Tag Archives: music

piano

Teori Asas Muzik (1) – Mengenal tone, note dan scale

Teori asas muzik tidak boleh dipandang remeh dalam pembelajaran gitar. Anda memang boleh terus pegang gitar, ingat posisi kod dan terus mainkan lagu. Tapi untuk cari kod lagu, nak main solo part, anda perlu tahu sekurang-kurangnya asas kepada teori muzik.  Tutorial kali ini akan menerangkan perkara paling asas dalam muzik iaitu tone, note dan scale, sebelum boleh masuk ke asas kod.

*PERINGATAN : Tutorial ini adalah ringkasan dari teori muzik yang sebenar, supaya mudah difahami pembaca. Jika anda mengambil jurusan muzik, sila rujuk buku teori muzik di kedai buku atau perpustakaan berhampiran. Zairul .com tidak bertanggungjawab atas ketidaklulusan anda akibat dari membaca artikel ini.

Rujuk gambarajah piano di atas.

Ada 12 nada dalam satu kitaran not muzik iaitu 7 nada paling asas dalam muzik iaitu dalam note C, D,E, F, G, A dan B (atau DO, RE, MI, FA, SO, LA dan TI ; DO=C, RE=D dan seterusnya) serta 5 nada yang terletak di antara C-D, D-E, F-G, F-A dan A-B.  Jarak dua not muzik yang berdekatan dipanggil semi-tone atau half-tone. Oleh itu seperti gambar di atas, jarak dari E ke F dikira sebagai semi-tone, dan jarak dari C ke D dikira sebagai “whole tone” atau “full tone”. Jarak dari B ke C juga dikira sebagai whole tone.

* C# dan Db adalah not yang sama. Kod # (baca: SHARP) bermaksud half-tone di atas, dan b (baca:FLAT) bermaksud half-tone di bawah.

Satu kitaran not muzik dari C ke B dipanggil octave. Octave tidak semestinya bermula dengan C.  Jika ia bermula dengan C, ia dipanggil nada dalam key C. Jika ia bermula dengan F dipanggil nada dalam key F. Tahukah anda bahawa julat vokal Mariah Carey adalah 5 octave? Berapa julat vokal (vocal range) anda?

Ada 2 scale asas music, major dan minor. Apa kombinasi not untuk key major atau minor? Gunakan teori seperti rajah di atas. Kita ulang balik kitaran untuk satu octave;

Rajah di atas adalah major scale dalam key note C. Nombor di atas note adalah kiraan jarak. Dengan cara yang sama, cuba anda cari kombinasi note untuk major scale dalam key note E.

Rajah di atas pula adalah minor scale dalam key note A. Cuba anda cari minor scale dalam key Db.

Sekian dahulu teori asas muzik kali ini, artikel seterusnya akan menyusul di Zairul.com.

poweramp_player_menu

Aplikasi pemain muzik android terbaik – PowerAmp App Full/Trial

Anda pengguna android? Sedang mencari aplikasi pemain muzik yang lebih baik untuk menggantikan pemain default? Aku syorkan anda mencuba aplikasi PowerAmp. Aplikasi ini adalah antara aplikasi berbayar terbaik dari android market. Dalam artikel ini akan ditunjukkan beberapa fungsi menarik yang ada pada PowerAmp.

*APLIKASI INI SENTIASA DIKEMASKINI DARI SEMASA KE SEMASA. SILA RUJUK KE LAMAN WEB RASMI POWERAMP di poweramp.com UNTUK MUAT TURUN DAN MAKLUMAT FUNGSI TERBARU.

*Klik untuk gambar yang lebih besar.

Ada 3 butang utama pada PowerAmp iaitu [FOLDERS], [PLAYER] dan [LIBRARY]. Jika fail muzik anda diasingkan mengikut folder, nak mencari lagi lebih senang jika klik pada FOLDER. Klik pada butang PLAYER untuk terus buka lagu yang sedang dimainkan. Di sini pengguna boleh akses butang Play, Forward/Return Song/Track, Repaet, Shuffle dan sebagainya. Paparan juga akan berubah mengikut layout android jika dipusing secara horizontal.

Klik [menu] pada android device, pengguna boleh akses pelbagai tool tambahan seperti tambah ke Playlist, jadikan mp3 sebagai Ringtone, tengok info mp3 dll. [Set As Ringtone] adalah antara fungsi kesukaan aku. Tak perlu membazir duit untuk membeli versi ringtone untuk lagu dari CD, mp3 etc yang kita sudah ada. Semua lagu yang ada dalam android boleh dijadikan ringtone dengan mudah menggunakan PowerAmp.

