Space Cop Gavan (Gaban) kembali ke layar selepas 30 tahun

Berita baik untuk peminat siri TV Space Cop Gavan/Gaban (宇宙刑事ギャバン) kerana sebuah movie pertarungan antara Gaban dengan Gokaiger (海賊戦隊ゴーカイジャー) sedang difilem dan akan ditayang di Jepun pada 21 Januari 2012. Wayang bertajuk Gokaiger VS Gaban (海賊戦隊ゴーカイジャーVS宇宙刑事ギャバン) itu turut dibintangi pelakon asal Gaban yang telah berusia 56 tahun iaitu Kenji Oba (大葉健二)

Source : ギャバン30年ぶり復活!ゴーカイジャーと夢共演 (Yomiuri)

Tab gitar Mia Sara – ost Papadom

Requested by Azrul and 5 more people so far.. nah amik ni aku tabkan ost papadom, mia sara nyanyian? gubahan? lirikan? oleh Bro Afdlin Shauki yang serba macho. Untuk menyenangkan korang, aku buat dua version, satu tablature dan satu chord ver.

Untuk main lagu ni sama dengan original tune, sila tune gitar anda “whole-step-down” atau dipanggil D tuning. Maknanya instead of menuning gitar anda secara standard dengan note EADGBE, turunkan bunyinye 2 fret supaya menjadi DGCFAD. Kalau tengok kod tu pulak, itu adalah nama kod setelah tune down gitar. Setelah gitar anda di tune down, main dengan fingering kod itu. Sebagai contoh, aku tulis “Asus4” sebab fingering adalah Asus4 sedangkan kod sebenar kalau nak main dengan piano (tanpa tune down gitar) adalah Gsus4.. Paham tak? Berbelit ayat aku ni.

mp3, video dan tab serta kod gitar ada dibawah;

 

 

Date: 23.12.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
MIA SARA (OST PAPADOM) - AFDLIN SHAUKI

===============================================================
                            VERSI TAB
===============================================================
[Intro]

   Asus2            F#m11            Bbm7             Esus4  E
D|----------------|-----------0-x--|-----------2-x--|-----------0-x--|
A|---0-x-----0-x--|---0-x-0---0-x--|---3-x-3---3-x--|-----------0-x--|
F|---2-x-----2-x--|---2-x-2-----x--|---2-x-2-----x--|---2-x-1-----x--|
C|----------------|----------------|----------------|---2-x-2-----x--|
G|-0---x-0-----x--|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|
D|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|-0---x-0-----x--|
   +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +   


   Asus2            F#m11            Bbm7             Esus4    E
D|----------------|-----------0-x--|-----------2-x--|----------------|
A|---0-x-0---0-x--|---0-x-0---0-x--|---3-x-3---3-x--|-------0--------|
F|---2-x-2---2-x--|---2-x-2-----x--|---2-x-2-----x--|-----2---1------|
C|----------------|----------------|----------------|---2------------|
G|-0---x-0-----x--|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|
D|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|-0--------------|
   +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +   

                                                                Mia sa-
[Verse 1]

   Asus2            F#m11            Bbm7             Esus4  E
D|----------------|-----------0-x--|-----------2-x--|-----------0-x--|
A|---0-x-0---0-x--|---0-x-0---0-x--|---3-x-3---3-x--|-----------0-x--|
F|---2-x-2---2-x--|---2-x-2-----x--|---2-x-2-----x--|---2-x-1-----x--|
C|----------------|----------------|----------------|---2-x-2-----x--|
G|-0---x-0-----x--|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|
D|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|-0---x-0-----x--|
   +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +   

   ra..       ..pa- gi..     ..sina- ri      ..hidup  ini..         ba-

   pa..       ..ma- mi..    ..sebut  di..       ..ka- mi       satu ha-

   ri..      ..per- gi..       ..ka- mi..    ..sendi- ri       walau a-

   pa..       ..ja- di..    ..tetap  akan       kami  cintai..


   Asus2            Asus2
D|-----------0-x--|-----------0-x--|
A|---0-x-0---0-x--|---0-x-0---0-x--|
F|---2-x-2-----x--|---2-x-2-----x--|
C|----------------|----------------|
G|-0---x-0-----x--|-0---x-0-----x--|
D|----------------|----------------|
   +   +   +   +    +   +   +   +   

                               oh mia sara..

