Teknik belajar menekan Kod F dan Fm

Antara soalan popular di Zairul.com, bagaimana nak main kod F, Fm? Kenapa tekan kod F bunyi tersangkut-sangkut? Kalau jari pendek nak buat macam mana? Artikel ini akan menceritakan cara yang difikirkan sesuai untuk master kod F, Fm dan seterusnya. Di bawah ini adalah contoh kedudukan jari untuk kod F. Masalah yang selalu dirungut pemula gitar […]

Panduan asas tune gitar : Cara yang mudah dan susah

Di bawah ini adalah contoh soalan dari mereka yang mula berjinak-jinak dengan alam pergitaran; – Macam mana nak tuning gitar? – Ada tak cara mudah tune gitar kapok? – Kenapa tune bunyi sumbang dan sengal? – Nak tune gitar tapi takut tali putus – Bagaimana nak tahu tuning gitar tu betul atau tak? Aku dah […]

Panduan membeli (memilih) pik gitar

Artikel ini menunjukkan jenis-jenis dan kegunaan pik serta panduan membeli/memilih guitar pick yang sesuai dengan gitar atau genre muzik yang dimain. Semua maklumat yang ada pada artikel ini bertujuan sebagai panduan asas dan ringkas sahaja, tidak perlu dijadikan sumber utama pemain gitar. Sebarang pertanyaan atau kesilapan sila tinggalkan di ruang komen. Image credit – J […]

Panduan menukar tali gitar akustik

Dalam artikel bertajuk Panduan Membeli (Memilih) Tali Gitar, aku ada nyatakan yang tali gitar perlu ditukar setiap 4-5 minggu untuk menjaga kualiti bunyi gitar dan elok dari segi penjagaan gitar. Tapi untuk beginner yang baru berjinak-jinak ke alam pergitaran, tidak ramai yang pasti cara menukar tali gitar  itu sendiri. Untuk tutorial kali ini aku akan […]

Panduan membeli (memilih) tali gitar

Perkara yang selalunya tak dititik berat dalam penjagaan gitar adalah dari segi pemilihan tali gitar (guitar strings) itu sendiri. Ramai yang tidak menyedari bahawa jenis string AMAT mempengaruhi kekuatan bunyi gitar dan kelancaran jari guitarist. Cuma masalah di antara kita, bagaimana untuk mengetahui apa jenis tali gitar yang sesuai untuk gitar kita? Untuk sesi tutorial/panduan […]

Perbezaan gitar electric-acoustic dengan semi-acoustic?

Antara soalan lazim yang aku dapat daripada visitor zairul.com adalah “Apa beza di antara gitar electric-acoustic dan semi-acoustic?” Dari segi konsep, kedua-dua gitar ini mempunyai matlamat yang sama – sebuah gitar universal yang boleh dimainkan bersama amp, mahupun unplugged. Tapi dari segi istilah, elektrik-akustik tidak sama dengan semi-akustik. Sebelum aku tunjuk beza kedua-dua gitar ini, […]

Panduan membeli (memilih) gitar.

Jadi untuk panduan semua, dan untuk menjimatkan masa aku menjawab email setiap orang, aku nak share sedikit kat sini apa homework yang perlu korang buat sebelum beli gitar. Nak kata tips berguna tu tak lah jugak dan cara di bawah ini mungkin bukan yang terbaik, setiap orang ada cara masing masing. Tapi aku harap dengan […]

Of finding chords (Bagaimana Mencari Kod Gitar)

Recently, I’ve been recieving emails asking how do I write my guitar chords/tablatures, or how do I find a chord by simply listening to a song. How does it easily “pop out of my head” ? Well.. not THAT easy actually, at least not for me. I’m not a professional musician, therefore I have only […]

Panduan asas bermain gitar (kod mudah)

Aku dah move section tablature from Tab Gitar Melayu, senang nk browse kot this time? Since tak banyak request nak senarai kod, so tak terpenuh gak :-p Untuk beginners yang baru-baru nak try main gitar tu elok sangatlah rujuk list itu dan Insya-Allah aku akan update dari semasa ke semasa. Anyway, good luck. Updated 19-16-2011 […]

Panduan untuk design website / blog

Apakah perkara asas yang perlu diberi perhatian semasa membuat design website atau blog? TEXT Pilih background color yang tidak mengganggu text. Warna merah untuk background dan kuning untuk text misalnya elok dielakkan. Banyak juga blog yang meletakkan image sebagai background, elok kalau image simple. Tetapi jika image besar dan terlalu kompleks, user susah untuk membaca […]