Koleksi tab dan sheet music..

Beberapa tahun dulu aku ada beli banyak tab dan sheet music dari pelbagai genre, rock, pop, ballad etc. Semasa mengemas rumah untuk buang barang-barang lama semalam aku terjumpa koleksi harta karun yang aku suka..

Apa tab atau sheet music yang anda pernah beli?

Kod Gitar Lagu “Years from Now” by Aizat Amdan

Requested by @tsyad, lagu “Years from Now” oleh Aizat Amdan.

Kord gitar lagu ni simple je, yang mungkin bunyi agak foreign adalah kod Dadd9b5 (baca D-add-nine-flat-five), kod ni amat biasa dijumpa dalam lagu genre Jazz. Tak susah nak main cuma kalau tak biasa tu mungkin akan terkial-kial jugak masa tukar chord. Biasa kan dengan form tu. Kalau susah jugak gantikan dengan Am/F# (main macam Am tapi tekan bass kat not F#)

Semua chords dalam lagu ni ada kat bawah.

     C     Dm    Dadd9b5  E     G     Am    Am/F#

E-|--0-----1-----5--------0-----3-----0-----0------
B-|--1-----3-----5--------0-----0-----1-----1------
G-|--0-----2-----5--------1-----0-----2-----2------
D-|--2-----0-----4--------2-----0-----2-----2------
A-|--3-----x-----5--------2-----2-----0-----0------
E-|--x-----x-----x--------0-----3-----0-----2------

Video Aizat Amdan – ” Years From Now ” Official Music Video kat bawah ni;

Soalan sila tanya kat ruangan komen

Date: 09.10.2010
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject: Years From Now by Aizat Amdan

[Intro]

          Dm
What will I be years from now

            E
What will I wear how will I look

            Am               Dadd9b5
I think too much I think too much

[Verse 1]

              Dm
Sometimes its scary over thinking

         E
What you have or haven't done

              Am                 Dadd9b5
You think too much you think too much

[Verse 2]

         Dm
Will the rain smell the same

         E
Will our loosing trentrous game

        Am
And the star much shine 

                   Dadd9b5
The color seems so blurry

[Bridge]

       Dm
Will l endup all alone

          E
Without a shoulder to cry on

[Chorus]

Dm          E             Am
What will I be years from now

       Dm                G                  C
I have answered them but none have answered me

    Dm               G
And when my time has come

  Am           E                         Dm
I hope my last seconds in this life will have you

     G        E
Will have you...

[Guitar Solo Part]

Dm E Am Dadd9b5

Dm C E

[Verse 3]

         Dm
Will the rain smell the same

         E
Will our loosing trentrous game

       Am
And neglect most people views

         Dadd9b5
Seems so worthy

Ulang [Bridge] & [Chorus] x 2

Fade out

* Photo courtesy of Mstar Online

Tab gitar Mia Sara – ost Papadom

Requested by Azrul and 5 more people so far.. nah amik ni aku tabkan ost papadom, mia sara nyanyian? gubahan? lirikan? oleh Bro Afdlin Shauki yang serba macho. Untuk menyenangkan korang, aku buat dua version, satu tablature dan satu chord ver.

Untuk main lagu ni sama dengan original tune, sila tune gitar anda “whole-step-down” atau dipanggil D tuning. Maknanya instead of menuning gitar anda secara standard dengan note EADGBE, turunkan bunyinye 2 fret supaya menjadi DGCFAD. Kalau tengok kod tu pulak, itu adalah nama kod setelah tune down gitar. Setelah gitar anda di tune down, main dengan fingering kod itu. Sebagai contoh, aku tulis “Asus4” sebab fingering adalah Asus4 sedangkan kod sebenar kalau nak main dengan piano (tanpa tune down gitar) adalah Gsus4.. Paham tak? Berbelit ayat aku ni.

mp3, video dan tab serta kod gitar ada dibawah;

 

 

Date: 23.12.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
MIA SARA (OST PAPADOM) - AFDLIN SHAUKI

===============================================================
                            VERSI TAB
===============================================================
[Intro]

   Asus2            F#m11            Bbm7             Esus4  E
D|----------------|-----------0-x--|-----------2-x--|-----------0-x--|
A|---0-x-----0-x--|---0-x-0---0-x--|---3-x-3---3-x--|-----------0-x--|
F|---2-x-----2-x--|---2-x-2-----x--|---2-x-2-----x--|---2-x-1-----x--|
C|----------------|----------------|----------------|---2-x-2-----x--|
G|-0---x-0-----x--|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|
D|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|-0---x-0-----x--|
   +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +   


