Kod Gitar Lagu Space Cop Gaban

Requested by Jamal, simple chording yang aku buat untuk lagu tema hero tv show zaman 80-an.

Lagu ni tricky sikit sebab kena main kod-rhythm. Dan untuk transfer dgn bunyi gitar tu agak susah untuk beginner. Tapi cuba dengar video gaban kat bwh ni dan try main kod-rhythm yang sama dengan gitar.

Ada satu kod yang mabe korang jarang tengok, kod B7#9 (baca B SEVEN FLAT NINTH) Prektis kod ni.

Senarai kod yang pakai dlm lagu ni kat bawah ni.

    Am  B  B7  B7#9  C  C/G  D  D/F#  Em  G

e|--0---2--2---x-----0--0----2--2-----0---3---
B|--1---4--0---3-----1--1----3--3-----0---0---
G|--2---4--2---2-----0--0----2--2-----0---0---
D|--2---4--1---1-----2--2----0--0-----2---0---
A|--0---2--2---2-----3--3----x--x-----2---2---
E|--x---x--x---x-----x--3----x--2-----0---3---

Selamat mencuba!

Dan untuk yang tak tahu, tajuk asal adalah “Uchu Keiji Gavan” < - Dibaca dengan pelat Jepun jadi Gaban.
Date: 10.08.2010
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject: Uchu Keiji Gavan (Space Cop Gaban)

[Intro] 

Em D/F# C/G | G A B | B7#9 B7#9 B7#9 B7#9 | Em B7 Em B7 Em |


[Verse]

Em             Em D/F# G Am G              B7
Otoko nan daro,               Kuzukuzu suruna yo

Em               Am G C D G              B 
Mune no enjin ni,           Hi wo tsukero

Em               Am        C
Orewa koko daze, Hito ashi osaki

D                   G        Am B7            Em D C B7 
Hikari no hayasa de ashita e,      Dashshu sa

 
[Chorus]

Em               Am     D             Em
Wakasa wakasa te nanda, Furimukanai koto sa

Am       D     C            B7
   Ai te nanda, Tamerawanai koto sa

Em                   D
Gavan, Abayo namida  Gavan, Yoroshiku yuki

C           B7    Em 
  Uchu Keiji,   Gavan

[Outro] Em D/F# C/G | G A B | D Em

Update : Anak aku pun dah syok layan gaban macam bapak dia jugak;

Atacama Large Milimeter Array (ALMA)

Baru habis training this week, suddenly Mr. Azuma (my dept. boss) ckp “aa Zairul, awak dah abis training, so apa kata kalau saya tarik awak join the great ALMA project?” aaa? wtf is ALMA project tu? Pastu baru die kasik info2 bla bla.. baru la aku tahu rupe nye ALMA or Atacama Large Milimiter Array ni antara international mega project.. or meminjam kata encik wiki :

“..an international astronomy project that consists of an astronomical interferometer formed from an array of radio telescopes, located at Llano de Chajnantor Observatory in the Atacama desert in northern Chile. The telescope is expected to revolutionise modern astronomy by providing an insight on star formation in the early universe and imaging local star and planet formation in great detail. With a cost in excess of 1 billion US dollars, it is the most ambitious ground-based telescope currently under construction.”

So basically diorg nk buat buat 64 biji “bapak segala antenna” mcm dlm gambar tu, 14 bijik buat kat Japan.. Construction sumer buat kat JFE, tapi benda2 kecik diorg pass2 kat company2 lain.. cam company kitorg incharge bahagian heat insulator.. why kena ada heat insulator? sbb benda ni bukan letak tepi laut, tapi letak 5000m tinggi dari paras laut so kena buat die jadi kebal weather hehehe… anyway itu la projek aku latest.. dah siap 3 biji ada lagi 11.. aiyoo.. maybe next week baru dpt tgk diorg pasang kat JFE Mizushima..