Announcement : Blog dibuka semula

Assalamualakum dan salam sejahtera. Terima kasih kerana sudi melawat Zairul and the Blog.

Buat pengetahuan semua, pada pertengahan December 2011 database dan fail wordpress blog ini telah diserang oleh beberapa malware. Ia telah dikesan oleh XServer, hosting pelayan untuk Zairul.com.

Oleh itu ‘Zairul and the Blog’ telah ditutup buat sementara sehingga 21 Jan 2012 untuk kerja-kerja pasang semula sepenuhnya wordpress, gambar, pelekatan dan juga pangkalan data. Semua fail dan plugin serta database telah dikemaskini, beberapa plugin penguat sekuriti juga telah dipasang dengan harapan tiada lagi anasir lain yang merencatkan perjalanan dan misi portal blog ini.

Bagaimanapun blog ini masih belum siap sepenuhnya, ada beberapa perkara lagi yang ingin saya siapkan sedikit demi sedikit, apapun anda semua boleh akses blog ini seperti biasa dan fungsi komen juga telah diaktifkan kembali.

Facebook PageFacebook page untuk blog ini berjalan seperti biasa, sekali lagi jutaan terima kasih kepada semua yang sudi untuk promosi dan ‘Like’.

TwitterKepada pengguna twitter anda boleh follow saya di twitter. Saya menggunakan id @zairvl. Terima kasih kepada yang sudah follow.

GooglePlusPengguna GooglePlus juga dialu-alukan untuk menambah akaun saya ke circle anda. Profil GooglePlus.

Sekian harap maklum,

Zairul Azmil

Aplikasi percuma – WordPress for Android

Platform blog paling popular di bumi, WordPress telah lama mengeluarkan versi Android, bertujuan untuk memudahkan pengguna wordpress.com dan self-hosted (dari wordpress.org). Dengan aplikasi ringkas WordPress for Android ini membolehkan pengguna membuat artikel baru, kemas kini posts dan pages,  semak komen dan lihat statistik.

Tak dinafikan bahawa aplikasi android ini adalah antara apps wajib yang aku bukak kalau keluar dari rumah. Kalau dulu kena ada PC untuk check blog, sekarang semua yang asas boleh dibuat menggunakan Android.

Untuk muat turun secara percuma, sila lawat web rasmi di android.wordpress.org/ atau melalui android market.

Selepas install app, anda boleh terus tambah blog, sama ada buat baru secara percuma dari wordpress.com, masukkan username dan password jika sudah berdaftar dengan wordpress.com, atau masukkan URL, username dan password untuk blog yang dihost sendiri pada server anda.

* Jika mengggunakan self-hosted blog, pastikan anda pilih check box pada setting [Remote Publishing] dari menu Settings >> Writing pada WordPress Dashboard.

Dashboard untuk android wordpress adalah seperti gambar di bawah, ada tab Comments, Posts, Pages dan Stats. Pada tab Comments, pengguna boleh approve/unapprove, delete, reply atau tanda sebagai spam. Pada bahagian bawah sebelah kanan, ada refresh button untuk dapatkan komen yang terkini.

Pada tab Posts dan Pages ada tersenarai semua entri dengan tarikh entry dibuat. Dengan tap pada entry, pengguna boleh buka entri, lihat komen pada artikel, edit, padam dan kongsi URL menggunakan tools yang ada bergantung pada device (twitter, facebook, flickr, tumblr dll.)

Tap pada butang [+], pengguna boleh tambah artikel baru. Fungsi asas seperti upload gambar, masuk tag dan pilih kategori sudah ada pada aplikasi ini. Pada versi terkini (WordPress Android 1.4.1) , pengguna boleh pilih untuk publish entri pada tarikh yang disukai. Bagaimanapun WYSIWYG editor masih belum dapat dimuatkan, walaupun rasanya tidak menjadi masalah untuk kebanyakan blogger.

