Koleksi tab dan sheet music..

Beberapa tahun dulu aku ada beli banyak tab dan sheet music dari pelbagai genre, rock, pop, ballad etc. Semasa mengemas rumah untuk buang barang-barang lama semalam aku terjumpa koleksi harta karun yang aku suka..

Apa tab atau sheet music yang anda pernah beli?

Kod Gitar Lagu “Years from Now” by Aizat Amdan

Requested by @tsyad, lagu “Years from Now” oleh Aizat Amdan.

Kord gitar lagu ni simple je, yang mungkin bunyi agak foreign adalah kod Dadd9b5 (baca D-add-nine-flat-five), kod ni amat biasa dijumpa dalam lagu genre Jazz. Tak susah nak main cuma kalau tak biasa tu mungkin akan terkial-kial jugak masa tukar chord. Biasa kan dengan form tu. Kalau susah jugak gantikan dengan Am/F# (main macam Am tapi tekan bass kat not F#)

Semua chords dalam lagu ni ada kat bawah.

     C     Dm    Dadd9b5  E     G     Am    Am/F#

E-|--0-----1-----5--------0-----3-----0-----0------
B-|--1-----3-----5--------0-----0-----1-----1------
G-|--0-----2-----5--------1-----0-----2-----2------
D-|--2-----0-----4--------2-----0-----2-----2------
A-|--3-----x-----5--------2-----2-----0-----0------
E-|--x-----x-----x--------0-----3-----0-----2------

Video Aizat Amdan – ” Years From Now ” Official Music Video kat bawah ni;

Soalan sila tanya kat ruangan komen

Date: 09.10.2010
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject: Years From Now by Aizat Amdan

[Intro]

          Dm
What will I be years from now

            E
What will I wear how will I look

            Am               Dadd9b5
I think too much I think too much

[Verse 1]

              Dm
Sometimes its scary over thinking

         E
What you have or haven't done

              Am                 Dadd9b5
You think too much you think too much

[Verse 2]

         Dm
Will the rain smell the same

         E
Will our loosing trentrous game

        Am
And the star much shine 

                   Dadd9b5
The color seems so blurry

[Bridge]

       Dm
Will l endup all alone

          E
Without a shoulder to cry on

[Chorus]

Dm          E             Am
What will I be years from now

       Dm                G                  C
I have answered them but none have answered me

    Dm               G
And when my time has come

  Am           E                         Dm
I hope my last seconds in this life will have you

     G        E
Will have you...

[Guitar Solo Part]

Dm E Am Dadd9b5

Dm C E

[Verse 3]

         Dm
Will the rain smell the same

         E
Will our loosing trentrous game

       Am
And neglect most people views

         Dadd9b5
Seems so worthy

Ulang [Bridge] & [Chorus] x 2

Fade out

* Photo courtesy of Mstar Online

Kod gitar lagu Kami Guru Malaysia

Requested by Shak, lagu paling popular di kalangan cikgu-cikgu sekolah, lagu Kami Guru Malaysia. Lagu ni senang je so aku tak ambil banyak masa untuk cari kod. Hanya pakai 5 kod basic, Am, B7, D, Em dan G.

Terima kasih untuk semua cikgu yang pernah mengajar. Al-Fatihah untuk berberapa yang telah pergi ke Rahmatullah..

Nak dengar mp3 ada kat bawah ni, yang tu je aku jumpa around the internet.

Date: 24.04.2010
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject: Kami Guru Malaysia

Intro : Am D G Em Am  B7 Em

  Em
Kami guru Malaysia

                   Am
Berikrar dan berjanji

   B7
Mendidik dan memimpin

                     Em
Putra putri negara kita

  Em
Pada Seri Paduka

                 Am
Kami tumpahkan setia

  B7
Rukun Negara kita

                     Em
Panduan hidup kami semua

   D
Di bidang pembangunan

                G
Kami tetap bersama

      B7       Em
Membantu, membina

    B7
Negara yang tercinta

 Em
Amanah yang diberi

               Am
Kami tak persiakan

 B7
Apa yang kami janji

                      Em
Tunai tetap kami tunaikan

Tab gitar Mia Sara – ost Papadom

Requested by Azrul and 5 more people so far.. nah amik ni aku tabkan ost papadom, mia sara nyanyian? gubahan? lirikan? oleh Bro Afdlin Shauki yang serba macho. Untuk menyenangkan korang, aku buat dua version, satu tablature dan satu chord ver.