[Chorus]
     
   F#m9  F#m        Bbm7             Esus4  E          Asus2  
D|-4-2-x-----2-x--|-----------2-x--|-----------0-x--|-----------0-x--|
A|-2-2-x-2---2-x--|---3-x-3---3-x--|-----------0-x--|---0-x-0---0-x--|
F|-------2-----x--|---2-x-2-----x--|---2-x-1-----x--|---2-x-2-----x--|
C|----------------|----------------|---2-x-2-----x--|----------------|
G|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|-0---x-0-----x--|
D|-2---x-2-----x--|----------------|-0---x-0-----x--|----------------|
   +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +   

               tidur- lah..     kami kan   bersama mu           dibuai

   mimpi     nan    indah..     doa  papa..   ..mama  mu      tidurlah


   Bbm7             Esus4  E          Bbm7             Esus4  E   
D|-----------2-x--|-----------0-x--|-----------2-x--|-----------0-x--
A|---3-x-3---3-x--|-----------0-x--|---3-x-3---3-x--|-----------0-x--|
F|---2-x-2-----x--|---2-x-1-----x--|---2-x-2-----x--|---2-x-1-----x--|
C|----------------|---2-x-2-----x--|----------------|---2-x-2-----x--|
G|-2---x-2-----x--|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|
D|----------------|-0---x-0-----x--|----------------|-0---x-0-----x--|
   +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   + 

               mia  sara       tidur lah         mia  sara    tidurlah


   Asus2            Asus2
D|-----------0-x--|-----------0-x--|
A|---0-x-0---0-x--|---0-x-0---0-x--|
F|---2-x-2-----x--|---2-x-2-----x--|
C|----------------|----------------|
G|-0---x-0-----x--|-0---x-0-----x--|
D|----------------|----------------|
   +   +   +   +    +   +   +   +   


[Verse 2]    * main tab seperti [Verse 1]
Miasara yang pertama anugerah terutama
Senyuman mu belai jiwa pengubat hati yang lara
Tuhan lindungi permata selamatkan sentiasa
Dari duka di dunia akan kita hadapi bersama


[Bridge]

   Asus2            F#m11            Bbm7             E
D|----------------|----------------|----------------|----------------|
A|---0-x-----0-x--|---0-x-----0-x--|---3-x-----3-x--|----------------|
F|---2-x-----2-x--|---2-x-----2-x--|---2-x-----2-x--|---1-x-----1-x--|
C|----------------|----------------|----------------|---2-x-----2-x--|
G|-0---x-0-----x--|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|
D|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|-0---x-0-----x--|
   +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +   

..rambutmu    mata  mu       bibir   mu         hati  mu        senyum
   mu         tawa  mu      di hati  ku         sela- lu 


Ulang [Chorus]

Oh Miasara tidur lah kasihani mama mu
Kerana dia menunggu untuk bersama bapa mu
Tidurlah Miasara tidurlah Miasara tidurlah


[Outro]
Tidurlah Miasara tidurlah Miasara tidurlah Miasara
ohh.. tidurlah

   A     Asus4   A   A     Asus4   A   A     Asus4   A   A     Asus4   A  
D|-----------------|-----------------|-----------------|-----------------|
A|---2-x-3---3-x-2-|---2-x-3---3-x-2-|---2-x-3---3-x-2-|---2-x-3---3-x-2-|
F|---2-x-2---2-x-2-|---2-x-2---2-x-2-|---2-x-2---2-x-2-|---2-x-2---2-x-2-|
C|-----------------|-----------------|-----------------|-----------------|
G|-0---x-0-----x---|-0---x-0-----x---|-0---x-0-----x---|-0---x-0-----x---|
D|-----------------|-----------------|-----------------|-----------------|
   +   +   +   +    +   +   +   +     +   +   +   +     +   +   +   +     

   A
D|-----------------|
A|-2---------------|
F|-2---------------|
C|-2---------------|
G|-0---------------|
D|-----------------|
   +   +   +   +  
===============================================================
===============================================================




===============================================================
                            VERSI KOD
===============================================================

[Intro]

Asus2   F#m11   Bbm7   Esus4 E    x2


[Verse 1]

     Asus2       F#m11      Bbm7     Esus4 E  
Miasara  waktu pagi kau sinari hidup ini

         Asus2       F#m11        Bbm7         Esus4 E 
Bangun bapa bangun mami kau sebut di telinga kami 

       Asus2         F#m11        Bbm7       Esus4 E
Satu hari kau kan pergi tinggal kami bersendiri 

       Asus2       F#m11        Bbm7      E    A
Walau apa kan terjadi kau tetap akan kami cintai 



[Chorus 1]