Satu lagi fungsi yang boleh diguna pada aplikasi ini adalah statistik. Pengguna boleh memilih untuk memaparkan statistik blog mereka berdasarkan jumlah views keseluruhan, post, referrers, kata carian dan klik pada hari berkenaan atau sehingga setahun sebelumnya dan sejak dari pemasangan plugin.

*Pengguna self-hosted blog perlu memasang plugin WordPress.com Stats terlebih dahulu pada blog mereka.

Aplikasi ini turut menyokong comment notifications pada peranti android. Kekerapan kemaskini boleh dipilih setiap 5, 10, 15 dan 30 minit serta 1, 3, 6 dan 12jam, atau sekali sehari dengan notis bunyi, vibration dan blink notification (bergantung kepada android device). Auto tagging untuk semua post dari android juga boleh ditetapkan.

Sehingga WordPress Android Versi 1.4.1, ada beberapa fungsi yang tiada dan mungkin membantu pengguna wordpress seperti;

1. Edit comments
2. Carian post/pages entries, comments, tags.
3. WYSIWYG editor.
4. Tambah custom-fields
5. Sokongan post revisions
6. Edit post permalink
7. Set feature image
8. WordPress widget pada android device
9. Plugin access

WordPress for Android ini masih baru dan pembangun aplikasi sedang giat memperbaiki segala kekurangan yang ada.

Pengalaman bermakna di Wordcamp Fukuoka 2011

Seperti yang pernah disebut dalam entri sebelumnya, pada 19 Feburari 2011 yang lalu, aku berkesempatan untuk menyertai program Wordcamp Fukuoka 2011 (web hanya dalam bahasa Jepun) di Fukuoka (Pulau Kyushu), Jepun. Ini adalah Wordcamp pertama yang aku sertai, setelah terlepas peluang untuk menyertai Wordcamp Malaysia 2010. Bayaran yang dikenakan sangat murah, hanya ¥1,000 (bersamaan RM37), dan percuma untuk pelajar. Hampir 400 orang mendaftarkan diri untuk program ini yang diadakan di 九州産業大学 (Kyushu Sangyo University), dengan lebih dari 350 peserta dipercayai hadir.

Gambar bersama Mr.Miyoshi dan Ms.Naoko
Aku adalah antara peserta terawal yang sampai, disambut barisan urusetia yang comel dan ceria. Sempat juga bertegur sapa dengan Takayuki Miyoshi, pembangun plugin Contact Form 7, plugin kedua popular di WordPress selepas Akismet dengan rekod hampir 3.5 juta muat turun sejak dilancarkan. Aku pernah membuat terjemahan Contact Form 7 versi Melayu tak lama dahulu, dan kami hanya bertegur sapa melaui email dan twitter sahaja. Mr.Miyoshi ini “cool” orangnya, tetapi amat dihormati oleh staff, peserta dan pengguna WordPress di Jepun.

Sebelum pendaftaran juga aku sempat bertemu dengan Ned Watson, pengasas 1080d, syarikat IT yang berpangkalan di New York. Ned juga kelakar orangnya, dan fasih berbahasa Jepun! Dia adalah antara pembangun blog untuk New York Times, MTV dan sebagainya satu masa dahulu, dan kini baru sahaja berpindah ke Fukuoka. Sebagai “speaker” untuk kali ini, dia juga pernah menjadi “speaker” untuk Wordcamp yang lain.

Gambar bersama Mr.Ned Watson.
Sessi pagi dimulakan dengan unconference, dimana peserta memilih secara bebas topik yang ingin dibincangkan. Sessi unconference ni berlangsung selama 1 jam setengah sebelum rehat tengah hari. Unconference adalah platfrom terbaik untuk berbincang dengan pengguna WordPress lain berkenaan apa sahaja, berkaitan atau tidak dengan wordpress.