LIBRARY pula akan menyenaraikan lagu mengikut tag. Pengasingan lagu mengikut album, artis, dan genre akan dilakukan secara automatik semasa installation. Apapun ini bergantung kepada tag yang ada diisi dalam fail muzik asal.  Di bawah menu Library, pengguna boleh pilih untuk memaparkan lagu dari susunan album, artis dan genre.

Sebab utama aku mencari pemain muzik alternatif untuk android adalah sebab tidak cukup puas hati pada kualiti bunyi yang ada pada pemain default. Untuk sesetengah lagu, bunyi mid-tone dan higher tone agak tenggelam. Fungsi Equalizer diperlukan untuk mengawal tone bunyi yang dikeluarkan pada setiap lagu agar tidak jadi kering dan “cheap”. Berita baik dari PowerAmp, anda boleh buat lebih dari itu. Dengan adanya fungsi built-in equalizer ini, anda boleh menggunakan beberapa preset yang ada. Lebih baik, pengguna juga boleh buat Custom Setting untuk diaplikasi pada sesuatu lagu, atau semua lagu dan boleh disimpan di dalam data untuk boleh diedit. Satu lagi, gunakan analog-like button, pusing mengikut pusingan atau lawan jam untuk mengawal tone bass, trebel dan volume. Pengguna mungkin merasakan seperti mengguna nob volume analog walaupun sebenarnya level dikawal secara digital – sesuatu yang pasti menggembirakan buat peminat peralatan analog.

Di bawah ini adalah antara setting tambahan yang ada pada PowerAmp.

Satu lagi fungsi yang menarik adalah kebolehan PowerAmp untuk pasang/tutup lagu apabila headset disambung ke android. Ini sangat menjimatkan masa. Untuk off PowerAmp, cabut headset dan PowerAmp akan tutup secara automatik. Hebat kan? Fungsi scrobble juga dimasukkan dalam versi terkini. Setiap lagu yang dimainkan akan disambung ke Last.fm atau Droid. Untuk menggunakan fungsi ini sambungan WiFi atau unlimited data plan digalakkan. Lebih baik, aktifkan fungsi sleep timer supaya player ditutup secara automatik selepas tempoh masa tertentu. Ini dapat menjimatkan bateri sekiranya pengguna terlupa menutup aplikasi.

Setting untuk skrin lock juga boleh dibuat. Akses ke PowerAmp dibolehkan jika android dalam keadaan lock. Selain itu, sehingga kini ada 4 jenis tema yang boleh dipilih mengikut kesukaan pengguna.

Widget tambahan boleh di muat turun melalui market dengan nama [PowerAmp Standard Widget Pack]. Ada 3 widget disediakan dengan saiz 4×1, 4×2 dan saiz penuh.

 

Anda boleh muat turun PowerAmp versi Trial (guna secara percuma selama 15 hari). Aku beli PowerAmp selepas hanya 3hari menggunakan aplikasi ini. Memang puas hati. Harganya hanya USD$4.99, boleh dibeli terus melalui android market atau secara terus (muat turun fail *.apk selepas bayaran). Untuk pembayaran yang dibuat secara terus, anda boleh mengaktifkan bersama akaun google pada android selama 10 kali. Permohonan pengaktifan tambahan boleh dibuat dengan menghantar email kepada pembangun aplikasi.

Anda memang sudah jadi pengguna PowerAmp? Apa komen anda tentang aplikasi ini?

Lagu annoying terbaik hari ini

Bukak Utusan Malaysia hari ini, reload sampai keluar ads “2 Good 2 be True” mcm dlm gambar bawah ni, mose over dekat banner ad tu, nanti akan keluar lagu annoying tahap cipan yang memang psycho habis. Kalau korang ada niat nak balas dendam dengan sapa-sapa, rekod lagu tu dan loop play kan lagu tu kat telinga dia.

Aku dah cuba biar dia on kat PC aku dah 10 minit, and sekarang rasa macam nak muntah.. Sapa yang boleh pecahkan rekod aku? Tahniah sapa yang buat ad tu aku memang salute korang.

Tak dapat tengok? Nah video;

Tab gitar Mia Sara – ost Papadom

Requested by Azrul and 5 more people so far.. nah amik ni aku tabkan ost papadom, mia sara nyanyian? gubahan? lirikan? oleh Bro Afdlin Shauki yang serba macho. Untuk menyenangkan korang, aku buat dua version, satu tablature dan satu chord ver.

