2 weeks with HTC Desire HD

Dah dua minggu pakai HTC Desire HD, apa yang mampu aku cakap adalah – kagum dan kaget? kaget??

Aku tak sangka platform Android boleh pergi sejauh ini. No wonder lah, sebab itu android dah pintas iphone tahun ni dari segi user growth.

Banyak orang membincangkan yang mana lebih baik. Android atau iPhone? Pada aku nak membandingkan kedua-duanya memang tak adil. Macam nak membandingkan Nikon dan Canon. Dua-dua pasti ada kelebihan dan kekurangan sendiri. Banyak jugak review “Android vs iphone” yang bias. Kalau fanboy tak abis2 melebih2kan iphone nye. Kalau geeks pulak tak habis2 kutuk apple products.

Orang rumah aku pakai iphone4. Dan dia nampak selesa pakai. Aku pulak prefer android sebab aku suka godek2.

Cuma satu je yang pasti untuk semua user smartphones, sekali dah tukar, anda takkan kembali ke pangkal jalan.

Kenapa ada ura-ura mengharamkan Blackberry di Malaysia?

Kerana satu sebab – sekuriti negara.

UAE adalah antara negara yang telah pun mengharamkan Blackberry dan difahamkan India dan Indonesia juga sedang memikirkan untuk mengambil langkah yang sama. Negara-negara lain juga mungkin akan mengikuti langkah ini.

Apa masalah sekuriti Blackberry sehingga boleh diharamkan oleh sebuah negara? Yang menariknya ini bukan sebab kelonggaran sekuriti, tetapi masalah terlau secure. Semua mesej yang melalui bb akan dienkrip dan semua data disimpan di satu pangakalan data di Kanada. (Rujuk rajah di bawah)

Blackberry Communication Network

(Pic courtesy of Techdreams.org)

Dengan kata lain, ini bagus untuk pengguna kerana semua data yang dihantar melalui bb tidak akan dibaca oleh orang ketiga dan ini menjamin privasi pengguna dan mengelakkan daripada data jatuh ke tangan orang2 yang tidak diingini. Tetapi sebaliknya untuk agensi kerajaan. Dengan sistem enkripsi yang ada pada BB, mereka tidak boleh akses data yang di hantar. Yang merisaukan agensi kerajaan adalah data-data yang boleh mengancam keselamatan negara. Sebab itu UAE misalnya mengambil langkah mengharamkan bb sehingga data-data ini boleh diakses semula.

How a BlackBerry Works @howstuffworks.com

Adakah benar blackberry boleh mengancam sekuriti negara?
Adakah blackberry juga akan diharamkan di Malaysia?
Adakah ini cuma satu perang psikologi?
Atau cuma perang pasaran – jatuhkan bb dan naikkan yang lain?

Tepuk dada tanya selera.

News :

Softbank iPhone 3G – to buy or not to buy

iPhone

iPhone 3G akan mula dijual via Softbank Jumaat ni (July 11th, 2008) dengan harga ¥23,000 atau semurah ¥960/month. Tapi rata2 review yang aku tgk, almost 99% kata iphone suck. Antara penyebab utamanya adalah non-replacable batteries, dan NO MMS? wtf?

SAtu survey yang di buat oleh iSHARE mengatakan 91% of Japanese Will Not Buy ‘iPhone’. Hmm.. aku menjangkakan iPhone akan fail di Jepun seperti jugak Sony Ericsson. Actually aku pelik kenapa iPhone mem”big-deal”kan 3G tu padahal kat Japan 3G tu dah start 5 6 tahun dulu dah since the boom of i-mode by NTTdocomo. Even diorg tgh develop 4th generation mobile, baru iPhone terhegeh2 nak on 3G.

Function yang tiada pada iPhone pada aku yang mengurangkan nafsu Jepun;

1. No e-pay
2. No video
3. No MMS
4. No TV

Aku dapat jugak email dari Softbank, katanya : Awak boleh hantar MMS ke iphone tapi kami kena charge ¥xxx/b.. haa? So bukan pengguna iPhone sahaja yang kena keluar duit banyak yang pengguna Softbank lain pun kena keluar duit jugak??

So kepada member2 yang berangan nak pakai iPhone tu kalau message aku sorry la kalau aku tak reply message korang.. haha

Resource :

Five Reasons NOT To Buy The 3G iPhone – Mobile Blog – InformationWeek
3G iPhone not ready for the enterprise? | The Register
Why the 3G iPhone may suck
‘iPhone 3G’ – The Full Details & Disappointments
Is The 3G iPhone Worth It?

Softbank 911SH 3G

Added to my wishlist.. Softbank 911SH 3G
Price : Free

Features;

Optimized for One Seg with a 22 mm-wide slim body
A slim design with metal accents. The contrasting gloss finish and line texture finish for the surface along with the unique slim body complete this One Seg handset.
911sh.jpg

3-inch widescreen QVGA mobile ASV LCD
Includes a large 3 inch LCD screen featuring the unique AQUOS LCD TV technology for advanced beauty. Enjoy breathtaking image quality.

Enjoy Voice Call and Mail while watching TV!
Features multitasking functions and allows for quick viewing and replying to Mail while watching a TV program. With the speakerphone function or the included TV antenna-equipped stereo earphone-microphone, you can even make Voice Calls while watching TV.

Features a “Cycloid Style” LCD that can rotate 90??? and enhance PC Site Browser
Viewing websites designed for computers with PC Site Browser is also enhanced when the screen is rotated*3. Also included is the useful Document Viewer for viewing PDF data and Word, Excel, and PowerPoint files.

Source : Softbank Japan 911SH