Aplikasi Google Reader pilihan untuk android : gReader Pro

Sejak dilancarkan beberapa tahun lalu, aku adalah antara pelanggan RSS reader dari google iaitu google reader. Jika dulu hanya diguna malalui PC, dengan berkembang pesatnya penggunaan smartphones, Google Reader terus menjadi pilihan ramai untuk menyemak laman web dan blog yang suka dilawati. Aplikasi google reader rasmi untuk peranti android boleh didapati di android market, tetapi mungkin kerana mementingkan muka pengantaraan yang ringkas, kelajuan dan prestasi, aplikasi android yang ada agak terhad fungsinya.

gReader Pro oleh Noinion adalah aplikasi pilihan aku sebagai alternatif untuk melanggan google reader. Ia boleh dibeli di market dengan harga sekitar USD$5.49 (sekitar RM17 pada masa artikel ini dibuat). Anda boleh mencuba aplikasi percuma (gReader Free) terlebih dahulu dengan sokongan iklan dan beberapa fungsi yang tidak dimasukkan.

Antara fungsi kegemaran aku;

  • 2-Way Sync: Penyelarasan item bacaan serentak antara gReader dan Google Reader, membolehkan artikel dikemas kini serentak.
  • Offline reading: Muat turun laman web ke phone atau SD untuk paparan semasa offline
  • Folders / Tags: Susun artikel berdasarkan fail atau tag
  • Managing subscriptions: Langgan/Nyahlanggan feed secara terus dari gReader
  • Auto synchronization: Penyelaran artikel secara automatik selepas satu tempoh masa
  • Notification: Notifikasi semasa kemas kini
  • Sharing: Kebolehan kongsi artikel dari dalam aplikasi dengan satu klik
  • Widgets: Wijet dengan paparan jumlah artikel yang belum dibaca
  • Night Mode: kebolehan paparan songsang warna siang dan malam
  • Fullscreen

Harga aplikasi ini mungkin agak mahal, tetapi pada aku sangat berbaloi untuk dibeli. Jika anda tak kisah dengan paparan iklan boleh sahaja download versi percuma.

  

 

  

 

  

 

  

 

  

 

Aplikasi game android ketika bosan – Paper Toss

Sila cuba aplikasi game android, Paper Toss dari pembuat video game Backflip Studios. Game ini mudah, ringkas dan percuma dari Android Market.

Ada 6 level untuk versi percuma ini iaitu Easy, Medium, Hard, Airport, Basement dan Restroom. Anda cuma perlu flip paper ball ke dalam tong sampah yang ada. Hati-hati dengan laju dan arah angin yang ditiup dari kipas. Skor tertinggi akan ditetapkan mengikut jumlah paper yang masuk secara berturut. Tekan menu untuk hidup/padamkan bunyi.

Aplikasi percuma – WordPress for Android

Platform blog paling popular di bumi, WordPress telah lama mengeluarkan versi Android, bertujuan untuk memudahkan pengguna wordpress.com dan self-hosted (dari wordpress.org). Dengan aplikasi ringkas WordPress for Android ini membolehkan pengguna membuat artikel baru, kemas kini posts dan pages,  semak komen dan lihat statistik.

Tak dinafikan bahawa aplikasi android ini adalah antara apps wajib yang aku bukak kalau keluar dari rumah. Kalau dulu kena ada PC untuk check blog, sekarang semua yang asas boleh dibuat menggunakan Android.

Untuk muat turun secara percuma, sila lawat web rasmi di android.wordpress.org/ atau melalui android market.

Selepas install app, anda boleh terus tambah blog, sama ada buat baru secara percuma dari wordpress.com, masukkan username dan password jika sudah berdaftar dengan wordpress.com, atau masukkan URL, username dan password untuk blog yang dihost sendiri pada server anda.

* Jika mengggunakan self-hosted blog, pastikan anda pilih check box pada setting [Remote Publishing] dari menu Settings >> Writing pada WordPress Dashboard.

Dashboard untuk android wordpress adalah seperti gambar di bawah, ada tab Comments, Posts, Pages dan Stats. Pada tab Comments, pengguna boleh approve/unapprove, delete, reply atau tanda sebagai spam. Pada bahagian bawah sebelah kanan, ada refresh button untuk dapatkan komen yang terkini.

