Space Cop Gavan (Gaban) kembali ke layar selepas 30 tahun

Berita baik untuk peminat siri TV Space Cop Gavan/Gaban (宇宙刑事ギャバン) kerana sebuah movie pertarungan antara Gaban dengan Gokaiger (海賊戦隊ゴーカイジャー) sedang difilem dan akan ditayang di Jepun pada 21 Januari 2012. Wayang bertajuk Gokaiger VS Gaban (海賊戦隊ゴーカイジャーVS宇宙刑事ギャバン) itu turut dibintangi pelakon asal Gaban yang telah berusia 56 tahun iaitu Kenji Oba (大葉健二) Source : ギャバン30年ぶり復活!ゴーカイジャーと夢共演 (Yomiuri)

Kod Gitar lagu KBSR – Kiri dan Kanan

Lagu ni aku rasa semua orang tahu.. Antara lagu2 terawal kita belajar masa sekolah rendah darjah satu, lagu “Kiri dan Kanan” ciptaan Pn. Seri Shamsiah Hashim. Lagu ni kalau tengok kat lirik dia, sangat simple, tapi mengajar budak bukan sahaja menyanyi, tapi jugak basic menari. Atau dalam term pendidikan “Aktiviti Melalui Nyanyian”. Tapi kan masa […]

Dr. Sam – Saya Anak Malaysia (Kod Gitar)

Lgu yang amat nostalgik.. korang mesti tahu lagu ni kan?? Sapa yang tatau tu memang bukan anak Malaysia la. Lagu ni sangat sempoi. Aku rasa ada story di sebalik lirik lagu ni. Mungkin perjalan hidup Dr. Sam tu sendiri. Belajar kat oversea (maybe around 70s), “punked” or jadi hippies, balik Malaysia pakai jeans koyak kena […]

R.I.P Father of Les Paul

Lester William Polsfuss, known as Les Paul (June 9, 1915 – August 13, 2009) was a musician and innovator. He was a pioneer in the development of the solid-body electric guitar which “made the sound of rock and roll possible.” He is credited with many recording innovations, including overdubbing (also known as sound on sound), […]

Lagu Sekolah Kebangsaan Karai

Apa nostalgia yang korang ingat semasa di sekolah rendah? Mesti ada favorite time korang masa sekolah. Antara benda yang aku suka masa sekolah selain belajar matematik (aiceh), adalah time nyanyi lagu sekolah. Aku sangat suka lagu sekolah aku (SK Karai) sebab melodi nya yang riang ria. Aku letak tab kat bawah kalau korang nak main […]

Kod gitar lagu kanak-kanak : Lagu tiga kupang

Entah kenapa tiba-tiba rajin nak tab lagu kanak-kanak.. Kod seterusnya adalah lagu yang sangat popular, boleh kata takda orang yang tak tahu lagu ni; Lagu Tiga Kupang. Akudah cuba cari info lagu tiga kupang ni sebenarnya tapi tak jumpa pulak. Sapa yang buat lagu ni? Itu aku tak tahu, tapi yang aku tahu ada beberapa […]

Kod Gitar Lagu KBSR – Sungai

Antara “search keyword” utama blog aku ni adalah believe it or not, “Lagu KBSR”. Kalau google “lagu kanak-kanak”, “lagu sekolah rendah” etc., jangan kata tab/kod gitar, sebasic-basic info macam sapa penulis liriknya, sapa penggubah lagunya, hatta lirik pun memang susah nak jumpa info pasal lagu-lagu sekolah rendah ni.. mp3 tu jangan harapla. Bukan takde government […]

Selamat Hari Guru – 16 Mei 2009

Saya ingin mengucapkan selamat hari guru kepada semua guru yang berada di mana sahaja, terutama kepada pengajar dan bekas pengajar di Sekolah Kebangsaan Karai dan Sekolah Menengah Sains Tengku Muhammad Faris Petra. Tidak pernah saya lupa jasa cikgu cikgu semua kerana dengan sebab tunjuk ajar dan didikan semualah saya berada di sini pada hari ini. […]

Kod Gitar Cinta Tersimpul Rapi – Anis Suraya

Lagu pertama yang aku tab tanpa pegang gitar.. haha miracle.. Lagu ni pada aku contoh terbaik lagu tangkap lentok melayu. Bukan kata nak lupa diri ke ape, tapi mintak maap la tuan tuan dan puan puan.. aku tak boleh dengar lagu camni.. Korang boleh layan karaoke kat Youtube kalau nk; Date: 05.01.2009 Tabbed by: Zairul.Com […]

Kod Gitar Antara Hujan dan Air Mata – Sudirman

Requested by awan Pic courtesy of Perpustakaan Negara Malaysia Date: 10.06.2007 Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb Sudirman – Antara Hujan dan Air Mata [Intro] Em A Em A C D Em [Verse 1] Em A Selebat hujan yang turun Mencurah membasahi bumi C D B7 Em Tidak selebat hujan Di dalam jiwaku [Verse 2] Em […]