Kod Gitar – Cerita Semasa Kecil (ost Papadom)

papadomRequested by faralyana, lagu Cerita Semasa Kecil yang katanya termasuk dalam ost cerita hit Afdlin Shauki, Papodom. Aku tak pernah tengok movie ni, aku tak pernah dengar cd ori full lagu ni, dan aku tak jumpa seciput info pun pasal Danyel Alfie, penyanyi? penulis? pengarah? composer? lagu ni. Cuma yang boleh aku cakap, lagu ni sedih tapi comel dan budak sekolah mesti suka punye.

Aku cari lagu ni sambil tengok video kat YouTube (tengok kat bawah atau URL: http://www.youtube.com/watch?v=pCmj7xk9e6s ). Aku rasa lagu ni lagi sedap bunyinye kalau main pakai sus chords tapi nanti kalau tulis kod pelik2 nanti pening pulak so aku letak kod basic aje. Ikut la creativiti korang nak sus/7th/add9 kan kod nye.

UPDATED : mp3 streaming pun aku dah tambah kat bawah ni. aku tak sure yang ni rekod camtu je ke atau pun mmg dalam album ost tu.

 

Date: 13.12.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
CERITA SEMASA KECIL (OST PAPADOM) - DANYEL ALFIE

[Intro]
G   D   C    D x2
C   Cm
 
[Verse 1]
  G         D            C        D
Saye suke sorang budak name die Sarah

  G        D             C      D
Die suke makan aiskrim comot, comot

  C                    Cm      
Tapi Sarah comel sangat


[Verse 2]
  G         D            C            D
Hari-hari Sarah tunggu saye balik sekolah

  G             D           C       D
Kalau Sarah tunggu bawak aiskrim, due

  C                     Cm  
Saye sayang Sarah sangat


[Chorus]
       Em         D          C          D
Biarkanlah biarkanlah biarkanlah biarkanlah

       Em         D          C           Cm
Biarkanlah biarkanlah biarkanlah biarkan Sarah


[Verse 3]
  G           D           C          D
Bile petang-petang kite main dekat padang

  G          D             C      D
Sarah suke tolak jatuh dan tersungkur

  C                   Cm  
Tapi saye sayang Sarah


[Verse 4]
  G           D           C          D
Bile besar nanti saye nak kawin dengan Sarah

  G          D          C      D
Bapak Sarah baik suke pujuk saye

  C                   Cm 
Sebab mama saye garang


[Chorus]
       Em         D          C          D
Biarkanlah biarkanlah biarkanlah biarkanlah

       Em         D          C           Cm
Biarkanlah biarkanlah biarkanlah biarkan Sarah


[Verse 5]
    G             D         C           D
Sekarang Sarah takde lagi dalam dunie saye

  G           D          C     D
Saye suke tunggu Sarah dekat kubur

  C                    Cm 
Saye rindu Sarah sangat


[Chorus]
       Em         D          C          D
Biarkanlah biarkanlah biarkanlah biarkanlah

       Em         D          C           Cm    G
Biarkanlah biarkanlah biarkanlah biarkan Sarah

Kod & Tab Gitar Hari Ini – Afdlin Shauki (Sumo-lah OST)

Tab gitar ini antara yang heavy pernah aku buat.. Bukan sebab apa, sebab mp3 yg aku ada ni kualiti nye sangat lah rendah plus orchestra arrangement nye membuatkan bunyi gitar nye tenggelam. Maybe dia record direct mic kot tak pakai pikap. Sebab tu bunyi low freq bass berdengung dengung.

Tab ni aku buat dua version, satu tablature dan satu lagi kod untuk senang main. Tablature tu aku buat main agak-agak je. So rasanya takdelah betul sangat tapi kalau main bunyi nye real la jugak kot. Kepada mamat-mamat yang gersang awek tu aku nasihatkan prektis la lagu ni sila la ayat2 mana2 awek kat tempat korang. Lagu ni boleh dikatakan lentok la jugak 😛

Kalau takde mp3 orang boleh stream online kat IMEEM MUSIC

Sebarang soalan sila tinggalkan kat ruangan komen.

sumolah

########## TAB VERSION #########

Date: 15.03.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
AFDLIN SHAUKI - HARI INI (SUMO-LAH OST)