   Asus2            F#m11            Bbm7             Esus4    E
D|----------------|-----------0-x--|-----------2-x--|----------------|
A|---0-x-0---0-x--|---0-x-0---0-x--|---3-x-3---3-x--|-------0--------|
F|---2-x-2---2-x--|---2-x-2-----x--|---2-x-2-----x--|-----2---1------|
C|----------------|----------------|----------------|---2------------|
G|-0---x-0-----x--|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|
D|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|-0--------------|
   +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +   

                                                                Mia sa-
[Verse 1]

   Asus2            F#m11            Bbm7             Esus4  E
D|----------------|-----------0-x--|-----------2-x--|-----------0-x--|
A|---0-x-0---0-x--|---0-x-0---0-x--|---3-x-3---3-x--|-----------0-x--|
F|---2-x-2---2-x--|---2-x-2-----x--|---2-x-2-----x--|---2-x-1-----x--|
C|----------------|----------------|----------------|---2-x-2-----x--|
G|-0---x-0-----x--|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|
D|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|-0---x-0-----x--|
   +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +   

   ra..       ..pa- gi..     ..sina- ri      ..hidup  ini..         ba-

   pa..       ..ma- mi..    ..sebut  di..       ..ka- mi       satu ha-

   ri..      ..per- gi..       ..ka- mi..    ..sendi- ri       walau a-

   pa..       ..ja- di..    ..tetap  akan       kami  cintai..


   Asus2            Asus2
D|-----------0-x--|-----------0-x--|
A|---0-x-0---0-x--|---0-x-0---0-x--|
F|---2-x-2-----x--|---2-x-2-----x--|
C|----------------|----------------|
G|-0---x-0-----x--|-0---x-0-----x--|
D|----------------|----------------|
   +   +   +   +    +   +   +   +   

                               oh mia sara..

[Chorus]
     
   F#m9  F#m        Bbm7             Esus4  E          Asus2  
D|-4-2-x-----2-x--|-----------2-x--|-----------0-x--|-----------0-x--|
A|-2-2-x-2---2-x--|---3-x-3---3-x--|-----------0-x--|---0-x-0---0-x--|
F|-------2-----x--|---2-x-2-----x--|---2-x-1-----x--|---2-x-2-----x--|
C|----------------|----------------|---2-x-2-----x--|----------------|
G|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|-0---x-0-----x--|
D|-2---x-2-----x--|----------------|-0---x-0-----x--|----------------|
   +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +   

               tidur- lah..     kami kan   bersama mu           dibuai

   mimpi     nan    indah..     doa  papa..   ..mama  mu      tidurlah


   Bbm7             Esus4  E          Bbm7             Esus4  E   
D|-----------2-x--|-----------0-x--|-----------2-x--|-----------0-x--
A|---3-x-3---3-x--|-----------0-x--|---3-x-3---3-x--|-----------0-x--|
F|---2-x-2-----x--|---2-x-1-----x--|---2-x-2-----x--|---2-x-1-----x--|
C|----------------|---2-x-2-----x--|----------------|---2-x-2-----x--|
G|-2---x-2-----x--|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|
D|----------------|-0---x-0-----x--|----------------|-0---x-0-----x--|
   +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   + 

               mia  sara       tidur lah         mia  sara    tidurlah


   Asus2            Asus2
D|-----------0-x--|-----------0-x--|
A|---0-x-0---0-x--|---0-x-0---0-x--|
F|---2-x-2-----x--|---2-x-2-----x--|
C|----------------|----------------|
G|-0---x-0-----x--|-0---x-0-----x--|
D|----------------|----------------|
   +   +   +   +    +   +   +   +   


[Verse 2]    * main tab seperti [Verse 1]
Miasara yang pertama anugerah terutama
Senyuman mu belai jiwa pengubat hati yang lara
Tuhan lindungi permata selamatkan sentiasa
Dari duka di dunia akan kita hadapi bersama


[Bridge]

   Asus2            F#m11            Bbm7             E
D|----------------|----------------|----------------|----------------|
A|---0-x-----0-x--|---0-x-----0-x--|---3-x-----3-x--|----------------|
F|---2-x-----2-x--|---2-x-----2-x--|---2-x-----2-x--|---1-x-----1-x--|
C|----------------|----------------|----------------|---2-x-----2-x--|
G|-0---x-0-----x--|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|
D|----------------|-2---x-2-----x--|----------------|-0---x-0-----x--|
   +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +    +   +   +   +   

