Space Cop Gavan (Gaban) kembali ke layar selepas 30 tahun

Berita baik untuk peminat siri TV Space Cop Gavan/Gaban (宇宙刑事ギャバン) kerana sebuah movie pertarungan antara Gaban dengan Gokaiger (海賊戦隊ゴーカイジャー) sedang difilem dan akan ditayang di Jepun pada 21 Januari 2012. Wayang bertajuk Gokaiger VS Gaban (海賊戦隊ゴーカイジャーVS宇宙刑事ギャバン) itu turut dibintangi pelakon asal Gaban yang telah berusia 56 tahun iaitu Kenji Oba (大葉健二)

Source : ギャバン30年ぶり復活!ゴーカイジャーと夢共演 (Yomiuri)

Kod Gitar lagu KBSR – Kiri dan Kanan

Lagu ni aku rasa semua orang tahu.. Antara lagu2 terawal kita belajar masa sekolah rendah darjah satu, lagu “Kiri dan Kanan” ciptaan Pn. Seri Shamsiah Hashim. Lagu ni kalau tengok kat lirik dia, sangat simple, tapi mengajar budak bukan sahaja menyanyi, tapi jugak basic menari. Atau dalam term pendidikan “Aktiviti Melalui Nyanyian”.

Tapi kan masa bila kita boleh main lagu ni? Kalau aku sebab anak aku kecik lagi so aku layan sorang-sorang ajela.. haha

Angkat tangan

Date: 11.10.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject: Kiri dan Kanan (Lagu KBSR Tahap Satu Tahun Satu)

      C            G7                    C
Angkatlah tangan kiri Angkatlah tangan kanan

      C          F        G7         C
Goyangkan kaki kiri Goyangkan kaki kanan

      C          G7                  C
Tunjukkan kaki kiri Tunjukkan kaki kanan

      C          F        G7         C
Hentakkan kaki kiri Hentakkan kaki kanan

Dr. Sam – Saya Anak Malaysia (Kod Gitar)

saya_anak_malaysiaLgu yang amat nostalgik.. korang mesti tahu lagu ni kan?? Sapa yang tatau tu memang bukan anak Malaysia la. Lagu ni sangat sempoi. Aku rasa ada story di sebalik lirik lagu ni. Mungkin perjalan hidup Dr. Sam tu sendiri. Belajar kat oversea (maybe around 70s), “punked” or jadi hippies, balik Malaysia pakai jeans koyak kena kutuk awek, tapi sebagai anak Malaysia masih pegang adat resam Melayu tu sendiri.. hmm.. aku agak agak je ni cerita ni 😛

Ada request tab lagu ni so layan la.

Disclaimer : Aku tab lagu ini sebab aku bangga menjadi orang Malaysia dan takde kena mengena dengan 1Malaysia.

Date: 10.09.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject: Dr. Sam - Saya Anak Malaysia

Intro : 

G C D (guitar solo) 

C/G G D G (x4)


[Verse 1]

G                C          G                  D      G
Sembilan belas lima puluh tiga, bulan lima aku dilahirkan

G                     C        G          D    G
Di sebuah negeri yang diberi nama, Negeri Sembilan

C/G G D G (x2)


[Verse 2]

G               C      G              D    G
Selepas itu aku dibesarkan, di negeri Kelantan

G                  C           G                   D     G
Aku belajar di sekolah orang putih, dekat dengan Pasir Puteh

C/G G D G (x2)

[Chorus]

G         C    G              D    G  
Saya anak Malaysia, Saya anak Malaysia

G         C    G              D    G  
Saya anak Malaysia, Saya anak Malaysia

C/G G D G


[Music Bridge 1]

C                                                    C/G  G  C/G  G
Lepas sekolah aku merayau, negeri mat saleh aku merantau

C                                                   D
Tempat orang indah sekali, tapi Malaysia tetap di hati


[Chorus]

D         C    G              D    G  
Saya anak Malaysia, Saya anak Malaysia

G         C    G              D    G  
Saya anak Malaysia, Saya anak Malaysia

C/G G D G (x4)


[Verse 3]

G            C        G                    D   G
Sampai masa aku pun balik makweku tengok dia pelik