Untuk main lagu ni sama dengan original tune, sila tune gitar anda “whole-step-down” atau dipanggil D tuning. Maknanya instead of menuning gitar anda secara standard dengan note EADGBE, turunkan bunyinye 2 fret supaya menjadi DGCFAD. Kalau tengok kod tu pulak, itu adalah nama kod setelah tune down gitar. Setelah gitar anda di tune down, main dengan fingering kod itu. Sebagai contoh, aku tulis “Asus4” sebab fingering adalah Asus4 sedangkan kod sebenar kalau nak main dengan piano (tanpa tune down gitar) adalah Gsus4.. Paham tak? Berbelit ayat aku ni.

mp3, video dan tab serta kod gitar ada dibawah;

 

 

Date: 23.12.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
MIA SARA (OST PAPADOM) - AFDLIN SHAUKI

===============================================================
                            VERSI TAB
===============================================================
[Intro]

   Asus2            F#m11            Bbm7             Esus4  E
D|----------------|-----------0-x--|-----------2-x--|-----------0-x--|
A|---0-x-----0-x--|---0-x-0---0-x--|---3-x-3---3-x--|-----------0-x--|
F|---2-x-----2-x--|---2-x-2-----x--|---2-x-2-----x--|---2-x-1-----x--|
C|----------------|----------------|----------------|---2-x-2-----x--|
G|-0---x-0-----x--|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|
D|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|-0---x-0-----x--|
   +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +   


   Asus2            F#m11            Bbm7             Esus4    E
D|----------------|-----------0-x--|-----------2-x--|----------------|
A|---0-x-0---0-x--|---0-x-0---0-x--|---3-x-3---3-x--|-------0--------|
F|---2-x-2---2-x--|---2-x-2-----x--|---2-x-2-----x--|-----2---1------|
C|----------------|----------------|----------------|---2------------|
G|-0---x-0-----x--|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|
D|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|-0--------------|
   +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +   

                                                                Mia sa-
[Verse 1]

   Asus2            F#m11            Bbm7             Esus4  E
D|----------------|-----------0-x--|-----------2-x--|-----------0-x--|
A|---0-x-0---0-x--|---0-x-0---0-x--|---3-x-3---3-x--|-----------0-x--|
F|---2-x-2---2-x--|---2-x-2-----x--|---2-x-2-----x--|---2-x-1-----x--|
C|----------------|----------------|----------------|---2-x-2-----x--|
G|-0---x-0-----x--|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|
D|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|-0---x-0-----x--|
   +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +   

   ra..       ..pa- gi..     ..sina- ri      ..hidup  ini..         ba-

   pa..       ..ma- mi..    ..sebut  di..       ..ka- mi       satu ha-

   ri..      ..per- gi..       ..ka- mi..    ..sendi- ri       walau a-

   pa..       ..ja- di..    ..tetap  akan       kami  cintai..


   Asus2            Asus2
D|-----------0-x--|-----------0-x--|
A|---0-x-0---0-x--|---0-x-0---0-x--|
F|---2-x-2-----x--|---2-x-2-----x--|
C|----------------|----------------|
G|-0---x-0-----x--|-0---x-0-----x--|
D|----------------|----------------|
   +   +   +   +    +   +   +   +   

                               oh mia sara..

[Chorus]
     
   F#m9  F#m        Bbm7             Esus4  E          Asus2  
D|-4-2-x-----2-x--|-----------2-x--|-----------0-x--|-----------0-x--|
A|-2-2-x-2---2-x--|---3-x-3---3-x--|-----------0-x--|---0-x-0---0-x--|
F|-------2-----x--|---2-x-2-----x--|---2-x-1-----x--|---2-x-2-----x--|
C|----------------|----------------|---2-x-2-----x--|----------------|
G|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|-0---x-0-----x--|
D|-2---x-2-----x--|----------------|-0---x-0-----x--|----------------|
   +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +   

               tidur- lah..     kami kan   bersama mu           dibuai

   mimpi     nan    indah..     doa  papa..   ..mama  mu      tidurlah


   Bbm7             Esus4  E          Bbm7             Esus4  E   
D|-----------2-x--|-----------0-x--|-----------2-x--|-----------0-x--
A|---3-x-3---3-x--|-----------0-x--|---3-x-3---3-x--|-----------0-x--|
F|---2-x-2-----x--|---2-x-1-----x--|---2-x-2-----x--|---2-x-1-----x--|
C|----------------|---2-x-2-----x--|----------------|---2-x-2-----x--|
G|-2---x-2-----x--|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|
D|----------------|-0---x-0-----x--|----------------|-0---x-0-----x--|
   +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   + 

               mia  sara       tidur lah         mia  sara    tidurlah


   Asus2            Asus2
D|-----------0-x--|-----------0-x--|
A|---0-x-0---0-x--|---0-x-0---0-x--|
F|---2-x-2-----x--|---2-x-2-----x--|
C|----------------|----------------|
G|-0---x-0-----x--|-0---x-0-----x--|
D|----------------|----------------|
   +   +   +   +    +   +   +   +   