..rambutmu    mata  mu       bibir   mu         hati  mu        senyum
   mu         tawa  mu      di hati  ku         sela- lu 


Ulang [Chorus]

Oh Miasara tidur lah kasihani mama mu
Kerana dia menunggu untuk bersama bapa mu
Tidurlah Miasara tidurlah Miasara tidurlah


[Outro]
Tidurlah Miasara tidurlah Miasara tidurlah Miasara
ohh.. tidurlah

   A     Asus4   A   A     Asus4   A   A     Asus4   A   A     Asus4   A  
D|-----------------|-----------------|-----------------|-----------------|
A|---2-x-3---3-x-2-|---2-x-3---3-x-2-|---2-x-3---3-x-2-|---2-x-3---3-x-2-|
F|---2-x-2---2-x-2-|---2-x-2---2-x-2-|---2-x-2---2-x-2-|---2-x-2---2-x-2-|
C|-----------------|-----------------|-----------------|-----------------|
G|-0---x-0-----x---|-0---x-0-----x---|-0---x-0-----x---|-0---x-0-----x---|
D|-----------------|-----------------|-----------------|-----------------|
   +   +   +   +    +   +   +   +     +   +   +   +     +   +   +   +     

   A
D|-----------------|
A|-2---------------|
F|-2---------------|
C|-2---------------|
G|-0---------------|
D|-----------------|
   +   +   +   +  
===============================================================
===============================================================




===============================================================
                            VERSI KOD
===============================================================

[Intro]

Asus2   F#m11   Bbm7   Esus4 E    x2


[Verse 1]

     Asus2       F#m11      Bbm7     Esus4 E  
Miasara  waktu pagi kau sinari hidup ini

         Asus2       F#m11        Bbm7         Esus4 E 
Bangun bapa bangun mami kau sebut di telinga kami 

       Asus2         F#m11        Bbm7       Esus4 E
Satu hari kau kan pergi tinggal kami bersendiri 

       Asus2       F#m11        Bbm7      E    A
Walau apa kan terjadi kau tetap akan kami cintai 



[Chorus 1]

      F#m    Bbm7        E           A 
Oh Miasara tidur lah kamikan bersama mu

       F#m       Bbm7          E             A 
Dibuai mimpi nan indah dan doa papa dan mama mu 

      Bbm7   E          Bbm7   E          A
Tidur lah Miasara tidur lah Miasara tidur lah 



[Verse 2]

     Asus2        F#m11   Bbm7      E  
Miasara yang pertama anugerah terutama

         Asus2      F#m11       Bbm7        E 
Senyuman mu belai jiwa pengubat hati yang lara

         Asus2      F#m11     Bbm7     E
Tuhan lindungi permata selamatkan sentiasa

       Asus2     F#m11    Bbm7      E    A
Dari duka di dunia akan kita hadapi bersama



[Bridge]

       A       F#m11    Bbm7    E
Rambut mu mata mu bibir mu hati mu

       A       F#m11     Bbm7   E
Senyum mu tawa mu di hatiku selalu


[Chorus 2]

      F#m    Bbm7        E         A 
Oh Miasara tidur lah kasihani mama mu

       F#m       Bbm7        E         A 
Kerana dia menunggu untuk bersama bapa mu 

     Bbm7   E         Bbm7   E          A
Tidurlah Miasara tidurlah Miasara tidurlah


[Outro] 

     Bbm7   E         Bbm7   E         Bbm7   E
Tidurlah Miasara tidurlah Miasara tidurlah Miasara

           A   Asus4   A Asus4   A
ohh.. tidurlah

===============================================================
===============================================================

My heart Video & Guitar Tablature

Heart Movie
Gambar Irwansyah, Nirina Zubir dan Acha Septriasa
(Pic taken from Cariartis.com)

My heart? Lagu sape ni? Ini la lagu yg kuor dlm movie Heart, filem arahan Hanny S Saputra dengan dibintangi Nirina Zubir, Irwansyah dan the very super cute cute Acha Septriasa (Jidie, aku susume kat ko sbb ade iras2 Ueto Aya). Aku tak tengok pun movie ni, tapi kata Zack bosan giler dengan story line yang ntah apape. Tataula kalau ade org lain yg suke ke. Tapi kalau pergi semata-mata utk tgk Acha tu aku sokong la.. hohoho