G            C         G                 D            G
Dia kata aku nak jadi apa aku kata itu Tuhan punya kuasa

C/G G D G

[Music Bridge 2]

C                                                   C/G  G  C/G  G
Lemah lembut sopan santun sudah menjadi darah dagingku

C                                               D
Walaupun aku nampaknya kutu aku hormat orang tuaku

[Chorus]

D         C    G              D    G  
Saya anak Malaysia, Saya anak Malaysia

G         C    G              D    G  
Saya anak Malaysia, Saya anak Malaysia

(fade out)

R.I.P Father of Les Paul

thelespaulLester William Polsfuss, known as Les Paul (June 9, 1915 – August 13, 2009) was a musician and innovator. He was a pioneer in the development of the solid-body electric guitar which “made the sound of rock and roll possible.” He is credited with many recording innovations, including overdubbing (also known as sound on sound), delay effects such as tape delay, phasing effects, and multitrack recording.

His innovative talents extended into his playing style, including licks, trills, chording sequences, fretting techniques and timing, which set him apart from his contemporaries and inspired many of the guitarists of the present day. He recorded with his wife Mary Ford in the 1950s and they sold millions of hit records.

Les Paul was known for his collaboration with the Gibson Guitar Corporation in the creation of the Gibson Les Paul, one of the most famous solid-body guitars in the world. It has been used by many well-known guitarists including Billy Gibbons, Jimmy Page, Randy Rhoads, Slash and Pete Townshend.

wikipedia

Gibson Les Paul adalah antara gitar favorite aku, walaupun gitarnye super berat. Aku last sekali pakai Gibson Les Paul masa live kat Desperado Live & Bar around 2003 kot, memang feel abis la. Perasan rasa macam Slash pulak 😛 <- angau. Tapi mmg best. Gambar masa live tu kat bawah ni  (yang sama aku guna kat About page).

Apapun R.I.P Les Paul, and thank you 😐

Me and Les Paul

Lagu Sekolah Kebangsaan Karai

Apa nostalgia yang korang ingat semasa di sekolah rendah? Mesti ada favorite time korang masa sekolah. Antara benda yang aku suka masa sekolah selain belajar matematik (aiceh), adalah time nyanyi lagu sekolah. Aku sangat suka lagu sekolah aku (SK Karai) sebab melodi nya yang riang ria. Aku letak tab kat bawah kalau korang nak main dengan syarat, korang tahu la canme nak nyanyi 😛 duhhh

Kat bawah ni ada beberapa pic area pekan kecil dekat sekolah (Gambar dipinjam dari http://karaikualakangsar.blogspot.com/)

skkarai1 skkarai2 skkarai3skkarai4

Kat bawah ni kod lagu;

Date: 29.07.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Title  : Rajin Maju Jaya (Lagu Sekolah Kebangsaan Karai, Enggor, Perak)

F C G C

      C
Megah tersegam indah sekolahku

                     G
Itulah lambang kemegahan

Rakyat tempatan berusaha

              C
Gigih terus maju

    C
Sekolah ku sejak berzaman

                     F
Menempuh sejarah gemilang

                 C
Belajar serta berbakti

   G          C
Usaha tanpa jemu

  F            C
Nama terukir indah

    G                C   C7
Sekolah Kebangsaan Karai

  F    G      C
Disepanjang masa

  G          C
Rajin Maju Jaya

Kod gitar lagu kanak-kanak : Lagu tiga kupang

lagutigakupangEntah kenapa tiba-tiba rajin nak tab lagu kanak-kanak.. Kod seterusnya adalah lagu yang sangat popular, boleh kata takda orang yang tak tahu lagu ni; Lagu Tiga Kupang. Akudah cuba cari info lagu tiga kupang ni sebenarnya tapi tak jumpa pulak. Sapa yang buat lagu ni? Itu aku tak tahu, tapi yang aku tahu ada beberapa unsur pelik dalam lagu tiga kupang ni. Kalau tengok lirik dia;

Lagu tiga kupang saku penuh padi
Enam ekor burung masuk dalam kuali

Bila sudah masak burung nyanyi saja
Tentu sedap makan beri pada raja

Raja dalam rumah buat kira-kira
Suri dalam dapur makan roti gula.. hey

Dayang tepi kolam mahu jemur tepung
Datang burung hitam pagut batang hidung hidung hidung…

