Announcement : Blog dibuka semula

Assalamualakum dan salam sejahtera. Terima kasih kerana sudi melawat Zairul and the Blog. Buat pengetahuan semua, pada pertengahan December 2011 database dan fail wordpress blog ini telah diserang oleh beberapa malware. Ia telah dikesan oleh XServer, hosting pelayan untuk Zairul.com. Oleh itu ‘Zairul and the Blog’ telah ditutup buat sementara sehingga 21 Jan 2012 untuk […]

Aplikasi percuma – WordPress for Android

Platform blog paling popular di bumi, WordPress telah lama mengeluarkan versi Android, bertujuan untuk memudahkan pengguna wordpress.com dan self-hosted (dari wordpress.org). Dengan aplikasi ringkas WordPress for Android ini membolehkan pengguna membuat artikel baru, kemas kini posts dan pages,  semak komen dan lihat statistik. Tak dinafikan bahawa aplikasi android ini adalah antara apps wajib yang aku bukak […]

Pengalaman bermakna di Wordcamp Fukuoka 2011

Seperti yang pernah disebut dalam entri sebelumnya, pada 19 Feburari 2011 yang lalu, aku berkesempatan untuk menyertai program Wordcamp Fukuoka 2011 (web hanya dalam bahasa Jepun) di Fukuoka (Pulau Kyushu), Jepun. Ini adalah Wordcamp pertama yang aku sertai, setelah terlepas peluang untuk menyertai Wordcamp Malaysia 2010. Bayaran yang dikenakan sangat murah, hanya ¥1,000 (bersamaan RM37), […]

WordPress Versi 3

WordPress 3.0 dah release yeay!!! Go wordpress. Anda boleh muat turun wordpress terkini kat http://wordpress.org/download/ Apa yang menarik WordPress baru ni? WordPress 3.0, the thirteenth major release of WordPress and the culmination of half a year of work by 218 contributors, is now available for download (or upgrade within your dashboard). Major new features in this release […]

WordPress 2.8.5

WP 2.8.5 dah keluar folks! Upgrade sebelum terlambat.. The headline changes in this release are: A fix for the Trackback Denial-of-Service attack that is currently being seen. Removal of areas within the code where php code in variables was evaluated. Switched the file upload functionality to be whitelisted for all users including Admins. Retiring of […]

Old WordPress Versions Under Attack – UPGRADE ALERT

Kepada pengguna WordPress yang masih belum upgrade ke WP 2.8.4, sila upgrade blog anda kepada version yang terkini. Maklumat dari wordpress developers mengatakan pengguna blog versi lama terutama sekali pengguna yang mengaktifkan fungsi “Anyone can register”, paling mudah terkena serangan ini. Untuk pengguna versi sebelum 2.7, anda perlu upgrade secara manual. Pengguna wordpress.com, anda tak […]

15 ciri-ciri blog yang menyampah

Inspiration : 10 Sebab Blog dikau sungguh Annoying! @ Justkhai.com 1. Blog is not Windows Media Player. Tayah la letak lagu2. Pening kepala. Kalau nak dengar lagu aku boleh bukak lagu kat PC. Kalau nk letak jugak sila disable kan AutoPlay! Bila bukak page lain dlm blog ko nanti keluar lagi. Penat aku nk tekan […]

Tukar themes

Kerana kesangapan yang teramat sangat, aku dengan bangganya menukar theme wp kali ini.. oh yes, kerana terlalu busy dengan Mitsubishi Heavies, jangan kata nak buat theme baru, nak update blog pun tak sempat.. buat sementara ni cilok la dulu mana2 free theme.. hahaha.. aku pakai theme Fadtastic. Not bad jugak theme ini cuma default die […]