Teknik belajar menekan Kod F dan Fm

Antara soalan popular di Zairul.com, bagaimana nak main kod F, Fm? Kenapa tekan kod F bunyi tersangkut-sangkut? Kalau jari pendek nak buat macam mana?

Artikel ini akan menceritakan cara yang difikirkan sesuai untuk master kod F, Fm dan seterusnya.

Di bawah ini adalah contoh kedudukan jari untuk kod F.

Masalah yang selalu dirungut pemula gitar adalah kesukaran untuk menekan fret pertama pada tali yang ke-6 (tali diameter paling besar). Semasa mula belajar main gitar saya juga mengalami masalah ini. Otot jari pada awalnya tidak cukup kuat untuk memegang dan menekan tali gitar ke fret, selalunya tiada masalah jika selalu membuat latihan jari misalnya.
Continue reading “Teknik belajar menekan Kod F dan Fm”

Panduan membeli (memilih) tali gitar


Perkara yang selalunya tak dititik berat dalam penjagaan gitar adalah dari segi pemilihan tali gitar (guitar strings) itu sendiri. Ramai yang tidak menyedari bahawa jenis string AMAT mempengaruhi kekuatan bunyi gitar dan kelancaran jari guitarist. Cuma masalah di antara kita, bagaimana untuk mengetahui apa jenis tali gitar yang sesuai untuk gitar kita?

Untuk sesi tutorial/panduan ringkas kali ini aku senaraikan 4 faktor yang perlu diambil kira, serta langkah-langkah atau tips untuk memudahkan korang pilih tali gitar yang sesuai. Ini hanyalah sebagai rujukan berdasarkan pengalaman sendiri dan tidak semestinya cara yang terbaik. “Trial and error” adalah cara terbaik untuk mengenal pasti jenis tali yang paling sesuai untuk gitar anda.

Apa akan terjadi jika anda berhenti rokok sekarang?

Aku pernah post entry ni tahun lepas, saje nk share balik, takut2 terlupa.. hihihi..

Source : Rahsia Rezeki.

Dalam masa 20 Minit:
Tekanan darah kembali normal.
Denyutan nadi kembali normal normal.
Suhu badan pada tangan dan kaki kembali normal.

Dalam masa 8 Jam:
Paras karbon Monoxida di dalam darah kembali normal.
Paras oksigen di dalam darah meningkat ke paras normal.
Bau pernafasan perokok hilang.

Dalam masa 24 Jam:
Peluang anda untuk diserang sakit jantung sudah menurun.

Dalam masa 48 Jam:
Saraf baru akan menumbuh kembali.
Kemampuan and untuk menghhidu dan merasa akan bertambah.

Dalam masa 72 Jam:
Saluran tenggorok lebih rehat dan pernafasan lebih selesa.
Pengisian paru-paru bertambah dan menjadikan mudah untuk menjalankan aktiviti lasak.

Dalam masa 2 minggu – 3 minggu:
Peredaran darah bertambah.
Berjalan terasa lebih mudah. (tidak terasa bergoyang)
Fungsi paru-paru meningkat pada paras 30%.

Dalam masa 1 bulan – 9 bulan:
Batuk, hidung tersumbat, kelesuan dan pendek pernafasan akan menurun.
Pada keseluruhannya paras tenaga badan mulai meningkat.

Dalam masa 1 tahun:
Bahaya jangkitan kuman saluran jantung separuh daripada perokok.

Dalam masa 2 tahun:
Risiko serangan jantung menurun hampir ke paras normal.

Dalam masa 5 Tahun:
Kadar kematian kanser paru-paru bagi yang menghisap sekotak rokok sehari menurun hampir separuh daripada bukan perokok.
Risiko serangan strok telah berkurangan.
Risiko kanser mulut, tekak dan saluran kerongkong sudah separuh daripada orang yang tidak merokok.

Dalam masa 10 Tahun:
Kadar kematian akibat kanser paru-paru hampir sama dengan orang yang tidak merokok.
Sel-sel yang bakal menjadi barah sudah digantikan.

Dalam masa 15 Tahun:
Risiko serangan kuman saluran jantung telah menyamai orang yang tidak pernah merokok.