[Verse 2]    * main tab seperti [Verse 1]
Miasara yang pertama anugerah terutama
Senyuman mu belai jiwa pengubat hati yang lara
Tuhan lindungi permata selamatkan sentiasa
Dari duka di dunia akan kita hadapi bersama


[Bridge]

   Asus2            F#m11            Bbm7             E
D|----------------|----------------|----------------|----------------|
A|---0-x-----0-x--|---0-x-----0-x--|---3-x-----3-x--|----------------|
F|---2-x-----2-x--|---2-x-----2-x--|---2-x-----2-x--|---1-x-----1-x--|
C|----------------|----------------|----------------|---2-x-----2-x--|
G|-0---x-0-----x--|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|
D|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|-0---x-0-----x--|
   +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +   

..rambutmu    mata  mu       bibir   mu         hati  mu        senyum
   mu         tawa  mu      di hati  ku         sela- lu 


Ulang [Chorus]

Oh Miasara tidur lah kasihani mama mu
Kerana dia menunggu untuk bersama bapa mu
Tidurlah Miasara tidurlah Miasara tidurlah


[Outro]
Tidurlah Miasara tidurlah Miasara tidurlah Miasara
ohh.. tidurlah

   A     Asus4   A   A     Asus4   A   A     Asus4   A   A     Asus4   A  
D|-----------------|-----------------|-----------------|-----------------|
A|---2-x-3---3-x-2-|---2-x-3---3-x-2-|---2-x-3---3-x-2-|---2-x-3---3-x-2-|
F|---2-x-2---2-x-2-|---2-x-2---2-x-2-|---2-x-2---2-x-2-|---2-x-2---2-x-2-|
C|-----------------|-----------------|-----------------|-----------------|
G|-0---x-0-----x---|-0---x-0-----x---|-0---x-0-----x---|-0---x-0-----x---|
D|-----------------|-----------------|-----------------|-----------------|
   +   +   +   +    +   +   +   +     +   +   +   +     +   +   +   +     

   A
D|-----------------|
A|-2---------------|
F|-2---------------|
C|-2---------------|
G|-0---------------|
D|-----------------|
   +   +   +   +  
===============================================================
===============================================================




===============================================================
                            VERSI KOD
===============================================================

[Intro]

Asus2   F#m11   Bbm7   Esus4 E    x2


[Verse 1]

     Asus2       F#m11      Bbm7     Esus4 E  
Miasara  waktu pagi kau sinari hidup ini

         Asus2       F#m11        Bbm7         Esus4 E 
Bangun bapa bangun mami kau sebut di telinga kami 

       Asus2         F#m11        Bbm7       Esus4 E
Satu hari kau kan pergi tinggal kami bersendiri 

       Asus2       F#m11        Bbm7      E    A
Walau apa kan terjadi kau tetap akan kami cintai 



[Chorus 1]

      F#m    Bbm7        E           A 
Oh Miasara tidur lah kamikan bersama mu

       F#m       Bbm7          E             A 
Dibuai mimpi nan indah dan doa papa dan mama mu 

      Bbm7   E          Bbm7   E          A
Tidur lah Miasara tidur lah Miasara tidur lah 



[Verse 2]

     Asus2        F#m11   Bbm7      E  
Miasara yang pertama anugerah terutama

         Asus2      F#m11       Bbm7        E 
Senyuman mu belai jiwa pengubat hati yang lara

         Asus2      F#m11     Bbm7     E
Tuhan lindungi permata selamatkan sentiasa

       Asus2     F#m11    Bbm7      E    A
Dari duka di dunia akan kita hadapi bersama



[Bridge]

       A       F#m11    Bbm7    E
Rambut mu mata mu bibir mu hati mu

       A       F#m11     Bbm7   E
Senyum mu tawa mu di hatiku selalu


[Chorus 2]

      F#m    Bbm7        E         A 
Oh Miasara tidur lah kasihani mama mu

       F#m       Bbm7        E         A 
Kerana dia menunggu untuk bersama bapa mu 

     Bbm7   E         Bbm7   E          A
Tidurlah Miasara tidurlah Miasara tidurlah


[Outro] 

     Bbm7   E         Bbm7   E         Bbm7   E
Tidurlah Miasara tidurlah Miasara tidurlah Miasara

           A   Asus4   A Asus4   A
ohh.. tidurlah

===============================================================
===============================================================

Dr. Sam – Saya Anak Malaysia (Kod Gitar)

saya_anak_malaysiaLgu yang amat nostalgik.. korang mesti tahu lagu ni kan?? Sapa yang tatau tu memang bukan anak Malaysia la. Lagu ni sangat sempoi. Aku rasa ada story di sebalik lirik lagu ni. Mungkin perjalan hidup Dr. Sam tu sendiri. Belajar kat oversea (maybe around 70s), “punked” or jadi hippies, balik Malaysia pakai jeans koyak kena kutuk awek, tapi sebagai anak Malaysia masih pegang adat resam Melayu tu sendiri.. hmm.. aku agak agak je ni cerita ni 😛

Ada request tab lagu ni so layan la.

