Koleksi tab dan sheet music..

Beberapa tahun dulu aku ada beli banyak tab dan sheet music dari pelbagai genre, rock, pop, ballad etc. Semasa mengemas rumah untuk buang barang-barang lama semalam aku terjumpa koleksi harta karun yang aku suka.. Apa tab atau sheet music yang anda pernah beli?

Kod Gitar Lagu “Years from Now” by Aizat Amdan

Requested by @tsyad, lagu “Years from Now” oleh Aizat Amdan. Kord gitar lagu ni simple je, yang mungkin bunyi agak foreign adalah kod Dadd9b5 (baca D-add-nine-flat-five), kod ni amat biasa dijumpa dalam lagu genre Jazz. Tak susah nak main cuma kalau tak biasa tu mungkin akan terkial-kial jugak masa tukar chord. Biasa kan dengan form […]

Kod gitar lagu Kami Guru Malaysia

Requested by Shak, lagu paling popular di kalangan cikgu-cikgu sekolah, lagu Kami Guru Malaysia. Lagu ni senang je so aku tak ambil banyak masa untuk cari kod. Hanya pakai 5 kod basic, Am, B7, D, Em dan G. Terima kasih untuk semua cikgu yang pernah mengajar. Al-Fatihah untuk berberapa yang telah pergi ke Rahmatullah.. Nak […]

Tab gitar Mia Sara – ost Papadom

Requested by Azrul and 5 more people so far.. nah amik ni aku tabkan ost papadom, mia sara nyanyian? gubahan? lirikan? oleh Bro Afdlin Shauki yang serba macho. Untuk menyenangkan korang, aku buat dua version, satu tablature dan satu chord ver. Untuk main lagu ni sama dengan original tune, sila tune gitar anda “whole-step-down” atau […]

Dr. Sam – Saya Anak Malaysia (Kod Gitar)

Lgu yang amat nostalgik.. korang mesti tahu lagu ni kan?? Sapa yang tatau tu memang bukan anak Malaysia la. Lagu ni sangat sempoi. Aku rasa ada story di sebalik lirik lagu ni. Mungkin perjalan hidup Dr. Sam tu sendiri. Belajar kat oversea (maybe around 70s), “punked” or jadi hippies, balik Malaysia pakai jeans koyak kena […]

Of finding chords (Bagaimana Mencari Kod Gitar)

Recently, I’ve been recieving emails asking how do I write my guitar chords/tablatures, or how do I find a chord by simply listening to a song. How does it easily “pop out of my head” ? Well.. not THAT easy actually, at least not for me. I’m not a professional musician, therefore I have only […]

Kod & Tab Gitar Hari Ini – Afdlin Shauki (Sumo-lah OST)

Tab gitar ini antara yang heavy pernah aku buat.. Bukan sebab apa, sebab mp3 yg aku ada ni kualiti nye sangat lah rendah plus orchestra arrangement nye membuatkan bunyi gitar nye tenggelam. Maybe dia record direct mic kot tak pakai pikap. Sebab tu bunyi low freq bass berdengung dengung. Tab ni aku buat dua version, […]

Kod Gitar Tawa Dalam Tangisan – Kamikaze

Lagu ni direquest oleh seorang pengunjung tab gitar nusantara, lagu ciptaan Kamikaze, Tawa dalama tangisan. Intro lagu ni dekat nak sama dengan lagu Unforgiven by Metallica, tetapi di “melayu”kan. Lagu ni kalau tengok kod dan tablature dia tak susah, cuma ada sedikit teknik yang aku rasa tak ramai orang familiar iaitu harmonics. Kalau tengok [Intro], […]

Kod Gitar Antara Hujan dan Air Mata – Sudirman

Requested by awan Pic courtesy of Perpustakaan Negara Malaysia Date: 10.06.2007 Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb Sudirman – Antara Hujan dan Air Mata [Intro] Em A Em A C D Em [Verse 1] Em A Selebat hujan yang turun Mencurah membasahi bumi C D B7 Em Tidak selebat hujan Di dalam jiwaku [Verse 2] Em […]

Kod / Tab Gitar Izinkan Ku Pergi – Kaer Azami

Date: 15.04.2007 Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb Subject: Kaer Azami (AF2) – Izinkan Ku Pergi Chords guide : Cm Cm7/G C#m7(b5) E9sus4/A E Em Em/C# F Fm F# F#/Bb F#m7 e|–3—3——0———2———0—0—-0——1—1—-2—-x——0——| B|–4—4——5———3———0—0—-0——1—1—-2—-2——2——| G|–5—3——4———2———1—0—-0——2—1—-3—-3——2——| D|–5—5——5———2———2—2—-2——3—3—-4—-4——2——| A|–3—3——4———0———2—2—-4——3—3—-4—-1——x——| E|–x—3——0———x———0—0—-0——1—1—-2—-x——2——| G Gm7 G13 G#13 A A/G Am Bb Bm Bm7/F# B e|–3——x——0——x——0——x——0——1—–2—–2——-2—–| B|–3——3——3——4——2——2——1——3—–3—–3——-4—–| G|–4——3——4——5——2——2——2——3—–4—–2——-4—–| D|–5——3——4——5——2——2——2——3—–4—–4——-4—–| A|–5——x——x——x——0——0——0——1—–2—–2——-2—–| B|–3——3——3——4——x——3——x——x—–x—–2——-x—–| [Intro] G […]