Teknik belajar menekan Kod F dan Fm

Antara soalan popular di Zairul.com, bagaimana nak main kod F, Fm? Kenapa tekan kod F bunyi tersangkut-sangkut? Kalau jari pendek nak buat macam mana? Artikel ini akan menceritakan cara yang difikirkan sesuai untuk master kod F, Fm dan seterusnya. Di bawah ini adalah contoh kedudukan jari untuk kod F. Masalah yang selalu dirungut pemula gitar […]

Panduan menukar tali gitar akustik

Dalam artikel bertajuk Panduan Membeli (Memilih) Tali Gitar, aku ada nyatakan yang tali gitar perlu ditukar setiap 4-5 minggu untuk menjaga kualiti bunyi gitar dan elok dari segi penjagaan gitar. Tapi untuk beginner yang baru berjinak-jinak ke alam pergitaran, tidak ramai yang pasti cara menukar tali gitar  itu sendiri. Untuk tutorial kali ini aku akan […]

Panduan membeli (memilih) tali gitar

Perkara yang selalunya tak dititik berat dalam penjagaan gitar adalah dari segi pemilihan tali gitar (guitar strings) itu sendiri. Ramai yang tidak menyedari bahawa jenis string AMAT mempengaruhi kekuatan bunyi gitar dan kelancaran jari guitarist. Cuma masalah di antara kita, bagaimana untuk mengetahui apa jenis tali gitar yang sesuai untuk gitar kita? Untuk sesi tutorial/panduan […]

Perbezaan gitar electric-acoustic dengan semi-acoustic?

Antara soalan lazim yang aku dapat daripada visitor zairul.com adalah “Apa beza di antara gitar electric-acoustic dan semi-acoustic?” Dari segi konsep, kedua-dua gitar ini mempunyai matlamat yang sama – sebuah gitar universal yang boleh dimainkan bersama amp, mahupun unplugged. Tapi dari segi istilah, elektrik-akustik tidak sama dengan semi-akustik. Sebelum aku tunjuk beza kedua-dua gitar ini, […]

Panduan membeli (memilih) gitar.

Jadi untuk panduan semua, dan untuk menjimatkan masa aku menjawab email setiap orang, aku nak share sedikit kat sini apa homework yang perlu korang buat sebelum beli gitar. Nak kata tips berguna tu tak lah jugak dan cara di bawah ini mungkin bukan yang terbaik, setiap orang ada cara masing masing. Tapi aku harap dengan […]