Disclaimer : Aku tab lagu ini sebab aku bangga menjadi orang Malaysia dan takde kena mengena dengan 1Malaysia.

Date: 10.09.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject: Dr. Sam - Saya Anak Malaysia

Intro : 

G C D (guitar solo) 

C/G G D G (x4)


[Verse 1]

G                C          G                  D      G
Sembilan belas lima puluh tiga, bulan lima aku dilahirkan

G                     C        G          D    G
Di sebuah negeri yang diberi nama, Negeri Sembilan

C/G G D G (x2)


[Verse 2]

G               C      G              D    G
Selepas itu aku dibesarkan, di negeri Kelantan

G                  C           G                   D     G
Aku belajar di sekolah orang putih, dekat dengan Pasir Puteh

C/G G D G (x2)

[Chorus]

G         C    G              D    G  
Saya anak Malaysia, Saya anak Malaysia

G         C    G              D    G  
Saya anak Malaysia, Saya anak Malaysia

C/G G D G


[Music Bridge 1]

C                                                    C/G  G  C/G  G
Lepas sekolah aku merayau, negeri mat saleh aku merantau

C                                                   D
Tempat orang indah sekali, tapi Malaysia tetap di hati


[Chorus]

D         C    G              D    G  
Saya anak Malaysia, Saya anak Malaysia

G         C    G              D    G  
Saya anak Malaysia, Saya anak Malaysia

C/G G D G (x4)


[Verse 3]

G            C        G                    D   G
Sampai masa aku pun balik makweku tengok dia pelik

G            C         G                 D            G
Dia kata aku nak jadi apa aku kata itu Tuhan punya kuasa

C/G G D G

[Music Bridge 2]

C                                                   C/G  G  C/G  G
Lemah lembut sopan santun sudah menjadi darah dagingku

C                                               D
Walaupun aku nampaknya kutu aku hormat orang tuaku

[Chorus]

D         C    G              D    G  
Saya anak Malaysia, Saya anak Malaysia

G         C    G              D    G  
Saya anak Malaysia, Saya anak Malaysia

(fade out)

Of finding chords (Bagaimana Mencari Kod Gitar)

Recently, I’ve been recieving emails asking how do I write my guitar chords/tablatures, or how do I find a chord by simply listening to a song. How does it easily “pop out of my head” ? Well.. not THAT easy actually, at least not for me. I’m not a professional musician, therefore I have only just a little knowledge and some experience in guitar tabbing. I always find and learn new things from browsing other people’s tab . So if you find something here or in my other articles and tabs that you think is not right, please kindly leave me a message.

There is no specific step-by-step way to find a chord because a written song itself is subjective. A chord is basically a combination of notes and if you play the right combination at the right time, it does sound right.. that’s pretty obvious. But how to find the right combination? In this post, I want to show you my way of searching a chord. But please understand that this might not be the smartest way, though I hope this will give you some hints that you might need.

chordsLike I said before, a chord is basically a combination of two notes and more. For example, a basic major chord “C” is a combination of note C, note E and note G. If you play those 3 notes at the same time you got a C chord. Or if you combine note A, note D and note E, then it will be A chord. So to find what kind of chord it is, we have to do it in reverse. Find the proper notes first and then you will get the chords.

Some people I know start by finding the bass chord first. e.g if the bass is E, usually the chord is E. Bass A with a chord A etc. Try and play the same chord of bass and see if the chord is right. This might not work for a certain song. That’s why there is a chord C/G (read: C on G), a C chord but with a G bass not. or D/F#, a D chord with an F# bass. It will be easier if you know a lot of chords and are familiar with the chord progression.

I don’t know why but it’s not really hard to search chords for malay songs especially the “rock kapak” ones. They always go from C to Am to F and G and loop again. Sometimes they start on D to Bb to G to A and loop again. A “tangkap lentok” song might start with a minor chord so there’s Am and then Dm and E and loop again. If you play a lot of “rock kapak” songs then you’ll know what I mean. As a start, try to find chords from the band in the 90s such as Wings, Ukays, Slam etc to name a few. Then compare your version to other tablatures that is already written.

If you want to know more on how chords work, you might find this site useful;

URL : HarmonyCentral

There are some people however, who are sound blind. I remember once I tried to teach my friends how to play guitar, but after one month I gave up. Why? Because sound-wise, he didn’t have the ability to know the differences between two diffferent notes. For him, it sounded the same. Say if I play two different notes like a F and B for example, I’m pretty sure at least you’ll say something like, “I think this note sound a little lower than the other one”. But this guy, he said to me, “I just hear the same tone”… So if you hear something and you notice which note is lower or higher then you’ll be fine.