[Intro]

  F     Fsus4   F     Fsus4   F     Fsus4   F     Fsus4
E----0--------|----0--------|----0--------|----0--------
B-------------|-------------|-------------|-------------
G-2---2-3-----|-2---2-3-----|-2---2-3-----|-2---2-3-----
D---3--3----3-|---3--3----3-|---3--3----3-|---3--3------
A--3------3---|--3------3---|--3------3---|--3----------
E-1-----1-----|-1-----1-----|-1-----1-----|-1-----1-----



[Verse 1] ([Verse 2])

  F             Csus2/G       Bbsus2          F     C
E-------1-----|-------------|---------------|-------------
B-------------|-------3-----|---------1-----|-------3-----
G---2-----2---|-0---5---5---|---------------|-2---------5-
D-----3-----3-|---5-------5-|---0p3-3---3---|-----3---5---
A-------------|-------------|-1-----------1-|---3---3-----
E-1-----------|-0-----------|---------------|-1-----------

Sejak..         lena..        keringat..      sia..sia 
(Belaian..   er-ti..          kehidupan.. tia-da terduga)


  F             Csus2/G       Bbsus2          F     C    
E-------1-----|-------------|---------------|----1--------
B-------------|-------3-----|---------1-----|-------3-----
G---2-----2---|-0---5---5---|---------------|-2---------5-
D-----3-----3-|---5-------5-|---0p3-3---3---|-----3---5---
A-------------|-------------|-1-----------1-|---3---3-----
E-1-----------|-0-----------|---------------|-1-----------

Sendirian..  du-nia..         menunggu..    a-ku...
(Kepastian.. ku-duga..        mengundang.. hi-dup bermakna)


  Bb              C             G#7sus4/Bb    C
E---------------|-------------|-------------|----------------3--------
B---------1-----|-------1-----|---------3---|---------1---------1-----
G-3-------------|-------------|-------5--5--|-------------------------
D---0p3-3---3---|---2-3---3-2-|-----3-------|----2-3----3--2-------2--
A-1-----------1-|-3-----------|---5---------|-3-----------------------
E---------------|-------------|-6-----------|-------------------------

Tiba..          a-ku...     du-nia..      ke-mungkinannya
(Kini..        li-ku..       ki-ni akan    ke-indahannya)


  Bb            Am7           Bb              C
E-------------|-------------|---------------|----------------3--------
B-------3-----|-1-----1-----|---------1-----|---------1---------------
G-3---3---3---|-----0---0---|-3-------------|-------------------------
D---3-------3-|---2-------2-|---0p3-3---3---|----2-3----3--2----------
A-1-----------|-0-----------|-1-----------1-|-3-----------------------
E-------------|-------------|---------------|-------------------------

Aku..         a-kan..         mencari  bahagi-a
(Kau..          kita..        mencari  bahagi-a



[Chorus 1] (Chorus 2)

  F             Csus2/G       Bbsus2          F     C  
E-------------|-------------|---------------|-1-----------
B-------1-----|-------3-----|---------1-----|-1---1-5-----
G----2----2---|-----5---5---|---------------|-2-3---5---5-
D---3-3-----3-|---5-------5-|---0p3-3---3---|-3-----5-5---
A-------------|-------------|-1-----------1-|-3-----3-----
E-1-----------|-0-----------|---------------|-1-----------

Suatu..      la-gi..     abai-kan..           diberi
(Hari..     per-gi..          siapa   sebenar-nya diri)   

   
  F             C     Am7     Bb            Am7
E-------------|-------------|-------------|-------------
B-------1-----|-5-----1-----|-------1-----|-1-----1-----
G----2----2---|-5-----0---0-|-3---3-------|-0---0-------
D---3-3-----3-|-5-----2-2---|-3-3-------3-|-2-2---------
A-------------|-3-----0-----|-1-----------|-0-----------
E-1-----------|-------------|-------------|-------------

Kini pasti      tempuh   sega-la..     gala-nya

  Dm/A          Bb            Bb          C
E-------------|-------------|--------------------------
B-3-----------|-------3-----|-------------------1------
G-2---------2-|---------0---|-------0------------------
D-0---2-3-----|---0-3-----3-|---0p3---3-----2p3---3-2--
A-0-0---------|-1-----------|-1-----------3------------
E-------------|-------------|--------------------------

Biar     menger-ti..          kau  dan  a-ku...


