Twitter timeline feeds down – May 26th, 2011

Timeline feeds twitter kat Jepun dah down sejak pagi tadi. Ada yang kata dah 7-8 hours. Boleh post tweet, boleh access profile lain, but zero timeline. Kat Malaysia bagaimana? Okay tak atau dapat kosong macam kat bawah ni;

Masih menunggu official statement. Adakah ini disebabkan bug, maintenance atau serangan siber? Yang pasti twitter user yang hard core mesti tak senang duduk kerana tak boleh read tweet orang lain.


UPDATES 12:19PM;

Support
Not seeing your timeline? DON’T PANIC! We’re working on it and affected users will see their timelines restored in the coming hours.

UPDATES 14:00PM
Timeline feeds dah ok.

Kenapa ada ura-ura mengharamkan Blackberry di Malaysia?

Kerana satu sebab – sekuriti negara.

UAE adalah antara negara yang telah pun mengharamkan Blackberry dan difahamkan India dan Indonesia juga sedang memikirkan untuk mengambil langkah yang sama. Negara-negara lain juga mungkin akan mengikuti langkah ini.

Apa masalah sekuriti Blackberry sehingga boleh diharamkan oleh sebuah negara? Yang menariknya ini bukan sebab kelonggaran sekuriti, tetapi masalah terlau secure. Semua mesej yang melalui bb akan dienkrip dan semua data disimpan di satu pangakalan data di Kanada. (Rujuk rajah di bawah)

Blackberry Communication Network

(Pic courtesy of Techdreams.org)

Dengan kata lain, ini bagus untuk pengguna kerana semua data yang dihantar melalui bb tidak akan dibaca oleh orang ketiga dan ini menjamin privasi pengguna dan mengelakkan daripada data jatuh ke tangan orang2 yang tidak diingini. Tetapi sebaliknya untuk agensi kerajaan. Dengan sistem enkripsi yang ada pada BB, mereka tidak boleh akses data yang di hantar. Yang merisaukan agensi kerajaan adalah data-data yang boleh mengancam keselamatan negara. Sebab itu UAE misalnya mengambil langkah mengharamkan bb sehingga data-data ini boleh diakses semula.

How a BlackBerry Works @howstuffworks.com

Adakah benar blackberry boleh mengancam sekuriti negara?
Adakah blackberry juga akan diharamkan di Malaysia?
Adakah ini cuma satu perang psikologi?
Atau cuma perang pasaran – jatuhkan bb dan naikkan yang lain?

Tepuk dada tanya selera.

News :

What is your internet speed?

speedtestAku baru tukar internet connection last week, dari YahooBB’s ADSL ke NTT’s fiber optic. Sebab utama aku tukar adalah 1- Connection Yahoo sangat slow kalau hujan (aku tak tahu sebab apa..) 2- Adsl plan nyer sedikit mahal – Aku pakai 50Meg plan, basic around ¥4500, plus plus aku bayar dalam ¥7500/month. Yupp that is pretty “Cha-ching!”.. So me and wifey pegi round round kat Yamada Denki, and kena ngorat dengan makcik kempen fiber optik OCN.. Sembang sembang sembang dalam dekat la 3 jam, then kitorang decide untuk tukar plan from adsl ke fiber.

Di sebabkan kitorang sign contract untuk pakai OCN provider 1 and half year, so kitorang hanya perlu bayar around ¥4100/month. We waited for two weeks, and the tech people datang rumah and cakap “Okey encik, fiber sudah on. Arigatok!”. Wah sangat senang. We cancelled YahooBB on that day jugak, tapi kena charge sampai hujung bulan. Damn the YahooBB. Mengetuk orang macam sial.

So, dipendekkan cerita, sekarang ni seronok lah aku dengan internet laju ini..

Memandangkan ramai yang tahu pasal speedtest.net, so tayah la aku cerita sangat pasal speedtest ni.. Cut the point, bawah ni aku compare speedtest result antara rumah aku dengan office aku. By the by, office aku pakai KDDI punye fiber opt.

Speedtest@Office
speedtest-1

Speedtest@Home
speedtest-2

Download speed rumah aku slow sikit dari office, tapi uploading speed mmg top notch jugak. Maybe sebab tak banyak connection out. Dunno.

So, setakat ni aku mmg puas hati dengan fiber opt. Kalau bukak utorrent pakai max bandwith pun macam rasa tak kacau pun connection browsing internet. Walaupun kalau kat Tokyo aku dengar cerita mmg lagi laju, tapi ini pun jaadilah 🙂

Announcement

Dear Friends and Visitors,

We’ve to close down our blog for a little while due to some technical problems with our Joomla Content Management System (CMS). By the term “technical problems”, it doesn’t mean that somebody hacked our blog nor facing any problem with the scripting. But we feel that it doesn’t really fit our blog’s need – simple yet powerful. We have to admit that Joomla was too complex for us as our knowledge on php & mysql are limited.

However we’ve found a good blog source and perhaps we might be using that one (currently under beta testing). So please come back and check us again in August. All our “old” articles and stuff can be found in Archives. Also, please visit Our Fotopages if you’re looking for the apple strudle muffin recipes :p

Thanks all and have a good time,

Zairul & Zack Abd.

Gakkido & Picking Garage’s new webbie..

At last, complete jugak website ni.. Bukan senang rupenye nak transfer fr Oscommerce ke Zen-Cart. Admin Interface dia hampir same.. tak banyak perubahan.. Tapi makan banyak masa nk study ape beza dua2 cart system ni.. plus, Zen-Cart boleh kate “almost” zero community support untuk Japanese.. nk translate fr English to Japanese pun quite mencabar.. yang ade pun base translation untuk ver. 1.0.x, yg guna sekarang 1.2.6 (perlu di upgrade ke 1.2.7).. makan mase 2-3 bulan jugak :p

Selain standard instalation, aku letak jugak module2 lain, mcm ‘ask a question module’, ‘blog’ dan certain lagi for admin’s. Susah nak test sebab kitorg takde local server.. kena upload ke sever and test kat server jugak. Bila dah complete test baru transfer live. Satu lagi yg painful.. nk copy customers’ data.. pergh.. mencanak.. terpaksa buat manually.. dah try copy fr database, tp still tak boleh..

Anyway, otsukare.. and good luck Kazu on the new webbie 🙂 Next project –> Chomelbox

Gakkido & Picking Garage

Database Connection Error..

Dah dekat seminggu blog aku turun naik.. several mysql eror.. kekadang takley connect langsung mysql.. komplen kat Neureal.com kelmarin, pastu dia reply;

“Hopefully the fix we just implemented would take care of this issue. ”

Ringkas dan simple. Tapi oklah.. setakat ni dah laju cam dulu balik.. Sorry la kalau tension lambat bukak page aku.. Aku lagi tension takley update blog