Untuk main lagu ni sama dengan original tune, sila tune gitar anda “whole-step-down” atau dipanggil D tuning. Maknanya instead of menuning gitar anda secara standard dengan note EADGBE, turunkan bunyinye 2 fret supaya menjadi DGCFAD. Kalau tengok kod tu pulak, itu adalah nama kod setelah tune down gitar. Setelah gitar anda di tune down, main dengan fingering kod itu. Sebagai contoh, aku tulis “Asus4″ sebab fingering adalah Asus4 sedangkan kod sebenar kalau nak main dengan piano (tanpa tune down gitar) adalah Gsus4.. Paham tak? Berbelit ayat aku ni.

mp3, video dan tab serta kod gitar ada dibawah;

 

 

Date: 23.12.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
MIA SARA (OST PAPADOM) - AFDLIN SHAUKI

===============================================================
                            VERSI TAB
===============================================================
[Intro]

   Asus2            F#m11            Bbm7             Esus4  E
D|----------------|-----------0-x--|-----------2-x--|-----------0-x--|
A|---0-x-----0-x--|---0-x-0---0-x--|---3-x-3---3-x--|-----------0-x--|
F|---2-x-----2-x--|---2-x-2-----x--|---2-x-2-----x--|---2-x-1-----x--|
C|----------------|----------------|----------------|---2-x-2-----x--|
G|-0---x-0-----x--|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|
D|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|-0---x-0-----x--|
   +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +   


   Asus2            F#m11            Bbm7             Esus4    E
D|----------------|-----------0-x--|-----------2-x--|----------------|
A|---0-x-0---0-x--|---0-x-0---0-x--|---3-x-3---3-x--|-------0--------|
F|---2-x-2---2-x--|---2-x-2-----x--|---2-x-2-----x--|-----2---1------|
C|----------------|----------------|----------------|---2------------|
G|-0---x-0-----x--|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|
D|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|-0--------------|
   +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +   

                                                                Mia sa-
[Verse 1]

   Asus2            F#m11            Bbm7             Esus4  E
D|----------------|-----------0-x--|-----------2-x--|-----------0-x--|
A|---0-x-0---0-x--|---0-x-0---0-x--|---3-x-3---3-x--|-----------0-x--|
F|---2-x-2---2-x--|---2-x-2-----x--|---2-x-2-----x--|---2-x-1-----x--|
C|----------------|----------------|----------------|---2-x-2-----x--|
G|-0---x-0-----x--|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|
D|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|-0---x-0-----x--|
   +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +   

   ra..       ..pa- gi..     ..sina- ri      ..hidup  ini..         ba-

   pa..       ..ma- mi..    ..sebut  di..       ..ka- mi       satu ha-

   ri..      ..per- gi..       ..ka- mi..    ..sendi- ri       walau a-

   pa..       ..ja- di..    ..tetap  akan       kami  cintai..


   Asus2            Asus2
D|-----------0-x--|-----------0-x--|
A|---0-x-0---0-x--|---0-x-0---0-x--|
F|---2-x-2-----x--|---2-x-2-----x--|
C|----------------|----------------|
G|-0---x-0-----x--|-0---x-0-----x--|
D|----------------|----------------|
   +   +   +   +    +   +   +   +   

                               oh mia sara..

[Chorus]
     
   F#m9  F#m        Bbm7             Esus4  E          Asus2  
D|-4-2-x-----2-x--|-----------2-x--|-----------0-x--|-----------0-x--|
A|-2-2-x-2---2-x--|---3-x-3---3-x--|-----------0-x--|---0-x-0---0-x--|
F|-------2-----x--|---2-x-2-----x--|---2-x-1-----x--|---2-x-2-----x--|
C|----------------|----------------|---2-x-2-----x--|----------------|
G|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|-0---x-0-----x--|
D|-2---x-2-----x--|----------------|-0---x-0-----x--|----------------|
   +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +   

               tidur- lah..     kami kan   bersama mu           dibuai

   mimpi     nan    indah..     doa  papa..   ..mama  mu      tidurlah


   Bbm7             Esus4  E          Bbm7             Esus4  E   
D|-----------2-x--|-----------0-x--|-----------2-x--|-----------0-x--
A|---3-x-3---3-x--|-----------0-x--|---3-x-3---3-x--|-----------0-x--|
F|---2-x-2-----x--|---2-x-1-----x--|---2-x-2-----x--|---2-x-1-----x--|
C|----------------|---2-x-2-----x--|----------------|---2-x-2-----x--|
G|-2---x-2-----x--|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|
D|----------------|-0---x-0-----x--|----------------|-0---x-0-----x--|
   +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   + 

               mia  sara       tidur lah         mia  sara    tidurlah


   Asus2            Asus2
D|-----------0-x--|-----------0-x--|
A|---0-x-0---0-x--|---0-x-0---0-x--|
F|---2-x-2-----x--|---2-x-2-----x--|
C|----------------|----------------|
G|-0---x-0-----x--|-0---x-0-----x--|
D|----------------|----------------|
   +   +   +   +    +   +   +   +   