Sessi petang bermula dengan ucapan pendahuluan oleh Naoko McCracken, Happiness Engineer dari Automattic. Dia yang pernah mengeluarkan buku berkenaan WordPress dalam bahasa Jepun tidak lama dahulu juga salah seorang speaker di Wordcamp Malaysia 2010. Selepas itu ada pelbagai sessi “conference” selama 20-40 untuk satu sessi yang dilangsungkan pada 3 tempat, dengan banyak topik yang membincangkan berkaitan dengan tema Wordcamp pada kali ini iaitu “Publish”. “Genius Bar”, WordPress Theme Workshop juga di adakan pada masa yang sama dan mendapat sambutan hangat peserta.

Wordcamp berakhir dengan “Lightning Talk” (ucapan ringkas) dari beberapa peserta WordPress. Seorang peserta veteran yang berumur hampir 70 tahun, baru mula menggunakan WordPress sejak tahun lalu turut menceritakan pengalamannya mengenali platform ini. Selepas majlis rasmi ditutup, diadakan pula jamuan ringkas, sessi “lightning talk” lain, dan acara memotong kek. Pada masa inilah juga aku mengambil peluang berkenalan dengan hampir 150 orang peserta yang bersama sehingga ke hujung program, dengan kebanyakannya pembangun laman web, system engineers, pembangun plugin dan sebagainya.

Maskot rasmi untuk WordPress Japan juga diperkenalkan buat kali pertama. Nama maskot ini masih belum ada, dan difahamkan WordPress Japan akan memilih nama yang sesuai dari cadangan pengguna buat masa yang terdekat ini.

Banyak pengalaman dan pengajaran yang aku dapat dari wordcamp kali ini, dan aku berharap jika ada masa ingin menyertai Wordcamp di tempat lain, terutama sekali di Malaysia.

p/s : Maafkan bahasa yang terlalu surat. Ini untuk memudahkan pengguna wordpress Jepun menterjemah kandungan artikel inin memandangkan aku telah berjanji untuk membuat laporan ringkas dalam bahasa melayu.

Gallery;

WordPress Versi 3

WordPress 3.0 dah release yeay!!! Go wordpress.

Anda boleh muat turun wordpress terkini kat http://wordpress.org/download/

Apa yang menarik WordPress baru ni?

WordPress 3.0, the thirteenth major release of WordPress and the culmination of half a year of work by 218 contributors, is now available for download (or upgrade within your dashboard). Major new features in this release include a sexy new default theme called Twenty Ten. Theme developers have new APIs that allow them to easily implement custom backgrounds, headers, shortlinks, menus (no more file editing), post types, and taxonomies. (Twenty Ten theme shows all of that off.) Developers and network admins will appreciate the long-awaited merge of MU and WordPress, creating the new multi-site functionality which makes it possible to run one blog or ten million from the same installation. As a user, you will love the new lighter interface, the contextual help on every screen, the 1,217 bug fixes and feature enhancements, bulk updates so you can upgrade 15 plugins at once with a single click..

Ref : WordPress 3.0 “Thelonious”

WordPress 2.8.5

Wordpress

WP 2.8.5 dah keluar folks! Upgrade sebelum terlambat..

The headline changes in this release are:

A fix for the Trackback Denial-of-Service attack that is currently being seen.
Removal of areas within the code where php code in variables was evaluated.
Switched the file upload functionality to be whitelisted for all users including Admins.
Retiring of the two importers of Tag data from old plugins.

WordPress 2.8.5: Hardening Release

Old WordPress Versions Under Attack – UPGRADE ALERT

wordpress-logoKepada pengguna WordPress yang masih belum upgrade ke WP 2.8.4, sila upgrade blog anda kepada version yang terkini. Maklumat dari wordpress developers mengatakan pengguna blog versi lama terutama sekali pengguna yang mengaktifkan fungsi “Anyone can register”, paling mudah terkena serangan ini. Untuk pengguna versi sebelum 2.7, anda perlu upgrade secara manual.

Pengguna wordpress.com, anda tak perlu risau sebab kat situ memang diorang dah upgrade ke versi terkini.

Source : Lorelle

Otto42 of OttoDestruct, a key WordPress developer and supporter, reports that there is an “attack” on older versions of WordPress right now. The number of sites hit by this is growing every hour. Protect your WordPress blog now: UPDATE NOW!!!

