Substitutions untuk bahan-bahan memasak

Here’s a great link I found on the net for substutions:

http://www.baking911.com/pantry/subs_dairy.htm

Banyak juga cara-cara nak menukar or mengganttikan bahan2 utk memasak especially utk membakar kek, biskut etc.

So,kalau ada bahan yang dalam recipe yang kita tak ada di dapur, bolehlah gantikan dengan benda lain yang lebih simple.

For example, after Ain commented on my cheesecake recipe on how to ganti sour cream, I found out that ada beberapa cara utk menggantikan sour cream(krim masam):

  • 3/4 cup buttermilk plus 1/3 cup butter or

    margarine (melt, cool and add to buttermilk)

  • 1/3 cup buttermilk, 1 tablespoon lemon

    juice, and 1 cup cottage cheese-blended until smooth

  • 3/4 cup milk, 3/4 teaspoon lemon juice, and

    1/3 cup butter or margarine (melt, cool and add to milk)

  • 1 cup plain yogurt or reduced-fat sour cream (will lower fat in recipes and alter the texture and taste)
  • So, to those yang tak berapa pasti nak menggantikan what with what, boleh lah check kat webpage ini. I found it very useful -)

    Tab/kod gitar..

    Back to popular demand, lepas seminggu raya baru dpt update tab.. Byk dapat mel mintak tabkan lagu M.Nasir la, Zainal Abidin la, Ning la, Peterpan la, Sheila Majid, Raihan.. Raihan? Raihan nk tab camne? Sabar ye tuan2 dan puan2.. Selagi boleh, aku tabkan.. hehe.. Encik Zairul ni sibuk orangnye..

    Anyway terima kasih kerana sudi menjenguk tab page aku.. Kalau korang ada tab, sile copy paste dan hantor guna contact us form tu, kalau korang yang tabkan nanti aku upload.. Buat pengetahuan korang jugak aku tgh buat portal khas untuk tab aje.. Target aku by bulan 3 tahun depan dah boleh open public.. So buat masa ni sorry la page tab yang bodoh which aku curi dari wfsection.. Module tu untuk publish news article.. tapi takpe la sementara..

    Tab Gitar Nusantara

    Tips beli gitar

    Tab gitar lagu-lagu melayu dahulu, sekarang dan masa depan..

    After dekat setahun tak alih2 member se’3?rd aku, En.Loli ym, “Woi Semb, aku nak mintak tulung cari lagu raya..” dah agak dah.. mamat ni kalau carik aku mesti ada udang sebalik batu punye.. ko memang siot la Loli.. Aku dah tinggal gitar dekat 2 tahun dah.. tak caya tanya Man.. ni dengan request ko ni menyebabkan jari-jemari aku gatal memegang gitar balik.. ehehehe…

    Tapi iyer la memang susah nak cari tab lagu raya ni.. So aku pikir, why not go to the next level, tabkan lagu-lagu melayu yang susah nak cari, pastu taruk kat blog.. mmm.. bengong tak aku.. dah la ryunen.. still buat keja tak berpekdah lagi..

    Anyway, a tribute to you mister… Zairul’s Online Malay Guitar Tab Mini Archives 😀