Pada tab Posts dan Pages ada tersenarai semua entri dengan tarikh entry dibuat. Dengan tap pada entry, pengguna boleh buka entri, lihat komen pada artikel, edit, padam dan kongsi URL menggunakan tools yang ada bergantung pada device (twitter, facebook, flickr, tumblr dll.)

Tap pada butang [+], pengguna boleh tambah artikel baru. Fungsi asas seperti upload gambar, masuk tag dan pilih kategori sudah ada pada aplikasi ini. Pada versi terkini (WordPress Android 1.4.1) , pengguna boleh pilih untuk publish entri pada tarikh yang disukai. Bagaimanapun WYSIWYG editor masih belum dapat dimuatkan, walaupun rasanya tidak menjadi masalah untuk kebanyakan blogger.

Satu lagi fungsi yang boleh diguna pada aplikasi ini adalah statistik. Pengguna boleh memilih untuk memaparkan statistik blog mereka berdasarkan jumlah views keseluruhan, post, referrers, kata carian dan klik pada hari berkenaan atau sehingga setahun sebelumnya dan sejak dari pemasangan plugin.

*Pengguna self-hosted blog perlu memasang plugin WordPress.com Stats terlebih dahulu pada blog mereka.

Aplikasi ini turut menyokong comment notifications pada peranti android. Kekerapan kemaskini boleh dipilih setiap 5, 10, 15 dan 30 minit serta 1, 3, 6 dan 12jam, atau sekali sehari dengan notis bunyi, vibration dan blink notification (bergantung kepada android device). Auto tagging untuk semua post dari android juga boleh ditetapkan.

Sehingga WordPress Android Versi 1.4.1, ada beberapa fungsi yang tiada dan mungkin membantu pengguna wordpress seperti;

1. Edit comments
2. Carian post/pages entries, comments, tags.
3. WYSIWYG editor.
4. Tambah custom-fields
5. Sokongan post revisions
6. Edit post permalink
7. Set feature image
8. WordPress widget pada android device
9. Plugin access

WordPress for Android ini masih baru dan pembangun aplikasi sedang giat memperbaiki segala kekurangan yang ada.

Aplikasi pemain muzik android terbaik – PowerAmp App Full/Trial

Anda pengguna android? Sedang mencari aplikasi pemain muzik yang lebih baik untuk menggantikan pemain default? Aku syorkan anda mencuba aplikasi PowerAmp. Aplikasi ini adalah antara aplikasi berbayar terbaik dari android market. Dalam artikel ini akan ditunjukkan beberapa fungsi menarik yang ada pada PowerAmp.

*APLIKASI INI SENTIASA DIKEMASKINI DARI SEMASA KE SEMASA. SILA RUJUK KE LAMAN WEB RASMI POWERAMP di poweramp.com UNTUK MUAT TURUN DAN MAKLUMAT FUNGSI TERBARU.

*Klik untuk gambar yang lebih besar.

Ada 3 butang utama pada PowerAmp iaitu [FOLDERS], [PLAYER] dan [LIBRARY]. Jika fail muzik anda diasingkan mengikut folder, nak mencari lagi lebih senang jika klik pada FOLDER. Klik pada butang PLAYER untuk terus buka lagu yang sedang dimainkan. Di sini pengguna boleh akses butang Play, Forward/Return Song/Track, Repaet, Shuffle dan sebagainya. Paparan juga akan berubah mengikut layout android jika dipusing secara horizontal.

Klik [menu] pada android device, pengguna boleh akses pelbagai tool tambahan seperti tambah ke Playlist, jadikan mp3 sebagai Ringtone, tengok info mp3 dll. [Set As Ringtone] adalah antara fungsi kesukaan aku. Tak perlu membazir duit untuk membeli versi ringtone untuk lagu dari CD, mp3 etc yang kita sudah ada. Semua lagu yang ada dalam android boleh dijadikan ringtone dengan mudah menggunakan PowerAmp.