      F#m    Bbm7        E           A 
Oh Miasara tidur lah kamikan bersama mu

       F#m       Bbm7          E             A 
Dibuai mimpi nan indah dan doa papa dan mama mu 

      Bbm7   E          Bbm7   E          A
Tidur lah Miasara tidur lah Miasara tidur lah 



[Verse 2]

     Asus2        F#m11   Bbm7      E  
Miasara yang pertama anugerah terutama

         Asus2      F#m11       Bbm7        E 
Senyuman mu belai jiwa pengubat hati yang lara

         Asus2      F#m11     Bbm7     E
Tuhan lindungi permata selamatkan sentiasa

       Asus2     F#m11    Bbm7      E    A
Dari duka di dunia akan kita hadapi bersama



[Bridge]

       A       F#m11    Bbm7    E
Rambut mu mata mu bibir mu hati mu

       A       F#m11     Bbm7   E
Senyum mu tawa mu di hatiku selalu


[Chorus 2]

      F#m    Bbm7        E         A 
Oh Miasara tidur lah kasihani mama mu

       F#m       Bbm7        E         A 
Kerana dia menunggu untuk bersama bapa mu 

     Bbm7   E         Bbm7   E          A
Tidurlah Miasara tidurlah Miasara tidurlah


[Outro] 

     Bbm7   E         Bbm7   E         Bbm7   E
Tidurlah Miasara tidurlah Miasara tidurlah Miasara

           A   Asus4   A Asus4   A
ohh.. tidurlah

===============================================================
===============================================================

Kod Gitar – Cerita Semasa Kecil (ost Papadom)

papadomRequested by faralyana, lagu Cerita Semasa Kecil yang katanya termasuk dalam ost cerita hit Afdlin Shauki, Papodom. Aku tak pernah tengok movie ni, aku tak pernah dengar cd ori full lagu ni, dan aku tak jumpa seciput info pun pasal Danyel Alfie, penyanyi? penulis? pengarah? composer? lagu ni. Cuma yang boleh aku cakap, lagu ni sedih tapi comel dan budak sekolah mesti suka punye.

Aku cari lagu ni sambil tengok video kat YouTube (tengok kat bawah atau URL: http://www.youtube.com/watch?v=pCmj7xk9e6s ). Aku rasa lagu ni lagi sedap bunyinye kalau main pakai sus chords tapi nanti kalau tulis kod pelik2 nanti pening pulak so aku letak kod basic aje. Ikut la creativiti korang nak sus/7th/add9 kan kod nye.

UPDATED : mp3 streaming pun aku dah tambah kat bawah ni. aku tak sure yang ni rekod camtu je ke atau pun mmg dalam album ost tu.

 

Date: 13.12.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
CERITA SEMASA KECIL (OST PAPADOM) - DANYEL ALFIE

[Intro]
G   D   C    D x2
C   Cm
 
[Verse 1]
  G         D            C        D
Saye suke sorang budak name die Sarah

  G        D             C      D
Die suke makan aiskrim comot, comot

  C                    Cm      
Tapi Sarah comel sangat


[Verse 2]
  G         D            C            D
Hari-hari Sarah tunggu saye balik sekolah

  G             D           C       D
Kalau Sarah tunggu bawak aiskrim, due

  C                     Cm  
Saye sayang Sarah sangat


[Chorus]
       Em         D          C          D
Biarkanlah biarkanlah biarkanlah biarkanlah

       Em         D          C           Cm
Biarkanlah biarkanlah biarkanlah biarkan Sarah


[Verse 3]
  G           D           C          D
Bile petang-petang kite main dekat padang

  G          D             C      D
Sarah suke tolak jatuh dan tersungkur

  C                   Cm  
Tapi saye sayang Sarah


[Verse 4]
  G           D           C          D
Bile besar nanti saye nak kawin dengan Sarah

  G          D          C      D
Bapak Sarah baik suke pujuk saye

  C                   Cm 
Sebab mama saye garang


[Chorus]
       Em         D          C          D
Biarkanlah biarkanlah biarkanlah biarkanlah

       Em         D          C           Cm
Biarkanlah biarkanlah biarkanlah biarkan Sarah


[Verse 5]
    G             D         C           D
Sekarang Sarah takde lagi dalam dunie saye

  G           D          C     D
Saye suke tunggu Sarah dekat kubur

  C                    Cm 
Saye rindu Sarah sangat


[Chorus]
       Em         D          C          D
Biarkanlah biarkanlah biarkanlah biarkanlah

       Em         D          C           Cm    G
Biarkanlah biarkanlah biarkanlah biarkan Sarah