[Verse 2]    * main tab seperti [Verse 1]
Miasara yang pertama anugerah terutama
Senyuman mu belai jiwa pengubat hati yang lara
Tuhan lindungi permata selamatkan sentiasa
Dari duka di dunia akan kita hadapi bersama


[Bridge]

   Asus2            F#m11            Bbm7             E
D|----------------|----------------|----------------|----------------|
A|---0-x-----0-x--|---0-x-----0-x--|---3-x-----3-x--|----------------|
F|---2-x-----2-x--|---2-x-----2-x--|---2-x-----2-x--|---1-x-----1-x--|
C|----------------|----------------|----------------|---2-x-----2-x--|
G|-0---x-0-----x--|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|
D|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|-0---x-0-----x--|
   +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +   

..rambutmu    mata  mu       bibir   mu         hati  mu        senyum
   mu         tawa  mu      di hati  ku         sela- lu 


Ulang [Chorus]

Oh Miasara tidur lah kasihani mama mu
Kerana dia menunggu untuk bersama bapa mu
Tidurlah Miasara tidurlah Miasara tidurlah


[Outro]
Tidurlah Miasara tidurlah Miasara tidurlah Miasara
ohh.. tidurlah

   A     Asus4   A   A     Asus4   A   A     Asus4   A   A     Asus4   A  
D|-----------------|-----------------|-----------------|-----------------|
A|---2-x-3---3-x-2-|---2-x-3---3-x-2-|---2-x-3---3-x-2-|---2-x-3---3-x-2-|
F|---2-x-2---2-x-2-|---2-x-2---2-x-2-|---2-x-2---2-x-2-|---2-x-2---2-x-2-|
C|-----------------|-----------------|-----------------|-----------------|
G|-0---x-0-----x---|-0---x-0-----x---|-0---x-0-----x---|-0---x-0-----x---|
D|-----------------|-----------------|-----------------|-----------------|
   +   +   +   +    +   +   +   +     +   +   +   +     +   +   +   +     

   A
D|-----------------|
A|-2---------------|
F|-2---------------|
C|-2---------------|
G|-0---------------|
D|-----------------|
   +   +   +   +  
===============================================================
===============================================================




===============================================================
                            VERSI KOD
===============================================================

[Intro]

Asus2   F#m11   Bbm7   Esus4 E    x2


[Verse 1]

     Asus2       F#m11      Bbm7     Esus4 E  
Miasara  waktu pagi kau sinari hidup ini

         Asus2       F#m11        Bbm7         Esus4 E 
Bangun bapa bangun mami kau sebut di telinga kami 

       Asus2         F#m11        Bbm7       Esus4 E
Satu hari kau kan pergi tinggal kami bersendiri 

       Asus2       F#m11        Bbm7      E    A
Walau apa kan terjadi kau tetap akan kami cintai 



[Chorus 1]

      F#m    Bbm7        E           A 
Oh Miasara tidur lah kamikan bersama mu

       F#m       Bbm7          E             A 
Dibuai mimpi nan indah dan doa papa dan mama mu 

      Bbm7   E          Bbm7   E          A
Tidur lah Miasara tidur lah Miasara tidur lah 



[Verse 2]

     Asus2        F#m11   Bbm7      E  
Miasara yang pertama anugerah terutama

         Asus2      F#m11       Bbm7        E 
Senyuman mu belai jiwa pengubat hati yang lara

         Asus2      F#m11     Bbm7     E
Tuhan lindungi permata selamatkan sentiasa

       Asus2     F#m11    Bbm7      E    A
Dari duka di dunia akan kita hadapi bersama



[Bridge]

       A       F#m11    Bbm7    E
Rambut mu mata mu bibir mu hati mu

       A       F#m11     Bbm7   E
Senyum mu tawa mu di hatiku selalu


[Chorus 2]

      F#m    Bbm7        E         A 
Oh Miasara tidur lah kasihani mama mu

       F#m       Bbm7        E         A 
Kerana dia menunggu untuk bersama bapa mu 

     Bbm7   E         Bbm7   E          A
Tidurlah Miasara tidurlah Miasara tidurlah


[Outro] 

     Bbm7   E         Bbm7   E         Bbm7   E
Tidurlah Miasara tidurlah Miasara tidurlah Miasara

           A   Asus4   A Asus4   A
ohh.. tidurlah

===============================================================
===============================================================

Lagu Sekolah Kebangsaan Karai

Apa nostalgia yang korang ingat semasa di sekolah rendah? Mesti ada favorite time korang masa sekolah. Antara benda yang aku suka masa sekolah selain belajar matematik (aiceh), adalah time nyanyi lagu sekolah. Aku sangat suka lagu sekolah aku (SK Karai) sebab melodi nya yang riang ria. Aku letak tab kat bawah kalau korang nak main dengan syarat, korang tahu la canme nak nyanyi :P duhhh