LIBRARY pula akan menyenaraikan lagu mengikut tag. Pengasingan lagu mengikut album, artis, dan genre akan dilakukan secara automatik semasa installation. Apapun ini bergantung kepada tag yang ada diisi dalam fail muzik asal.  Di bawah menu Library, pengguna boleh pilih untuk memaparkan lagu dari susunan album, artis dan genre.

Sebab utama aku mencari pemain muzik alternatif untuk android adalah sebab tidak cukup puas hati pada kualiti bunyi yang ada pada pemain default. Untuk sesetengah lagu, bunyi mid-tone dan higher tone agak tenggelam. Fungsi Equalizer diperlukan untuk mengawal tone bunyi yang dikeluarkan pada setiap lagu agar tidak jadi kering dan “cheap”. Berita baik dari PowerAmp, anda boleh buat lebih dari itu. Dengan adanya fungsi built-in equalizer ini, anda boleh menggunakan beberapa preset yang ada. Lebih baik, pengguna juga boleh buat Custom Setting untuk diaplikasi pada sesuatu lagu, atau semua lagu dan boleh disimpan di dalam data untuk boleh diedit. Satu lagi, gunakan analog-like button, pusing mengikut pusingan atau lawan jam untuk mengawal tone bass, trebel dan volume. Pengguna mungkin merasakan seperti mengguna nob volume analog walaupun sebenarnya level dikawal secara digital – sesuatu yang pasti menggembirakan buat peminat peralatan analog.

Di bawah ini adalah antara setting tambahan yang ada pada PowerAmp.

Satu lagi fungsi yang menarik adalah kebolehan PowerAmp untuk pasang/tutup lagu apabila headset disambung ke android. Ini sangat menjimatkan masa. Untuk off PowerAmp, cabut headset dan PowerAmp akan tutup secara automatik. Hebat kan? Fungsi scrobble juga dimasukkan dalam versi terkini. Setiap lagu yang dimainkan akan disambung ke Last.fm atau Droid. Untuk menggunakan fungsi ini sambungan WiFi atau unlimited data plan digalakkan. Lebih baik, aktifkan fungsi sleep timer supaya player ditutup secara automatik selepas tempoh masa tertentu. Ini dapat menjimatkan bateri sekiranya pengguna terlupa menutup aplikasi.

Setting untuk skrin lock juga boleh dibuat. Akses ke PowerAmp dibolehkan jika android dalam keadaan lock. Selain itu, sehingga kini ada 4 jenis tema yang boleh dipilih mengikut kesukaan pengguna.

Widget tambahan boleh di muat turun melalui market dengan nama [PowerAmp Standard Widget Pack]. Ada 3 widget disediakan dengan saiz 4×1, 4×2 dan saiz penuh.

 

Anda boleh muat turun PowerAmp versi Trial (guna secara percuma selama 15 hari). Aku beli PowerAmp selepas hanya 3hari menggunakan aplikasi ini. Memang puas hati. Harganya hanya USD$4.99, boleh dibeli terus melalui android market atau secara terus (muat turun fail *.apk selepas bayaran). Untuk pembayaran yang dibuat secara terus, anda boleh mengaktifkan bersama akaun google pada android selama 10 kali. Permohonan pengaktifan tambahan boleh dibuat dengan menghantar email kepada pembangun aplikasi.

Anda memang sudah jadi pengguna PowerAmp? Apa komen anda tentang aplikasi ini?

3 aplikasi android percuma terbaik untuk pemain gitar tegar

Anda pengguna android? Tahniah kerana dalam artikel ini aku nak promo 3 aplikasi terbaik untuk guitarist. Yang paling best, semua adalah percuma! Kita ni memang pantang benda free.

Kat bawah ni aku syorkan 3 aplikasi android pilihan aku sendiri yang aku fikirkan dapat menolong terutama kepada yang baru nak berjinak-jinak dengan alam pergitaran. Kenapa 3 apps di bawah? Kerana;

1. Free.
2. Membantu step pembelajaran gitar untuk beginner.
3. Aku dah pakai sendiri dan banyak membantu aku jugak.

Mungkin ada apps lain di android market yang percuma dan berbayar, dan lebih sesuai untuk setiap orang selepas artikel ni dibuat. Kalau ada cadangan yang lebih baik, sila tinggalkan mesej diruang komen, boleh dikongsi bersama pengguna lain. Terima kasih.