How Do I Know If My Site Has Already Been Attacked?
There are two clues that your WordPress site has been attacked.

There are strange additions to the pretty permalinks, such as example.com/category/post-title/%&(%7B$%7Beval(base64_decode($_SERVER%5BHTTP_REFERER%5D))%7D%7D|.+)&%/. The keywords are “eval” and “base64_decode.”

The second clue is that a “back door” was created by a “hidden” Administrator. Check your site users for “Administrator (2)” or a name you do not recognize. You will probably be unable to access that account, but Journey Etc. has a possible solution.

WordPress.com blogs are not impacted as they are up-to-date. Only versions prior to WordPress 2.8.4 are impacted.

15 ciri-ciri blog yang menyampah

Inspiration : 10 Sebab Blog dikau sungguh Annoying! @ Justkhai.com

1. Blog is not Windows Media Player. Tayah la letak lagu2. Pening kepala. Kalau nak dengar lagu aku boleh bukak lagu kat PC. Kalau nk letak jugak sila disable kan AutoPlay! Bila bukak page lain dlm blog ko nanti keluar lagi. Penat aku nk tekan button stop.

2. Font yang super kenit. Buat pengetahuan anda, mata manusia takde digital zoom ya!

3. Super long post @ frontpage. Pendek2 kan la. Letak tag <!–more–> kalau pakai WP misalnya. Or better, use excerpt.

4. Letak perenggan sekali sekala. Basic BM beb!

5. Letak pic yg sesuai dengan post anda. Tapi jangan berlebih2! Size pic pun penting. Jangan besar gedabak nak load pun makan masa. Dan, satu lagi jangan curi gambar. Mintak dekat tuan dia kalau nak pakai.Or at least, LEAVE CREDIT to the owner. Bukan susah nak cakap terima kasih.

6. Rainbow font color. Kami bukan kanak2.

7. Sidebar anda berjela-jela! Minima kan sidebar anda. Guna 3 column layout kalau perlu (2 column for sidebar). Nanti sidebar panjang gila, post seciput. Kan hodoh blog anda tu.

8. Blog is not YM! Too many smileys are annoying.

Blogs

9. Blog is not a Yellow pages. Jangan letak ads banyak sangat. Orang tamak selalu rugi.

10. Utamakan isi kandungan post. Buat research dulu kalau perlu.

11. Blog is not SMS. Aku pun kadang2 pendekkan jugak. Macam [yang] = [yg], [nak] = nk. Tapi klu dah semua nya pendek, dgn tulisan besar kecik tu memamng menyampah la jugak. Cth : “hI,sY BrU dTg cNI nK Knl aWk tLg bLs mSg sY kAy by EmL!….” Jangan rosakkan blog anda.

12. Copy and Paste. <– Orang zaman batu pun tulis sendiri.

13. Blog yang hanya boleh dibukak pakai IE. Tolong la beb. Orang buta IT je yang pakai IE. Alternative browser dah bersepah dah. Ada Firefox, Opera, Safari, Chrome etc.. Check design blog anda menggunakan browser yang lain.

14. Heavy JavaScript. Tayah letak function pelik2. Buat berat je. Percaya la.

15. Update sekali setahun <– Tapi yg ini pun aku kekadang malas jugak update blog. huhu.

Tukar themes

Kerana kesangapan yang teramat sangat, aku dengan bangganya menukar theme wp kali ini.. oh yes, kerana terlalu busy dengan Mitsubishi Heavies, jangan kata nak buat theme baru, nak update blog pun tak sempat.. buat sementara ni cilok la dulu mana2 free theme.. hahaha.. aku pakai theme Fadtastic. Not bad jugak theme ini cuma default die takde widget-aware so kena tukar2 sikit coding dia untuk adjust sidebar. Kalau nak pakai sidebar widget jugak kena alter coding kat sidebar.php yang caranya ada kat sini.

theme Fadtastic