Kat bawah ni ada beberapa pic area pekan kecil dekat sekolah (Gambar dipinjam dari http://karaikualakangsar.blogspot.com/)

skkarai1 skkarai2 skkarai3skkarai4

Kat bawah ni kod lagu;

Date: 29.07.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Title  : Rajin Maju Jaya (Lagu Sekolah Kebangsaan Karai, Enggor, Perak)

F C G C

      C
Megah tersegam indah sekolahku

                     G
Itulah lambang kemegahan

Rakyat tempatan berusaha

              C
Gigih terus maju

    C
Sekolah ku sejak berzaman

                     F
Menempuh sejarah gemilang

                 C
Belajar serta berbakti

   G          C
Usaha tanpa jemu

  F            C
Nama terukir indah

    G                C   C7
Sekolah Kebangsaan Karai

  F    G      C
Disepanjang masa

  G          C
Rajin Maju Jaya

Kod gitar lagu kanak-kanak : Lagu tiga kupang

lagutigakupangEntah kenapa tiba-tiba rajin nak tab lagu kanak-kanak.. Kod seterusnya adalah lagu yang sangat popular, boleh kata takda orang yang tak tahu lagu ni; Lagu Tiga Kupang. Akudah cuba cari info lagu tiga kupang ni sebenarnya tapi tak jumpa pulak. Sapa yang buat lagu ni? Itu aku tak tahu, tapi yang aku tahu ada beberapa unsur pelik dalam lagu tiga kupang ni. Kalau tengok lirik dia;

Lagu tiga kupang saku penuh padi
Enam ekor burung masuk dalam kuali

Bila sudah masak burung nyanyi saja
Tentu sedap makan beri pada raja

Raja dalam rumah buat kira-kira
Suri dalam dapur makan roti gula.. hey

Dayang tepi kolam mahu jemur tepung
Datang burung hitam pagut batang hidung hidung hidung…

1. Kenapa lagu tiga kupang (30 sen)?
2. Kenapa masuk padi dalam saku?
3. Apa buang tabiat ke burung yang enam ekor tu pegi masuk dalam kuali? Kan dah kena masak..
4. Eh dah kena masak lepas tu boleh nyanyi pulak burung nye?
5. Ada burung lain ke pulak yang nyanyi dekat burung yang dah kena masak tu?
5. Tak takut ke burung yang gembira nyanyi tu manalah tahu kalau turn dia pulak yang jadi lauk nak kena masak?
6. Burung tu nyanyi lagu apa?
7. Tahu tahu pulak kalau dah burung nyanyi lauk nye sedap.
8. Konfiden aje sedap sampai nak bagi raja.
9. Kenapa raja duduk dalam rumah bukan istana?
10. Raja tengah buat kira-kira apa tu? Belanjawan?
11. Bagi la suri dalam dapur tu makan lauk burung nye. Kesian makan roti gula aje. Raja bukan nak makan pun..
12. Kenapa jemur tepung tepi kolam?
13. “Datang burung hitam..” Ni burung hitam mana pulak ni? Yang nyanyi tadi ke?
14. “Pagut batang hidung hidung hidung hidung..” eh… lagu dulu dulu dah ada echo :P

Anyway, walaupun penuh dengan misteri, try la korang main lagu ni;

Date: 26.07.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

C
Lagu tiga kupang saku penuh padi

G                               C
Enam ekor burung masuk dalam kuali

C
Bila sudah masak burung nyanyi saja

G                             C
Tentu sedap makan beri pada raja

F                C
Raja dalam rumah buat kira-kira

F                  G
Suri dalam dapur makan roti gula.. hey

C                 C
Dayang tepi kolam mahu jemur tepung

G                                C
Datang burung hitam pagut batang hidung hidung hidung...

Panduan membeli (memilih) gitar.

Guitars

Jadi untuk panduan semua, dan untuk menjimatkan masa aku menjawab email setiap orang, aku nak share sedikit kat sini apa homework yang perlu korang buat sebelum beli gitar. Nak kata tips berguna tu tak lah jugak dan cara di bawah ini mungkin bukan yang terbaik, setiap orang ada cara masing masing. Tapi aku harap dengan adanya tutorial/guide/teknik (?) ringkas ni semoga dapat menolong sedikit sebanyak korang sebelum beli gitar.


Kira budget

walletBukak buku bank, tengok ada berapa baki duit dalam bank, darab dengan 0.1, banyak itu lah budget yang anda harus guna… Walau pun penting sebenarnya untuk tidak over-spending, tapi tak payah la sampai kena kira macam tu.

