Kenali nama bahagian utama gitar

Di dalam artikel ini ada disediakan nama bahagian-bahagian utama untuk gitar akustik dan elektrik. Untuk acoustic guitar aku guna contoh dari Takamine cutaway model, dan untuk electric guitar aku ambil contoh dari Fender stratocaster. Ada antara bahagian, kedudukan atau saiz yang mungkin agak berbeza dengan gambar di bawah ini, tapi secara keseluruhan ini adalah antara yang paling umum.

Untuk pemula, dengan mengenal bahagian-bahagian gitar seperti fret, nut, neck, bridge ini diharap dapat membantu anda semasa memilih untuk membeli gitar seperti yang aku pernah ceritakan di artikel Panduan Membeli Gitar.

Klik gambar untuk paparan lebih jelas.

Guitar Parts (Nama bahagian gitar)

Kandang what?

13450749.jpgAn Amazing discovery on Zack’s way to Berllitz.. Sebuah kedai yg diberi nama “Kandang Babi” hahahaha… bangang la jepun ni eh.. ade ke pegi direct translate “Buta-Ya” tu kan dah jadi kandang babi namanye.. tobat pakcik tak masuk hehehe.. actually banyak lagi kedai nama pelik2 kat Okayama ni.. mmm patut aku buat collection… cam ada satu saloon kat tsushima tu “Hair and Make Scratch”.. hahahahaha