Like almost everything else, it takes times and effort to search for chords or write a tab. A common advice – Practice more and do a lot of trial-and-errors 🙂

Kod & Tab Gitar Hari Ini – Afdlin Shauki (Sumo-lah OST)

Tab gitar ini antara yang heavy pernah aku buat.. Bukan sebab apa, sebab mp3 yg aku ada ni kualiti nye sangat lah rendah plus orchestra arrangement nye membuatkan bunyi gitar nye tenggelam. Maybe dia record direct mic kot tak pakai pikap. Sebab tu bunyi low freq bass berdengung dengung.

Tab ni aku buat dua version, satu tablature dan satu lagi kod untuk senang main. Tablature tu aku buat main agak-agak je. So rasanya takdelah betul sangat tapi kalau main bunyi nye real la jugak kot. Kepada mamat-mamat yang gersang awek tu aku nasihatkan prektis la lagu ni sila la ayat2 mana2 awek kat tempat korang. Lagu ni boleh dikatakan lentok la jugak 😛

Kalau takde mp3 orang boleh stream online kat IMEEM MUSIC

Sebarang soalan sila tinggalkan kat ruangan komen.

sumolah

########## TAB VERSION #########

Date: 15.03.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
AFDLIN SHAUKI - HARI INI (SUMO-LAH OST)

[Intro]

  F     Fsus4   F     Fsus4   F     Fsus4   F     Fsus4
E----0--------|----0--------|----0--------|----0--------
B-------------|-------------|-------------|-------------
G-2---2-3-----|-2---2-3-----|-2---2-3-----|-2---2-3-----
D---3--3----3-|---3--3----3-|---3--3----3-|---3--3------
A--3------3---|--3------3---|--3------3---|--3----------
E-1-----1-----|-1-----1-----|-1-----1-----|-1-----1-----



[Verse 1] ([Verse 2])

  F             Csus2/G       Bbsus2          F     C
E-------1-----|-------------|---------------|-------------
B-------------|-------3-----|---------1-----|-------3-----
G---2-----2---|-0---5---5---|---------------|-2---------5-
D-----3-----3-|---5-------5-|---0p3-3---3---|-----3---5---
A-------------|-------------|-1-----------1-|---3---3-----
E-1-----------|-0-----------|---------------|-1-----------

Sejak..         lena..        keringat..      sia..sia 
(Belaian..   er-ti..          kehidupan.. tia-da terduga)


  F             Csus2/G       Bbsus2          F     C    
E-------1-----|-------------|---------------|----1--------
B-------------|-------3-----|---------1-----|-------3-----
G---2-----2---|-0---5---5---|---------------|-2---------5-
D-----3-----3-|---5-------5-|---0p3-3---3---|-----3---5---
A-------------|-------------|-1-----------1-|---3---3-----
E-1-----------|-0-----------|---------------|-1-----------

Sendirian..  du-nia..         menunggu..    a-ku...
(Kepastian.. ku-duga..        mengundang.. hi-dup bermakna)


  Bb              C             G#7sus4/Bb    C
E---------------|-------------|-------------|----------------3--------
B---------1-----|-------1-----|---------3---|---------1---------1-----
G-3-------------|-------------|-------5--5--|-------------------------
D---0p3-3---3---|---2-3---3-2-|-----3-------|----2-3----3--2-------2--
A-1-----------1-|-3-----------|---5---------|-3-----------------------
E---------------|-------------|-6-----------|-------------------------

Tiba..          a-ku...     du-nia..      ke-mungkinannya
(Kini..        li-ku..       ki-ni akan    ke-indahannya)


  Bb            Am7           Bb              C
E-------------|-------------|---------------|----------------3--------
B-------3-----|-1-----1-----|---------1-----|---------1---------------
G-3---3---3---|-----0---0---|-3-------------|-------------------------
D---3-------3-|---2-------2-|---0p3-3---3---|----2-3----3--2----------
A-1-----------|-0-----------|-1-----------1-|-3-----------------------
E-------------|-------------|---------------|-------------------------

Aku..         a-kan..         mencari  bahagi-a
(Kau..          kita..        mencari  bahagi-a



[Chorus 1] (Chorus 2)

  F             Csus2/G       Bbsus2          F     C  
E-------------|-------------|---------------|-1-----------
B-------1-----|-------3-----|---------1-----|-1---1-5-----
G----2----2---|-----5---5---|---------------|-2-3---5---5-
D---3-3-----3-|---5-------5-|---0p3-3---3---|-3-----5-5---
A-------------|-------------|-1-----------1-|-3-----3-----
E-1-----------|-0-----------|---------------|-1-----------