1. Kenapa lagu tiga kupang (30 sen)?
2. Kenapa masuk padi dalam saku?
3. Apa buang tabiat ke burung yang enam ekor tu pegi masuk dalam kuali? Kan dah kena masak..
4. Eh dah kena masak lepas tu boleh nyanyi pulak burung nye?
5. Ada burung lain ke pulak yang nyanyi dekat burung yang dah kena masak tu?
5. Tak takut ke burung yang gembira nyanyi tu manalah tahu kalau turn dia pulak yang jadi lauk nak kena masak?
6. Burung tu nyanyi lagu apa?
7. Tahu tahu pulak kalau dah burung nyanyi lauk nye sedap.
8. Konfiden aje sedap sampai nak bagi raja.
9. Kenapa raja duduk dalam rumah bukan istana?
10. Raja tengah buat kira-kira apa tu? Belanjawan?
11. Bagi la suri dalam dapur tu makan lauk burung nye. Kesian makan roti gula aje. Raja bukan nak makan pun..
12. Kenapa jemur tepung tepi kolam?
13. “Datang burung hitam..” Ni burung hitam mana pulak ni? Yang nyanyi tadi ke?
14. “Pagut batang hidung hidung hidung hidung..” eh… lagu dulu dulu dah ada echo 😛

Anyway, walaupun penuh dengan misteri, try la korang main lagu ni;

Date: 26.07.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

C
Lagu tiga kupang saku penuh padi

G                               C
Enam ekor burung masuk dalam kuali

C
Bila sudah masak burung nyanyi saja

G                             C
Tentu sedap makan beri pada raja

F                C
Raja dalam rumah buat kira-kira

F                  G
Suri dalam dapur makan roti gula.. hey

C                 C
Dayang tepi kolam mahu jemur tepung

G                                C
Datang burung hitam pagut batang hidung hidung hidung...

Kod Gitar Lagu KBSR – Sungai

sungaiAntara “search keyword” utama blog aku ni adalah believe it or not, “Lagu KBSR”. Kalau google “lagu kanak-kanak”, “lagu sekolah rendah” etc., jangan kata tab/kod gitar, sebasic-basic info macam sapa penulis liriknya, sapa penggubah lagunya, hatta lirik pun memang susah nak jumpa info pasal lagu-lagu sekolah rendah ni.. mp3 tu jangan harapla.

Bukan takde government punye website, ada tapi macam jambatan tak siap. Nama bukan main, portal muzik lah, ape lah tapi isik hampeh. Nak mengharapkan kerajaan or better “Kementerian Pendidikan Malaysia” daripada isikkan benda-benda macam ni baik la aku yang isikkan.

So kita start slow-slow. Biar pelan pelan kayuh. Aku dah start dulu dengan tab lagu anak itik tok wi, so kali ni kita try pulak lagu yang penuh mesej, “Sungai”. Lagu ni pakai kod-kod major/minor biasa. Tak susah.

Selamat mencuba

Date: 25.07.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject: Sungai (Lagu KBSR sekolah rendah)

           Em         Am             B7
Airmu mengalir dari gunung jauh di sana

                Am            D               B7
Jernih dan sejuknya sungguh indah dipandang mata

               Em         Am            B7
Kau tetap mengalir walau apa halangan tiba

                Am           D              Em
Tak berhenti henti hingga sampai di laut nanti

       Am          D                 G  E
Masa juga kan berlalu tak menunggu kita

       Am         C               B7
Gunakanlah sepenuhnya janganlah leka

               Em         Am            B7
Kau tetap mengalir walau apa halangan tiba

                Am           D              Em
Tak berhenti henti hingga sampai di laut nanti

Selamat Hari Guru – 16 Mei 2009

Selamat Hari GuruSaya ingin mengucapkan selamat hari guru kepada semua guru yang berada di mana sahaja, terutama kepada pengajar dan bekas pengajar di Sekolah Kebangsaan Karai dan Sekolah Menengah Sains Tengku Muhammad Faris Petra. Tidak pernah saya lupa jasa cikgu cikgu semua kerana dengan sebab tunjuk ajar dan didikan semualah saya berada di sini pada hari ini. Insya-Allah segala panduan dan nasihat dari cikgu cikgu semua akan saya gunakan sebaik mungkin semoga memberi manafaat kepada seluruh warganegara kita yang tercinta.