Untuk permulaan aku cadangkan budget duit sekitar RM75-200. Tak perlu beli gitar mahal mahal dulu. Ada jugak yang berlagak terus sambar fender RM6K, chewah konon nak terus jadi power. Tak payah beli mahal-mahal sampai 4 5 ribu. Sebabnya; A) Mahal sangat, baik makan sedap atau sedekah kat orang susah, B) Mahal TAK semestinya elok. C) Korang akan lebih appreciate beli gitar yang lebih mahal dari first guitar SETELAH dah power main.

Tapi JANGAN terlalu sengkek. Kalau ada 20 inggit je aku nasihatkan sabar aje dulu. Kerja keras sikit lagi, kumpul lagi 55 inggit. Dah cukup duit baru sambung baca tutorial aku ni. Bukan apa, selalunya gitar yang murah ni (atau nama glamer gitar kapok) bahannya sangat murah – kayu getah dan gam gajah. Aku pernah beli gitar harga RM25 masa aku student. Kalau cium dalam hole gitar tu memang bau getah skrap. Cukup 3 bulan, neck melengkung, bridge tersembul. Padan muka aku.

Kesimpulan :Sediakan budget yang cukup.


Jenis Gitar

Ada pelbagai jenis gitar dan boleh dibahagikan kepada beberapa kategori. Di sini aku nak bincang 3 jenis gitar yang paling umum iaitu electrical (gitar elektrik), acoustical (gitar akustik atau lebih popular dengan gitar kapok) dan classical (gitar klasik). Baca pro dan cons jenis-jenis gitar ini dan pilih gitar mengikut genre yang sesuai dengan muzik yang anda mahu mainkan.

A) Gitar Elektrik

electric-guitarSeperti nama, gitar yang memerlukan elekrtik untuk berbunyi. (kalau takde letrik pun bunyi jugak, tapi bunyi macam nyamuk la) Kebanyakan genre lagu moden hari ini menggunakan gitar eletrik. Rock, Metak, Punk, Alternative, Blues, R&B misalnya antara genre yang tak sah kalau takde electric guitar.

Kelebihan gitar elektrik:
(i) Senang dimainkan kerana fretboard (fingerboard) yang kecil dan nipis serta lebar string yang lebih halus dari tali untuk gitar elektrik.
(ii) Skop music yang lebih luas kerana boleh ditambah dengan effect seperti distortion, reverb, delay, wah etc.
(iii) Banyak variasi bentuk gitar elektrik. Antara body type yang biasa dilihat seperti stratocaster dan telecaster type (Fender) atau Les Paul dan Fliying-V type (Gibson). Ada jugak gitar yang unik seperti double-neck (twin) guitar, 7-string guitar etc.
(iv) Mudah dari segi maintenance dan repair. Masalah yang selalu dialami oleh gitar elektrik seperti pickup tidak berfungsi, volume knob tak betul misalnya, selalunya kurang masalah body berbanding gitar akustik. Nak tukar electrical parts lebih mudah dan tidak mahal.

Kelemahan gitar elektrik:
(i) Kena ingat kalau nak beli gitar elektrik, kena beli jugak guitar amp. So kena masukkan amp dalam budget (rujuk “Kira Budget”). Bagaimanapun, guitar amp kecil (10W-30W) dalam lingkungan harga RM50-250 biasanya sudah cukup bagus untuk permulaan.
(ii) Guitar elektrik dan guitar amp adalah seperti irama dan lagu – tak dapat dipisahkan. Portable-wise, gitar elektrik bukan lah satu pilihan yang tepat seperti untuk bawak pegi pantai dengan member misalnya. Kena pikir jugak kat mana nak cucuk plug untuk amp.
(iii) Sesetengah gitar elektik terutama yang terlalu murah, mudah lari tune walaupun tak semua. Masalah lari tune adalah syarat wajib yang harus dielakkan semasa main gitar.

B) Gitar Akustik

acoustic-guitarJuga merupakan jenis gitar yang popular. Di Malaysia gitar jenis ini lebih glamer dengan panggilan “gitar kapok” dan selalu dimainkan untuk “rock kapak”. Banyak orang yang tidak faham perbezaan antara akustik dan klasik. Perbezaan gitar akustik dengan gitar klasik antaranya terletak pada jenis tali (string) yang diguna. Tali gitar akustik adalah steel-base string manakala tali gitar classic (termasuk flamenco dan bossa-nova) menggunakan nylon-base string (tali 1-3 walaupun ada menggunakan steel, tapi disalut pada tali base nylon).