Suatu..      la-gi..     abai-kan..           diberi
(Hari..     per-gi..          siapa   sebenar-nya diri)   

   
  F             C     Am7     Bb            Am7
E-------------|-------------|-------------|-------------
B-------1-----|-5-----1-----|-------1-----|-1-----1-----
G----2----2---|-5-----0---0-|-3---3-------|-0---0-------
D---3-3-----3-|-5-----2-2---|-3-3-------3-|-2-2---------
A-------------|-3-----0-----|-1-----------|-0-----------
E-1-----------|-------------|-------------|-------------

Kini pasti      tempuh   sega-la..     gala-nya

  Dm/A          Bb            Bb          C
E-------------|-------------|--------------------------
B-3-----------|-------3-----|-------------------1------
G-2---------2-|---------0---|-------0------------------
D-0---2-3-----|---0-3-----3-|---0p3---3-----2p3---3-2--
A-0-0---------|-1-----------|-1-----------3------------
E-------------|-------------|--------------------------

Biar     menger-ti..          kau  dan  a-ku...


[Chorus Outro]

  F             F
E----0--------|----0--------
B-------------|-------------
G-2---2-3-----|-2---2-3-----
D---3--3----3-|---3--3------
A--3------3---|--3----------
E-1-----1-----|-1-----1-----


ULANG VERSE 2
ULANG CHORUS 2

[Bridge]

  Gm            Am7           Dm/A          C
E-------------|-------------|-------------|-------------------------
B-------------|----1--------|-3-----3-----|-1-------1---------1-----
G-------3-----|-----0-0-----|-2---2---2---|-0-----------------------
D---5-------5-|---2---2-----|-0-0-------0-|-2--2-3----3--2-------2--
A-----5---5---|-0-----0-----|-0-----------|-3-----------------------
E-3-----------|-------------|-------------|-------------------------

Tidak..         mahu.. dibelenggu..     ma-lam

  Gm            Am7           Dm/A          C     
E-------------|-------------|-------------|----------------3--------
B-------------|----1--------|-3-----3-----|-1-------1---------1-----
G-------3-----|-----0-0-----|-2---2---2---|-0-----------------------
D---5-------5-|---2---2-----|-0-0-------0-|-2--2-3----3--2-------2--
A-----5---5---|-0-----0-----|-0-----------|-3-----------------------
E-3-----------|-------------|-------------|-------------------------

Dengan..    ter-buka      syu-kuri      kur-niaan-Nya

  C
E----------------3--------
B-1-------1---------1-----
G-0-----------------------
D-2--2-3----3--2-------2--
A-3-----------------------
E-------------------------


ULANG CHORUS 2 (x2)

[Outro]

  F     Fsus4   F     Fsus4 F  
E----0--------|----0--------1--
B-------------|-------------1--
G-2---2-3-----|-2---2-3-----2--
D---3--3----3-|---3--3------3--
A--3------3---|--3----------3--
E-1-----1-----|-1-----1-----1--


########## TAB VERSION #########

########## CHORD VERSION (Easy) #########

Date: 15.03.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
AFDLIN SHAUKI - HARI INI (SUMO-LAH OST)

[Intro]
F  Fsus4 (x4)

[Verse 1]
  F                       C     Bb               F     C
Sejak mula hingga kini ku lena  Keringatku hanya sia-sia

  F                    C    Bb              F     C
Sendirian ku abaikan dunia  Menunggu nanti aku tiada

  Bb                 C            Bb                     C
Tiba-tiba sentuhnya aku terjaga dunia aku penuh dengan kemungkinannya

Bb         Am7         Bb            C
Aku pasti akan bersama Mencari bahagia


[Chorus 1]

        F          C        Bb                F      C
Suatu hari tiada lagi kuabaikan anugerah yang diberi

        F          C      Am7 Bb     Am7
Kini pasti akan ku tempuh segala-galanya

        Dm          Bb         Bb       C       F
Biar nanti ku mengerti mengapa kau dan aku di sini


[Verse 2]
  F                      C       Bb                F       C
Belaianmu mengajar aku ertinya   Kehidupan yang tiada terduga

  F                    C      Bb                F         C
Kepastian yang tiada kuduga   Mengundang rasa hidup bermakna

  Bb                   C             Bb                   C
Kini mahu kucoretkan liku-likunya  Kini akan kulakarkan keindahannya

Bb      Am7       Bb            C
Kau aku kita sama mencari bahagia


[Chorus 2]
      F            C          Bb           F       C
Hari ini ku kan pergi mencari siapa sebenarnya diri

       F         C      Am7 Bb     Am7
Aku pasti akan menempuh segala-galanya

        Dm          Bb         Bb       C       Gm
Biar nanti ku mengerti mengapa kau dan aku di sini