Anyway, citer die lantak la cammane kan, yang penting aku rasa lagu die boleh tahan la.. Tapi setelah bengang mencari-cari seluruh tablature di serata dunia, aku tak jumpa yang memuaskan hati, maka aku pun dengan gatal tangan membuat tab gitar baru yg hampir2 dekat nak sama lah dengan yang original nya tu kot.. Ade la 2 3 chord pelik2 yg aku dah tabkan nanti senang korang nk main gitar:

Irwansyah feat. Acha Septriasa – My Heart (Guitar Tablature)

Kalau nk tahu camne lagu nye, boleh tgk video kat bawah:

Kod/Tab Gitar My Heart – Irwansyah feat. Acha Septriasa

Date: 27.09.2006
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Irwansyah feat. Acha Septriasa - My Heart



Chord:

Am		x02210
Am7(b5)		x0101x
Bbm		x13321
Bm7(b5)		x2323x
C		x32010
C#		x46664
Cm		x35543
D		xx0232
D/F#            200232
Dm		xx0231
E		022100
E/G#		4x2100
Eb		xx5343
Esus4		022200
F		133211
Fm		133111
F#		244322
G		355433
G7sus4		330011

[Intro]

-|----------0-----------------------|----------2-------0---------------
-|------------------3-------2-------|--------------------------3-------
-|----------------------------------|----------------------------------
-|------4-------4-------4-----------|------5-------5-------5-----------
-|--2-------------------------------|--2-------------------------------
-|----------------------------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +

-|----------0-----------------------|----------------------------------
-|------------------3-------2-------|------------------0-------2-------
-|----------------------------------|----------3-----------------------
-|------4-------4-------4-----------|------2-------2-------2-----------
-|--2-------------------------------|----------------------------------
-|----------------------------------|--2-------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +

-|----------0-----------------------|----------2-------0---------------
-|------------------3-------2-------|--------------------------3-------
-|----------------------------------|----------------------------------
-|------4-------4-------4-----------|------5-------5-------5-----------
-|--2-------------------------------|--2-------------------------------
-|----------------------------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +

-|----------0-----------------------|----------------------------------
-|------------------3-------2-------|------------------0-------2-------
-|----------------------------------|----------3-----------------------
-|------4-------4-------4-----------|------2-------2-------2-----------
-|--2-------------------------------|----------------------------------
-|----------------------------------|--2-------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +

-|--2-------
-|----------
-|----------
-|----------
-|----------
-|----------
    +

[Verse 1]

    Bm                                 F#/Bb
-|----------------------------------|----------------------------------
-|------------------3---------------|------------------2---------------
-|----------4-----------------------|----------3-----------------------
-|------4-------4-------------------|------4-------4-------------------
-|--2-------------------------------|--1-------------------------------
-|----------------------------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
   Di  si   ni                  kau    dan    aku

    B7                                 Em
-|----------------------------------|------------------3p--2-----------
-|------------------4---------------|----------5---------------5-------
-|----------2-----------------------|------4-------4-------------------
-|------4-------4-------------------|--2-------------------------------
-|--2-------------------------------|----------------------------------
-|----------------------------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
    Ter                 bi- a-  sa     bersa-  ma

    C#m7(b5)        F#m7               Bm
-|----------------------------------|----------------------------------
-|----------5-----------------------|------------------3---------------
-|--------------4-----------3-------|----------4-----------------------
-|------5---------------4-----------|------4-------4-------------------
-|--4-------------------------------|--2-------------------------------
-|------------------2---------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
            Menja-  lani    kasih      sayang

    C#m7(b5)                           F#7
-|----------------------------------|----------------------------------
-|------------------5---------------|------------------2p--0-----------
-|----------4-----------------------|----------3---------------3-------
-|------5-------5-------------------|------2-------2-------------------
-|--4-------------------------------|----------------------------------
-|----------------------------------|--2-------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
    Baha-   gia                 ku-    dengan  mu

    F#
-|------------------2-----------
-|--------------2---------------
-|----------3-------------------
-|------4-----------------------
-|------------------------------
-|--2---------------------------
    +       +       +       +

[Verse 2]
    Am                                 E/G#
-|----------------------------------|----------------------------------
-|------------------1---------------|------------------0---------------
-|----------2-----------------------|----------1-----------------------
-|------2-------2-------------------|------2-------2-------------------
-|--0-------------------------------|----------------------------------
-|----------------------------------|--4-------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
    Pernah  kah                 kau    mengun- tai

