Kod gitar UNIC – Insan bernama kekasih (Nasyid)

unic-tika-ituAku baru tabkan lagu nasyid UNIC – Insan Bernama Kekasih, macam aku katakan dah dua tiga kali, jangan main-main dengan nasyid sekarang! siap ada guitar solo lagi tu!.. murih nik aziz nanti.. 😛 Aku pun pelik lately banyak jugak orang request lagu nasyid. Mungkin banyak orang nak ngorat ustazah kot kena terer nasyid.. hoho

Anyway, lagu nye tak susah, boleh tahan typical chords progression jugak, cuma untuk orang yang baru belajar gitar mungkin terkial-kial sikit nak tekan sharp dengan minor chords, macam C#m, F#m, G#m. Yang lain tu kod biasa, E, B dengan A.

Tatau lagu UNIC? layan mp3 kat bawah ni;

[Intro]

E  B  C#m  B  A  G#m  F#m

[Verse 1]
E   B       A    E    B        C#m
  Debar hatiku     Membisik rindu

E  B        A               B
  Ingin aku katakan     Kau gadis idaman

[Verse 2]
E  B         A    E      B     C#m
  Adakah mungkin     Kau kumiliki

E   B       A           B               E
  Untuk aku jadikan   Insan bernama kekasih

[Bridge 1]
     B           A                E
Keayuan yg tergambar lukisan nur iman

        B         A                    C#m
Bersulamkan keindahan santun perkataan 

        B            A                      C#m
Bagai putih salju mendinginkan hangat perasaan 

         B        A        E
Mengusir segala resah di jiwa

[Chorus 1]

E                 B            C#m              G#m
  Kusampaikan salam ucapan mesra dan merisik khabar berita

A         B            E         B
Masihkah ada peluang untukku melafazkan cinta

E               B              C#m             G#m
  Umpama rembulan jatuh ke riba mendengar khabaran darinya 

A          B          E
Padaku kau memendam rasa

C#m     B       A
    PadaMu oh Tuhan kumohonkan keredaan

C#m             B       A  Am                  E
    Nur kasih yang kudamba kekal hingga ke syurga

[Solo Part]
G  A  E

G  A  B

G  A  E

[Bridge 2]
        B          A                E
Hanya satu yg kupinta kebaikan darinya 

       B       A                 C#m
Moga dipeliharakan tulus cinta kita

       B          A                         C#m
Agar kukuh ikatan yang murni bahagia selamanya

         B          A          E
Dengan lafaz pernikahan yg mulia

[Chorus 2]
            B            C#m            G#m
Dtglah kasihmu dalam diriku menghiasi ruang hatiku

 A           B            E            B
Akanku sambutnya dengan sujud penuh kesyukuran

E             B                C#m               G#m
  Kuharap jalinan kan berpanjangan selagi kasih yang terbina

A          B       E
Kerana cinta kepadaNya

[Chorus 1]

E                 B            C#m              G#m
  Kusampaikan salam ucapan mesra dan merisik khabar berita

A         B            E         B
Masihkah ada peluang untukku melafazkan cinta

E               B              C#m             G#m
  Umpama rembulan jatuh ke riba mendengar khabaran darinya 

A          B          E
Padaku kau memendam rasa

   B    A     E    B      C#m
Kauku sayangi    Teman sejati 

E   B        A               B               E
  Dikaulah sesungguhnya    Insan bernama kekasih

Kod gitar Unic – Jalinan (Nasyid)

Kod gitar untuk lagu Jalinan by UNIC. Lagu nasyid ni! Jangan main-main dengan nasyid sekarang. Asal tak ade nasyid hip hop ke rock ke sudah.

Lagu ni senang je, pakai simple chord C, Dm, Em, F, Fm , G, Am. Aku rasa semua orang tau kod kod ni so tayah la aku tulis camne nak main. Kalau tak tau jugak boleh search kat google:”guitar chord”.

mp3 ada kat imeem music : Jalinan – UNIC

unic-tika-itu

Video kat bawah ni;

Date: 06.07.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
UNIC - Jalinan

[Intro] C Am Dm G 2x

[Verse 1]

C           Am     C          Am
 Indahnya suasana   kita di hari ini 

  F      G          Am
Ceria bersama bermesra  erat silaturrahim

C              Am             F      G             Am
 Saling hormat menghormati tuntutan agama yang mulia

[Bridge]

C            Em         F              G             C
Oh, mari bersama kita jalinkan kasih sayang sesama insan

         Em          F           G               C
Di hari ini kita mulakan  moga kekal untuk selamanya

[Chorus]
C                        Am
Indahnya jika kita dapat bersama

             Dm                G
Hidup selalu gembira di dunia ini

     C                        Am
Lagi indahnya jika kita dapat bersama

               Dm                   C
Hidup di dalam gembira di akhirat sana

[Solo part]	C   Em   F   Fm
		C   Em   F   Fm
		Dm  G    C   C

[Verse 2]