[Bridge]

                  Am7          Dm/A           C    Gm
Tidaklah lagi aku mahu dibelenggu kegelapan malam

                         Am7         Dm/A           C    
Dengan tangan ku yang terluka,aku syukuri segala kurniaan-Nya


Ulang Chorus 2 (x2)

[Outro]

F  Fsus4  F  Fsus4  F


########## CHORD VERSION (Easy) #########

Kod Gitar Tawa Dalam Tangisan – Kamikaze

KamikazeLagu ni direquest oleh seorang pengunjung tab gitar nusantara, lagu ciptaan Kamikaze, Tawa dalama tangisan. Intro lagu ni dekat nak sama dengan lagu Unforgiven by Metallica, tetapi di “melayu”kan.

Lagu ni kalau tengok kod dan tablature dia tak susah, cuma ada sedikit teknik yang aku rasa tak ramai orang familiar iaitu harmonics. Kalau tengok [Intro], under (Guitar 2), pada tab ada ditulis “Harm.” Cara nak main note ini adalah dengan petik tali dengan jari kanan seperti biasa, tapi jari kiri tidak perlu menekan tali sehingga fret. Cukup sekadar menyentuh betul2 atas note yang ditunjuk. Seperti contoh jika tab menunjukkan tali not-e fret kosong dan Harm.12, maka sentuh tali betul2 di atas fret 12 tali e. Itulah harmonics. Kepada yang tak pasti lagi ini lagu ini macam mana boleh rujuk video YouTube di bawah. Sebarang kemusykilan sila tinggalkan mesej di ruang komen.

Aku buat jugak simple tab untuk intro (3 guitar parts), dan part2 biasa tu strumming pun mcm lagi typical rock kapak melayu, so aku just letak chords sahaja.

Date: 11.08.2008
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
KAMIKAZE - TAWA DALAM TANGISAN

[Intro]

(Guitar 1)
e|-0-0--0--0--0--1--|-0-0--0--0--0--1--|
B|-3--3--3--3--3----|-3--3--3--3--3----|
G|-2---2--2--2--2---|-2---2--2--2--2---|
D|-0----------------|-0----------------|
A|------------------|------------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

e|-0-0--0--0--0--1--|------------------|
B|-3--3--3--3--3----|-0-0--0--0--0--1--|
G|-2---2--2--2--2---|-2--2--2--2--2----|
D|-0----------------|-2---2--2--2--2---|
A|------------------|-0----------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

e|-0-0--0--0--0--1--|------------------|
B|-3--3--3--3--3----|-0-0--0--0--0--1--|
G|-2---2--2--2--2---|-2--2--2--2--2----|
D|-0----------------|-2---2--2--2--2---|
A|------------------|-0----------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

e|------------------|-3----------------|
B|-0-0--0--0--0---1-|-0----------------|
G|-0--0--0--0--0-0--|-0----------------|
D|-0---0--0--0--0---|-0----------------|
A|-2----------------|-2----------------|
E|-3----------------|-3----------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

(Guitar 2)
e|------------------|-0----------------|
B|------------------|------------------|
G|------------------|------------------|
D|------------------|------------------|
A|------------------|------------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +
                Harm. 12

e|------------------|------------------|
B|------------------|------------------|
G|-------------2----|/5-----5h7-5------|
D|-----0-2/3--------|------------------|
A|------------------|------------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +     +   +

e|------------------|-----------------------|
B|------------------|-----------------------|
G|-------------2/5--|-5-----5h7-5-----5-7p5-|
D|-----0-2-3--------|-------7---7-----------|
A|------------------|-----------------------|
E|------------------|-----------------------|
   +   +   +   +      +   +     +   +

e|------------------|------------------|
B|------------------|------------------|
G|-4----------------|---------0--------|
D|------------------|---0---0----------|
A|------------------|-----0------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +
                  Harm. 5 5 5 5

(Guitar 3 - with tremolo effect)
   v
e|-0----------------|------------------|
B|-3----------------|------------------|
G|-2----------------|------------------|
D|-0----------------|------------------|
A|------------------|------------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

   v                  v
e|-0----------------|-0----------------|
B|-3----------------|-0----------------|
G|-2----------------|-2----------------|
D|-0----------------|-2----------------|
A|------------------|-0----------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

   v                  v
e|-0----------------|-0----------------|
B|-3----------------|-0----------------|
G|-2----------------|-2----------------|
D|-0----------------|-2----------------|
A|------------------|-0----------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

   v                  v
e|-3----------------|------------------|
B|-0----------------|------------------|
G|-0----------------|------------------|
D|-0----------------|------------------|
A|-2----------------|------------------|
E|-3----------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

[Verse 1]
Dm
  Terhenti langkah seketika

     Gm                   Dm
Pandangan tersasar jiwaku bergelora

Sendiri ku dirundung sepi

     Gm                     Dm
Mengenang kembali saat yang telah pergi

[Music Bridge]
Bb          F    Bb           F
  Apa erti teman   Kini jadi lawan

  Gm
Racun kau lemparkan diriku terseksa

    A
Biarlah ku menanggung keperitan

[Chorus]
  Dm     Bb       C
Sesalan... diriku mula terasa

  Dm      Bb    C
Kenangan... jadikan pengajaran

    Dm     Bb       C
Tak mudah... untuk aku melupakan

     G             Gm
Demi persahabatan...