    A7                                 Dm
-|----------------------------------|------------------1p--0-----------
-|------------------2---------------|----------3---------------3-------
-|----------0-----------------------|------2-------2-------------------
-|------2-------2-------------------|--0-------------------------------
-|--0-------------------------------|----------------------------------
-|----------------------------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
    Ha-                 ri  paling     in-     dah

    Bm7(b5)         Em7               Am
-|----------------------------------|----------------------------------
-|----------3-----------------------|------------------1---------------
-|--------------2-----------1-------|----------2-----------------------
-|------3---------------2-----------|------2-------2-------------------
-|--2-------------------------------|--0-------------------------------
-|------------------0---------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
            Ku     ukir   nama       kita  berdua

    Bm7(b5)                            E7
-|----------------------------------|----------------------------------
-|------------------3---------------|------------------0---------------
-|----------2-----------------------|----------1-----------2---1-------
-|------3-------3-------------------|------0-------0-------------------
-|--2-------------------------------|----------------------------------
-|----------------------------------|--0-------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
    Di   sini                   sur-   ga    kita

    E
-|------------------0-----------
-|--------------0---------------
-|----------1-------------------
-|------2-----------------------
-|------------------------------
-|--0---------------------------
    +       +       +       +

[Chorus 1]

Am                  Dm
Bila kita mencintai yg lain

G             E/G#    Am
Mungkin kah hati ini akan tegar

F              Dm
Sebisa mungkin tak akan pernah

Bm7(b5)           E
Sayang ku akan hilang

Am                          Dm
If u love somebody could we be this strong

G               E/G#              Am
I will fight to win our love will conquer all

F                      Dm
Wouldn't reach my love even just one night

Bm7(b5)                     Esus4  E
Our love will stay in my heart..

   Fm  Bbm  Eb  Fm  C# Bbm G7sus4 C C D D
My heart

[Verse 3]
    Gm                                 D
-|------------------3---------------|------------------2---------------
-|----------3-----------------------|----------3-----------------------
-|------3-------3-------------------|------2-------2-------------------
-|--5-------------------------------|--4-------------------------------
-|----------------------------------|----------------------------------
-|----------------------------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
    Pernah  kah                 kau    mengun- tai

    G                                  Cm
-|------------------3---------------|----------------------------------
-|----------3-----------------------|------------------4p--3-----------
-|------4-------4-------------------|----------5---------------5-------
-|--5-------------------------------|------5-------5-------------------
-|----------------------------------|--3-------------------------------
-|----------------------------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
    Ha-                 ri  paling     in-     dah

    Am7(b5)         D7               Gm
-|----------------------------------|----------------------------------
-|--------------1-----------1-------|----------3---------------3-------
-|----------0-----------2-----------|------3-------3-------3-----------
-|------1-----------0---------------|--5-------------------------------
-|--0-------------------------------|----------------------------------
-|----------------------------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
            Ku     ukir   nama       kita  berdua

    Am7(b5)                            D
-|----------------------------------|------------------3p--2-----------
-|------------------1---------------|----------3---------------3-------
-|----------0-----------------------|------2-------2---------------2---
-|------1-------1-------------------|--0-------------------------------
-|--0-------------------------------|----------------------------------
-|----------------------------------|----------------------------------
    +       +       +       +          +       +       +       +
    Di   sini                   sur-   ga    kita

    D
-|------------------2-----------
-|----------3-------------------
-|------2-------2---------------
-|--0---------------------------
-|------------------------------
-|------------------------------
    +       +       +       +

[Chorus 2]

Gm                  Cm
Bila kita mencintai yg lain

F             D/F#    Gm
Mungkin kah hati ini akan tegar

Eb             Cm
Sebisa mungkin tak akan pernah

Am7(b5)            D  Gm
Sayang ku akan hilang

Am                  Dm
Bila kita mencintai yg lain

G             E/G#    Am
Mungkin kah hati ini akan tegar

F              Dm
Sebisa mungkin tak akan pernah

Bm7(b5)            E
Sayang ku akan hilang

Am                          Dm
If u love somebody could we be this strong

G               E/G#              Am
I will fight to win our love will conquer all

F                      Dm
Wouldn't reach my love even just one night

Bm7(b5)                  Esus4  E
Our love will stay in my heart..

[Outro]
Am F Bm7(b5) E
Am F Bm7(b5) E Am