C       Am         C              Am
 Erat silaturrahim  saling hormat menghormati

   F      G           Am
Tuntutan agama yang mulia yang tua dihormati

C
 Yang muda disayangi cetuskan suasana harmoni

Ulang [Bridge]-[Chorus]x2

[Outro] C Am Dm G x2
	C

Kod Gitar Atas nama cinta (Nasyid) – Unic

unic-tika-itu

Dah lama tak update tablature.. Banyak jugak request untuk lagu ni, “Atas Nama Cinta” oleh kumpulan nasyid Unic. Kumpulan nasyid sekarang pun dah macam rock jugak bergitar2. Ustaz aku dulu marah gila main gitar. Tapi ni nasyid pun bukan main. Takde goreng2 je.. huhu..

Anyway, melodi lagu ni pun senang. Kod gitar pun tak susah kecuali maybe tak ramai yang tahu kod Am/G (baca = A minor on G) iaitu main macam Am, tapi pada masa yang sama bunyikan not G pada string ke-6 (guna jari manis). Sapa yang tak biasa tu terkial2 la jugak. Biasa2kan la yek. Selamat mencuba.

Date: 01.01.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
Unic - Atas Nama Cinta

Chords guide:

[Intro] C G Am Em F    G

[Verse 1]

         C     F         G      Am
Tika mata   Diuji manisnya senyuman

     Am/G          F       G     F    G
Terpamit rasa menyubur harapan

          C         F          G       Am
Dan seketika  Terlontar ke dunia khayalan

       Am/G            F      G     F    G
Hingga terlupa singkat perjalanan

     Dm        Em
Tersedar aku dari terlena

    F                    G
Dibuai lembut belaian cinta

[Chorus 1]

     C         G       Am            Em
Rela aku pendamkan Impian yang tersimpan

       Dm       G
Enggan ku keasyikan

      C        G         Am          Em
Gusar keindahannya  Merampas rasa cinta

     Dm         G        C    F  G
Pada Dia yang lebih sempuna

[Verse 2]

         C        F         G       Am
Bukan mudah  Bernafas dalam jiwa hamba

G        C          F        G      Am
Dan ku cuba  Menghindarkan pesona maya

      Dm           Em
Kerna tak upaya ku hadapinya

      F                     G
Andai murka-Nya menghukum leka

[Chorus 2]

   C           G       Am          Em
Diatas nama cinta Pada yang selayaknya

    Dm           G
Kunafikan yang fana

     C         G        Am         Em
Moga dalam hitungan Setiap pengorbanan

     Dm          G        C
Agar disuluh cahaya redha-Nya

[Bridge]

Em                  Dm
   Biar sendiri hingga hujung nyawa

Em                 Dm
   Asal tak sepi dari kasih-Nya

Em                    F
   Kerna sesungguhnya hakikat cinta

  Dm            G   A
Hanya Dia yang Esa

[Chorus 3]

   D           A       Bbm         F#m
Diatas nama cinta Pada yang selayaknya

    Em           A
Kunafikan yang fana

     D         A        Bbm        F#m
Moga dalam hitungan Setiap pengorbanan

     Em        A
Agar disuluh redha

     D         A         Bbm       F#m
Saratkan hati ini dengan cinta hakiki

      Em        A         D    A  Bbm  F#m
Sehingga ku rasai  Nikmat-Nya

       Em   A        D
Syurga-Nya     Cinta-Nya

Kod Gitar Kerna Dia – Yassin

Lagu ni member aku suruh carik. Dah lama aku tabkan. Tp tak post sbb masa tu xde website lg. Lagu ni aku suka part yg “Setelah sekian lama..” Sebelum masuk nyanyi part itu bunyi gitar flamenco-classic tu mmg best. Aku pun tak sure betul ke Asus4.. Kalau korg jumpa kod yg paling tepat sila bagitau aku.

Date: 15.11.2005
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
Yassin - Kerna Dia

Chords:

Bm      x24432
G       355433
A       577655
F#m     244222
Asus4   575755

Intro; Bm  G  A  Bm
       Bm  G  A  Bm

Bm        G          A         Bm
Kerna dia kerana dia kerna dia

Bm        G          A         Bm
Kerna dia kerana dia kerna dia

Bm
Semuanya hanyalah kerana dia

F#m    G       A      Bm
Yang rupawan tiada bandingan

F#m         G      A             Bm
Masyhur namanya di bibir yang bestari

F#m         G       A             Bm
Ingin kukenali dan ingin ku mengerti

F#m         G    A        Bm
Apa yang perlu untukku bertemu

Asus4          A                 Bm
Setelah kian lama terbiar jiwa lara

               A               Asus4
Hilang tercari-cari sang puteri

Asus4           A                   Bm
Semakin kenal dia semakin mendalam rasa

               A                Bm
Semakin yakin dia luruhlah segalanya