– Zairul Azmil Mohamed Azmi

Kod Gitar Cinta Tersimpul Rapi – Anis Suraya

anissurayaLagu pertama yang aku tab tanpa pegang gitar.. haha miracle..

Lagu ni pada aku contoh terbaik lagu tangkap lentok melayu. Bukan kata nak lupa diri ke ape, tapi mintak maap la tuan tuan dan puan puan.. aku tak boleh dengar lagu camni..

Korang boleh layan karaoke kat Youtube kalau nk;

Date: 05.01.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
CINTA TERSIMPUL RAPI - Anis Suraya

[Verse 1]
    Am                 G          E                C
Kulerai segala yang terkusut Kusimpul agar menjadi rapi

Dm             C         F       E       Am      F         E      Am
Demi menjaga hatimu Ku rela mengalah selalu Mengapa kau berubah laku

[Verse 2]
   Am                  E                G        C
Inikah yang harus ku terima Di atas setia sekian lama

Dm             C       F         E      Am
Kau menjadikan aku Pelakon dalam sandiwaramu

[Bridge]
     Am              Dm
Cintaku rinduku Bukannya yang terkusut
   F                  E
Kuikat kubelai dan kusimpul.. oooh..

[Chorus]
  Am              Dm   G                  C
Hati ingin berbicara Hati pun sering bertanya

   E                 Am          F                  E
Di mana hujung jalan cerita Bukannya di bibir tanpa sebarang noktah

Am                                             G
Selangkah engkau pergi seribu langkah aku mengejarmu

E                                             Am
Sekelip mata engkau hilang seluruh pelusuk ku cari.. oooh..

Am                                              G
Setinggi mana engkau cuba membawa diri akan aku daki.. oooh..

E                                             Am
Sedalam mana engkau cuba menyembunyi kan ku selami

        G             F             E                  Am
Biar terbukti biar bersaksi Cinta kita cinta tersimpul rapi

Kod Gitar Antara Hujan dan Air Mata – Sudirman

Sudirman Hj. Arshad

Requested by awan

Pic courtesy of Perpustakaan Negara Malaysia

Date: 10.06.2007
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Sudirman - Antara Hujan dan Air Mata

[Intro]

Em A Em A C D Em

[Verse 1]
Em                       A
Selebat hujan yang turun  Mencurah membasahi bumi

C            D        B7           Em
 Tidak selebat hujan  Di dalam jiwaku

[Verse 2]
Em                 A
Sehebat halilintar  Membelah langit yang kelabu

C            D             B7            Em
 Tidak sepanas petir  Yang membakar hidupku

[Bridge A]
G         D    Am           Em
Ohhh... hujan..  Di antara airmata ku

    G     D  C             B7
Menitis laju  Bersama pilu pilu

[Chorus 1]
G           D             Am             Em
Ku cuba menghapuskan  Kenangan waktu silam

      G            D        B7              Em
Namun bertambah membara  Rindu yang ku sekamkan

[Chorus 2a]
    G          D         Am         Em
Semakin aku mencuba  Semakin terasa siksa

   G                D         B7         Em
Inikah yang kau tinggalkan  Untuk diriku ooh..  Kasih

[Solo Part 1]
C Bm Am Em C Bm Am Am D D G D Am Em G D B7 Em

[Chorus 2b]
    G          D         Am         Em
Semakin aku mencuba  Semakin terasa siksa

   G                D         B7         B7     D Em
Inikah yang kau tinggalkan  Untuk diriku ooh..  Kasih

[Solo Part 2]
Em Am C D B7 Em

Ulang [Verse 1]

[Bridge B]
G         D    Am           Em
Ohhh... hujan..  Di antara airmata ku

    G     D  B7
Menitis laju  Bersama pilu pilu

Ulang [Chorus 1], [Bridge B]

[Chorus 3]
G          D         Am         Em
Semakin ku cuba  Semakin terasa siksa

   G                D         B7                D Em
Inikah yang kau tinggalkan  Untuk diriku ooh..  Kasih