Kod Gitar lagu KBSR – Kiri dan Kanan

Lagu ni aku rasa semua orang tahu.. Antara lagu2 terawal kita belajar masa sekolah rendah darjah satu, lagu “Kiri dan Kanan” ciptaan Pn. Seri Shamsiah Hashim. Lagu ni kalau tengok kat lirik dia, sangat simple, tapi mengajar budak bukan sahaja menyanyi, tapi jugak basic menari. Atau dalam term pendidikan “Aktiviti Melalui Nyanyian”.

Tapi kan masa bila kita boleh main lagu ni? Kalau aku sebab anak aku kecik lagi so aku layan sorang-sorang ajela.. haha

Angkat tangan

Date: 11.10.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject: Kiri dan Kanan (Lagu KBSR Tahap Satu Tahun Satu)

      C            G7                    C
Angkatlah tangan kiri Angkatlah tangan kanan

      C          F        G7         C
Goyangkan kaki kiri Goyangkan kaki kanan

      C          G7                  C
Tunjukkan kaki kiri Tunjukkan kaki kanan

      C          F        G7         C
Hentakkan kaki kiri Hentakkan kaki kanan

Selamat Hari Guru – 16 Mei 2009

Selamat Hari GuruSaya ingin mengucapkan selamat hari guru kepada semua guru yang berada di mana sahaja, terutama kepada pengajar dan bekas pengajar di Sekolah Kebangsaan Karai dan Sekolah Menengah Sains Tengku Muhammad Faris Petra. Tidak pernah saya lupa jasa cikgu cikgu semua kerana dengan sebab tunjuk ajar dan didikan semualah saya berada di sini pada hari ini. Insya-Allah segala panduan dan nasihat dari cikgu cikgu semua akan saya gunakan sebaik mungkin semoga memberi manafaat kepada seluruh warganegara kita yang tercinta.

– Zairul Azmil Mohamed Azmi

Kod Gitar Lagu KBSR (Tahap 2) – Anak Itik Tok Wi

Selepas hampir setahun tak update tab, aku rasa dah boleh start balik dah. Banyak gila request lagu actually baik melalui chatbox ataupun email, dalam sehormat2 cara dan tatasusila (seperti : terima kasih sdr zairul.. bla bla.. minta maaf menggangu.. kalau ada masa nak request la lagu.. ni bla bla.. terima kasih sekali lagi.. bla bla) mahupun sehampeh2 cara (seperti : woih, aku nak lagu bla-bla.. ko kasik kat aku cepat ya.. by email < — BANYAK CANTIK BAPAK KO! kata aku di dalam hati)

Aku pun pelik la sesetengah orang yang tak paham langsung bahawa nak buat tab ni bukan aku just bukak mp3 lagu dan klik automatic terus keuar tab.. tidakk.. aku kena dengar lagu tu dulu (kalau aku tak pernah dengar) dan aku akan cari dulu dalam kepala basic chords nye (macam basic C ke, G ke, D ke, Am ke etc.) lepas tu aku akan ambil gitar dan aku akan cuba follow kod apa kalau dah rasa okay baru aku bukak Notepad dan aku cari lirik, paste lirik dan baru tulis kod ikut timing lagu.. Berapa lama masa nak buat satu tab/kod lagu? Itu bergantunglah.. Kalau sesenang lagu rock kapak melayu itu tak lama dalam kurang sejam dah boleh.. Tapi kalau lagu yang sedikit complex (mcm lagu2 ning, lagu budak2 AF etc.) memerlukan 4 5 jam jugak la.

Aku bukan lah seorang pro itu yang kena ambik masa lama tu . Kadang2 aku kena rujuk jugak bapak aku yang merupakan cikgu muzik pencen kalau nak tau nama2 kod yang pelik mcm Em7#5 < — mesti dalam2 ramai korang tak pernah dengar nama kod ni kan.. Itu dipanggil “E minor seven flat five”.. terima kasih.

Apapun back tu business, aku start dengan lagu senang dulu dan korang mesti ingat lagi lagu ni kan. Aku rasa inilah antara lagu2 klasik dan penuh nostalgia untuk bayi2 80an. Nak main lagu ini pun tak susah, perlu 2 kod sahaja, C dan G. Okay Enjoy.

p/s : sila tinggalkan comment kalau ada kemusykilan

Date: 05.05.2008
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
Lagu KBSR (Tahap 2) - Anak Itik Tok Wi

      C
Anak itik Tok Wi

        G
Mandi dalam kolam

       G
Sakit apa Tok Wi

         C
Sakit sendi tulang

      C
Ubat apa Tok Wi

       G
Ubat limau lelam

       G
Sakit apa Tok Wi

        C
Sakit sengal tulang