                Dm
Tawa dalam tangisan

e|-0-0--0--0--0--1--|-0-0--0--0--0--1--|
B|-3--3--3--3--3----|-3--3--3--3--3----|
G|-2---2--2--2--2---|-2---2--2--2--2---|
D|-0----------------|-0----------------|
A|------------------|------------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

[Verse 2]
Dm
  Terbongkar segala rahsia

  Gm                 Dm
Selama ini ku tak pernah menduga

Apakah cuba kau lakukan

      Gm                     Dm
Terbuktilah engkau gunting dalam lipatan

(Ulang [Music Bridge])

(Ulang [Chorus])

[Solo Part]  Dm  C/E  F  C/E  (x2)
             Dm  C/E  F  G    (x2)
             A

(Ulang [Music Bridge])

(Ulang [Chorus])

[Outro]

(Guitar 1)
e|-0-0--0--0--0--1--|-0-0--0--0--0--1--|
B|-3--3--3--3--3----|-3--3--3--3--3----|
G|-2---2--2--2--2---|-2---2--2--2--2---|
D|-0----------------|-0----------------|
A|------------------|------------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

e|-0-0--0--0--0--1--|-0-0--0--0--0--1--|-0-
B|-3--3--3--3--3----|-3--3--3--3--3----|-2-
G|-2---2--2--2--2---|-2---2--2--2--2---|-3-
D|-0----------------|-0----------------|-0-
A|------------------|------------------|---
E|------------------|------------------|---
   +   +   +   +      +   +   +   +      +

(Guitar 2)
e|------------------10-12 |-13----------12-13-12-10-|
B|---------------10-------|-------------------------|
G|-----------7/-----------|-------------------------|
D|------------------------|-------------------------|
A|------------------------|-------------------------|
E|------------------------|-------------------------|
   +   +   +   +            +   +   +   +

e|------------------|------------------|
B|-10---------------|------------------|
G|------------------|------------------|
D|------------------|-0----------------|
A|------------------|------------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +
                Harm. 5

Kod Gitar Antara Hujan dan Air Mata – Sudirman

Sudirman Hj. Arshad

Requested by awan

Pic courtesy of Perpustakaan Negara Malaysia

Date: 10.06.2007
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Sudirman - Antara Hujan dan Air Mata

[Intro]

Em A Em A C D Em

[Verse 1]
Em                       A
Selebat hujan yang turun  Mencurah membasahi bumi

C            D        B7           Em
 Tidak selebat hujan  Di dalam jiwaku

[Verse 2]
Em                 A
Sehebat halilintar  Membelah langit yang kelabu

C            D             B7            Em
 Tidak sepanas petir  Yang membakar hidupku

[Bridge A]
G         D    Am           Em
Ohhh... hujan..  Di antara airmata ku

    G     D  C             B7
Menitis laju  Bersama pilu pilu

[Chorus 1]
G           D             Am             Em
Ku cuba menghapuskan  Kenangan waktu silam

      G            D        B7              Em
Namun bertambah membara  Rindu yang ku sekamkan

[Chorus 2a]
    G          D         Am         Em
Semakin aku mencuba  Semakin terasa siksa

   G                D         B7         Em
Inikah yang kau tinggalkan  Untuk diriku ooh..  Kasih

[Solo Part 1]
C Bm Am Em C Bm Am Am D D G D Am Em G D B7 Em

[Chorus 2b]
    G          D         Am         Em
Semakin aku mencuba  Semakin terasa siksa

   G                D         B7         B7     D Em
Inikah yang kau tinggalkan  Untuk diriku ooh..  Kasih

[Solo Part 2]
Em Am C D B7 Em

Ulang [Verse 1]

[Bridge B]
G         D    Am           Em
Ohhh... hujan..  Di antara airmata ku

    G     D  B7
Menitis laju  Bersama pilu pilu

Ulang [Chorus 1], [Bridge B]

[Chorus 3]
G          D         Am         Em
Semakin ku cuba  Semakin terasa siksa

   G                D         B7                D Em
Inikah yang kau tinggalkan  Untuk diriku ooh..  Kasih