Kelebihan gitar akustik:
(i) Boleh dimainkan tanpa amp.
(ii) Boleh dibawa dan dimain di mana-mana (kecuali tempat-tempat tertentu seperti masjid, tanah perkuburan, musium dsbg.)
(iii) Walaupun tak perlu amp, bunyi yang keluar dari gitar akustik cukup kuat untuk main sambli nyanyi ramai ramai semasa berkelah misalnya, sebab gitar akustik pakai steel strings.
(iv) Variasi muzik yang luas dan selalunya gitar akustic “masuk” untuk dimainkan apa apa genre.
(v) Selalunya gitar akustik tidak mudah lari tune kerana lebar string yang lebih besar berbanding gitar eletrik kecuali masalah loose nut atau dimainkan dibawah pengaruh matahari atau pencahayaan yang kuat.

Kelemahan gitar akustik:
(i) Memerlukan penjagaan yang lebih dan kos repair yang agak mahal. (Kalau nak tahan lama la – sebab aku tengok ramai yang reti beli aje gitar tapi tak reti bela)
(ii) Believe it or not, secara purata gitar akustik lebih mahal terutama yang sudah dimasukkan ke kategori vintage seperti Martin Guitars.
(iii) Kebanyakan beginner give-up tengah jalan sebab alasan – susah nak main, tali keras, jari saya kecik, tekan tak kuat..
(iv) Sesetengah gitar mempunyai fretboard dan body yang besar.

(C) Gitar Klasik

classical_guitarKonsep yang hampir sama dengan gitar akustik, tetapi menggunakan string nylon.

Kelebihan gitar klasik:
(i) Sesuai untuk lagu lagu klasik, spanish style flamenco, bossa nova dan fingerstyle-technique.
(ii) Tali nylon walaupun tebal, tetapi lembut dan mudah dimainkan. Justeru, sesuai untuk beginner.
(iii) Bunyi gitar yang lebih lembut dan romantik tapi passionate.

Kelemahan gitar klasik:
(i) Genre muzik yang agak terhad.
(ii) Jarak antara string dan antara fret yang besar, justeru fretboard yang lebih lebar. Gitar ini susah dimainkan oleh mereka yang mempunyai jari yang kecil dan comel.
(iii) Memerlukan penjagaan yang lebih dan kos repair yang agak mahal.
(iv) Kebanyakan gitar klasik yang elok mempunyai harga yang jauh lebih mahal dari akustik dan elektrik. Ada gitar vintage klasik yang mencecah jutaan RM.

Kesimpulan : Pilih gitar yang sesuah mengikut gaya, citarasa dan genre anda. Kalau masih belum pasti, aku nasihatkan cuba gitar akustik. Gitar akustik memang sukar dimain pada permulaan. Tetapi selepas banyakkan latihan, dan setelah biasa dengan gitar akustik, lepas tu 99.9% anda dijamin takde masalah untuk main gitar elektrik. Kalau biasa sangat main gitar lembut sekali kena akustik jari krem. Gunakan gauge yang lebih halus. Biasanya pada kotak set tali gitar akustik tu ada tulis “Heavy”, “Medium”, “Light”, “Extra Light” etc. Pilih tali “Extra Light”. Tali jenis ini lebih senang nak main. Cuma bunyinya tidak sekuat berbanding kalau guna medium atau heavy gauge strings. Pilih juga gitar yang mempunyai body yang lebih kecik seperti OOO- (triple O) type atau OO- (double O) type. Elakkan D-type atau Jumbo type.


Persediaan sebelum beli gitar

Dah cukup budget, dah tahu nak beli gitar jenis apa, sudah tiba masa untuk beli gitar… BELUM LAGI… masih ada persediaan yang perlu buat sebelum beli gitar.

