,
bagi siti nurhaliza dan juga datuk k,
semoga mahligai yang dibina,
majlis yang akan berlangsung di KLCC,
yang memakan belanja lima ratus ribu ringgit malaysia
akan berkekalan tidak seperti yusri dan erra,
yang sedang memikirkan untuk mendapatkan perceraian,
setelah majlis yang menelan belanja beribu-ribu juta ringgit malaysia,
bukankan lebih baik didermakan kepada anak-anak yatim,
dan juga anak-anak yang kurang upaya tapi tak apa,
begitulah dunia artis yang penuh dengan pembaziran dan penipuan

ooo yea??????
ooo yea yea
datuk k datuk k k k k k k k k.. (fade out)