[Chorus Outro]

  F             F
E----0--------|----0--------
B-------------|-------------
G-2---2-3-----|-2---2-3-----
D---3--3----3-|---3--3------
A--3------3---|--3----------
E-1-----1-----|-1-----1-----


ULANG VERSE 2
ULANG CHORUS 2

[Bridge]

  Gm            Am7           Dm/A          C
E-------------|-------------|-------------|-------------------------
B-------------|----1--------|-3-----3-----|-1-------1---------1-----
G-------3-----|-----0-0-----|-2---2---2---|-0-----------------------
D---5-------5-|---2---2-----|-0-0-------0-|-2--2-3----3--2-------2--
A-----5---5---|-0-----0-----|-0-----------|-3-----------------------
E-3-----------|-------------|-------------|-------------------------

Tidak..         mahu.. dibelenggu..     ma-lam

  Gm            Am7           Dm/A          C     
E-------------|-------------|-------------|----------------3--------
B-------------|----1--------|-3-----3-----|-1-------1---------1-----
G-------3-----|-----0-0-----|-2---2---2---|-0-----------------------
D---5-------5-|---2---2-----|-0-0-------0-|-2--2-3----3--2-------2--
A-----5---5---|-0-----0-----|-0-----------|-3-----------------------
E-3-----------|-------------|-------------|-------------------------

Dengan..    ter-buka      syu-kuri      kur-niaan-Nya

  C
E----------------3--------
B-1-------1---------1-----
G-0-----------------------
D-2--2-3----3--2-------2--
A-3-----------------------
E-------------------------


ULANG CHORUS 2 (x2)

[Outro]

  F     Fsus4   F     Fsus4 F  
E----0--------|----0--------1--
B-------------|-------------1--
G-2---2-3-----|-2---2-3-----2--
D---3--3----3-|---3--3------3--
A--3------3---|--3----------3--
E-1-----1-----|-1-----1-----1--


########## TAB VERSION #########

########## CHORD VERSION (Easy) #########

Date: 15.03.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
AFDLIN SHAUKI - HARI INI (SUMO-LAH OST)

[Intro]
F  Fsus4 (x4)

[Verse 1]
  F                       C     Bb               F     C
Sejak mula hingga kini ku lena  Keringatku hanya sia-sia

  F                    C    Bb              F     C
Sendirian ku abaikan dunia  Menunggu nanti aku tiada

  Bb                 C            Bb                     C
Tiba-tiba sentuhnya aku terjaga dunia aku penuh dengan kemungkinannya

Bb         Am7         Bb            C
Aku pasti akan bersama Mencari bahagia


[Chorus 1]

        F          C        Bb                F      C
Suatu hari tiada lagi kuabaikan anugerah yang diberi

        F          C      Am7 Bb     Am7
Kini pasti akan ku tempuh segala-galanya

        Dm          Bb         Bb       C       F
Biar nanti ku mengerti mengapa kau dan aku di sini


[Verse 2]
  F                      C       Bb                F       C
Belaianmu mengajar aku ertinya   Kehidupan yang tiada terduga

  F                    C      Bb                F         C
Kepastian yang tiada kuduga   Mengundang rasa hidup bermakna

  Bb                   C             Bb                   C
Kini mahu kucoretkan liku-likunya  Kini akan kulakarkan keindahannya

Bb      Am7       Bb            C
Kau aku kita sama mencari bahagia


[Chorus 2]
      F            C          Bb           F       C
Hari ini ku kan pergi mencari siapa sebenarnya diri

       F         C      Am7 Bb     Am7
Aku pasti akan menempuh segala-galanya

        Dm          Bb         Bb       C       Gm
Biar nanti ku mengerti mengapa kau dan aku di sini


[Bridge]

                  Am7          Dm/A           C    Gm
Tidaklah lagi aku mahu dibelenggu kegelapan malam

                         Am7         Dm/A           C    
Dengan tangan ku yang terluka,aku syukuri segala kurniaan-Nya


Ulang Chorus 2 (x2)

[Outro]

F  Fsus4  F  Fsus4  F


########## CHORD VERSION (Easy) #########