GETTING READY

  1. Banyakkan pengetahuan gitar dulu. At least belajar pegang gitar, petik-petik sikit, belajar kod kod gitar etc. Kalau boleh pinjam gitar member dulu. Lebih baik, beli dulu buku panduan asas gitar. Ambil kelas gitar kalau perlu. Belajar melalui buku atau forum online sahaja tak cukup untuk belajar teknik yang betul.
  2. Try window shopping dulu. Pergi ke kedai gitar dekat tempat anda, “ushar” gitar gitar kat situ. Tengok brand gitar, dan kemasan (finishing) gitar tu, bandingkan dengan harga. Tengok gitar paling mahal, bandingkan dengan gitar yang lain yang lebih murah. Lagi banyak anda survey cara ini, lama kelamaan korang akan dapat feel kenapa gitar itu mahal kenapa gitar ni murah. Kenapa gitar ni walaupun nampak cam mahal tapi murah or vice versa. Cuba try kalau tak caya. Sembang-sembang dengan orang kedai tu, mana-mana lah tahu dapat info yang menarik, kenyit-kenyit sikit nanti manalah tahu kalau nak beli dapat murah (hanya sesuai untuk perempuan menggoda). Tapi useful tips; IGNORE annoying salesman…
  3. Mintak kebenaran cuba main gitar kat situ. Cakap secara jujur dengan tuan kedai, “Saya ni baru nak belajar main gitar, tapi datang sini bukan nak beli terus. Saya tengah pikir pikir try try feel ni gitar apa yang sesuai nak beli. Kalau gitar kat sini boleh memuaskan nafsu serakah saya nanti boleh la saya beli kat sini…” etc.. Keep in mind, kalau anda cakap tak nak beli, tapi orang kedai tu layan jugak maknanya kedai tu okay la. Berbanding kalau cakap tanak beli lagi tapi orang kedai layan cam pundek tu memang niat nak untung aje la kedai tu. Cari kedai lain.
  4. Survey gitar kat tempat tempat lain jugak.
  5. Survey harga gitar di Internet. Bandingkan dengan harga pasaran. Adakah lebih mahal atau lebih murah. Aku tak galakkan beli dari Internet. Memang lebih murah, tapi you never know what you’’ll get. So gunakan sebaik mungkin info yang ada kat internet seperti jenis kayu yang diguna untuk body, saiz fret, jenis pikap dan sebagainya.

TODAY WE BUY ONE!

  1. Ajak member yang biasa dengan gitar. Nanti member anda boleh tolong decide gitar mana yang sesuai. Juga untuk mengelakkan daripada korang kena tipu dengan salesman. Salesman biasalah kalau tanya gitar mana elok mesti tunjuk yang mahal aje..
  2. Cuba dulu gitar yang nak beli tu. Jangan tengok ambik terus bayar. Kalau gitar elektrik, try cucuk ke amp dulu. Pikap nye okey ke tak. Mintak orang kedai tunekan gitarnye, try petik tengok fretnye ade bunyi lari ke tak.
  3. Tanya warranty kalau ada. Warranty penting kalau kalau ada masalah dengan gitar tu nanti. Gitar yang ada brand seperti Fender, Gibson, Ibanez, Martin, Yamaha etc MESTI ada warranty card. Check dulu dengan kedai. Tengok jugak brand betul ke tak. Ada jugak gitar yang tengok dari jauh macam logo Fender, tapi kalau dah dekat dia tulis Tender. Gitar cilok memang takde jaminan la.
  4. Beli juga aksesori gitar seperti guitar case (soft case or hard shell case), guitar strap dan guitar strings set spare (Tali 1 hingga 6). Jika perlu boleh beli pic, guitar strap, guitar tuner etc. Tapi tak perlu berlebih lebih. Kalau rasa perlu nanti boleh beli lagi.

So sedikit sebanyak aku dah senaraikan list yang korang perlu timbang before beli gitar. Tak rugi tanya pendapat orang lain. Banyak lagi resource lain kat internet yang cerita tips dan panduan untuk beli gitar untuk beginner mahupun advanced guitarist.

Apa tunggu lagi? Selamat berjaya dan semoga berjumpa dengan gitar idaman anda..

R.I.P MJ!

Source : wiki

Michael Joseph Jackson (August 29, 1958 – June 25, 2009) was an American recording artist, entertainer and businessman. The seventh child of the Jackson family, he made his début onto the professional music scene at the age of 11 as a member of The Jackson 5 in 1969, and began a solo career in 1971 while still a member of the group. Jackson was referred to as the “King of Pop” in subsequent years; his 1982 album Thriller is the world’s best-selling record of all time and four other solo studio albums are also among the world’s best-selling records: Off the Wall (1979), Bad (1987), Dangerous (1991) and HIStory (1995).

MJIn the early 1980s, he became a dominant figure in popular music and the first African American entertainer to amass a strong crossover following on MTV. The popularity of his music videos airing on MTV, such as “Beat It”, “Billie Jean” and “Thriller” — widely credited with transforming the music video from a promotional tool into an art form — helped bring the relatively new channel to fame. Videos such as “Black or White” and “Scream” made Jackson an enduring staple on MTV in the 1990s. With stage performances and music videos, Jackson popularized a number of physically complicated dance techniques, such as the robot and the moonwalk. His distinctive musical sound and vocal style influenced many hip hop, pop and contemporary R&B artists. While Jackson was a member of Generation Jones, he had an impact on multiple generations…

Old days

I’m packing up my stuff as tomorrow Zack & I will head back to Malaysia, and since I’m going to do some work too, I really hate to burn all 15Gigs worth of datas on CDs (yes, my mom’s PC “can’t” read DVDs). When I was browsing some of my old datas, I found my pics probably taken about 3 or 4 years ago. Really missed those old time, the acoustic guitar shop, the syacho (=company boss), and weird friends.

Old days