1. Untuk tune gitar – Tuner – gStrings Free

Ini adalah aplikasi wajib untuk semua gitaris kalau anda tak ada Perfect Pitch. Guna gstrings untuk tune gitar dengan dua cara, [Tune Auto], maknanya anda mainkan tali dan gstring akan bagitau apa not yang dimain, atau cara [Tune Sound], di mana gstrings akan mainkan not dan anda boleh tune gitar supaya not nya jadi sama.

Aku dah try dua-dua cara dan dua-dua tak ada masalah. Yang best lagi, gstrings ni dibuat bukan untuk tune gitar sahaja. Ia juga sesuai untuk violin, viola, violoncello, doubelbass dan ukulele. Pastikan selepas install apps, pergi ke Settings >> Optimize For, dan pilih ‘Guitar 82.4-329.6Hz’ untuk pilihan tune frequency range untuk gitar.

Fungsi tambahan lain seperti boleh pilih skin color, pilih sensitivity mic, pilihan untuk advance user seperti orchestra tuning options, HPS depth, Tampering Functions juga ada. Sila rujuk official website untuk panduan penuh.

Screenshot;

Aplikasi yang dibangunkan oleh Cohortor ini ada dua versi iaitu Free dan Full version. Kedua-dua apss ini mempunyai fungsi yang sama kecuali Full version tak tunjuk ads pada apps mereka.

Untuk download, boleh baca qr code, klik link (kalau terus dari android anda) di atas atau pergi ke market, dan cari keyword [gstrings].

2. Untuk cari kod – Basichords

Basichords sangat membantu untuk aku cari kod. Ada lebih dari 2000 posisi untuk semua kod yang ada dan nak cari dia sangat senang. Basichords ni boleh pakai untuk cari kod pada Guitar, Ukulele, Bouzouki, Cavaquinho dan Mandolin. Ya, juga berita baik untuk left-handed guitarist, cara nak main kod macam Man Kidal pun ada tunjuk kat sini.

Tekan kod, dan pilih kombinasi fingering pada sebelah kanan. Basichords akan mainkan kod dan tunjuk finger mana nak petik pada tali mana, fret mana. AMAT SESUAI UNTUK BEGINNER. Anda dapat belajar 3 dalam satu kalau guna aplikasi ini.

Screenshot;

Basichords adalah aplikasi android percuma yang dibangunkan oleh Tekartik dengan sokongan iklan. Kalau nak ads free version, boleh beli Tekachords di android market.

Untuk download, boleh baca qr code, klik link (kalau terus dari android anda) di atas atau pergi ke market, dan cari keyword [basichords].

3. Untuk latihan beat timing – Mobile Metronome

Mengenal ‘beat’ atau ‘tempo’ adalah antara perkara penting dalam muzik. Ramai juga yang ingin belajar gitar, tetapi tak boleh memberikan ‘beat’ yang betul. Menggunakan metronome adalah salah satu cara memperbaiki ‘tempo’ dan rhythm.

Nak pakai apps ni pun mudah, gunakan butang [+] atau [-]  atau gunakan slider untuk pilih tempo yang dikehendaki. Kalau nak tahu tempo sesuatu lagu misalnya, tekan dengan tempo beat yang sama pada button [or tap tempo here]. Mobile Metronome akan tunjukkan apa tempo yang paling tepat. Time signature, jenis bunyi etc juga boleh dipilih pada panel yang sama.

Aplikasi ini dibangunkan oleh Gabriel Simoes dengan sokongan paparan iklan, mempunyai dua versi, Free dan Pro.  Kedua-duanya mempunyai fungsi yang sama kecuali Pro boleh dibuka tanpa iklan di sebelah bawah.

Untuk download, boleh baca qr code, klik link (kalau terus dari android anda) di atas atau pergi ke market, dan cari keyword [mobile metronome].


So, apa tunggu lagi, sila download ketiga-tiga apps di atas dan aku yakin ketiga-tiga apps berkenaan dapat membantu anda lebih mendalami dunia muzik dan gitar.